Ако изпуснеш злато и книга, първо вдигни книгата

Проф. Иван Илчев: "В държави, които обгрижват бъднините си, на научните работници, на преподавателите гледат като на извор на идеи за бъдещето."

© Стопкадър

Проф. Иван Илчев: "В държави, които обгрижват бъднините си, на научните работници, на преподавателите гледат като на извор на идеи за бъдещето."Българската академия на науките отбеляза днес 152-ата си годишнина. "Дневник" публикува академичното слово на проф. Иван Илчев, предоставено от БАН. Видео от честването вижте във видеофайла в края на текста.


Уважаеми господин председател на БАН,
Уважаеми колеги,


Тук сме, за да отбележим ден, който всъщност нищо не говори на мнозина у нас.
Ние го броим за важен, но всички значими институции имат свой ден на основаването си, който обичайно минава незабелязано от работещите в тях.
А ние го честваме всяка година.


Не за да придаваме лъжлив блясък на достолепната и без него Българска академия на науките, а за да не бъде забравено, че на този ден през 1869 г. в незначителното тогава 15-хилядно румънско дунавско пристанище Браила за първи път в новата ни история група българи от всички социални слоеве се сбират, за да обсъдят важните проблеми пред обществото ни. И преди визионери и малки групи съмишленици са предлагали свои виждания за бъдещето: протекторат и дори евентуално присъединяване към Русия; Балканска федерация; революционни действия, в които малцина вярват и още по-малко са единни.


А в Браила и завършили вече, и вечни студенти; ученици от класни училища, прогимназии и гимназии, сиреч най-образованите сред българите; но и дребни и едри занаятчии, и търговци, недотам изпидепсани във високите науки, с вишегласие, макар и не без спорове, решават, че трите кита, на които трябва да се опрем са образованието, науката и Европа.


Изправям се пред вас в двоен ипостас - като преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - вече станаха 43 години - и член на БАН. Но, както в Библията двата ипостаса са неделими, така и образованието е неделимо от науката. И това, което за някои наши съвременници, удостоени с власт, е мъчително прозрение и изненада, пред която озадачено се дивят, е било ясно още за основателите на БКД. Които записват в устава си през 1869 г., че задачата на новоучреденото дружество е "да разпространява всеобщото просвещение у българския народ", а средствата: «подобрение и напредвание на българските училища, мъжки и женски изучаването на народния бит на българите на сичките науки, изкуства и художества" Диреният резултат: "да стане и да бъде средоточие на българските интелигентни сили".
Уставът е дело на хора, свързани от любовта си към родината. Към родината, която тогава още не е държава. Която е, както обичат да казват сега постмодернистите, само проект. Проект, в който участниците влагат различни идеи.


Розата на Балканите – том 1: България до края на XIX век
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


В тази родина, мержелееща се нейде в неясното бъдно, основателите на БКД десетилетия наред влагат. Влагат в мечтата си - усилия, труд - късат от оскъдните си средства. Не за кяр. Да видят родния си край свободен, воден от образовани и разумни хора. Усещат, че България е неделима част от образования свят, та искат да влязат "в тесно сношение с ученият мир въобще". Догаждат се - дали осъзнато, дали подсъзнателно, но винаги непристорено, че науката и образованието са неделими от стремежа към свобода.


Дали са се надали на благодарност? Чудя се. Благодарността на съвременниците обичайно е скъперническа, оцветена от политически пристрастия, от приязни и неприязни. Но основателите направиха каквото можаха, за да положат темелите на новата България, за която мечтаеха, че ще е държава на духа и интелекта. На мнозина от тях историята дори не е запазила ликовете в излинели фотографии. Или ги виждаме вече оплешивели, с посребрени коси, натежали от мъдростта на годините, някои запазили, други - загърбили младежките си мечти.


Но да не изпадаме в нездраво умиление. И тогава имаше хора, на които се зловидеше да се пилеят бадева пари за образование и наука. Наследниците на заможния Николай Тошков не върнаха оставените на съхранение при него оскъдни средства на БКД. Вярваха, че в техните ръце ще са по-печеливши, отколкото в ръцете на мечтатели с нездрави идеи.


Но не за тях и техните многобройни, за съжаление, следовници ще става реч през следващите минути, а за тези, които оттогава самоотвержено работят в бизнеса с бъдещето.


С колебание използвам тази чуждица. Зле кънти думата бизнес тук. Мантрата на нашето болно време били парите. От значение било само колко са. Само че ако хвърлим поглед към широкия свят, ще видим, че най-добре живеят там, където отделят най-много средства за наука и образование. Да оставим настрана еснафското разбиране за добър живот. Най-добре живеят там, където обществото чрез науката и образованието влага в бъдещето, в своето самоуважение. Това го е разбрал още Бачо Киро в своето прелестно в наивността си стихоплетство:


"От как зех вестници да прочитам
и учени хора да питам
- от тугиз зех малко повóд
и зех да разбирам що е народ,
и зех да мисля свободно
за всяко дело народно"


Или свободната мисъл, намерила израз в науката и образованието е свобода. Та нашият бизнес е свободата, свободата на духа и знанието.


В държави, които обгрижват бъднините си, на научните работници, на преподавателите гледат като на извор на идеи за бъдещето. Предимството им е, че не са кахърят за политическо влияние, та могат и би трябвало да разсъждават спокойно за него, като оставят болезнените въпроси на деня, които никой няма и да помни след три месеца, на политици и журналисти. Опитите да последват омайващите напеви на политически сирени и да влязат в мръсната политическа игра обичайно завършват с крах. Да припомним академика и ректор на СУ Богдан Филов.


Въпросът е за избора. За пътищата, които си избираме.


Алиса в Огледалния свят
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Да цитирам Алиса, която пита Червения котак:


- Би ли ми казал кой път да хвана оттук? -
- Зависи накъде отиваш - отвърна Котака
- Все едно накъде. - каза Алиса
- Тогаз е все едно кой път ще вземеш - рече Котака.


Та на нас не ни е все едно кой път към знанието ще поемем и няма да престанем да се борим обществото ни да хване този, който ще ни води към истинското знание, защото когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде, е уверен Мечо Пух.


Мечо Пух
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Убеждават ни, че знанието е стока, че можем да го размерваме на метър, да го продаваме на килограм. Затова трябвало да е транжирано, опростено, приятно за дъвчене и леко за храносмилане. Но това е идея на тези, които не отлепят поглед от калните коловози на битието ни. Не знанието трябва да е просто, хората трябва да бъдат извисени, за да са достойни за него.


Убеждават ни, че мерило за знанието е пазарът. Няма пазар - няма нужда от знание. Управителят на най-голямата българска банка красноречиво витийстваше пред мен, че България нямала нужда от фундаментална наука. Прескъпа била за нас. Но знанието е логос. То е и божествено начало, и разумна основа на света, и висш разум, както са го осмисляли още древните. Знанието е чарът на непредвидимото, на непредсказуемото.


Убеждават ни, че политиката е по-важна от знанието. И го доказват с безграмотността си някои доморасли политици, които фамилиарно пренебрежително се обръщат на "ти" към хора, които интелектуално са глави по-високи от тях. Но знанието е политика. Най-успешната политика. Подусеща го преди дванадесет века княз Борис, когато изпраща св. Климент Охридски в Кутмичевица. С политическа цел! - със знанието да създаде нов дух в тези български предели, дух различен от този на Византия. Или - знанието изписва образа на държавата.


Та да се запитаме - какъв образ жадуваме за нашата държава? Дали този, който виждаме през последните месеци, а защо не и години.


Едва ли е било леко на княза. И тогава са искали повече пари - кой за войската, кой за дворци, кой за разкош. Но той подкрепя знанието. И с това остава в историята, не с военните си победи.


Та знанието е политика. Проектите за ново лекарство, за нов хибрид или изследването на водния знак върху евангелие от преди стотици години са политика в добрия смисъл на думата.


Вярно е, че не е леко да постигнеш знанието. Соломон казва: "Който прибавя знание, при­бавя грижи". Но това е съдбата ни. Да прибавяме грижи - и на нас самите и на тези около нас.


Непрестанно каканижат, че държавата ни е малка. Но във високото образование и високата наука няма малки, а успешни и неуспешни държави. Нека правим всичко по силите си, за да се наредим сред успешните.
Избор нямаме - трябва да преследваме съвършенството. Не че някога ще го достигнем.


Пожелавам си да развиваме заедно областите, в които сме силни и които ще направят по-силно отечеството ни. Няма да се уморя да повтарям - това, което е България днес - и хубавото, и за съжаление не малкото лошо - е дело на тези от нас, които сме тук, които не напуснахме родината си, за да даваме съвети изотвън.
Пожелавам си винаги да работим с любов и надежда за съотечествениците ни, особено за младите, да ги подкрепяме, докато размахат укрепналите си крила и се устрелят възбог.


Пожелавам си като колегия да доказваме неуморно, че икономиката е важна, но не само тя прави човекът човек.


Пожелавам си да работим без да се надаме на благодарност. Да помена думите на св. Мелитон Саркийски, казани за Спасителя:


"Убиват Го
Защо?
Защото изцели сакатите
И очисти прокажените,
Слепите изведе към светлина"


Та пожелавам си винаги да извеждаме българите към нашия светлик. Без да чакаме награда. Доста ще е вътрешното удовлетворение.


Начесто, отвратени от политически боричкания, от бездуховни водачи, от унило ежедневие, се отчайваме. Но трябва да надмогнем отвращението и да не се отклоняваме от пътя, който сме поели.


Улисани в дребнави крамоли, удавени в разпри, угрижени как да не разпарчетосаме националното богатство, сме изложени на опасността да загубим най-ценното, завещано ни от дедите - българския възрожденски дух.
Уважаеми колеги, ние сме сред тези, на които е доверено бъдещето на народа ни. И едва ли има по-тежка отговорност. Нека бъдем достойни за нея. Да не допускаме злобите на деня, временното, преходното, да затулват взора ни.


Трудно е, защото живеем във времена, когато някои хора смирено си признават, че са прости. Някои с неудобство. Защото знаят, че не би трябвало да бъдат.


А ние искаме да им вдъхнем кураж, да ги убеждаваме, че не бива да се примиряват, да ги тикаме насила дори нагоре. Че ако не те самите, то децата им, за които и ние сме отговорни, да не остават прости.


Да ги тикаме, но как? Пъхтим като уморен остарял локомотив, който възлазя по стръмен склон, по страничен коловоз. Прелитат край нас модерни скоростни експреси - дизелови, електрически. А зяпачите негодуват - бавно сме се движели, седалките били охлузени.


Нямаме право да се отчайваме. Опитваме да градим хора интелигентни. Не интелектуалци, защото да си интелектуалец трябва да си невъобразимо свободен и независим, а на малцина това е дадено, а хора интелигентни, хора питащи, хора любопитни, хора, за които мястото им в мирозданието е важно, хора, от които управниците ще се дразнят, защото ще им задават неудобни въпроси.


Защото ние сме призвани да създаваме бъдещето. Ние сме пазители на бъдещето, на цветното бъдеще, родено от мечтатели, на нееднаквото, различното бъдеще. Да бъдем достойни за нашето служение.
Знаменателно е, че за списователя на житието на св. Климент Теофилакт Охридски знанието е светлина. Винаги е светлина, дори в мрачни есенни дни, когато сърцата ни се свиват в предчувствие за студена и тягостна зима. Защото, както се казва още в четвъртия стих на глава първа на Битие "видя Бог, че светлината е добро нещо". Та да не се свиваме, когато посягаме да пръскаме светлина.


Защото тя прогонва заблудата и осветява истината, а Давид казва "Близо е Господ до всички, които го викат в истината".


Големият народовед, членът на БАН, Стойо Шишков казва, че когато българите мюсюлмани в Родопите съграждали чешма, до нея засаждали и плодно дърво. Хаирник го наричали. От "хаир" - добро, благополучие, доброчестина. Да може умореният, след като се напие, да разкваси устата си с ароматен плод. Всеки ден, тези от нас, които вярват в бъдещето на България, поливат своя хаирник за всички българи. С надеждата, че те ще вкусят от плодовете му.


Вярвам, че не всичко е загубено. Така, както в изгорялата гора през пепелчука си пробиват нагоре път нови стръкове, така става и сега. На требенината кукуруза лудее, житото прави зърно като дренки, казва народът. За него работим. Може би не всички, сигурно не през цялото време, но това ни крепи. Или както казва в последните мигове на живота си героят на Гогол Тарас Булба "има още барут в барутниците".


Времето, в което живеем не е просто. То и просто време няма. Българинът живее или в криза, или в спомен за криза, или в очакване на криза.


Уморяваме се от неразбирането, отчайваме се, искаме да махнем с ръка, да позволим на самодоволната простащина да победи, да използва знанията и уменията ни. А не бива. Така, както цар Симеон не позволява на уморения св. Климент да се оттегли. И му казва: "оттеглянето, мисля, е само за недостойните".


Алексис Зорбас
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Да завърша със страстта на Зорба от великолепната книга на Казандзакис: "Честна дума, колкото повече остарявам, толкова по-див ставам!... Не се предавам аз, искам да глътна света"


Пожелавам Ви с Вашата наука, с нашата наука да глътнем света.


Понякога ми се струва, че изгазваме лепкава кал. Дотяга ми мъчително да вадя крака от нея. Но в кал са газили и строителите на космодрума в Байконур и тези в Кейп Канаверал. Месили са калта с краката си, вперили поглед в звездите. Както казва абатът брат Толозани още през Средновековието


"Тези неща наизуст запомни:
Знаещият звездите покори".


На многая лета, знаещи сестри и братя!


Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  По-скучни книги от двата тома на Илчев , ''Розата на Балканите'', рядко съм виждал............

  [email protected]
 2. 2 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 735 Неутрално

  ми да, златото има кой да ти го задигне!

 3. 3 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Отново глупости, от уж умен човек. Две трети от книгите за нищо не стават.

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  Ако изпуснеш злато и книга, първо вдигни книгата

  Не знам, не знам ...
  Това да се наведеш си е вече рискована работа.
  Е, за злато бая народ ще се наведе, а някои и книгата съвсем убедено захвърлят ...
  В какви времена ни вкараха, а ?!

 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Весело

  До коментар [#4] от "xm...":

  Май сте прав, не са много тези които ще вдигнат книгата...

 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Весело

  До коментар [#3] от "grayeagle":

  Може и повече да не стават, зависи какво ви интересува.

 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Весело

  До коментар [#5] от "daskal1":

  Ами аз имам пет тона безполезни книги, защо са ми още?!
  Виж злато нямам, не е ли по целесъобразно да вдигна златото?!

  klimentm
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#5] от "daskal1":

  Мдам.
  Ама то освен като образ - и буквално вече си е така.
  Едно време масово народа се мОташе с книжка в ръка.
  Сега - с телефон и бира ...

 9. 9 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Книги много, златото става все по ценно.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  Информацията поевтиня, защото достъпът до нея стана много по-лесен.

 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Особено, ако книгата е Винету. Що златни кюлчета ще направите....

 12. 12 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 459 Неутрално

  тази реч някой с търпение да я анализира и ще разбере много за народопсихолгията ни и за състоянието на нацията. вкл. и защо образованието ни е на такова ниво. с такива каканижения на образователите къде да е; пък и като ти кажат, че трябва да си извисен, да си достоен за науката, и нещо ппочва да те стяга чепика като всеки нормален човек, който не е достатъчно извисен за таз пуста наука дето в небесата се рее според българските учени.
  и това толкова неприятно и отблъскващо високомерие на българския 'интелектуалец', който си мисли че е някаквъ духовен елит, а не мжое да приобщи никой към ученето, образованието, щото зер те са само за извисени хора. ако всички са образовани, как такива празнодумци като автора ще се чувстват елит.
  дневник, моля ви се ако ще публикувате подобно бълвочи поне ги съкращавайте наполовина

 13. 13 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Това е съвет, който във времената на на буйно развиващи се инфлационни процеси и иконочическа криза в световен мащаб, не ми изглежда разумен. Ако имета книжни 100 долара и еквивалента им в злато, по-добре вдигвенте златото. Вероятността след една година то да увеличило цената си спрямо долара (т.е. книгата да е поевтиняла) е почти 100% .

 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До коментар [#12] от "saz391051887":

  +++

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Илчев взема и книгите, и златото. Добре известни в академичните среди са заигравките му с парите. Той е шеф на прословутия център за десетки милиони, на който беше дадена банята в Овча купел.

 16. 16 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Илчев и класи над Герджиков!
  Удоволствие е да слушаш какво говори или да го четеш.

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Весело

  До коментар [#7] от "klimentm":

  Ако има кой да ти го даде... :-)

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Весело

  До коментар [#8] от "xm...":

  Ами нямаше мобилни телефони, дефицитът беше повсеместен, освен за евтини книги. Виж, бира имаше, неголям избор, понякога "Софийско светло" с утайка на парцали, но имаше, да не говорим за евтината ракия, водка, вино и подобни. Най ми липсва черният 7-годишен кубински ром, сгряваше душата в стаята на тавана :-)

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Весело

  Типично за комунистически лъжец предлага идиотска "дилема". НЕ МОЖЕ да има сравнение между злато,(пари) и книга,защото са несравними. Затова.

 20. 20 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Добре звучи, ама колко хора реално ще го направят?

 21. 21 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  "Ако изпуснеш злато и книга, първо вдигни книгата"

  Споделям мнението в ком. 19, че е несравнимо. Зависи от личността, на която би се наложило да избира.
  За мене словото на проф. Илчев е претрупано с различните цитати. Професорът има дар слово, можеше да предаде сентенциите със свои думи. Така остава усещането за излишна приповдигнатост.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 22. 22 Профил на v.smolianov
  v.smolianov
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Много ясно, че духовното е по-ценно от материалното. Къде ще го носите това злато? Катафалка с ремарке виждали ли сте?

 23. 23 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#22] от "v.smolianov":

  по тази логика, къде и как ще го носите 'духовното' в отвъдното?

 24. 24 Профил на v.smolianov
  v.smolianov
  Рейтинг: 46 Весело

  До коментар [#23] от "saz391051887":

  Продължавай да мислиш по този въпрос, никога и за никого не е късно да открие отговора.
  Той е очевиден. Успех.

 25. 25 Профил на v.smolianov
  v.smolianov
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Да уточня - не се заяждам, искрено желая успех на всеки, търсещ отговора.

 26. 26 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#22] от "v.smolianov":

  проблемът с това мислене, че духовното е по-ценно, е,че духовното струва пари - изкустовото струва пари, архитектурата струва пари, времето за да прочетете една книга, вместо да работите срещу заплащане е очевидно въпрос на пари, и т.н. западна европа, така пълна с материални и духовни богатства никога не ги е противопоставяла, двете неща са свързани. а ние, дето сме уж така убедени в превъзходството на едното над другото, тънем в материална и духовна бедност, и тук имам предвид невероятната грозота на българските градове например, и невероятната грозота на отношенията помежду ни.

 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Весело

  До коментар [#18] от "daskal1":

  Пт този ром Хавана клуб имам много лоши спомени!

  klimentm
 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Весело

  До коментар [#27] от "klimentm":

  За черния ли става въпрос или за светлия. Аз май съм бил скрит черногледец, защото не докосвах светлия :-)

 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Весело

  До коментар [#27] от "klimentm":

  И още един лош навик, хубавите кубински пури H. Upmann, пушени от Чърчил, бяха само по 42 копейки, а и в България бяха стотинки... Комбинацията на черен ром с пура и млади ергенски години - какво да си спомням... :-)

 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Весело

  До коментар [#26] от "saz391051887":

  Ние рядко си даваме сметка че всички онези неща на които днес се възхищаваме и наричаме гениални всъщност са написани, нарисувани, построени или композирани за пари!
  Да не захващаме въпроса че “духовното” е може би само залъгалка на съзнанието ни.

  klimentm
 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Весело

  До коментар [#30] от "klimentm":

  Да не го обръщам на политическа история, но и "Винету" е писан от Карл Май гонен от кредиторите :-)

 32. 32 Профил на further
  further
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Човекът пише книги и прави реклама на книгите. Отидете при някой златар/брокер/банкер -- той ще ви каже да вдигнете златото, понеже от злато си вади хляба. Всекиму-своето.

 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  До коментар [#31] от "daskal1":

  Ами разбира се цялото Възраждане е финансирано от папи, дождове, и благородници, фламандската живопис цъфти върху лалета и търговия, Моцарт Бах и останалите пишат музика за херцози и принцове които ги спонсорират, разправят че Микеланджело е бил “милиардер” по тогавашните критерии и стандарти

  klimentm
 34. 34 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 963 Неутрално
 35. 35 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 200 Неутрално

  На мен ми хареса, интересно за 30 години, след Желю Желев, СДС нямат интелектуалец, нямат.

  Стефан Цанев, ма той няма какво още да каже, аз ми е тъжно да играя на празен терен, без противници.

 36. 36 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 631 Разстроено

  Лакърдии и баналности от един изкуфяващ "интелектуалец", а всъщност - апаратчик и слуга. Златото си е злато, книгата - книга, защо се противопоставят и защо да не вдигнем и двете?!?...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  "Ако изпуснеш злато и книга, първо вдигни книгата"

  Еднокнижник точно тъй ;)
  точния съвет последва.

  Зер Една е книга. Златна.
  Злато в шкафчетата... следва.

  Фонд научен щом ти падне,
  не избързвай фонд да смучеш.

  Книжнината му вземи.
  Хаос в ред: за да сполучи

 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Демокрацията отне ергенските години
  на баровците...

  А ето спомен, спомен мил,
  от режим неповторими.

  БНТ дебне и допитва пешеходци на бул. Руски.
  Каква е вашата цел в живота?

  Един: Ами... да работя за правата линия.
  Друг: Да донасям за общото благо.
  ...
  Забързана гражданка отсече: Да оцелея.
  И отпраши, за лична изгода...

  До коментар [#29] от "daskal1":
  До коментар [#27] от "klimentm":
  И още един лош навик, хубавите кубински пури H. Upmann, пушени от Чърчил, бяха само по 42 копейки, а и в България бяха стотинки...

  Комбинацията на черен ром с пура и млади ергенски години - какво да си спомням... :-)

 39. 39 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  Наскоро научих една интересна подробност. Златните кюлчета са неслучайно с трапецовидно сечение и замисълът е да бъдат редени с широката основа нагоре така че да е по-лесно хващането при вдигане защото тежат много килограми. Във филмите и на снимки обикновено ни ги показват със широката основа надолу което е режисьорска грешка от незнание.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 40. 40 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2454 Любопитно

  До коментар [#4] от "xm...":Май сте прав, не са много тези които ще вдигнат книгата...
  —цитат от коментар 5 на daskal1


  Всъщност, кой казва, че, ако първо вдигнеш златото, после няма да направиш същото и с книгата? Май сме забравили "Гъливер"?

  Мараба, С-ДС доносници!
 41. 41 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Илчев цитира Алиса, но и той като Алиса не знае кой път да хване, защото не знае къде отива, къде и защо изобщо е пътувал напълно безсмислено. От една страна говори за държави постигнали значителни успехи (разбира се има предвид материално благосъстояние, пари и пълни хладилници), каквито са американците, особено след втората световна война, когато към държавата им плуват кораби натоварени със злато (от което Илчев се гнуси), а от там ( за СССР например), кораби пълни с оръжия. Знанията ти дават предимство за материален успех от една страна и ти помагат да станеш по- добър, по- духовен, но от друга страна те депресират, правят те по- нещастен. Защото светът е дълбоко непознаваем! Колкото повече научаваш, пред по- голяма пропаст на неизвестното се изправяш. Говорим за вселената на макрокосмоса, на за вселената на атома и електрона изобщо не се замисляме!

 42. 42 Профил на kopili
  kopili
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Божее ... какви мижитурки коментират тук, Боже ...

  An eye for an eye makes the whole world blind
 43. 43 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Колеги, познавам семейството на Илчев. Майка му Бела Димитрова ми беше учителка по български, баща му Илчо Димитров ме е изпитвал по История на БКП в СУ. Автор на комунистически пасквили като Цар Борис, Хитлер и Легионерите, но и издал Дневникът на Богдан Филов. Но уважавам Бела и Илчо Димитрови, светла им памет! Самият Иван Илчев (прикрил фамилията Димитров) като Ректор уволни един доцент по Информационни Технологии, понеже бил доцентът на цели 66 години и вместо да се упокои чел блестящи лекции, но така щели да се спестят 1000 лева от заплата на доцента. Доцентът си намери работа като софтуерен инженер в Западна Европа и вече 7 години работи със заплата бруто 6000 евро месечно (мизерна за неговата квалификация). Та това е разликата между възвишените думи и делата на един човек. Та пазете се от думите, гледайте делата

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 44. 44 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Това е малоумен съвет. Ами ако книгата е "Моята Борба" или "Что такое Советская власть?", м? Пак ли ще я вдигнеш?

  Да кажем не на педерастията!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK