Излезе книгата на Иван Бакалов "Тодор Живков. Власт – свидетели, участници"

Изданието е базирано основно върху разговори със съвременници и близки на комунистическия функционер.

© Издателство

Изданието е базирано основно върху разговори със съвременници и близки на комунистическия функционер.Колко деен партизанин е бил Тодор Живков? Каква е ролята му по време на Априлския пленум и преврата, свалил от власт Вълко Червенков? Какви са механизмите на управлението му и как успява да се задържи на върха 33 години? Кои са хората в най-близкото му обкръжение? Кой свали Живков от власт през съдбовната 1989 година?


Това са част от въпросите, на които отговаря журналистът Иван Бакалов в книгата си "Тодор Живков. Власт - свидетели, участници".


Тази есен се навършиха 110 години от рождението на емблематичната фигура на социалистическа България. Между 1954 и 1989 година Живков заема най-високите ръководни постове в страната и е виден функционер на БКП.
"Тодор Живков. Власт - свидетели, участници" обхваща живота на Първия от детството до смъртта му, като акцентът е поставен върху политическото му израстване - домогването до властта и задържането на върха, и падение - подробности около разигралата се политическа драма непосредствено преди и след 10 ноември. Базиран основно върху беседи със съвременници и близки на Живков хора, свидетели и участници в историческите процеси и събития, томът дава ценен поглед към тези ключови страници от миналото", се казва в анотацията на издателство "Кръг".


Бакалов подхожда максимално обективно към историческите събития - както в излагането на фактите, така и в интервютата, които прави, посочват от издателството. Той документира срещите с Добри Джуров, Пенчо Кубадински, Йордан Йотов, Стоян Михайлов, с лежалите в затвора за преврат генерали Цвятко Анев и Мичо Ерменов, с т. нар. Врачански атентатор и др.


Томът съдържа голям брой редки снимки на Тодор Живков, които Бакалов издирва в лични и обществени архиви.


Иван Бакалов е работил и публикувал през годините в "Сега", "24 часа", "Новинар", "Биограф" и др., благодарение на което е имал възможност да се среща с участници в събитията по онова време. От 2007 г. e редактор и коментатор в своето онлайн издание e-vestnik.bg. Автор е на книгите "В сянката на Борисов" (2011/2012), "Превратаджии от първо лице" (2008), "До Чикаго и напред On Route 66" (2014) и др.


Из "Тодор Живков. Власт - свидетели, участници" от Иван Бакалов


Цветан Килограмски - врачанският атентатор срещу Тодор Живков


Тодор Живков. Власт – свидетели, участници
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Врачанският атентат срещу Тодор Живков - така наричат през 80-те години случая с Цветан Килограмски от Кнежа.


През 1980 г. няма вестници, които да съобщят какво се случва на площада във Враца на 1 юни. Цялата държава е вдигната на крак от службите, но тоталитарните медии не информират, че срещу Тодор Живков е извършено нападение. Случаят е покрит с мълчание, в резултат на което плъзват невероятни слухове.
На 1 юни Тодор Живков пристига във Враца за Ботевите тържества на площада. Наоколо има милиция, цивилна охрана, тротоарите са заградени с въжета. Живков излиза от колата, в този момент някакъв едър млад мъж изскача от тълпата, затичва се бързо към него, посяга, успява да го хване за ръката. Живков залитва, уплашва се. Охраната скача върху двамата, настъпва суматоха, Живков пада на колене и на ръце. Всичко става за секунди. Нападателят е затиснат от няколко души от охраната от УБО (т. нар. Управление за безопасност и охрана - Пето управление на ДС, чийто наследник е Националната служби за охрана). Нападателят бързо е отведен и натикан в една кола.


Случката става пред очите на няколко десетки души, които са били в близост на площада. Дори онези, които са надалеч, виждат суматохата и отвеждането на нападателя. Вестниците мълчат, но мълвата тръгва. Тодор Живков е нападнат! Най-после някой се е осмелил... Скочил му е с нож. Стреляно е с винтовка. Извадил пистолет... - пълзят най-фантастични слухове.


Двайсетгодишният тогава Цветан Килограмски е арестуван за нападение на Тодор Живков и лежи в затвора 9 години и половина. Освобождават го чак през 1990 г.


Срещнах се за пръв път с Цветан 17 години след инцидента и 8 години след освобождаването му от затвора. Набеденият за атентатор искаше... да се види с Живков, който тогава още беше жив и живееше във вилата си в Бояна.


До момента никой вестник не беше описал историята от неговите уста. Някакви пенсионирани служители на УБО разказваха пред "Труд" и в други вестници своите фантасмагории за случая и си придаваха важност. Много нискокачествени вестници след това години наред преписваха техните истории, допълваха ги със свои измислици, копираха снимката на Цецко Килограмски, която му бях направил през 1997 г., и правеха нови и нови публикации за него.


Цецко, както му викат съгражданите му в Кнежа, отначало не искаше да разказва за случката. "Всичко е минало", каза. След почти 10 години в затвора не му беше приятно да си спомня. Отначало категорично отказа, но с един негов съсед от Кнежа и мой колега го поканихме на ракия. Цецко дойде, наляхме по чашка и от дума на дума разказа цялата история. Не изпитваше яд и не псуваше, когато си припомняше годините зад решетките.


Преди злополучния 1 юни 1980 г. Цецко и родителите му няколко пъти писали жалби до ЦК на БКП, до Народното събрание и до самия Живков, защото по някаква причина отнели на болния му баща инвалидната пенсия. Цецко не искаше да уточнява подробности за жалбите и случая. Но получавали формални отговори, минавали месеци без отговор. Искали да стигнат до Живков, но не могли.


Двайсетгодишният Цецко, 100-килограмов мускулест мъж, работел в предприятие за геоложки проучвания. Драмата в семейството го е афектирала месеци наред. На 1 юни попада на площада във Враца случайно. Седи сред зяпачите на тротоара и изведнъж вижда, че мерцедесът на Живков спира съвсем наблизо, той излиза от него, отстрани един-двама души охрана. Каква точно безумна мисъл е накарала Цветан да скочи през въженцето на тротоара и да хукне към Живков, не е ясно.


Пред мен обясни нещо в смисъл, че искал да обърне внимание за жалбата на баща си. Не призна да е искал да му направи нещо, каквито версии разказват пазвантите от УБО. "Не съм искал да го убивам, нито да го удрям", твърдеше той. На въпроса какво е искал да прави, отговори: "Исках да говоря с него". Както и да е, начинът е странен и неадекватен.


"Тичах, има около 15 метра, стигнах до Живков точно като слезе, един му държеше вратата. Хванах го за ръката, от инерцията леко го повлякох и той залитна", описа Цветан инцидента.


Много силно е бил впечатлен от досега си с Живков: "Направи ми впечатление колко е тънка ръката му, ръкавът беше почти празен, само кокал".


В тоталитарната държава в съзнанието на повечето хора диктаторът по правило има образ на по-голям и по-едър. Винаги, когато някой го види отблизо, се изненадва колко е дребен. В случая Цветан дори го е хванал за ръката. И в този решителен момент това е била изненадата за него, а не онова, което ще се случи в следващите секунди.


С още нещо го впечатлява Живков - дотолкова, че той не смее да го разкаже после дори на разпитите. "Лицето му се сбръчка, той ме изгледа и каза: "Какво съм ти направил?". Това го няма и в материалите по делото, не съм го казвал на никого" - подчерта развълнувано пред мен Цветан 17 години по-късно.
Очевидно Живков е очаквал някой да го нападне, за да зададе такъв въпрос. И е бил сигурен, че едрият 20-годишен мъж иска да го удари или убие.


"Докато успея нещо да му кажа, ми скочиха отгоре и ми извиха ръцете. После разни свидетели дали показания как съм съборил Живков на земята. Един партиен шеф от Враца казал: "Видях другаря Живков да лежи до някаква локва". Тогава там нямаше локви, не беше валяло. Не видях Живков да е бил на земята", разказва Цецко Килограмски...


Някои твърдят, че Живков е бил повален на земята в суматохата или че охраната го е съборила долу, за да го предпази от евентуална стрелба.


Така или иначе, след случката, видяна от много хора, слухове как някакъв човек искал да убие държавния глава във Враца, плъзват из страната.


Но е факт, че в заловения не е имало никакво оръжие. "Ако имах едно джобно ножче, щяха да ме осъдят до живот", казва Цветан, вече след 10-годишния си опит из социалистическите затвори.


Тогава на площада, докато Цветан успее да си отвори устата, охраната скача отгоре му. Иди после обяснявай, че не си искал да убиваш Тодор Живков. Още повече че действията му не подлежат на разумно обяснение.


Цветан Килограмски

© Иван Бакалов

Цветан Килограмски


"Тогава бях много як. Работех в геоложкото и съм се качвал по сондажната кула само на ръце. Когато ме хванаха и ми извиха ръцете, за секунда си помислих дали да не ги разхвърлям тия?" Но решил да не се съпротивлява. Натоварили го в една кола и го закарали на разпит в управлението на МВР във Враца. Там била голяма паника. "Трябва да затворим границата", чували се гласове на шефове от службите. Разпитвали го със запалена лампа срещу лицето му.


Постъпката на Цветан е детинска, безумна. Самите хора на УБО и ДС месеци наред не могат да си отговорят какво точно е станало и съчиняват версии, за да си придават важност. Хора от службите почват да приказват, че човекът, който нападнал Живков, нещо не бил наред. На самия Живков някой пробутал версия, че нападателят бил рецидивист.


Живков повече не стъпва във Враца до 1989 г. Градът става за него прокълнато място и въпреки честите си посещения из страната държавният глава и генерален секретар на ЦК на БКП упорито заобикаля Враца 9 години подред.


След ареста месеци наред Цветан има необичайни преживявания в следствието.


"После генерал Кашев, шефът на УБО, (аз тогава научих какво е УБО), събра 40-50 човека от неговата служба на "Развигор" и ме разпитва пред тях как съм минал, откъде. Питаше ги един по един - "Ти не го ли видя? Ти защо не стреля?". "Ами то, момчето, беше без оръжие, докато разбера какво става..." - оправдаваше се някакъв служител.


Някъде наоколо нависоко имало и снайперист. Кашев пита и него - "Ти защо не стреля?". Той обясни, че му било трудно, не можал веднага да реагира.


"Ти само знаеш да трошиш коли", викал Кашев с яден тон на един от тях, "Ти само знаеш по жени да ходиш", викал на друг. Накарал им се здравата пред Цветан. Казал: "Ей това момче ви направи за смях. Момче, дай да ти стисна ръката, ти ми промени представите за тая работа". "И ми стисна ръката пред подчинените си", разказваше "атентаторът", оживен от спомените.


"Ако съм искал да го убивам Живков, щях да му хвърля една шашка взрив. Ние в геоложкото работим с взрив, има много" - казал Цветан на разпитите, като се опитвал да ги убеди, че не е искал да убива Живков. Това само породило повече съмнения.


"Те после ходили да проверяват как се съхранява взривът в работата ми. Общо 700-800 души са разпитали заради мен. На "Развигор" 1 лежах повече от година. Разпитваха ме. Килията беше без прозорци, тапицирана с дунапрен, не се чува нищо, свети лампа, не знаеш ден ли е, нощ ли е. Пускаха някакъв запис как капе вода. После пауза, не знаеш колко минути е записът, колко е паузата. После пак запис - кап, кап... После някакъв шум като на зъболекарска бормашина, пак пауза... Светят някакви светлини, като на полицейска кола. Пораснала ми беше дълга брада, некъпан, мръсен.


Присъдата беше по два члена от закона - за хулиганска проява и за уронване престижа на партиен и държавен ръководител. Дадоха ми максималния срок от 5 години за хулиганска проява.


Беше секретно дело на Държавна сигурност във Върховния съд. Лежах в Старозагорския затвор. Там един зам.-директор ми викаше: "Ще лежиш ти, няма да те пуснем, като ти изтече наказанието". Мислех, че се майтапеха, ама наистина ми лепнаха една вътрешна присъда - опит за убийство на един циганин. Измислена. Делото се гледа без мен, в затвора дойде само решението на съда. Не знам как става така - да се гледа дело без обвиняемия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Бакалов беше добър журналист, и се опиваше да е обективен.
  Но май послените години е станал нещо като жълто-паветен, соросо-субсидиран протестер.

  Нещо като революционер, едва ли не.
  Ако беше преди 9.9.1944 сигурно щеше да е комунист и да бори буржоазията, преди 1989 щеше да е дидидент и да бори комунизма ...
  Сега е станал пак борец, мисли си че бори някаква корупция ли , мафия ли ... с нещо се бори, едва ли и той осъзнава с какво се бори.

  След години ще стане ясно че зад дребните сюжети (кои, кога, колко пари ) ... такива като него се борт в крайна сметка с България.
  Изчегъртва българите от България.

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Интересно. Иван Бакалов по принцип пише интересно.
  Много обаче залитна по ИТН и ПП май, по новите партии, опитва са да оправдава всичко, което правят. Явно е събрал много на Борисов. Умен мъж, дано се еманципира от пристрастията си, доста добро перо.

 3. 3 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  "Между 1954 и 1989 година Живков заема най-високите ръководни постове в страната и е виден функционер на БКП."

  За сега четох до тук. Виден функционер.

 4. 4 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Живков нали беше първия университет на Борисов?!Те затова толкова българи го харесват - искат си простия и лъжлив сатрап!

 5. 5 Профил на dsb00167294
  dsb00167294
  Рейтинг: 20 Неутрално

  A също и книгата „Девети“ на Добри Божилов
  В този исторически роман нито едните са добрите, нито другите са лошите. Повечето от героите са реално съществували и съдбите им са и съдби на хиляди други българи – както на комунисти, репресирани преди 9 септември, така и на антикомунисти, репресирани след него. Романът показва битието на бедните хора, чийто живот се променя към по-добро и за което те са благодарни, но разказва и за лагерите, репресиите на другомислещите и интелигенцията, национализацията, колективизацията, службогонството и партокрацията, замяната на чистите като теория комунистически идеали с алчност и кариеризъм, глупостта на част от държавния елит, която се превръща в държавна политика.

  Многопластов, задълбочен, правдив и преживян „Девети“ е прекрасен опит за портрет на онова време разделно.

 6. 6 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 1055 Весело

  Още една причина да съм донякъде горд , че съм от Северозапада. :-)

 7. 7 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Иначе Тодор Живков си е великан в българската история.

  При него България достига развета си след 1878 година - това е 70-те години, началото и средата на 80-те години.
  Тези 20 години , 1965-1985, 6, 7, са пика на развитието на България, златното и време.

  Това е периода след като България се е стабилизирала политически като част от съветския блок, следва и иконимически растеж, то едното без другто не може.
  Народа няма почти никакви възражения срещу политическата система която се е остановила, даже на село преглъщат националицията на земята в ТКЗС-та, след като живота се подобрява през 60, и още повече през 70-те години.
  България се урбанизира, промишеността се развива силно за такава държава като БГ.

  Краха идва през втората половина на 80-те.
  Може би Бай Тошо е трябвало да се махне и даде на друг да води,

 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#7] от "Черноморец":

  То си рухна СИВ, СССР, просто социализмът се срина, нали си беше недоносче, както казваше самият Живков.
  Животът му си е толкова, ръждяса и рухна.

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Неутрално

  До коментар [#7] от "Черноморец":

  "Тези 20 години , 1965-1985, 6, 7, са пика на развитието на България, златното и време."

  Да! Споням си празните рафтове на магазините точно през първата половина на 80-те години! Много ми липсват, да знаЙш!

 10. 10 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Жълто-паветниците ще квичат за "режима на Т. Живков" и комунизма, но фактите са си факти.

  Да видим какво от това може да напави сега БГ:
  - компютър Правец 82, няколко години след Епъл
  - 10-на химически комбината които изцяло са покрили България от торове например и изнасят
  - Булгартабак - една от най-голвмите компании за цигари !
  (съсипана окончателно от Борисов, продаде я 2011)
  - Транспорт - не помня как се е казвала компанията за превози с ТИР-ове , ссъщо гигант
  - електроника: ВТ-та, радиа, друга техника
  - битова техника всякаква
  - машиностроене - Балканкар
  - хранителна индустрия - ИЗНОСИТЕЛ !!!
  - да не говорим за селското стопанство - там срива е с по 5 пъти на всичко едва ли не

  Какво има сега България?
  Като държавни компании?
  Като частни бъгларски компании ?

  НИЩО !

 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#9] от "vassilun":

  След 1980, 1981 г. всичко тръгна надолу. Кредитите към Запада гонят 7-8 милиарда и все по-трудно се вземат нови. А и на всичкото отгоре малоумно давахме на страни като Ирак, Сирия, Ангола, Никарагуа на кредит, въпреки че те почти нищо не си плащаха.

 12. 12 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4050 Неутрално

  Хайде сега всички дето подсмърчат по времената на др.Живков...вкупом да наредят за книгата!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4050 Неутрално

  До коментар [#7] от "Черноморец":

  Качихтели се вече по "пътя на РадеФ" на Черни връх?????!Явно много Ви липсва онова "златно време"....На еднаква бедност,безвремие и полуказармени отношения.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 15. 15 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Правилно се е ориентирал Живков че трябва частнна инициатива.
  Някакъв указ се е издал и се е опитало да се пусне частния бизнес.

  Това е било много важно , но не е станало.
  Китай така е направил.
  БГ не е КИтай разбира се , но е можел да трансформира икономиката по добре.

  Прослувутите банани дето ги е нямало - смешно даже сега звучи.
  каквъ е бил проблема да се даде лизенз да 4-5 частни фирми да внасят банани и портокали? Нищо не се иска а това, за няколо месца този плод дето като деца го вижахме само на Нова година е можел да стане нещо обикновенно по магазини, ако бяха пуснали частнна търговия, ако и да струва например 5 по скъпо от ябълки да речем.

  Същото е и сдефицита на услуги , това е било елементарно да се направи.

  А това което не е трябвало да се прави е да се приватизират големи заводи.
  Няма кои да уоравлява големи компании в БГ, освен държавата - пример с Булгартабак.
  Такива стратигически компании си си управляват от държавата, и са си ок.

  Пускането на частника в търговията и услугите е основна грешка на соца, не го е направил и постоянно все имаше дефицит.
  Но това идва от карл Маркс, лондонския мошеник от 19 век, възприет в СССР като бог

 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  ""Ако съм искал да го убивам Живков, щях да му хвърля една шашка взрив. "

  Тук му е грешката на Цецо. Ако го беше убил, щеше да се прочуе като Владо Черноземски , убил сръбския крал Караджорджевич в Марсилия при подобни обстоятелства. Щяха да го отнесат в отвъдното , но като герой, а не да лежи по комунистическите затвори 10 години и днес никой да не го знае. А може би и съдбата на България щеше да по-друга. На България щеше да се гледа с по-друго око , щеше да се разбере , че има някаква съпротива срещу комунистическата сатрапия в най-верния сателит на Москва.

 17. 17 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Интересувам се дали има нещо в книгата за Тиквундера? Как е правил масажи на ушите, изказванията му за неговия учител и т.н. Баце често ходеше у Правец да лющи белот със Златев, чия е идеята за паметник на бай Тодор? И защо Баце не бутна паметника, след като имаше Закон за обявяване на БКП за престъпна организация...
  Баце е членувал в терористична организация, бил е фен на правешкия селянин и не случайно говореше за него с умиление.
  Нямам никакъв интерес да чета книги за комунистически лидери като бай тодор, дето искаше да ни направи част от СССР.

 18. 18 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 984 Любопитно

  Каквото и да пише и каже Ив.Бакалов трябва внимателно да се огледате ЗАЩО го прави този доказан измекяр?!

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 19. 19 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Интересно. Иван Бакалов по принцип пише интересно.Много обаче залитна по ИТН и ПП май, по новите партии, опитва са да оправдава всичко, което правят. Явно е събрал много на Борисов. Умен мъж, дано се еманципира от пристрастията си, доста добро перо.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Може да е финансово подплатено.
  ПП са проект ръководен отвън ( може би, няма как да се знае на 100%) и да са му платили да прави ПР.

 20. 20 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#7] от "Черноморец":То си рухна СИВ, СССР, просто социализмът се срина, нали си беше недоносче, както казваше самият Живков.Животът му си е толкова, ръждяса и рухна.
  —цитат от коментар 8 на НеКой


  Рухна поради идеологически предразсъдки , най вече догмите на марксизма за частната собственост.
  Можеха да пуснат частния бизнес без да стават трусове, както е напрвил Китай.

  Иначе плюса на соца е бариерата която се постявя към Запада.
  Без тази бариера държава като БГ става колония, която само продава суровини, както е била рпеи 1944 и какво е сега.

 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  Прави впечатление , че книгата и публикацията не наричат Тодор Живков кървав диктатор , какъвто е бил , а "партиен ръководител", "емблематична фигура", "виден комунистически фунционер". Ако ставаше дума Пиночет или Франко , непременно пред имената им щеше да бъде изписано като определение, че са били диктатори.

 22. 22 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#7] от "Черноморец":"Тези 20 години , 1965-1985, 6, 7, са пика на развитието на България, златното и време."Да! Споням си празните рафтове на магазините точно през първата половина на 80-те години! Много ми липсват, да знаЙш!
  —цитат от коментар 9 на vassilun


  празните рафтове са били елементарни за решаване.
  След 1989 това изчезна за 1-2 години, и то в хаотични години.

  А при плавно влизане на частен бизнес в търговията можело без проблем да се реши.

  Но да се пускат български компании, а не чужди, коит да изнасят печалбата от българския пазар

 23. 23 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  С А Т Р А П

  Сатрап.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 24. 24 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#21] от "tacheaux":

  Е ти кога успя да прочетеш книгата, че да знаеш какво пише вътре? Плюс това диктатор не противоречи на другите определения.

 25. 25 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#7] от "Черноморец":Качихтели се вече по "пътя на РадеФ" на Черни връх?????!Явно много Ви липсва онова "златно време"....На еднаква бедност,безвремие и полуказармени отношения.....
  —цитат от коментар 14 на Willy Messerschmitt


  Време на величие за България, време на МОЩ !

  Армия се издържа от 140 000 човека !
  Да, скъпо но това е цената на независимостта.

  Пиле не може да прехвръкне през границата !
  Престъпност - ниска, ред и порядък, кражби - слабо, основно битови.

 26. 26 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 641 Неутрално

  ""Ако съм искал да го убивам Живков, щях да му хвърля една шашка взрив. "Тук му е грешката на Цецо. Ако го беше убил, щеше да се прочуе като Владо Черноземски , убил сръбския крал Караджорджевич в Марсилия при подобни обстоятелства. Щяха да го отнесат в отвъдното , но като герой, а не да лежи по комунистическите затвори 10 години и днес никой да не го знае. А може би и съдбата на България щеше да по-друга. На България щеше да се гледа с по-друго око , щеше да се разбере , че има някаква съпротива срещу комунистическата сатрапия в най-верния сателит на Москва.
  —цитат от коментар 16 на tacheaux


  Москва е единствената велика сила , която е настроена приятелски към България.
  Други няма.

 27. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  До коментар [#10] от "Черноморец":

  Не изреждай какви боклуци е произвеждала България през ония времена , непродаваеми никъде другаде , освен в СССР, а какво е имало в магазините. Тотален дефицит на всички стоки в това число и тези , които се произвеждаха в България.
  Питаш какво има сега България.
  Всичко. По магазините има и от пиле мляко. Знам как ще реагиреаш, че нямаме пари. Но и това не е истина. Доходът на българите е по-висок от този на руснаците и той непрекъснато се увеличава. Най-важното е , че българите имат свободата. Няма как свободна България да не се движи напред. Комунистическа България беше робска колониална страна , чиито икономически крах беше неминуем.

 28. 28 Профил на coy341048611
  coy341048611
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Истината за Живков, най добре е описал Стефан ЦАнев, в Български Хроники том 4. В нея има много разархивирани документи, свидетелстващи за безкрайните лъжи на този правешки селяк, и изобщо за комунистическата върхушка.

 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  "Между 1954 и 1989 година Живков заема най-високите ръководни постове в страната и е виден функционер на БКП."За сега четох до тук. Виден функционер.
  —цитат от коментар 3 на nema_labavo


  Подобни книги с претенции да бъдат обективни , всъщност правят реклама на комунистическите сатрапи.

 30. 30 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Тия, дето помниме Тато, не ни трябват книги да ни разказват за него. А тези, дето не го помнят, не им и трябва да знаят за него. Че все ги избива да повтарят грешките...

 31. 31 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Прави впечатление , че книгата и публикацията не наричат Тодор Живков кървав диктатор , какъвто е бил , а "партиен ръководител", "емблематична фигура", "виден комунистически фунционер". Ако ставаше дума Пиночет или Франко , непременно пред имената им щеше да бъде изписано като определение, че са били диктатори.
  —цитат от коментар 21 на tacheaux


  Тодор Живков не е бил кървав диктатор.

  80-те не помня някои да е бил против тогавашната система, че да се налага няккаво насилие да се ползва. Като ли пък кръв да има.
  И 70 е било така.
  60 може и да имало нещо тук, там, но пак слабо.

 32. 32 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  [quote#31:"Черноморец"][/quote]

  Човече, излагаш се. Бегом в групата Соцносталгия, там ще намериш сродни души.

 33. 33 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  До коментар [#31] от "Черноморец":

  Ръцете на Живков са окървавени през първите месеци и години след комунистическия преврат през 1944 г. Тогава, когато е работил в системата на МВР, са избити десетки хиляди българи от стопанския , политически и културен елит на България.

 34. 34 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1830 Любопитно

  До коментар [#16] от "tacheaux":

  За съдбата на България не се знае....дали би тръгнала по друг път...
  Колко души знаят, че в Пловдив е била първата стачка и демонстрация в социалистическия лагер? Стачката на тютюноработниците на 2 май 1953 г., доста преди събитията в ГДР. И работниците са разпръснати със стрелба по нареждане на другаря Пръмов....
  Колко души знаят за Горянското движение, за генерал Анев?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  Интересно дали ще има нещо и за предните двама преди Живков - Георги Дамянов и Димитър Ганев, и двамата починали по време на заеманият от тях пост

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 36. 36 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Всъщност Кеворкян за първи път интервюира Килограмски и от "Всяка неделя" се разбра за този случай така че не зная защо Бакалов си приписва тази заслуга. Същите неща ги разказа тогава пред цяла България.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 37. 37 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#31] от "Черноморец":

  Бедни Човече сега в България се пройзвежда и строй в пъти повече.
  Е вярно Армия от 140 000 която ни костваше 30% от Бюджета нямаме но и като я имахме беше за Пушечно месо докато дпйде другото Пушечно месо твойте съветски приятели.
  Липсват ти огромните Трудови колективи нищоправещи в Огромните заводи дето сега един Цех със Сто човека удря в Земята.
  А ни изместват всички защото никога освен като работим на Ишлеме.
  Не можем да осигурим количества с едно и също Качество с местни суровини.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 38. 38 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  До коментар [#22] от "Черноморец":

  "... празните рафтове са били елементарни за решаване..."!

  Елементарно? Защо не са го решили тогава?

  Бивш tww09306483.
 39. 39 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Любопитно

  До коментар [#34] от "mitko11":

  "Колко души знаят за Горянското движение, за генерал Анев?"

  Митя, ти да не стана почитател на ген.Анев? Ами тия са били баш сталинисти които не са могли да понесат обвиненията към др.Сталин и когато Хрушчов пада от власт, те са решили че е дошъл момента да действат.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 40. 40 Профил на zwf571082778
  zwf571082778
  Рейтинг: 33 Любопитно

  Аз бях много малък, когато свърши властта на Тодор живков и дойде "демолрацията" началото на 90-те. Баща ми обаче беше доволен от Комунизма, като беше той беден, бяха всички и нямаше завист. Която я има при мен сега в Германия, където има свръхбогати, както и свръхбедни, които спят на улицата или във филиал на банката.

  Неговата работа по време на Комунизма и след това беше на около 1,4 км от къщата ни, там ходеше или с колелото или с колата. Както и аз в Германия, с електрическият скутер съм за 5 минути на работата, ако 2-та светофара са на зелено, обратно за същото време, нетна заплата към 3400 лв. Баща ми е получавал през Комунизма към 180 лв., стари лева от отпреди 1990 г., след това не си спомям.
  Радвам се на идването ми в България през Ноември и правото ми на гласуване на 14 ноември, само не знам коя партия, любимата ми, която и гласувах досега, била според баща ми уж корумпирана. В Германия за парламентарните избори(Бундестаг) имаше онлайн програма с 38 въпроса, според отговорите те насочва за партията, която покрива отговорите ти. В Българското онлайн соространство не знам, дали има подобно?

 41. 41 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Тодор Живков беше обикновен човек от народа, но най-големият български държавник на 20-ти век. Беше завършен националист и въпреки всички препятствия има основна заслуга от изостанала и предпоследна държава в Европа да ни класира на 27-мо място в света по показатели на ООН. Имаше много простотии в соца, но беше 2 пъти по-добре при Бай Тошо, отколкото сега при крадливата западна демокрация. Помним!

 42. 42 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 983 Неутрално

  В соца никога в никакви магазини не е имало празни рафтове. Сега има по-качествени стоки, но хората нямат пари да си ги купят. А при Бай Тошо нямяше менте и вредни храни. Помним. А банани в София винаги имаше в поне 4 магазина, от единия до Сатиричния съм купувал по всяко време, имаше и един на Дондуков. Във Варна имаше банани не само за Нова година и празниците, но въпросът не е в бананите, тогава хладилниците на 95 % от хората бяха пълни, сега на 50 % са /полу/празни. Защо сега Китай е № 1? Въпросът не е в комунизма, а в грижата за народа. Сега такава 80 % няма. Факт!

 43. 43 Профил на zwf571082778
  zwf571082778
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Тодор Живков беше обикновен човек от народа, но най-големият български държавник на 20-ти век. Беше завършен националист и въпреки всички препятствия има основна заслуга от изостанала и предпоследна държава в Европа да ни класира на 27-мо място в света по показатели на ООН. Имаше много простотии в соца, но беше 2 пъти по-добре при Бай Тошо, отколкото сега при крадливата западна демокрация. Помним!
  —цитат от коментар 41 на Dimitar Kunev


  Мен заради свръхинфлацията през 90-те г., по време на премиера Иван Костов ми се наложи да емигрирам в чужбина с 2000$ от бащата, бавно бавно се оправих.
  При управлението на Тодор Живков бях малко дете и имам само смътни спомени.
  Баща ми говореше топли думи за управлението на бай Тошо. Какво след неговото управление стана, май беше само в негова полза, сега получава почти максималната за България и повече, отколкото аз бих получил, ако се пенсионирам веднага: малко над 500€ от писмо от пенсионна служба началото на юли 2021 за размера на пенсията ми

 44. 44 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Любопитно

  До коментар [#33] от "tacheaux":

  Тодор Живков, според документацията, е служил в Народната милиция само два месеца, но доста бързо е повишаван в офицерски чинове - виж https://www.24chasa.bg/Article/1908295

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Не ни стига простака Борисов, сега пак се връщаме на Т. Живков. То нищо чудно че нямаме бъдеще, като все се връщаме към миналото.

 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  Ето и интервюто от 8-ми април 1990 на Кеворк с Цветан Килограмски
  https://www.youtube.com/watch?v=gsDPYNipUvs

 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#46] от "daskal1":

  Заслужава си да се чуе това интервю, много по-свежи спомени, и има известни различия с написаното в текста по-горе.

 48. 48 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#16] от "tacheaux":

  "На България щеше да се гледа с по-друго око , щеше да се разбере , че има някаква съпротива срещу комунистическата сатрапия в най-верния сателит на Москва."

  Прав си Таше, затова и американците днес се държат с нас по зле отколкото с латиносите които водят по-независима политика спрямо САЩ отколкото ние.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 49. 49 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално
 50. 50 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 984 Весело

  Бакалчето и ОДА за Путин ще напише,зависи кой му плаща!

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK