"Преводът е може би най-задълбочената форма на четене"

Днес е Международният ден на превода и преводачите.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Днес е Международният ден на превода и преводачите."Дневник" препубликува анкета на "Книговище" от миналия септември по повод Международния ден на превода и преводачите, който се празнува от 1991 г. Заглавието е на "Дневник".


Вероятно човек не си дава сметка колко биха били ограничени представите ни за света без преводната литература. Днес я приемаме за даденост. А вероятно без нея и мечтите ни щяха да са малки и безцветни. И тъй като често преводачите остават невидими в творчеството, днес, на Международния ден на превода, споделяме някои техни мисли за изкуството на превода:


Вера Ганчева, преводач от шведски език на "Пипи Дългото чорапче" и "Братята с лъвски сърца" от Астрид Линдгрен, както и на творби от Аугуст Стриндберг, Кнут Хамсун, Юхан Борген, Тумас Транстрьомер и други.
"Всъщност, какво е за вас преводът? Какво е вашето кредо в това изкуство?


Вера Ганчева: Възможност за трансформиране на времето в действащо лице. Задължение да бъдеш не само посредник, но и арбитър. Да не забравяш нито за миг, че в историята на книжовността най-големите творци са били и преводачи, а най-добрите преводачи са били и творци, сливайки се в общ, внушително едър силует, чийто ръст съответства на необходимото му присъствие на Парнас. "Бовари, това е и той!", би възкликнал вероятно Флобер, ако можеше да стане свидетел на мъките на онзи, който преизразява на друг език неговия прочут роман, възсъздавайки стила му като ритмика и код, не само като маниер, а образите му - като цялостна идейна система." (Из интервю за Съюза на преводачите в България, публикувано сайта veragancheva.com).


Мариана Екимова-Мелнишка, преводач на "Хари Потър", "Портокал с часовников механизъм", "Момичето на френския лейтенант" , "Птиците умират сами" и други.


"Аз просто си мислех, че една добра детска писателка (Дж. К. Роулинг) е написала поредната добра книжка, и защо да не я преведа. Така бях в приятния капан на Хари Потър, който от време на време пускаше и зъбки. Магията в тази книга е само метафора - магията на живота, магията на справянето ни с трудностите. Всъщност това е едни наръчник за борба с живота." (в разговор с Иван Назъров за предаването "120 минути").


"(През 90-те и в началото на XXI. век - бел.ред.) се случиха невъзможните през 70-те неща - да бъде преведен "Портокал с часовников механизъм" и книга като "Хари Потър" въобще да се появи в нашето пространство и да има такъв отзвук сред децата, защото това беше едно универсално послание на любопитството, на липсата на бариери, на неудържимото търсене на нови и нови неща, на магията на света, какъвто би могъл да бъде той, когато човек има всичката свобода на света. За мен четенето е своеобразен бунт, както казва Марио Варгас Льоса, лауреат на Нобеловата награда, бунт срещу заобикалящия ни свят, независимо какъв е той и къде е той, а ние винаги имаме основание за бунт. А колкото до превеждането, това си е направо подривна дейност на място, където човек не може да си купи книгите в оригинал." (Из реч пред TEDx НБУ, 2011 г.).


Хари Потър и Философският камък
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Стефан Русинов, преводач от китайски и английски; превел "При дивите неща на Морис Сендак, "Къщата на улица Манго" на Сандра Сиснерос, "Кухнята на госпожа Черешова" от Силвия Плат и др.


"Литературните произведения не са манифести, а истории - не мога да кажа, че съм съгласен или несъгласен с дадена история, но мога да кажа дали ме отвежда на чудато пътешествие, дали ми предоставя интересен светоглед, дали езикът ѝ ми носи удоволствие, дали разширява разбиранията ми за човека и света, дали разпалва любопитството ми и разбужда съчувствието ми За да си харесам някой автор за превеждане, са ми необходими тези неща, както и някаква степен на съзвучие с внедреното в разказа светоусещане. ", (Из статия в Тоест).


Иглика Василева, преводач от английски език на над 60 произведения, сред които "Одисей" на Джеймс Джойс, "Александрийски квартет" на Лорънс Дърел, "Към фара" на Вирджиния Улф, "Простори на демокрацията" на Уолт Уитман и др.


"От преводача зависи, независимо каква е книгата - трудна, лесна, интересна смешна - от него зависи да вдъхне живот на текста. Много е важно да не убиваме авторите." (На откриването на Есенно студио за литературен превод 2020.)


"Какво те кара да посегнеш към един автор, да пожелаеш да го превеждаш, какъв е първият подтик?


Иглика Василева: Винаги съм гледала да е литература, да не е четиво. Литературата е изкуство, което те кара да мислиш, от нея, дори да си прочел само десет страници, излизаш обогатен. Не по-богат, а обогатен. Светът започва да има някакво значение за теб, започваш да обръщаш внимание на неща, които преди си подминавал или не си забелязвал, бил си сляп за тях. Тоест литературата, като всяко изкуство, ти отваря очите за света. И от това ти ставаш повече човек. Това е най-важното нещо - не да станеш голям професионалист, а да станеш повече човек, след като си дошъл на тази земя. С литературата това става, абсолютно съм убедена в това. Докато четивото просто те забавлява, с него ти е приятно. В момента, в който забавлението свърши, ти го забравяш и посягаш към следващото. Някои от криминалните романи са много сръчно написани - те са на границата." (От интервю в сайта на spblit.org).


Пипи Дългото чорапче
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Нева Мичева, преводач от италиански, испански и каталонски ("Телефонни обаждания" от Роберто Боланьо, "Стихотворенията на Сидни Уест" от аржентинският поет Хуан Хелман, "Периодичната система" на Примо Леви и др.)


"Каква е рецептата, ако изобщо има такава, за качествен превод?


Нева Мичева: Да разбереш добре и да предадеш най-подходящо. Да надигаш всяко камъче, за да си сигурен какво има отдолу. Да питаш познавачи за абсолютно всичко, което не е от твоята област (и да си сигурен, че практически всичко е извън нея). Да проверяваш фактите минимум по два пъти в два независими меродавни източника - стара журналистическа рецепта. Да ти пука страшно много за живота и сърцето, вложени от автора, и за времето и душата, които читателите ще отделят, за да се срещнат с този автор. Да не си позволяваш кривване, когато умората те надвие и ти се прииска да съкратиш усилието и вратът да спре да те боли. Да не се окопаваш само в един език и една култура, само в книгите или думите - тясната специализация може да е нещо чудесно другаде, но в художествения превод е клуп на шията." (Из статия в truestory.bg).


Ванина Божикова, преводач от румънски език на над 20 класически и съвременни румънски автори - Варужан Восганян, Нора Юга, Мирча Картареску, Дан Лунгу, Лучиан Дан Теодорович, Октавиан Совиани, Линда Мария Барос и други.


"Преводът е може би най-задълбочената форма на четене: преди да се опиташ да преведеш който и да било текст, трябва да го разбереш изцяло, след това напълно да го разрушиш, да го разглобиш, за да го построиш отново на друг език. Едва след това идва способността на преводача да пресъздаде езиковото богатство, да съобрази стиловия регистър, епохата, в която се развива действието, за да не допусне анахронизми, справянето с игрите на думи и всичко останало." Ванина Божикова, преводач от румънски език. (Из статия в truestory.bg).

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 924 Неутрално


  Благородна и наистина интелектуална професия!
  Честит Празник!

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Всеки автор си има собствен стил и език на изразяване, но световната литература се гради и създава изключително от преводачите.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Преводът е изкуство . Тук няма съмнения , както при опаковки, кубизми и другите щуротии.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 4. 4 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Няма по-лошо нещо от посредствен или лош превод - убива книгата.

  Благодаря ви, невъзпети майстори на словото!

 5. 5 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  "Преводът е може би най-задълбочената форма на четене"

  без "може би"

  точно такава форма е

  честито на колегите

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 6. 6 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Не мисля, че преводът е най-задълбочената форма на четене, т.к. разсейва читателя по посока на търсене на най-подходящата дума за определена читателска аудиенция. Най-задълбоченото четене е по-скоро рефлективно, включващо препрочитане и премисляне.

 7. 7 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  До коментар [#6] от "alfonsie88":
  Бе ти за да преведеш нещо , първо трябва да го осмислиш из основи, после да набараш магията на превода, където на моменти , ти трябва смелост да избягаш от буквалността . Това е много повече от "вникване" в текст . Подценено изкуство е , както писах надолу. Пълно е с примери, където различните преводачи перфектно са запознати с лексиката и съдържание . Обаче един, като го четеш ,ти е тъпо, а от друг разбираш, за какво става въпрос.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK