Година след края на експедицията "Неверест" тя оживява в книга (откъс)

Година след края на експедицията "Неверест" тя оживява в книга (откъс)

© ИздателствоДнес двама души отбелязват 1 година от края на пътешествието си, чрез което успяха да влязат и в книгата на рекордите "Гинес" с два рекорда - за "Най-млад гребец, прекосил океан" и "Най-млад гребец в двойка, прекосил океан".


Експедицията на Максим и Стефан Иванови започва на 14 юни 2020 г. от Португалия, а целта им е да прекосят Атлантическия океан от изток на запад. 105 дни на вода, 4444 морски мили (8230 км) в сезона на ураганите. Двама мъже в една гребна лодка, създадена от собствените им ръце. Хиляди хора по света със затаен дъх следят всяко загребване, всяка прогноза за приближаващ ураган или техническа повреда на борда.


Книгата "Неверест" не е само разказ за една дръзка мечта, превърнала се в неповторимо приключение. Тя е вдъхновяваща история за двама смели мъже, които решават да изпитат силите си насред свирепата арена на океана. От края на септември тя вече е на пазара от издателство "Вакон". То предостави и откъс от нея за читателите на "Дневник" .
Година след края на експедицията "Неверест" тя оживява в книга (откъс)

© Издателство


Пирати?


21 юли 2020, Макс


Условията продължаваха да са сравнително благоприятни, въпреки че вълните бяха по-големи, а вятърът - по-силен от желаното. Беше посред нощ. Вълните ме мятаха наляво-надясно и постоянно ме заливаха. Нямах и миг спокойствие на греблата. Трябваше да съм концентриран през цялото време. С нетърпение очаквах смяната ми да свърши и да се прибера в каютата, където сладко да си поспя.


Дойде време за смяна и баща ми излезе да гребе на палубата, а аз се скрих вътре. Попитах го дали е видял нещо необичайно на картографа и той ми каза, че всичко е нормално. Съблякох се, легнах и за последен път погледнах екрана. За мое учудване видях два приближаващи морски съда, които се бяха насочили право към нас. Скочих и се загледах по-внимателно. Забелязах, че и двата съда идват откъм африканския бряг и са на около четири морски мили от нас. Единият се приближаваше от североизток, а другият - от югоизток.


Неверест
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

След това видях, че на картографа не бяха отбелязани имената им, а само техните MMSI кодове. Беше необичайно, но не невъзможно. Казах си, че сигурно са търговски кораби, и точно преди да си легна, и двата съда изчезнаха от картографа почти едновременно. Това вече беше наистина странно и тогава се сетих, че предишния ден Николай Джамбазов ни бе предупредил за опасността от пирати в близост до брега на Мароко, защото той самият е имал такава среща.


Отворих люка и погледнах навън, търсейки светлините на съдовете измежду големите вълни, повечето от които бяха много по-високи от нашата лодка. Най-накрая ги видях може би на по-малко от 3 морски мили от нас. Трябваше да се скрием, защото бях убеден, че са пирати. Изключих AIS системата на НЕВЕРЕСТ, за да не виждат местоположението ни на своите картографи, и след това помолих баща ми да гребе на тъмно, защото исках да изгася и топовата лампа. Той трудно се съгласи, защото се чувстваше по-уверен, когато имаше видимост поне на няколко метра около лодката, но все пак ме послуша. Бях убеден, че ако изключим топовата лампа, няма как да ни намерят в тъмнината и големите вълни. НЕВЕРЕСТ беше твърде малка и бялата пяна на големите вълни скриваше нашето местоположение почти напълно.


Можех да си отдъхна. Легнах си спокойно, нетърпелив да разбера каква ще е ситуацията, когато се събудя.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK