Книги, които да прочетете тази есен

Кадър от корицата на "Голямата панда и Малкия дракон" на Джеймс Норбъри

© "Изток - Запад"

Кадър от корицата на "Голямата панда и Малкия дракон" на Джеймс Норбъриmymotto

- Кое е по-важно - попита Голямата панда - пътят или целта?
- Компанията - отговори Малкия дракон.


Това е цитат от една от книгите, която ще може да четете на български език в началото на ноември - "Голямата панда и Малкия дракон" от Джеймс Норбъри. Книгите също са отлична компания. И есента е от подходящите сезони за по-дълго четене. Затова "Дневник" покани няколко от най-големите издателства да представят за читателите кои са заглавията, които са публикувани през последните дни или ще имат премиери през октомври и ноември и които те препоръчват специално за вас. Представяме ви по три предложения от всяко от тях, като и визитките на книгите са от издателствата. (По българските издания на някои от книгите все още се работи, затова кориците са на оригиналните).


Препоръките на издателство "Изток - Запад":


1. "Голямата панда и Малкия дракон" на Джеймс Норбъри е красиво илюстрирано издание, което представя едно пътешествие, вдъхновено от будистката философия. Двамата приятели пътуват заедно през годишните времена. Докато странстват сред природата, те откриват надежда и вдъхновение в заобикалящия ги свят, като си дават сметка, че и след най-мрачните дни пак ще настъпи пролет. През вечно сменящите се сезони двамата приятели се учат как да живеят за момента, да се справят с неувереността си и да преодоляват трудностите в живота.
Вдъхновен от философията на будизма, британският автор Джеймс Норбъри е въплътил в тези ексцентрични персонажи идеите, които са му помагали и в най-тежките моменти. "Гардиън" пише за изданието "рисунките са очарователни като илюстрациите в "Мечо Пух", а текстовете към тях притежават дълбочината на древни пословици".


Книги, които да прочетете тази есен

© "Изток - Запад"

2. "Смущения в човешкото мислене. Noise" от Даниъл Канеман, Оливие Сибони, Кас Р. Сънстейн


Двама лекари в един и същ град поставят различни диагнози на едни и същи пациенти. Двама съдии в един и същ съд определят коренно различни присъди на хора, извършили еднакви престъпления. Различни интервюиращи в една и съща фирма вземат различни решения за сходни кандидати за работа. Реакцията при оплакване на клиенти зависи изцяло от това кой е вдигнал телефона. Сега си представете, че същите лекари, съдии, специалисти по човешки ресурси или служители по обслужване на клиенти вземат различни решения в зависимост от това дали е сутрин или следобед, дали е понеделник или сряда. Това са примери за смущения: достигане до различни заключения в идентични ситуации.


В "Смущения в човешкото мислене" Даниъл Канеман, Оливие Сибони и Кас Р. Сънстейн изваждат наяве вредните последици от смущенията в най-различни области: медицина, право, икономически прогнози, криминология, съдебни и стратегически решения, подбор на кадри и др. Където има преценяване, има и смущения. Въпреки това почти винаги хората и организациите не осъзнават тяхното съществуване, което води до изкривено мислене.


"Смущения в човешкото мислене" обяснява как и защо хората мислят погрешно и как да не допускат това.


Книги, които да прочетете тази есен

© "Изток - Запад"

3. "Втората световна война" (том 1) от Антъни Бийвър
В безпощадния си разказ, който проследява събитията от нахлуването на Хитлер в Полша на 1 септември 1939 г. до победата над Япония на 14 август 1945 г., Бийвър описва конфликта в неговия глобален обхват с участието на всички големи държави. Резултатът е зашеметяваща със своя драматизъм и задълбоченост история на най-кръвопролитните и трагични събития на XX век. Според "Уошингтън поуст" "книгата на Бийвър е най-авторитетната история. Това е Втората световна война, както Толстой би я описал - в голямото и в малкото".


Препоръките на издателство "Сиела":


Книги, които да прочетете тази есен

© Сиела

1. "Родственици" от Ребека Раг Сайкс - смайващ пътеводител в света на хората или един по-особен тип хора. След откриването им преди повече от 160 години от неудачници на човешкото родословно дърво неандерталците - тези далечни наши братовчеди - се превръщат в изключително важна брънка в еволюционната верига. Но кои наистина са били те отвъд клишето за треперещите парцаливи фигури в ледената пустош? Археоложката и специалист по праистория Ребека Раг Сайкс използва своя опит като изследовател на палеолита, за да изложи нова представа за неандерталците и да ги "запознае" с нас в изцяло непозната светлина - като любопитни и интелигентни познавачи на своя свят, технически изобретателни и способни да се приспособяват към различни условия. И преди всичко преживели повече от 300 000 години и минали успешно през тежки климатични сътресения.


Много от чертите, които ни определят като Homo sapiens, са присъствали и при неандерталците, а тяхната ДНК е част от нас и до днес. Те са били способни на планиране, сътрудничество, алтруизъм, занаятчийско майсторство, естетическо чувство, въображение, може би дори желание да прозрат отвъд смъртта.


В луксозното издание с твърди корици читателят ще открие модерна популярна наука, съчетана с увлекателен разказ, който рисува подробен портрет на нашите загадъчни роднини. И може би и на самите нас.


Книги, които да прочетете тази есен

© Сиела

2. "Писатели и любовници" от Лили Кинг e роман за писане, за влюбване, за отчаяние, за провал след провала, за живот и смърт (и мисълта за двете), но най-вече за онази неумираща мечта да бъдеш себе си, да оцелееш в свят, който сякаш няма никаква нужда от това, което имаш да кажеш.


Кейси е 31-годишна мечтателка, работи като сервитьорка в ресторант, живее под наем в пристройка, в която има място само за матрак, бюро, стол и котлон в банята. И разхожда кучето на разведения си хазяин в замяна на по-нисък наем. Майка ѝ, нейният най-близък човек, е починала внезапно, любимият Люк е вече минало, а от 6 години Кейси не успява да завърши романа си. Животът ѝ поема в по-различна посока, когато се запознава почти едновременно с младия, интересен Сайлъс и с утвърдения писател Охйскар Колтън.


Лили Кинг пише леко, сякаш е на ролкови кънки и се усмихва на публиката, докато жонглира с остри ножове.


Книги, които да прочетете тази есен
3. "Стъкленият хотел" от Емили Сейнт Джон Мандел (прочула се по целия свят с антиутопията си "Станция Единайсет") е драма за различните начини, по които оцеляваме в този объркан свят. Книгата е вдъхновена от истинската история за най-големия измамник в историята, Бърнард Мадоф, но много повече е задълбочен портрет на алчността и вината, любовта и илюзията, престъпленията и наказанията, както и на безбройните начини, по които търсим смисъл в живота си. Или по които го губим.


Винсънт работи в луксозния хотел "Кайет", петзвездно убежище на усамотен остров. Една нощ съдбата ѝ взема неочакван обрат, който я среща с уважавания инвеститор Джонатан Алкайтис. Същата нощ някой оставя енигматична и зловеща заплаха върху стъклената стена на лобито - "Защо не преглътнеш натрошено стъкло". На острова, където богатите бягат от света, някой знае истината за Алкайтис. Знае, че високо над Манхатън, в своя замък от стъкло и бетон, много над дребните мечти за успех на обикновените хора, Алкайтис гради мащабна финансова пирамида.


Препоръките на издателство "Колибри":


Книги, които да прочетете тази есен

© Колибри

1. "Непознатата дъщеря" от Елена Феранте - Защо Леда внезапно прекъсва почивката си?


Напуснала Неапол и вече преподавателка в университета във Флоренция, останала сама, след като двете ѝ дъщери са заминали при баща си в Канада, тя отива за няколко седмици на родния морски бряг, където се сближава с типичната потисната неаполитанка Нина и дъщеричката ѝ Елена. И спонтанно открадва и скрива куклата на детето.


Защо? Замисляйки се над този свой жест, Леда се връща в своето минало, припомня си времето, когато в стремежа си към свобода е изоставила тригодишните си дъщери, размишлява над ролята си на съпруга и неосъщественото си майчинство.


По своя неподражаем начин Елена Феранте рисува портрета на една съвременна жена, предлагайки ни проникновен анализ на трудната и противоречива женска участ.


Книги, които да прочетете тази есен

© Колибри

2. "В преследване на светлината" от Оливър Стоун е завладяващ поглед отвътре към преломния за Холивуд период на 70-те и 80-те години.


Преди да се прочуе с "Взвод" в средата на 80-те години, Оливър Стоун е бил раняван във Виетнамската война, писал е с години сценарии, останали нереализирани, докато си изкарва хляба с непрестижни работи в Манхатън.


Стоун, вече на 75, си припомня годините на творческо съзряване с всички успехи и провали: репетиции с Ал Пачино за филм, който така и не е заснет; потискащите демони на пристрастеността към кокаина; провала на първите му два филма; рискованото му проучване на терен сред наркокартелите в Маями за сценария на "Белязания" и още доста интригуващи истории.


Книги, които да прочетете тази есен

© Колибри

3. "Соларис" от Станислав Лем е най-известният роман на един от великите световни майстори на научната фантастика. Предлага оригинална визия за непознаваемия чужд разум, като заедно с това представя по уникален и вълнуващ начин драмата на себепознанието и космическите измерения на любовта.


Идеята за океана-мозък, заемащ повърхността на планетата Соларис и способен да придава материален облик на човешките спомени и мисли, не оставя равнодушни нито психолога Крис Келвин и колегите му космонавти от космическата станция, описана в романа, нито милионите читатели на полския фантаст. Нито известните режисьори Андрей Тарковски и Стивън Содърбърг, които екранизират произведението съответно през 1972 и 2002 г.


На стогодишнината от рождението на Станислав Лем "Колибри" предлага на феновете на фантастиката нов, пълен превод на издавания досега цензуриран и съкратен вариант на забележителния му шедьовър.


Препоръките на издателство "Обсидиан":


Книги, които да прочетете тази есен
1. "Музата на диктатора" от Найджъл Франдейл - Германия, средата на 30-те години на ХХ век. Лени Рифенщал е любимата режисьорка на Адолф Хитлер.


Нейните филми трябва да прославят мощта на Третия райх, но и да отговарят, поне според нея, на високи естетически критерии. Задачата да заснеме на кинолента Олимпиадата в Берлин през 1936 г. я провокира да използва революционни техники, които ще променят бъдещето на филмовата индустрия.


Участието в Олимпиадата може да донесе на младия англичанин Ким Нюландс славата и парите, които ще му помогнат да спечели любимото момиче. Той трябва да намери спонсор, за да може да тренира. Дори това да е пронацистка партия, която има нужда от рекламно лице.


В Берлин камерата на Лени Рифенщал улавя както уникалните спортни постижения на атлети като Джеси Оуенс, така и много лични драми. Ким е дисквалифициран и разочарованието, изписано на красивото му лице, привлича вниманието ѝ. Между двамата припламва искра.


Докато монтира "Олимпия", Лени изхвърля стотици метри кинолента. Но запазва и скрива една част. Седемдесет години по-късно тя попада в ръцете на млада жена, свързана по неочакван начин с героите в нея. Истината винаги излиза наяве.


Книги, които да прочетете тази есен

© Обсидиан

2. "По-добре мъртви" от Лий и Андрю Чайлд - Джак Ричър никога не бяга от проблемите. А на един пуст път в Аризона го очаква много сериозен проблем. В единственото дърво на километри разстояние се е забил джип и жената вътре е захлупила лице върху волана. Мъртва? Не. В безмилостната жега на пустинята нищо не е такова, каквото изглежда.


Няколко минути по-късно Ричър се насочва към близкия град - затънтено място, което е виждало и по-добри времена. До него седи Микаела Фентън, агент на ФБР. Тя се опитва да открие своя брат близнак, който, изглежда, се е забъркал с опасни хора. Лидерът им е пуснал дълбоки корени в града и го управлява от сенките. Ричър ще трябва да направи невъзможното, за да успее да се срещне с мистериозния Дендонкър. А да получи отговори ще му бъде дори още по-трудно. Защото хората в това враждебно място по-скоро биха умрели, отколкото да разкрият тайните си. Но изправи ли се Ричър срещу вас, по-добре да сте мъртви.


Книги, които да прочетете тази есен

3. "Световна война К" от Санджай Гупта - главният медицински консултант на Си Ен Ен Санджай Гупта предлага достъпен и обоснован с много факти отговор на най-големите въпроси за COVID-19: какво научихме за тази пандемия и как можем да се подготвим или да предотвратим следващата.


Приятно четене!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Книгата за Лени Рифенщал е моят избор!
  Много интересна тема и личност!

 3. 3 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  Каква хубава илюстрация на първата снимка.

 4. 4 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1565 Весело

  има ли ги в читанката?

 5. 5 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  Моят съвет, ако не сте прочели още - "Шантарам" на Грегъри Робъртс.

 6. 6 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  освен "Соларис", почти нищо друго не заслужава губенето на време за прочит

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 7. 7 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  историята на успеха на една социопатка-нагаждачка

  мнооооого интересно, няма що

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 8. 8 Профил на octavius_
  octavius_
  Рейтинг: 31 Неутрално

  много посредствени, парвенюшки заглавия.
  Като за номенклатурна аудитория.

 9. 9 Профил на octavius_
  octavius_
  Рейтинг: 31 Неутрално

  много посредствени, парвенюшки заглавия.
  Като за номенклатурна аудитория.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Весело

  До коментар [#7] от "Николай Теллалов":

  Смирено моля да се опитате да помечтаете на тема :" Колко прекрасно щеше да бъде ако бях изградил у себе си капацитета за да имам възможността адекватно да разбирам прочетен текст"!!!
  Приятно мечтание!!!

 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#10] от "selqnin":

  нищо смирено няма в думите ти

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тsonkooo":

  Страхотна книга .Привлече ме това ,че е документална.

 13. 13 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#8] от "octavius_":

  Всеки човек, за да стигне до своите ценни 100 книги, трябва да прочете около две хиляди, много от тях посредствени.

 14. 14 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  От изброените книги бих си купил единствено тази, на "Лий Чайлд".
  Но аз чета само с цел - развлечение.

 15. 15 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1215 Весело

  Четенето като самотно занимание засега е най-доброто измислено средство срещу пандемията от Ковид 19. Книгата за Лени-то с камерата ми грабна вниманието.

 16. 16 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Две от книгите ,за смущенията в мисленето и на медицинския консултант във времето на коронавируса се родеят с тази за неандерталците.

 17. 17 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  1984
  Фермата за животни
  Прекрасният нов свят
  451 по Фаренхайт
  Трябва да се препрочитат редовно!

 18. 18 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  До коментар [#17] от "Лео":

  Може да се добави и "Ние" на Земятин.
  Но едно прочитане е достатъчно.
  Животът ни е достатъчно депресивен и без да ги препрочитаме.

 19. 19 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  1984Фермата за животниПрекрасният нов свят451 по ФаренхайтТрябва да се препрочитат редовно!
  —цитат от коментар 17 на Лео


  Имам чувството, че посочените от Вас книги се ползват за настолен наръчник от съвременните политици.

 20. 20 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  "Смущения в човешкото мислене" обяснява как и защо хората мислят погрешно и как да не допускат това.

  Това е сензация!
  Тази книга е решила основният проблем на човешкият вид!

  Тя е ударила в земята стотици учени и знаменити философи.

 21. 21 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  С интерес ще прочета новия роман на Елена Феранте. "Гениалната приятелка", както и цялата тетралогия за Елена и Лила ме впечатлиха.

  До коментар [#14] от "atmanpg":
  Явно, че братята Лий и Андрю ще издават и в бъдеще съвместни романи. Към първия им, "Стражът", бях лекинко скептична, но романът е добър.
  Странно ми е защо и Андрю се пише Чайлд, след като това е псевдоним на по-големия брат. Истинските им имена са Джим и Андрю Грант.
  Аз съм сериозен фен на Джак Ричър. :)

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 22. 22 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Прочетете Айн Ранд и не се занимавайте с глупости!

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Весело

  До коментар [#11] от "Николай Теллалов":

  За да имате база за сравнение мога да Ви го напиша и несмирено,тогава със сигурност съвсем няма да Ви хареса...!

 24. 24 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 521 Неутрално
 25. 25 Профил на octavius_
  octavius_
  Рейтинг: 31 Неутрално

  Човек културен в широкия смисъл на думата може по-лесно да отсява и да прескочи комуняшките "съвети" които издават изключителна посредственост. Това, че Вие сте минал през 2000 посредствени книги, за да откриете своите сто, сред които блести "Шантарам" е достатъчен коментар сам по себе си.

  До коментар [#8] от "octavius_": Всеки човек, за да стигне до своите ценни 100 книги, трябва да прочете около две хиляди, много от тях посредствени.
  —цитат от коментар 13 на Тsonkooo


 26. 26 Профил на milenik
  milenik
  Рейтинг: 224 Любопитно

  До коментар [#20] от "nebido":
  Авторът е Нобелов лауреат за икономика, и има преди това прекрасна книга "Thinking fast and slow" заедно с друг супер интелигентен израелски психолог. Мисля че е много лесно да се критикува без да се задълбочаваме много много, но всъщност проблемът за измерване на субективността в човешките оценки и преодоляването и е много интересен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK