"Червеният терор без маска" – за режима на БКП от първо лице

"Червеният терор без маска" – за режима на БКП от първо лице

© СиелаИзлезе изследването "Червеният терор без маска. Спомени, записи и разговори от, със и за съветския агент, комунист, началник в Държавна сигурност и едновременно с това политически затворник и дисидент Стефан Богданов", издадено от "Сиела". Това е свидетелство от първо лице за терора и насилието, с които БКП е управлявала България след 9 септември 1944 г.


Става дума за документална книга, която обединява мемоарите "Две смърти няма, а без една не може" на Стефан Богданов - бивш комунистически функционер, превърнал се в жертва на режима, и текстове на сина му Петър Богданов и изследователя Христо Христов.


Двамата автори разказаха по БНР каква е идеята на книгата - малцина са осмелилите се да запишат своите спомени по време на режима, а на пръстите на едната ръка се броят авторите, които, преди да бъдат хвърлени в месомелачката на насилието на комунистическата партия, са нейни верни кадри. Стефан Богданов е един от тях.
"Стефан Богданов е изключителна фигура в комунистическата партия и безпрецедентна, защото той е единственият високопоставен член на компартията, който едновременно е и съветски агент и който оставя спомени, писани по време на тоталитарния период", казва Христо Христов. "Книгата не съдържа само неговите спомени. За първи път човек от комунистическо семейство, наследник на пряка жертва, си позволява да разкрие дълбочината на репресията, изипитало цялото семейство - това е д-р Петър Богданов. Две разтърсващи истории са разказани от него в книгата..."


"Решението за книгата не беше трудно. Аз чаках десетки години някой да се занимае сериозно с този период от историята на България. В лицето на Христо Христов намерих достоен човек и журналист, заедно да се обърнем към тези черни страници от историята на страната и на нашето семейство в частност", казва д-р Петър Богданов, който живее в Германия от средата на 80-те години.


"Неговите приятели му казваха винаги - Стефане, ти си винаги бил вътрешната опозиция... Той излезе от партията чак след самоубийството на майка ми... Защото той тогава разбра, че всичко е било напразно... Като го изключиха от партията за втори път, аз му казах: "Най-после си там, където трябва да бъдеш...", спомня си д-р Богданов.


Из "Червеният терор без маска"


ВЪВЕДЕНИЕ
от Петър Богданов


Червеният терор без маска
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Три десетилетия след краха на тоталитарната система в Източна Европа има много пълноценни изследвания, които са посветени на темата за комунистическия режим в България (1944-1989). За демократичното общество обаче е важно да е запознато не само с фактите от този период от българската история, но и да ги анализира и преосмисля, да разбере какви са основните причини за възникването на терора на комунистическата партия и на ДС, за да се имунизира от престъпната идеология и практика на комунизма. Затова като един от съставителите на настоящата книга - аз, Петър Богданов - пристъп-вам към тази задача с чувство на отговорност.


Желанието ми е да се обърнем с голямо внимание и без предразсъдъци към истината независимо от това каква е тя. Да се изправим пред нея и да я опознаем, без да се поддаваме на внушението, че "човек нищо не може да направи", с което мнозина се оправдават и по този начин отказват да бъдат част от голямата промяна в мисленето след края на тоталитарния комунистически режим. Защото мълчанието и извръщането на главата, за да не се види нещо, са един вид съгласие.


За много от по-младите читатели комунистическият период е забулен от митологични разкази на тези, които много години след 1989 г. управляваха и управляват България и все още твърдят, че "тогава не беше толкова лошо", че всички имали работа, че всичко било по-евтино и по-добре. Това е наративът на хората, които след 1990 г. загубиха своите привилегии, но успяха да трансформират политическата и икономическата власт в своите наследници или да ги насочат към мафиотски структури с паралелна власт дори и в днешното задкулисие в България. Те вярваха и още вярват в хепиенда на собственото си съществуване, изградено над хилядите гробове на жертвите на режима на БКП.


По тази причина една от целите на настоящата книга е не само да не позволява да падне завесата пред престъпленията, извършени над българския народ от Българската комунистическа партия и Държавна сигурност, но и да се разкрие механизмът на държавния тероризъм в периода 1944-1989 г.


Корените му трябва да се търсят през ХIХ век в Германия, и по-специално в "наръчника" по държавен тероризъм - комунистическия Манифест на Карл Маркс и Фридрих Енгелс.


Изминалите 30 години от срутването на Източния блок показаха, че на извършителите на престъпленията и техните физически и политически наследници е много удобна непрекъснато стелещата се пелена от носталгия по "соца". И това е характерно не само за България, но и за всички страни от бившия съветски лагер. Затова в тези общества на гланцираните лъжи за "соца" трябва категорично да се противопостави знанието за комунистическото минало, за да могат младите поколения да се запознаят с държавния тероризъм, извършван от мрежите на БКП и ДС, за да не станат жертва на манипулациите за тоталитарния период, да имат ясна система от ценности и да разберат, че демокрацията не се ражда от само себе си, а трябва да бъде активно създадена, развита и пазена.


Защото, ако обществото не надигне глас и не осъди, дори морално, участниците и поддръжниците на криминалния и терористичния режим на БКП и ДС, туморът на комунистическото наследство ще продължи да трови духовния и икономическия живот в България.


Без съмнение моят баща Стефан Иванов Богданов, чиято фигура е централна в настоящата книга, е добър пример за съдбата на човек, който е служил на една идеология, оказала се порочна и престъпна и донесла толкова много беди и смърт на българския народ в периода 1944-1989 г.


Семейната и политическата трагедия на баща ми, промяната на политическите му възгледи и готовността му в края на живота си да извърши една радикална промяна в мисленето и дейността си са показателни за човек, преживял по време на комунистическия режим удивителна метаморфоза: от фанатизиран комунист и съветски агент, през член на престъпния апарат на ДС, а след това "враг с партиен билет", измъчван и осъден като политически затворник от собствената му партия, до инакомислещ, който въпреки високата цена, която плаща с репресии, не се бои да изкаже позицията си на глас, и накрая дисидент, който е изключен от партията, но умира освободен от мита на комунизма.


Когато през ноември 2019 г. аз получих достъп до всички документи за баща ми Стефан Богданов, съхранени от Комисията по досиетата и предоставени ми в читалнята, аз бях буквално потресен от неимоверните лъжи в сценария за неговото осъждане и от дневника на неговите мъчители. Бях изумен от изобретателността на сценаристите и следователите, дирижирани от "съветските съветници", сътворили един политическо-криминален трилър с една неимоверна "любов" към "детайлите на мъченията", които могат да се сравнят може би само с тези на инквизицията в Средновековието.


Ако аз не знаех, че всичко е измислено, бих си казал, че "тук сигурно има нещо вярно, не могат всичко да измислят. Не може всички тези хора да лъжат". Може! Наистина могат да лъжат и да измислят през цялото време. От архивните документи се разбира, че преди всеки разпит следователите са били инструктирани от съветските "съветници" - престъпните сценаристи в тази отвратителна пиеса - по какви теми да получат "доказателства" и как да ги "разработят". В тетрадките на следователите са описани много сухо и телеграфно от кога до кога Стефан Богданов е бил разпитван, какво е общото му здравословно състояние и дължината на разпитите - често достигащи до 16-18 часа на ден.


Не са описани обаче с нито една думичка чудовищните мъчения, на които те са го подлагали, за да изтръгнат признания. За сметка на това тази срамна и унизяваща човешкото достойнство картина, умишлено спестена в архивите на Държавна сигурност, я има подробно описана в спомените на баща ми. Без тях разказът от кухнята на кървавия режим, режима на БКП, и "рецептите" на палачите от ДС и техните истински антихуманни лица, и неговото истинско антихуманно лице едва ли би надхвърлил семейния кръг и станал достояние на обществото и следващите поколения.


Тази книга не е едно връщане назад в историята, а е един разказ от съвременници, като всеки по свой начин хвърля светлина върху това черно за народа време. Убитите няма да възкръснат, сълзите няма да се върнат, душевните травми няма да се изличат Но младите читатели могат да премислят и сами да отсъдят как те искат децата им да живеят - сгърчени под робския хомот или на слънчевите поляни на демокрацията и свободата.


Петър Богданов


Януари 2021 г.
Кьолн, Германия

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Звучи като интересна и смислена книга!
  Престъпленията на комунизма трябва да бъдат изобличавани и припомняни!
  Купувам и чета!

 2. 2 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  "Семейната и политическата трагедия на баща ми, промяната на политическите му възгледи и готовността му в края на живота си да извърши една радикална промяна в мисленето и дейността си са показателни за човек, преживял по време на комунистическия режим удивителна метаморфоза: от фанатизиран комунист и съветски агент, през член на престъпния апарат на ДС, а след това "враг с партиен билет", измъчван и осъден като политически затворник от собствената му партия, до инакомислещ, който въпреки високата цена, която плаща с репресии, не се бои да изкаже позицията си на глас, и накрая дисидент, който е изключен от партията, но умира освободен от мита на комунизма."
  *
  Хм, дали осъзнаването е станало след като е бил обявен за враг с партиен билет или преди това? Защото много хора се озъзнават чак когато месомелачката ги подхване и тях самите, като преди това са смятали, че репресиите са легитимен начин на справяне с инакомислещите.
  Много зависи от това дали в един момент човек от палач се оказва жертва, тогава нещата придобиват съвсем други измерения.

 3. 3 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  А за терора преди 09.09.1944г. що мъчим???

  Комунистите са виновни!
 4. 4 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Илюзията, че синовете и внуците на тези изроди изведнъж са минали откъм светлата страна е срам за паметта и интелекта. Като гледам унокрасивата подкрепа която получават (скрити като реформатори) и ми се плаче.

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#3] от "Крадливото ромче":

  За кой терор - за онзи през 1923-та, или през 1925-та в Църквата "Света Неделя"???
  Впрочем това е терористичният акт с най-много жертви в Света преди 11-ти септември 2001-ва!

 6. 6 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  Както е казал Чърчил "Ако на 20 не си социалист, нямаш сърце, ако на 40 все още си социалист, нямаш мозък". Обаче найвниците които си го признават, биват смачкани от системата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 7. 7 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 118 Неутрално

  А за терора преди 09.09.1944г. що мъчим???
  —цитат от коментар 3 на Крадливото ромче


  В реда на нещата е да преследваш терористи, мародери, убийци, обирджии, крадци, лъжци и всякакъв друг вид криминални престъпници, каквито са всички комунисти от тогава до сега .

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 8. 8 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Любопитна издание! Слушах разговора с Хр. Христов по Хоризонт.

 9. 9 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  "Червеният терор без маска"
  ==========================

  Правят се опити да се завърне.......

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 10. 10 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мощ":

  И убитите на Владая през 1918 ли са такива?

 11. 11 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Разпит по време на процес на „Народния съд“ срещу човек на преклонна възраст Димитър Търлянов, от село Гърмен, Гоцеделчевско:

  „Ти фaшиcт ли cи, бaй Димитрe?
  Изпрaвяйки ce и глeдaйки Кръcтю Aндoнoв прaвo в oчитe, тoй кaзa виcoкo и яcнo:
  – Дa. Щoм вcички тук, кoитo cъдитe ca фaшиcти, знaчи и aз cъм тaкъв. Гoрдeя ce, чe в тoзи мoмeнт ce нaмирaм мeжду тях, a нe мeжду вac! Вcички тe ca дoбри и чecтни хoрa!
  В зaлaтa нacтъпи oживлeниe, a cъдиитe cвъcихa вeжди. Нeгoвият cъceлянин Ивaн Гулeв, в кaчecтвoтo cи нa cъдия гo зaпитa:
  – Ти, бaй Димитрe, кaквo рaзбирaш пoд думaтa фaшиcт?
  – Дo мoмeнтa нa мoeтo aрecтувaнe aз нe я знaeх тaя думa и никoгa нe бях я чувaл. Прeди дa дoйдeтe виe нa влacт, никoй нa никoгo нe викaшe фaшиcт.
  Нo кoгaтo дoйдe нa влacт вaшaтa пaртия, рaзбрaх, чe aз и мнoгo други хoрa cмe фaшиcти. Тaкa ни имeнувaхa oнeзи, кoитo кaзвaхa зa ceбe cи, чe ca кoмуниcти. Виe, oткaктo взeхтe влacттa, зaпoчнaхтe дa дeлитe хoрaтa нa фaшиcти и кoмуниcти, a cлeд кaктo нe cъм кoмуниcт – знaчи cъм фaшиcт.
  Cпoрeд вaшитe рaзбирaния, фaшиcти ca тeзи, кoитo ca дoбри cтoпaни, нe пиянcтвaт, нe крaдaт, нe зaкaчaт чуждитe жeни, a рaбoтят oт тъмнo дo тъмнo.
  A кoмуниcти ca тия, дeтo нe им ce рaбoти, кoитo крaдaт и прeбивaт имoтнитe, зa дa им взeмaт имoтa. Тe нямaт нищo, зaщoтo никoгa прeз живoтa cи нe ca рaбoтили. Тe ca тeзи, кoитo пcувaт, бият, пиянcтвaт и викaт „Cмърт нa фaшиcтитe!“, Никола Шайков от книгата му „Пътят“ - сonservative.bg/nikola-shaikov-patiat/

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  До коментар [#8] от "citoyen":

  Преди няколко години имаше документален филм, спомена се за бъдеща книга, и та вече е факт.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  А за терора преди 09.09.1944г. що мъчим???
  —цитат от коментар 3 на Крадливото ромче


  За тоя "терор" комунетата пищяха чак до 1990.
  Достатъчно....

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#10] от "aleksandarx":

  Владайското, наричано от комунистическата пропаганда "войнишко въстание" на практика е изпълнение на мокра поръчка от страна на коминтерна на приелата болшевизма и прекратила самостоятелното си съществуване, самообявявайки се за филиал на коминтерна българска социал/комунистическапартия.
  Впрочем това ноторно тъжно и трагично събитие освен с вкарването на болшевишкият вирус в снагата на Отечеството остава в историята и като начало на българската гражданска война - продуцирана от североизток!!!

 15. 15 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#14] от "selqnin":

  Къде ви учат да говорите такива изпразнени от съдържание фрази? Едни хора убиват други хора. Убитите терористи, мародери и крадци ли са?

 16. 16 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Такива книги са необходими, че през последните години доста червени носталгици изпълзяха от нафталина. И ни убеждават колко хубаво било при Бае им Тошо.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 17. 17 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  До коментар [#13] от "makemydayy":
  "За тоя "терор" комунетата пищяха чак до 1990."

  Още пищят.
  Най-пресен пример - изказването на психолевият депутат
  Александър Симов на 9-ти септември в НС.

 18. 18 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мощ":И убитите на Владая през 1918 ли са такива?
  —цитат от коментар 10 на aleksandarx


  Както и за убитите в Кронщадското възстание "2103 души са разстреляни след осъждане на нарочен трибунал". Във флота са ги бесели по реите.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2896 Любопитно

  До коментар [#4] от "Мощ":

  За Барба Ганьс ли говориш ?

 20. 20 Профил на Hristiyan Hristov
  Hristiyan Hristov
  Рейтинг: 74 Неутрално

  А за терора преди 09.09.1944г. що мъчим???
  —цитат от коментар 3 на Крадливото ромче


  Подкрепям! Най-големият терористичен акт до 11 септември в САЩ е този в църквата Света София. Трябва да се говори повече!

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Гневно

  До коментар [#15] от "aleksandarx":

  Мен лично са ме учили най-добрите и почтени хора, които познавам и се гордея да се нарека техен ученик!
  Ако имате да коментирате нещо, свързано с Фактите - съм на ваше разположение!
  За нефелни опити за обиди и комуноидни идеологически клишета - определено много сериозно сте сгрешили адреса!!!

 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  До коментар [#14] от "selqnin":Къде ви учат да говорите такива изпразнени от съдържание фрази? Едни хора убиват други хора. Убитите терористи, мародери и крадци ли са?
  —цитат от коментар 15 на aleksandarx


  Много зависи от гледната точка. Разбунтувалите се войници, тръгнали да превземат столицата на една държава, навсякъде се третират еднакво - потушава се бунта с всички последици от това. Ако бунта на войниците успее и завземат властта - тогава са герои и пример за подражание.
  А ако си мислите, че по пътя си разбунтувалите се войници не са извършили някой и друг золум - би трябвало да сте много наивен.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Спомените на Цола Драгоева са също ценен източник на информация!

 24. 24 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#22] от "DDR":

  Т. е. пред момчетата е избора - или продължавате да убивате сърби и гърци или ние ви убиваме вас?

 25. 25 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Четиридесет години съм живял при социализма,но не бях забелязал "червен терор"...

 26. 26 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#20] от "Hristiyan Hristov":

  Ne e ! Имаше атентат срещу американското посолство в Бейрут, мисля, че беше , но не съм сигурен , с няколко стотин жертви...

 27. 27 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 688 Любопитно

  А президентът Радев почете ли убитите и репресираните от БКП-КПСС българи?
  Поднесе ли цветя на паметника им?
  Интересно, че другаря Ахмед Доган също не го прави.
  Другарите от БСП също не го правят, макар че близо половината от пострадалите са били комунисти.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  "от фанатизиран комунист и съветски агент, през член на престъпния апарат на ДС, а след това "враг с партиен билет".
  Ако не бяха го обявили за враг, дали щеше да осъзнае, какво престъпление срещу човечеството е комунизма и каква е злокобната роля на ДС? Да почувства и своята вина за избитите и прогонените.

 29. 29 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1393 Неутрално
 30. 30 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3769 Разстроено

  Показателно е че комунизма не сие тръгвал е факта че тъй нареченият "президент" за 4 години не намери достойнство да отиде и почете жертвите на комунистическият терор!!!Безпорен факт е че съшият недостоен човек...раздели нацията и публично се обяви в подкрепа на "всички леви и ляво ориентирани хора"....Натървайки че няма"да ги предаде"!!Е това е посткомистическа България-преставлявана от верен комунарски фиг@рант,кланящ се на кукловодите от ДС и Масква...Без срам!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 31. 31 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  След девети септември 1944 година България се напълни с "активни борци против фашизма", за да получават пенсия като "активен борец". Сега много от тях се изкарват "десиденти". Пълна порнография...

 32. 32 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#21] от "selqnin":

  вкарването на болшевишкият вирус в снагата на Отечеството " - това освен на партийно събрание звучи патетично. Много интересно как си представяш снагата на отечеството? Според мен абсолютно нищо не означава това.

 33. 33 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  До коментар [#10] от "aleksandarx":Владайското, наричано от комунистическата пропаганда "войнишко въстание" на практика е изпълнение на мокра поръчка от страна на коминтерна на приелата болшевизма и прекратила самостоятелното си съществуване, самообявявайки се за филиал на коминтерна българска социал/комунистическапартия.Впрочем това ноторно тъжно и трагично събитие освен с вкарването на болшевишкият вирус в снагата на Отечеството остава в историята и като начало на българската гражданска война - продуцирана от североизток!!!
  —цитат от коментар 14 на selqnin


  Миналата седмица в този форум имаше доста дискусии, цитираха се и документи. Едно от твърденията беше че БСДП е провалила въстанеито като не го е подкрепила. Ако това е така, няма как да са били организатори.
  Не съм специалист по Владайското въстание и се надявах тук да намеря повече информация, но като гледам с голяма убеденост се застъпват несъвмстими тези, и в тази ситуация е трудно да се извлече истината.

 34. 34 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 816 Неутрално

  След девети септември 1944 година България се напълни с "активни борци против фашизма", за да получават пенсия като "активен борец". Сега много от тях се изкарват "десиденти". Пълна порнография...
  —цитат от коментар 31 на Toni Ivanov


  Нали благодарение на такива „борци“ изследователя Христо Христов си изкарва грошовете. Иначе няма луди да дават пари за писанията му.

 35. 35 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  А твоят род от коя страна на терора беше?

 36. 36 Профил на Hristiyan Hristov
  Hristiyan Hristov
  Рейтинг: 74 Неутрално

  До коментар [#20] от "Hristiyan Hristov":https://www.economic.bg/bg/a/view/naj-karvavite-atentati-ot-nachaloto-na-veka-49198
  —цитат от коментар 29 на SSmart


  Благодаря за статията, но не разбирам смисъла от изпращането й, не променя по никакъв начин това, което съм казал - до 11 септември 2001 година, атентатът в Света София е най-кървавият терористичен акт - най-много жертви и ранени. Който желае да опровергава - да заповяда с конкретики.

 37. 37 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#30] от "Willy Messerschmitt":

  Раздели нацията... защото преди това тя беше обединена?

 38. 38 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 700 Любопитно

  До коментар [#10] от "aleksandarx":

  До коментар [#7] от "Мощ":И убитите на Владая през 1918 ли са такива?
  —цитат от коментар 10 на aleksandarx


  Ти как би нарекъл мобилизирани войници, които самоволно напускат бойното поле и се отправят въоръжени към София за да правят преврат, като междувременно това го обявяват официално в Радомир?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 39. 39 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ти си знаеш защо мълчиш за едно
  и крещиш за друго...

  Публикацията напомня общоизвестен факт:
  "наръчника" за държавен тероризъм, от Маркс и Енгелс,
  1848 г, Манифест за комунистически партии...

  Не кради и не глаголи.
  Замисли се.

  До коментар [#3] от "Крадливото ромче":

  А за терора преди 09.09.1944г. що мъчим???

 40. 40 Профил на GATSBY
  GATSBY
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Книгата е страхотна. Г-н Христо Христов заедно със свидетелствата на един от УЧАСТНИЦИТЕ в МАФИОЦКАТА СТРУКТУРА на ПОДЧИНЕНИЕ на МОСКВА БКП и БРСДП правят трапанация на цялата изкуфяла теза за ГЕРОИЗМА И РЕВОЛЮЦИЯТА направени от ДРУаРЕТЕ и ДРУаРКИТЕ преди и по време на 1944 година. Оказа се че това е било едно РАЗГРАБВАНЕ на ЧУЖДО ИМУЩЕСТВО и КРИМИНАЛНО ИЗБИВАНЕ на УЧИТЕЛИ СВЕЩЕННИЦИ ОФИЦЕРИ ИНДУСТРИАЛЦИ ПРОФЕСОРИ ДОКТОРИ АДВОКАТИ ОБИКНОВЕНИ СЕЛЯНИ ЗЕМЕВЛАДЕЛЦИ ..... и заедно с това ликвидиране на СЕМЕЙСТВАТА им НАСЛЕДНИЦИТЕ им.
  ТА 2021 година е проекция на ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ИЗВЪРШЕНИ ТОГАВА. Ако не е била РАБОТНИЧЕСКО СЕЛСКАТА АРМИЯ НА СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ тези мародери и пещрени извратеняци щяха да се изядът и избият едни други. НЯМА МАФИОТСКА СТРУКТУРА да е издържала във времето. Нямаше да има нужда нито от ЖАНДАРМЕРИЯ нито от ПОЛИЦИЯ. Те даже са били в началото на собственото си самооглозгване.

 41. 41 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#38] от "simval":

  По много начинини.
  Например хора които са прочели правилника на Васил Левски и с малко закъснение са решили да го изпълнят
  ВАСИЛ ЛЕВСКИ: “Нареда на работниците за освобождението на българският народ”
  3) Ако някой презре и отхвърли предначертаната държавна система “демократска република” и състави партии за деспотско-тиранска или конституционна система, то и таквизи ще се считат за неприятели на отечеството ни и ще се наказват със смърт.

 42. 42 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Разстроено

  БСП не се е отрекла от миналото си и не се дори извинила з анищо в историята си.
  Даже напротив, гордее се.

  Ето с тези искат да се коалират ДБ, ИТН и ПППП.
  Честито!

 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Добра публикация допълваща...
  ""Червеният терор без маска" – за режима на БКП от първо лице".

  Това е (ново) интервю (на DW) с Мартин Заимов.

  Против МОЧАта и въобще комунистическа окупация на
  бившата нация СССР, в Източна Европа, през/след ВСВ.

  Бивша нация, Първи спонсор, и съюзник, на бивша нацистка Германия
  в разпалване на голяма Европейска като част от Втора световна...

  https://www.dw.com/bg/нацизъм-комунизъм/a-59351685?maca=bul-mediapool_bg-9749-xml-mrss

 44. 44 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До коментар [#41] от "aleksandarx":

  Левски е обесен а убийството на непълнолетния калфа в Ловеч.
  Левски не е обесен за дейността си против турската власт. За тяази дейност се полага само каторга в Диарбакър.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 45. 45 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#44] от "Сатана Ликующий":

  Това какво общо има с това че е карал хората да се кълнат че ще убиват такива като Кобургите?

 46. 46 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Четиридесет години съм живял при социализма,но не бях забелязал "червен терор"...
  —цитат от коментар 25 на Toni Ivanov


  Не си забелязал, защото си се умилквал около червените.

 47. 47 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1393 Весело

  До коментар [#31] от "Toni Ivanov":

  Това веднага навежда на мисълта ,че освен активни борци против фашизма и капитализма и имало и пасивни! .... за да допълня за порнографията..

 48. 48 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1393 Весело

  До коментар [#36] от "Hristiyan Hristov":

  Е за що не прочетохте в линка? там има няколко по-кървави и мащабни от нашия, а и не е описан този за когото споменах в предния пост защото е преди 2000 -ната година, а именно той държеше "палмата на първенството' до 11 септември..

 49. 49 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2313 Весело

  До коментар [#24] от "aleksandarx":

  ???!!!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 50. 50 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#41] от "aleksandarx":

  Слабо.
  Демагогия, приятел.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 51. 51 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#50] от "simval":

  Е може и истината да напиша ама тя не е интересна. Че са селянчета, които се чудят за чий мръзнат в тия окопи толкова време, защо нямат дрехи а дрипи, защо боледуват брутално и нямат какво да ядът, кой им обработва нивите и какво ядът децата им. И всичко това заради мазния австриец който знае най много 20 думи на български. Нормална реакция на хора които няма какво повече да губят.

 52. 52 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#51] от "aleksandarx":

  Не ви знам хала , но моя дядо е бил 3 г. на битолския фронт и не е имало какво да ядат, и студ, и мраз , и влага , и дрехи нормални са нямали , но ми разказваше , че и дума да се отказват и колебаят не е ставало..........

 53. 53 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#52] от "SSmart":

  Е моя пра дядо се връща от същия фронт с дизентерия. Имал е 12 деца и първо умира едно момиченце и като се връщат от гробищата още две са мъртви. Накрая остават само 3. За какво ти е смръдливата Македония при положение че ти измират децата? Но не за твоя и моя пра дядо говоря а за другите които не са искали да воюват. Тези които са отказвали да отидат на фронта са ги вкарали в затвора.

 54. 54 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 582 Весело

  До коментар [#22] от "DDR":Т. е. пред момчетата е избора - или продължавате да убивате сърби и гърци или ние ви убиваме вас?
  —цитат от коментар 24 на aleksandarx


  Какво лошо има в изпълнението на войнския им дълг? Богоугодно дело е унищожаването на враговете на Родината. Вкл. русофило-комунистически същества, с пияндурска, ватническа мутра на аватара си. :)

 55. 55 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#53] от "aleksandarx":
  Моя имаше 7 от тях 5 живи. Тези разсъждения кое за какво ти е са от сега. Тогава българите са знаели какво е дълг и чест!
  Скоро в "Труд" имаше материал точно за т.н. Войнишко въстание,. Авантюра на Р.Даскалов, в която участват не повече от 8-10000 дезертьори при 847 хилядна армия. МИсля, че цифрите говорят достатъчно! В затвора за "пацифизъм" ( против тази война) е освен споменатия РД и А. Стамболийски , който има импозантен паметник в София. Но има случай на депутати , напуснали НС и загинали на фронт

 56. 56 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#54] от "Мизо":

  Не съм казал че има лошо. Точно по същата логика русофил-комунистическите същества са избивали без съд и присъда хора като теб след 9 септември.

 57. 57 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#51] от "aleksandarx":

  Пак слабо.
  Всъщност, каквото и друго да скалъпиш, пак ще е слабо.
  Докато не дадеш обяснение на очевидния въпрос. А именно: Защо войниците от единия фронт дезертират, а същите войници от съседния фронт не само не дезертират, ами с геройството си спасяват България от ново разпарчалосване? Как така става? Едни и същи войници, поставени при близки условия? Или само едните селянчета "се чудят за чий мръзнат в тия окопи толкова време, защо нямат дрехи а дрипи, защо боледуват брутално и нямат какво да ядът, кой им обработва нивите и какво ядът децата им" и само тези "селянчета са прочели правилника на Васил Левски и с малко закъснение са решили да го изпълнят" (въпреки, че половината от тях не са могли да четат), а другите, от съседния фронт при Дойран не са чудели и не са чели, а са се сражавали до последно?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 58. 58 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#57] от "simval":

  Въобще не става въпрос за това а имат ли право някакви други хора да ги екзекутират само заради това че са тръгнали да свалят монархията. Как защитниците на монархията са добрите в случая?

 59. 59 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#58] от "aleksandarx":

  И какво направиха тези дето се бориха срещу монархията след като взеха власта на 09.09.1944г. Спасителя на българските евреи Димитър Пешев, през 1945 г. Народният съд го осъжда на 15 години затвор – „за фашистка дейност и антисемитизъм“. И още хиляди осъдени и избити.

 60. 60 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#59] от "constatator":

  Е точно това казвам. Едните убиват първо противниците на монархията, другите след 9 ти привържениците. Преценката на добри и лоши е субективна, най често свързана с фамилната история. Тука повечето се опитват да представят събитията преди 9 ти като справедливост а това не е така.

 61. 61 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#60] от "aleksandarx":

  Разделението в България започва веднага след освобождението ни през 1878г.Започват го русофилите с тяхните опити за свалят княз Батемберг. За щастие българофилите около Стефан Стамболов надделяват и за това и днес имаме България. Ако русофилите тогава бяха наделяли над българофилите около Стефан Стамболов още тогава щяхме да се превърнем в руска губерния и днес щяхме да имаме проблемите с които се сблъскват Украйна и Грузия. По късно русофилите яхват комунистическата идеология защото идва от Русия и противопоставянето на българи срещу българи продължава и до днес.

 62. 62 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#61] от "constatator":

  Глупости. И Ботев и Захари и по старите автори говорят за разделение. Стари млади, чорбаджии и сиромаси, патриоти и гърчеещи се. Винаги е имало разделение. Ако Левски беше оцелял до 1878 щеше да се опита да убие Стамболов защото го пише в устава му. Ето ти още едно разделение.

 63. 63 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 791 Весело

  До коментар [#24] от "aleksandarx":

  Не само сърби и гърци- и французи,англичани,а преди тоова и руснаци,и руснаци-на два фронта.Айде да си направите труда да попрочетете малко документи и нАучни книжки преди да пишете глупости за т.н. от комунистическата историография Войнишко въстание и да спрете да прокарвате руско комунистически внушения,а?

 64. 64 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 791 Весело

  До коментар [#51] от "aleksandarx":

  Айде да ми обясниш ,как от 900 000 армия,каквато е била през септември 1918г Българската войска,5000 са бунтовниците от Владая?Щото те са толкова-цифром и словом.Доказано с документи.Останалата част от армията не участва в свалянето на ,,мазния австриец".Що?Те не са ли си задавали разни въпроси за дома,семейството ,земята.Само,че тия 5000 са били основно запасни,останали зад фронтовата линия и бунта почва точно заради тъпотиите на земеделските льольовци Радко Даскалов и оня славовишки тупан Стамболийски-и двамата доказани демагози ,а Стамболийски-и корумпе взело бая парици в аферата Деклозиер,за което е и вкаран в затвора,а не за разни митични приказки срещу Фердинанд.
  Не,че нещата са били розови на фронта и не,че не е било грешка участието на България във ПСВ.Ама да ми обяснявате за един абсолютно несъстоятелен метеж,че бил щото армията видиш ли тръгнала да сваля Царя-това са пълни комунделски манипулции.

 65. 65 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  А за терора преди 09.09.1944г. що мъчим???
  —цитат от коментар 3 на Крадливото ромче


  За терора на комунистическите терористи преди 9.9.1944 г. не трябва да се мълчи. Хиляди са техните убийства , атентати и терористични актове, най-голям от които е взривяването на църквата "Света Неделя" по време на служба , когато загиват стотици мъже , жени и деца.

 66. 66 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#2] от "pamela":
  "Хм, дали осъзнаването е станало след като е бил обявен за враг с партиен билет или преди това? Защото много хора се озъзнават чак когато месомелачката ги подхване и тях самите, като преди това са смятали, че репресиите са легитимен начин на справяне с инакомислещите."

  По-добре късно осъзнаване , отколкото никога да не се осъзнаеш и да си останеш комунист фанатик , като сина на Трайчо Костов , който въпреки , че комунистите убиват баща му , си остава комунист.

 67. 67 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Не знам . Защо толкова ни харесва да се ровиме, да се самообиждаме , да виждаме основно лошото,- някакъв безумен мазохизъм . А всъщност дори и през много грешки и наша кръв и наше геройство , въпреки всички външни фактори въпреки всичко сме вървели и вървим напред
  Защо нищо такова не виждам за милионите избити и измъчвани роби ограбени държави , ужасии и конценрационни лагери ..в западната преса . Там в сичко това е ,,Минало - бешало . Ние сме велики заедно и днес" Безпардонно самочувствие
  Е и това е единственото което ми се иска да вземем от тях - самочувствието

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK