Как един български агент ликвидира Джеймс Бонд

През 1966 година в България излиза книгата "Авакум Захов срещу 007".

© librosdemario.com

През 1966 година в България излиза книгата "Авакум Захов срещу 007".Текстът е препубликуван от "Дойче веле".


През 1967 г. Джеймс Бонд загива мъчително сред ледовете на Антарктика. Тогава той пада покосен в мъжка битка срещу агента от контрашпионажа на българската Държавна сигурност (ДС) Авакум Захов. "Сега или никога. Когато 007 отдръпна крака си и загуби равновесие, Авакум се стрелна напред като светкавица [...] и сграбчи крака на англичанина. Дръпна го силно, а после го пусна. От силата на собствения си ритник агент 007 изхвърча във въздуха. Нададе пронизителен вик, чиято сила отслабваше едновременно с отдалечаването му, падайки все по-надолу в безкрайна ледена пропаст." Така завършва романа на Андрей Гуляшки "Срещу 007".


Смъртта на Джеймс Бонд винаги е привличала по-голямо внимание от тази на който и да било обикновен човек. Повече от 3 години се забави премиерата на 25-тия филм от поредицата за Бонд. Не само пандемията от коронавирус беше причината за това: през 2018 г. продуцентската фирма на бърза ръка смени режисьора Дани Бойл и неговите автори, заменяйки го с Кари Фукунага. Според някои слухове авторите наистина са смятали да оставят Джеймс Бонд накрая да умре. А лайтмотивът за смъртта на 007 се повтаря в трейлъра, както и, разбира се, в заглавието на филма: "Смъртта може да почака".
Парлива политическа тема


По времето на Студената война смъртта на Джеймс Бонд винаги е била много чувствителна политическа тема: през 1963 г. вторият филм от поредицата - "От Русия с любов", беше възприет доста хладно отвъд Желязната завеса. В нито един друг филм за Бонд Изтокът и Западът не са били толкова директно изправени един срещу друг: от една страна, британската служба МИ6 и нейният турски съюзник от НАТО, а от друга - съветската КГБ и нейният помощник - българската Държавна сигурност (ДС).


Комунистическите партии и техните тайни служби в Москва и София бяха побеснели от яд: чак до 1974 г. филмите и книгите за Джеймс Бонд бяха забранени в Съветския съюз. Освен това Москва беше обявила Джеймс Бонд, т.е. един фиктивен герой, за персона нон грата. Но и това очевидно не е било достатъчно: имало е нужда от появата на един социалистически противовес на Бонд.


Окуражен от това през есента на 1965 г. българският писател Андрей Гуляшки обявява пред съветската "Литературная газета" своя следващ роман така: шпионски роман, в който българският таен агент Авакум Захов се изправя срещу Джеймс Бонд. В него, според британския вестник "Дейли Телеграф", на Бонд е отредена ролята на злодея. Или както пише тогава самият Гуляшки, романът трябва да покаже злото в Джеймс Бонд и да се превърне в "пътепоказател за социалистическите идеи, както и да помогне за възпитанието на младежта".


За първи път Авакум Захов се появява в българската литература в края на 50-те години. Той е дипломиран археолог, хуманист, поставил се в услуга на партията и на социализма. Със своите енциклопедични знания и дарба за комбинации той напомня повече на един социалистически Шерлок Холмс, отколкото на таен агент. В романа на Гуляшки Захов трябва да попречи на Бонд да отвлече съветския учен и изобретател на лазерен суперуред Константин Трофимов от една научна конференция на българското Черноморие.


Духовният баща на Авакум Захов, писателят Андрей Гуляшки, е истинска звезда на социалистическия реализъм. Той е дългогодишен секретар на Съюза на писателите, а по-късно и директор на Народния театър в София и депутат в Народното събрание. За своите романи, които навсякъде в Източния блок стават бестселъри, той е получавал от комунистическия режим в България по 30 хиляди лева на година, както с възмущение докладва на ДС един финансов служител.


Културна битка и партийни интриги


През 1966 г. в България излиза книгата "Авакум Захов срещу 007". В първото издание на романа съдбата на Джеймс Бонд обаче остава неясна: победен от Авакум Захов, той остава в Антарктика. По това време Гуляшки преговаря в Англия за превода на книгата си, както и за заснемането на филм по нея. Чак в тази нова версия от 1967 г. на издателство Scripts агент 007 накрая е убит от Захов. Специално за западната публика историята на Гуляшки завършва още по-драматично.


В края на 1966 и първата половина на 1967 г. е имало две срещи на Гуляшки с тогавашния министър на вътрешните работи. Целта е била да се координират усилията за представянето на ДС в художествената литература, става ясно от архивни документи на Комисията по досиетата. Там се казва още, че всички са останали много доволни от това.


За да преговаря за филмирането на романа си Гуляшки заминава на 22 януари 1966 г. за Лондон. Тогава противопоставянето по време на Студената война достига нова връхна точка: Изтокът срещу Запада, Бонд срещу Захов, Андрей Гуляшки срещу Иън Флеминг. Но се случва друго: въпреки драматичния си край романът на Гуляшки се оказва твърде скучен за английската публика. Но също и в България Гуляшки е остро критикуван.


Романът е паднал до "най-ниското морално ниво" на Запада, пише тогава Богомил Райнов, заместник-председател на Съюза на българските писатели и по-късен член на ЦК на БКП. През 70-те години източногерманската ДС отхвърля със същата аргументация идеята за филмирането на книгата на Гуляшки, която година по-рано - през 1969 г., е издадена в ГДР. Професор Пламен Дойнов, експерт по българска литература в Нов български университет в София, изключва критиката на Райнов да не е била съгласувана с партията или с ДС. Но кой би имал интерес да атакува Гуляшки?


Връзки с ДС


Андрей Гуляшки отдавна е поддържал отношения с Държавна сигурност. Архвите на тайната служба съхраняват документ, според който шефът на ДС Ангел Солаков лично е изпратил на държавни разноски Гуляшки, придружаван от шефа на Шести отдел Костадин Кюлюмов. Самият Кюлюмов също е писател - автор е на книги и сценарии за филми. Не е изключено дори той да е дал идеята на Гуляшки за пряк дуел между Захов и Бонд. Възможно е и това, именно той да стои зад проваленото филмиране на книгата на Гуляшки.


Но защо ДС и партията все пак не са искали да бъде заснет филм по книгата на Гуляшки за дуела между Захов и омразния Джеймс Бонд? И до днес този въпрос си остава без отговор. Може би от страх да загубят контрола върху сюжета и автора, когато филмът стане хит на Запад? А може би Гуляшки е станал жертва на чисто писателска интрига, тъй като неговият критик Богомил Райнов също е писал шпионски романи? Каквато и да е причината, в крайна сметка романът на Гуляшки никога не бива филмиран. Нито дори през 80-те години, когато Българската телевизия заснема цялата поредица от Авакум Захов. Така за единствения убиец на Джеймс Бонд настъпва време за умиране. През 1976 г. Гуляшки "погребва" своя литературен герой с "Последното приключение на Авакум Захов".


През 1967 г. Лондон изпраща ново послание: няколко месеца след излизането на "Авакум Захов срещу 007" и прекратяването на преговорите за филмирането на книгата в кината тръгва петият филм от поредицата за Джеймс Бонд "Човек живее само два пъти". Още в началото на лентата Бонд е застрелян в Хонконг, но след като бива погребан в морето, той възкръсва. Това е кинематографично намигване към Москва и София, а посланието звучи така: докато Авакум Захов има своето последно приключение, Джеймс Бонд просто няма време за умиране!

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Толкова много бесзмислен текст

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Весело

  Романът е паднал до "най-ниското морално ниво" на Запада, пише тогава Богомил Райнов, заместник-председател на Съюза на българските писатели и по-късен член на ЦК на БКП."Затова другаря Райнов си създаде агента Емил Боев за да издигне моралното ниво.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Весело

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Емил Боев е изобразен като пияч,депресиран и женкар. Няма спор - високо морален е.

 4. 4 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1011 Весело

  Кой би чел такива простоти?

 5. 5 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  По-смешното е като чисти фикции се пробутваха за реални победи на цоциализъма. До момента в който всчико се психна... Но бай ви Таню и компания още вярват в глупостие съчинени от савецката пропаганда ...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 6. 6 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  да си пияч и женкар никога не е било проблем у нас :)
  иначе е ясно че е копие на западно клише

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5749 Весело

  Автентичен македонски подход сме направили към историята на 007. Написали сме си наша версия.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 990 Неутрално

  По времето на затворения социализъм Богомил Райнов и Андрей гуляшки си бяха конкуренция. Ако трябваше да избирам кой литературен герой да предпочита, то за мен беше много по-интересен Емил Боев отколкото Авакум Захов.
  Но, след като падна Желязната завеса падна и завесата пред очите ми и видях колко слаби литературно са творбите и на двамата автори

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2805 Весело

  Иначе срещу кого щеше да се бори Бонд, Джеймс Бонд. Наш`те разведки си бЕха отличници и дори Щирлиц бледнее пред тях. Жалкото е, че и Бонд, Джеймс вече нЕма врагове, всичко победи.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#4] от "pinoccio":

  то преди 50 години тук друго не е имало :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 11. 11 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  ... За своите романи... Андрей Гуляшки е получавал от комунистическия режим в България по 30 хиляди лева на година.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  А народът - по 25 пъти!!! по-малко!

  Още един жесток факт за времената, в които "живеехме щастливо устремени към най-справедливия строй за човечеството - комунизма".

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Ако сме малко честни, без въобще да съм защитник по какъвто и да е начин на Б.Райнов като човек, книгите и текстовете в тях са в пъти по-качествени в сравнение с писаното от Иън Флеминг. Това мнение няма нищо общо със текстовете на Гуляшки, който се свлича до писаното от Конан Дойл един век по-рано, при това в ролята на един от пионерите в този род.
  Но вън от литературата, знаем много добре, какво беше тогава, включително на литературния фронт. Единици и по случайност, недоглеждане и/или некадърност на цензурата, оцеляваха писатели, чиито творби бяха и ще останат като образци на нещо хубаво, написано от наши ( а и съветски) автори, а останалото си беше плява в чист вид и много некадърна пропаганда.

 13. 13 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 959 Любопитно

  Но защо ДС и партията все пак не са искали да бъде заснет филм по книгата на Гуляшки за дуела между Захов и омразния Джеймс Бонд?
  —цитат от коментар 0 на Oт статията

  Възможно е някои отговорни другаре да се осъзнавали по същество, каква жалка пародия на филм би се получила. Пропагандния ефект е щял да бъде по-скоро отрицателен. А филмирането за тях би имало смисъл единствено, като средство за идеологическа партийна пропаганда😀

 14. 14 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Иначе срещу кого щеше да се бори Бонд, Джеймс Бонд. Наш`те разведки си бЕха отличници и дори Щирлиц бледнее пред тях. Жалкото е, че и Бонд, Джеймс вече нЕма врагове, всичко победи.
  —цитат от коментар 9 на ЗаНиЗа


  Ама като излизат на бял свят агенти като Петров и Боширов то е ясно, че с тях е лесно да се пребори героя на маколи кълкин в "сам в къщи 3"

 15. 15 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Весело

  А това знаехте ли го - "Авакум" = "Мукава"?
  Гуляшки само тънко се усмихвал.
  Всъщност, може би вече и мукава не се знае какво е било.

 16. 16 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Много правилно комунистие са идентифицирали коя е най-българофобската държава в Европа.

  Това винаги е била Англия.

  Още от Кримската война, освободителната война 1877-78, Англия е винага 100% срещу българите, които привижда като съюзници на Русия.
  А Русия от началото на 19 век е основния врага на Англия, оттам и българите са враг на Лондон.

 17. 17 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Кой би чел такива простоти?
  —цитат от коментар 4 на pinoccio


  Вие да не сте бивш член на Съюза на българските писатели от 60-70-те гогини на миналия век?
  Не съм чел, но мнението ми е отрицателно.
  Така през 60-те са се изказвали за книгата на Солженицин Архипелаг Гулаг.
  Голям смях!

 18. 18 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Много правилно комунистие са идентифицирали коя е най-българофобската държава в Европа.Това винаги е била Англия.Още от Кримската война, освободителната война 1877-78, Англия е винага 100% срещу българите, които привижда като съюзници на Русия.А Русия от началото на 19 век е основния врага на Англия, оттам и българите са враг на Лондон.
  —цитат от коментар 16 на Черноморец


  Доста си категоричен. Например провери коя велика сила подкрепя съединението на княжество България и източна Румелия. Както и провери кои са съюзниците на Русия в двете световни войни

 19. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Весело

  Като човек педантичен, ще кажа, че "Авакум Захов срещу 007" си е на нивото на българските приключенски повести от преди ПСВ, когато нашенци не са различавали японците от китайците.
  В романа действа японецът Сяо /типично китайска фамилия, японските обикновено са четирисричкови/.

 20. 20 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":да си пияч и женкар никога не е било проблем у нас :)иначе е ясно че е копие на западно клише
  —цитат от коментар 6 на Apophenia


  Не само е ясно, че е копие, но е ясно и от кого е копирал - от Жерар дьо Вилие и по-точно прочутата му серия SAS.

 21. 21 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  По време на Студената война пропагандата е била и в двата лагера, не само при нас.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 22. 22 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Гуляшки бе твърде примитивен, твърде скучен, дори за тогавашното ми неизкушено детско съзнание.

  Eddie lives... somewhere in time!
 23. 23 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Много правилно комунистие са идентифицирали коя е най-българофобската държава в Европа.Това винаги е била Англия.Още от Кримската война, освободителната война 1877-78, Англия е винага 100% срещу българите, които привижда като съюзници на Русия.А Русия от началото на 19 век е основния врага на Англия, оттам и българите са враг на Лондон.
  —цитат от коментар 16 на Черноморец

  Най-българофобската държава е Рассия, а най-големите българомразци са руските ЕНИЧАРИ.
  И разбира се фактически лъжеш:
  - от началото на 19 век Руската империя и Британия са съюзници(минимум срещу Наполеон)
  - за руската антибългарска политика до Кримската война и изобщо в този период са писали много автори(Раковски, Ботев, З.Стоянов).
  - войната с Османската империя е била интересна за Русия единствено, като средство за достигане на проливите и завладяване на територия и КРЕПОСТНИ. Какво 'освобождение', какви пет лева 😀
  - Руската империя показва ясно истинските си намерения насъсквайки Сърбия и Турция да напднат България след Съединението. За разлика от нея Британия е на страната на Съединението.

 24. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Весело

  Чел съм книгата, но нямам много спомени от нея, понеже беше доста тъпа. Обаче поне Джеймс Бонд беше достоен злодей и загина достойно. Виж в последния филм от серията решиха просто да го унижат и пратят в забвение, за сметка на поредното diversity hire - черна жена (предполагам и лесбийка). Половината сцени в трейлъра са как тя му се прави на интересна, а той като всеки бял хетеросексуален мъж е тъп (това е наратива на Запад в момента). Пълна помия.

  П.П. Гледайте колко време ще трябва на Дневник да изтрие политнекоректния ми коментар.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 25. 25 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#22] от "tigervi":

  като бях на 12 и си беше направо добре, сравнено с разни приключенски кинги за партизанчета преведени от руски...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 26. 26 Профил на perro
  perro
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  А пък Авакум прочетено отзад напред е мукава, известно още като велпапе или картон за кашони ;)

  perro -si yankees - no
 27. 27 Профил на jappy68
  jappy68
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Заглавието на книгата (вероятно по съображения за авторски права, не че някой ги ебаваше по отношение на "Западния блок" в онези времена) беше "Срещу 07", а не 007. Справка: снимката от корицата начело на статията".

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Преди години ни харесваха, сега изглеждат толкова наивни, каквито са и в действителност.

 29. 29 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#25] от "Apophenia":

  Дори овчарчето Калитко изглежда като интелектуалец пред Авакум Захов. Може би затова не съм запомнил нищо от епичната му битка с 007, а като чета постовете по горе, не съм единствен. Богомил Райнов е класи над Андрей Гуляшки, а героят му, Емил Боев, почти реален - пияница и женкар, истински комунист.

  Eddie lives... somewhere in time!
 30. 30 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Хахахахх това нова детска приказка ли е. Българите в книгите за Джеймс Бонд са много точно описани - трътлести, груби, ниска култура и....комунисти.

 31. 31 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Като човек педантичен, ще кажа, че "Авакум Захов срещу 007" си е на нивото на българските приключенски повести от преди ПСВ, когато нашенци не са различавали японците от китайците.В романа действа японецът Сяо /типично китайска фамилия, японските обикновено са четирисричкови/.
  —цитат от коментар 19 на Patsis

  И аз като педантичен човек ще кажа, че в цитирания по-горе роман на Флеминг българският убиец, действащ на турска територия, носи фамилията Криленку.
  Подобни нелепи имена впрочем са често срещани в западни романи и филми, когато героите са българи или руснаци.

 32. 32 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1452 Весело

  До коментар [#24] от "Тюфлекчия":

  Смешното е че вместо Сенки от миналото Дневник никога не направи Дисекция на Евгени Дайнов и неговите хвалби как е спасил Светът неколкократно.
  Докато е громил Ми 6,7,8.... през Соцът.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  В следващия филм, 007 смело и самоотвержено денонощно кара цистерни с бензин по заповед на Нейно Величество.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 35. 35 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  В България Шести отдел на ДС можеше да налага (и все още) контрол над културата и медиите, но на Запад са били само едни съветски подлоги.
  Флеминг си е "застраховал"(лиценз) своите книги срещу източни тарикати със снижена самокритичност,
  Нашите нямаше да могат да се наплатят и на ЕОN, която е купила правата над Джеймс Бонд.

 36. 36 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Чел съм го романа в юношеските си години.
  Гуляшки беше от добрите български писатели, чиито книги се четяха.
  Повече харесвам Богомил Райнов, но и Гуляшки заема почетно място в литературата от онези години.
  Със съжаление отбелязвам, че критикуват най-вече хора, които не са чели произведенията.
  Да! От съвременна гледна точка тези романи може и да изглеждат наивни, но по онова време такова беше нивото по целия свят.
  Купували сме си ги и не сме смятали тези пари за неправилно похарчени.

 37. 37 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#31] от "Toshko Afrikanski":Ами те имената ви са си руски и така звучат.
  —цитат от коментар 33 на EU Fighter

  Няма българско име Криленку!
  Н-я-м-а!

 38. 38 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#31] от "Toshko Afrikanski":Ами те имената ви са си руски и така звучат.
  —цитат от коментар 33 на EU Fighter

  А, забравих да питам - а вашите имена какви са, различни от руските, доколкото разбирам, но все пак какви?

 39. 39 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Бях прочел един сборник с разкази за Авакум Заков. Нищо особено. Реално кримка, не толкова шпионски сюжети. Заков го раздаваше интелектуалец, енциклопедист. Решаваше за забавление уравнения от висшата математика, беше почитател на операта и тренираше бокс.
  Но в сравнение с абсурдите на Флеминг е направо супер качествена литература. Някой опитвал ли е да чете романите за Джеймс Бонд? Това в най-добрия случай е детска литература. Най-слабият роман на Форсайт е класи над тази пумия. Те и филмите са още по-тъпи.

 40. 40 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Нямаше шапна афера неразрешена от Авакум. А Емил Боев громеше диверсантите, които трябваше да отровят водата в резервоара. Зашеметяващи сцени със ситроени криещи под капака двигател на Ягуар. И тайфуни с много уиски и стрийптизи.

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 41. 41 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#16] от "Черноморец":

  Те не са българофоби, те са просто алчни лицемери.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 42. 42 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#1] от "diq55699032":

  +++

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 43. 43 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Весело

  До коментар [#38] от "Toshko Afrikanski":

  На българофоби като тоя няма как да им разбереш истинските имена. Ако се казва Пенчо, държи да го наричат "Пийт", а ако е Кичка - "Кейт". Познавам и една Лозанка (кръстена на баба си, че да наследим експроприирания от комуняките и даден на дядо ѝ - ятак - апартамент в центъра на София), дето скромно се представя и подписва "Лиза", както и "Въльо" - "Вал"...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 44. 44 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#43] от "Тюфлекчия":

  Имам колеги Христо - Крис и Станислав - Стан.
  А преди време с голям кеф изгледах предаване на БНТ обратния случай - в българската секция на Китайското народно радио работят 3-4-ма български филолози от някакъв китайски университет, май в Пекин, които се представиха на екипа на БНТ като Дамян, Светлин, Росен и пр. все български или силно побългарени имена. Бяха избирали внимателно. Българският им беше превъзходен.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 45. 45 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#44] от "motochristo":

  Айнщайн е бил прав за безграничността на човешката глупост.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 46. 46 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  Текстът на д-р Кристофер Неринг ми допадна в пъти повече, отколкото предишните разкази на Немеца за впечатленията му от България.
  Не съм чела нищичко от Андрей Гуляшки, за да имам мнение, но заключенията на колегите в коментарите им ми подсказват, че не съм загубила нищо. :)

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 47. 47 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#31] от "Toshko Afrikanski":

  Криленку, така написано е украинска фамилия с румънски правопис. :)

  Eddie lives... somewhere in time!
 48. 48 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#31] от "Toshko Afrikanski":

  Криленку, така написано е украинска фамилия с румънски правопис. :)

  Eddie lives... somewhere in time!
 49. 49 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 717 Весело

  Кога е световната премиера на някой от филмите за Авакум Захов - този "социалистически Шерлок Холмс"?

  ;)

 50. 50 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  България е хилядолетна държава и не се е ръководила
  от англофилии или фобии на Русия.

  Англия е друго.
  Дива русофилщина в две Световни войни.
  Русия без Ленин, както и Ленинистка,
  Англия е русофилка русофилска.

  Проверете историческите факти.
  Така беше.

  До коментар [#18] от "stanislavdi":
  Много правилно комунистие са идентифицирали коя е

  най-българофобската държава в Европа.
  Това винаги е била Англия.

  Още от Кримската война, освободителната война 1877-78,
  Англия е винага 100% срещу българите,
  които привижда като съюзници на Русия.

  А Русия от началото на 19 век е основния врага на Англия,
  оттам и българите са враг на Лондон.

  —цитат от коментар 16 на Черноморец

  Доста си категоричен. Например провери

  коя велика сила подкрепя съединението на княжество България и източна Румелия.

  Както и провери кои са съюзниците на Русия
  в двете световни войни

 51. 51 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2498 Весело

  BOND
  I suppose it's customary to have
  people trailing you in these parts.

  CHAUFFEUR
  Oh, yes, sir. Today it's Citroеn
  H-three-one-eighty-four on duty.
  They are Bulgarians working for the
  Russians. They follow us, we
  follow them. It's a sort of
  understanding we have.

  BOND
  That's very friendly.

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  И защо според Вас, Тошко педантични,
  романтично Таен български агент, убиец,
  следва да носи българско име, а не ромско или румънско?

  До коментар [#31] от "Toshko Afrikanski":

  Като човек педантичен, ще кажа, че "Авакум Захов срещу 007" си е на нивото на българските приключенски повести от преди ПСВ, когато нашенци не са различавали японците от китайците.В романа действа японецът Сяо /типично китайска фамилия, японските обикновено са четирисричкови/.
  —цитат от коментар 19 на Patsis

  И аз като педантичен човек ще кажа, че в цитирания по-горе роман
  на Флеминг българският убиец, действащ на турска територия,

  носи фамилията Криленку.

  Подобни нелепи имена впрочем са често срещани в западни романи и филми, когато героите са българи или руснаци.

 53. 53 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  ...Гуляшки беше от добрите български писатели, чиито книги се четяха....
  —цитат от коментар 36 на atmanpg

  Да, помня смътно шедьовъра "Село Ведрово" - апотеоз на текезесарското величие.

 54. 54 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#22] от "tigervi":

  "Домът с махагоновото стълбище", "Седемте дни на нашия живот", "Златния век" са романи на същия автор. Явно не си ги чел. Те са с класи над поредицата за Авакум Захов.

 55. 55 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#29] от "tigervi":

  Захов копира Холмс. Боев - Бонд. Е, не много сполучливо.

 56. 56 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Весело

  До коментар [#34] от "Незнайко в Слънчевия град":

  😂😂😂👍

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK