"Важният си ти" на Ема Рийд Таръл (откъс)

Издателство "Ера"

Издателство "Ера"В рубриката "Четиво" Дневник публикува откъс от "Важният си ти", с автор Ема Рийд Таръл, предоставен от Издателство "Ера"


Мисли първо за себе си и преобрази живота си


Всички искаме да сме харесвани. Обичаме да подкрепяме и обгрижваме близките си. Раздаваме се, за да се почувстваме значими и оценени - от семейство, приятели, колеги, дори и непознати... Но когато пренебрегваме собствените си потребности, това е проблем. А често дори не го осъзнаваме.
- Ако ви е трудно да казвате "не" без чувство на вина;
- Ако предпочитате да угодите, за да избегнете болезнени разговори и неприятни емоции;
- Ако сте изморени и стресирани от непрестанната грижа за чуждите нужди, а никога не обръщате внимание на своите


Истината е, че правите лоша услуга и на себе си, и на околните!


За да се радвате на искрени и пълноценни отношения, трябва да се научите да поставяте ясни граници, които да отстоявате. За да можете да се погрижите за останалите, на първо място е нужно да се погрижите за самите себе си.


С помощта на тази лека за четене и разбираемо написана книга от психотерапевт с дългогодишен опит, ще осъзнаете, че е крайно време да помислите за себе си. Авторката представя разнообразните истории на свои пациенти, с които всеки може да се идентифицира. Предлага съвети и техники, чрез които да опознаете своето "Аз" и да заживеете истински. Разкрива как да спрете да угаждате на другите и да се нагърбвате с проблемите им.


Промяната е във вашите ръце. Започнете да поставяте себе си на първо място, за да преобразите напълно живота си!


Ема Рийд Таръл е квалифициран психотерапевт. В момента практикува по специалността си и пише втората си книга.


Важният си ти
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Откъс от "Важният си ти" на Ема Рийд Таръл


Да угаждаш като жена


Често ме питат дали угаждането на другите е присъщо само на жените. Съдейки по опита си, бих казала "не", въпреки че някои стереотипно по-женски черти може да се припишат на някои стереотипни стратегии на угаждане. Започни с това, че в същността си угаждането на другите не означава грижовност, а организиране на реакциите на другите хора, за да избегнеш чувство, което не желаеш.


В това няма нищо изключително женско. Елементът, който евентуално може да се почувства по женски, е несъзнателната потребност да не вдигат шум, да не дразнят някого, да търсят хармония или да подкрепят постиженията на някой друг, дори когато го правят на висока лична цена.


Угаждането на другите не е характерно за определен пол в традиционния смисъл на думата и засяга всички ни до известна степен. Може да разпознаеш твоите схеми на угаждане в клиничните случаи на жените в тази глава, а може да се разпознаеш в схемите на мъжете в следващата глава или може да се разпознаеш и в двете.
Сладко и солено


Вярно е, че в много култури жените са възпитавани да се грижат за другите, да поставят на първо място другите и да помагат. Хвалени, че са сладки и послушни, момиченцата често получават съвети да не командват и да не вдигат шум. Женският мозък типично е настроен за по-голяма съпричастност от мъжкия мозък и това може да бъде голяма сила, която да дава на жените способността да изграждат силни, просоциални връзки и сътрудничещи си общности.


Всичко обаче рухва, когато липсва разрешението да имаш и граници, да чувстваш и изразяваш гняв и да се отнасяш добре със себе си, както се отнасяш с всички останали. Понякога питам клиентките си по средата на монолог от негативно говорене за себе си и саботаж: "Какво би казала, ако някой говори по този начин за най-добрата ти приятелка?" Отговорът често е нещо от сорта:
"Ще се вбеся! Ще кажа, как смееш да говориш така за нея!" Това е основното, което се нуждае да направи жената угаждач - да насочи обратно към себе си лъча на грижовност и закрила, да преоткрие чувствата на гняв, от които е била отучена (и от мъже, и от жени) и да ги използва, за да каже на хората кога да отстъпят. Стереотипът на угаждачката често е жена, която прави много неща едновременно, търси одобрението на онези около нея и никога не казва "не".


Тя е отдадена дъщеря, лоялна приятелка и всеотдайна служителка. Тя управлява семейния календар и домакинските задължения, купува подаръците за рождените дни, презарежда бюфетите и насрочва светските дейности. Тя поема отговорността за училищата, приятелите, почивките, домашните любимци и сватовете, освен собствената си кариера и задължения. Това е жената, която има чувството, че се проваля, ако някоя от множеството чинии, с които жонглира, се строши. Жената, която има чувството, че не може да успее в работата си, ако не казва "да" на шефа.


Жената, която чувства, че натяква, ако се оплаче от несправедливото разпределение на труда у дома. Жена-та, която има чувството, че е лоша майка, ако избере купена готова торта от магазина за рожден ден, а не по поръчка. Ти може да си възпитана в различен кодекс на угаждане. Вероятно жените в семейството ти е трябвало да бъдат силни и надеждни, но си получила посланието да бъдеш мекушава и пътуването ти към угаждане на себе си може да е, за да възвърнеш уязвимостта си. Независимо дали си повече като жените в тази глава или мъжете в следващата, потърси уроците и виж кое може да има смисъл за теб.


Викингският начин


Моят първоначален пример за подражание беше жената викинг. В моята култура жените не бяха крехки или подчинени, а силни и независими. Равни с мъжете, ако не и малко по-способни и издръжливи. Когато гледам снимките на майка ми, пристигнала от северна Швеция в началото на седемдесетте години на ХХ век, виждам дълги кестеняви плитки, червени дървени обувки и бицепси. Когато тя била в напреднала бременност с брат ми, баща ми веднъж се върнал вкъщи и я заварил да влачи изхвърлен капак на шахта по алеята за коли.


"Може да послужи за нещо" - казала майка ми, без дори да се изпоти. Дрехите ми бяха добре ушити и практични, от рипсено кадифе в основни цветове, изработени на шевната ѝ машина под стряхата. Обувките ми бяха солидни и направени за навън във всякакви климатични условия. Много пъти жадувах за официални розови рокли с волани и обувки от истинска кожа и пак се хващам, че повтарям историята с моята дъщеря сега - изпращам я на училище с яки непромокаеми маратонки с добро сцепление, за да може да участва в игрите през междучасието и да не се хлъзне с лъскавите обувки "Мери Джейн", които виждам на краката на приятелките ѝ.


За мен е важно тя да може да стои на краката си (съвсем буквално), но да може да се крепи, не означава, че трябва да подкрепя всички други. Клиентките ми неизменно са смели, способни, емоционално интелигентни и издръжливи жени. Някои обаче са били научени да използват способностите си в услуга само на другите и имат погрешната представа, че е техен дълг да споделят ресурсите си с хора, които може да се нуждаят от тях дори когато не го заслужават.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Любопитно

  Тези кандидати
  В какъв план участват?

  [email protected]
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK