Вечер на музиката и поезията в програма "Христо Ботев" в памет на Марин Бодаков

Марин Бодаков

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА, Капитал

Марин БодаковТекстът е препубликуван от БНР. Марин Бодаков - поет, литературовед, журналист и преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет, доц. д-р, почина внезапно на 50 години на 8 септември. Той е автор на няколко стихосбирки и редактор на десетки книги с поезия и проза, есета и критически студии, редактор във вестник "Култура" и сайта "Тоест".


Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 1 октомври от 18.30 часа в Литературен клуб "Перото" на Националния дворец на културата. Тя е посветена на Деня на музиката и поезията и на внезапно отишлия си от света забележителен поет, критик, изследовател, журналист и публицист Марин Бодаков.


Негови приятели, съратници, близки по дух ще четат едно свое и едно негово стихотворение, за да заявят, че дори смъртта е безсилна пред паметта; особено когато тази памет съхранява само чисти и светли спомени за чист и светъл човек.
В музикалната програма на вечерта са включени творби на Дебюси-Хайфец ("Красива вечер"), Дебюси ("Лунна светлина"), Масне ("Медитация" и "Молитва"), Арво Пярт ("Огледало в огледалото"), изпълнени от Деница Димитрова (арфа) и Иван Пенчев (цигулка) от забележителния "Кварто Кварет" (Quarto Quartet).


Ангел в зоопарка
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


Обявяване на провала
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Стихове ще четат Александър Шурбанов, Силвия Чолева, Илко Димитров, Георги Господинов, Аксиния Михайлова, Румен Леонидов, Боряна Кацарска, Бойко Ламбовски, Кристин Димитрова, Иван Ланджев, Иван Христов, Белослава Димитрова, Стефан Иванов, Людмила Миндова, Емануил А. Видински, Петър Чухов, Валери Валериев, Александър Байтошев. Водещи на вечерта са Валерия Христова и Митко Новков.


Вечерта на музиката и поезията е традиционно за програма "Христо Ботев" събитие, в което е участвал и Марин Бодаков неведнъж. Тазгодишната проява, посветена на паметта му, е само мъничко признание за един голям, много голям приятел на програмата. Приятел, когото няма да забравим никога.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK