Клуб "Перото" ще почете Марин Бодаков с посмъртна награда за цялостен принос

"Марин Бодаков беше голям приятел на Литературен клуб "Перото" в НДК, и винаги ще бъде част от неговия дух", казва Светлозар Желев

"Марин Бодаков беше голям приятел на Литературен клуб "Перото" в НДК, и винаги ще бъде част от неговия дух", казва Светлозар ЖелевКлуб "Перото" и Националният център за книгата към НДК обявиха краткия списък с произведения, номинирани за литературните награди "Перото". Поетът, преподавател и литературен критик Марин Бодаков ще бъде удостоен посмъртно за цялостен принос към българския литературен контекст, стана ясно от прессъобщението.


"За пореден път, уважаемото жури имаше нелека задача да избере книгите, които да бъдат номинирани в отделните категории. Най-трудно беше решението им в категория "Проза", където конкуренцията беше най-силна. Щастлив съм, че бяха отбелязани толкова добри книги, и от дълбокото отношение и несъмнения литературен вкус на членовете на журито.


Да почетем Марин Бодаков, който беше истинско явление и фактор в българския литературен контекст със своята честност, посвещаване, финост и доброжелателност, с готовността си винаги да помогне, и способността си да открива таланта и качествената литература, с мостовете, които изграждаше, и ежедневното си "ходене по буквите", в името на истинската литература.
Той беше голям приятел на Литературен клуб "Перото" в НДК, и винаги ще бъде част от неговия дух. Тази извънредна награда е жест на преклонение към делото и живота му", сподели Светлозар Желев ръководителят на сектор "Национален център на книгата".


Ангел в зоопарка
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Церемонията по връчването на седмото поредно издание на наградите ще се състои на 2 ноември от 18 ч. и ще бъде излъчена онлайн във фейсбук.


Журито на наградите "Перото" през 2021 г. е в състав: проф. д-р Светлана Стойчева - Андерсон, Теодора Димова - носителка на Награда "Перото" 2020 г. в категория "Проза", Силвия Чолева, Белослава Димитрова - носителка на Награда "Перото" 2020 г. в категория "Поезия", и доц. д-р Дарин Тенев.


Кои са номинираните:


За проза:


"Прекъсването на Самсара", Елена Алексиева (Издателска къща "Жанет 45")
"Вечерна сватба", Иван Станков (Издателство "Хермес")
"Телогинариум", Ясен Григоров (Издателство "Точица")


За поезия:


"Аорист", Виктор Самуилов (Издателска къща "Жанет 45")
"Писмо в небето", Владимир Левчев (Издателска къща "Жанет 45")
"Малкият свят, големият свят", Надежда Радулова (Издателска къща "Жанет 45")


За детска литература:


"Нарисува за децата", Зорница Христова (Издателство "Точица")
"Приспивни песни за феи и чудовища", Сотир Гелев /Издателство "Ентусиаст"
"Един ден в музея", Тодор Петев, Зорница Христова (Издателство "Точица")


За дебют:


"Чакам в кафенето", Биляна Генова (Издателство "Колибри")
"Ела и ме спаси", Емилия Милчева (Издателска къща "Жанет 45")
"Отвор", Румен Павлов (Издателство "Екрие")


За превод от български на чужд език:


Виктория Лефтерова за преводите на испански на"Портретът на моя двойник" (Siruela, 2020), съвместно с Eнрике Гил-Делгадо и "Сестри Палавееви в бурята на историята" (Hoja de Lata, 2020), съвместно с Енрике Малдонадо
Джузепе дел Агата за преводите на италиански на "Времеубежище" от Георги Господинов (Voland, 2021) и "Избрани стихотворения" от Владимир Левчев (Bompiani, 2021)
Рейнал Перес Васкес за превода на испански на "Седмият жест" от Цветанка Еленкова (Vaso Roto, 2021)

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK