Много често се влияя от кориците на книгите

Кирил Златков

© Издателство

Кирил ЗлатковВ поредицата "Книжен плъх" в рубриката "Книги" гостува Кирил Златков. Той е художник илюстратор. Има няколко изложби, работил е като преподавател, бил е в рекламния бизнес. През последните години е свързан с книгите - оформление, типография, илюстрация, шрифт. Работи за издателства "Точица", "Факел Експрес", "Жанет 45", "Аквариус", Издателство за поезия "Да", "Колибри", "Лист", "Сиби", "Валентин Траянов" и др.


Носител е на много отличия - "Златен лъв" за "Даниил Хармс. Избрани произведения", "Хр. Г. Данов" за детската книга "Когато искам да мълча", "Златна четка", наградата за български автор - "Триенале на сценичния плакат" 2010; Голямата награда в конкурса "Шопен 200" и др.


Защо четете?
- Защото четенето е най-съвършеният и най-достъпен начин за предаване и запазване на знания, което нашият биологичен вид е измислило.


Какво четете?


- Книги, списания, новини и специализирани публикации и на екран, субтитри, ежедневни глупости и радости, срокове на годност.


Как избирате четива?


- За непознати имена в художествената литература и поезията се доверявам на препоръките на близки и приятели или преценявам по ревюта. Много често се влияя и от кориците на книгите.


Какво за четене има върху нощното ви шкафче?


- Художествена литература, към която обичам да се връщам, книги и периодика от моето професионално поле. Все по-често най-отгоре стои iPad-ът, от който мога да чета без очила.


Коя е последната книга, която ви впечатли?


Свирепо настроение (твърди корици)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- Нова книга на Людмил Тодоров, която се надявам по-скоро да излезе.


"Свирепо настроение" на Йордан Радичков. Изненадах се колко повече и колко различни неща откривам сега, класиците трябва да се препрочитат, е, не всички, но Радичков със сигурност.


"Кръгове", сборник с есета на Ралф Уолдо Емерсън. Препоръчвам горещо на всички, които се интересуват от ролята на човека в обществото.


Кръгове. Избрани есета
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Какъв е вашият ритуал, свързан с четенето - кога, къде, колко?


- С напредването на годините ритуалите се променят. Сега най-важният ми личен ритуал е да се преборя със заспиването, въпреки интереса и интелектуалното удоволствие. Когато успея да се преборя, почти не спя, но въпреки това на другия ден се чувствам добре.


Електронна книга, аудио или на хартия?


- И трите, разбира се. Имам аудиокниги дори на касетки. Чудесно е, особено когато чете авторът или подходящ актьор.


Четете ли на друг език освен на български? Има ли разлика в преживяването? Ако имате избор, какво предпочитате, оригинала или превода?


- Освен на български чета на английски и руски. Имаме чудесни преводачи, нека им се доверим. Четенето на нещо в оригинал винаги е ценно, ако познаваме чуждия език добре, но богатият роден език спестява време и недоразумения. Пак да кажа, да са живи и здрави преводачите!


Какво търсите в книгите - емоция, знание, развлечение, интелектуално предизвикателство?


Щефица Цвек в челюстите на живота
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- И поглед върху света през очите и душата на автора, друга конструкция на свят, който би могъл да ми помогне да съм по-полезен и по-добър. Често се случва да не искам да излизам от нечий свят.


Предпочитаният от вас жанр?


- Разделянето на жанрове има един-единствен смисъл - да спестите малко време в търсене по рафтовете на големите книжарници или в интернет.


Коя е най-добрата книга, която сте получавали като подарък или препоръка?


- Повечето ми срещи с книгите са се случили като подарък или препоръка. По-важно е въобще да имате приятели, които да ви подаряват и препоръчват книги. Много е тъжно, когато ги губите, все едно защо, така и вие, и светът обеднявате, настанява се пустотата.


Любимият ви литературен герой?


- Остап Бендер, Йон Тихи, Поаро, Холмс, Зорбас и всички мумини.


На кои автори се възхищавате най-много, в това число поети, сценаристи, журналисти?


Владимир Висоцки. Руските бардове на ХХ век
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- Най-много се възхищавам на автори, които умеят да пишат песни. От тези песни, които преплитат магията на словото с магията на музиката. Това е висш вид талант, който има силата да прогонва самотата и е значим социален фактор. Джони Мичъл, Лу Рийд, Боб Дилън, Ник Дрейк, Джони Кеш, Джон Ленън, Роджър Уотърс, Дейвид Бърн, Дейвид Боуи, Стиви Уондър, Борис Гребенщиков, Владимир Висоцки, Виктор Цой...


По песните им може да се направи портрет на съответното време, но това, разбира се, не е единствената ценност, музиката облагородява и изостря чувствителността. Може би тук трябва да спомена Миряна Башева и Ина Григорова.


Харесвам литература, която има отношение към нещо извън сложната личност на самия автор.


Как съхранявате книгите си?


- Винаги не достига място, често подвързвам някои книги. Книгите с твърда подвързия се запазват много по-добре от брошурите и списанията.


Коя е последната книга, която ви разсмя?


- "Звездни дневници" на Станислав Лем преди много време, но и днес.


От книгите, които четох наскоро, си струва да се отбележи изключително забавната "Щефица Цвек в челюстите на живота" на Дубравка Угрешич.


Коя ви разплака?


- "Вратата" на Магда Сабо.


Последната книга, която ви разочарова?


- Не мога да си спомня такава книга, вероятно просто имам късмет с книгите.


Кой бихте искали да напише историята на вашия живот?


- Някой, който ме познава или би искал да ме опознае, така че да напише нещо, което ще е интересно за широк кръг хора и ще е вярно. Може би е добре да е юрист. Иначе и Майкъл Кънингам би се справил добре.


Как ще се казва вашата автобиография?


- "Дали направих каквото можеше?", но вероятно няма да имам време да я напиша, а и не е ясно какво ще си спомням.


Барнабо от планината
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Една книга, която не успяхте да дочетете до края?


- Не са една-две, но животът още не е свършил.


Кое класическо литературно произведение никога не сте чели (и ви е неудобно от това)?


- "Вълшебната планина" на Томас Ман, "Врява и безумство" на Уилям Фокнър, има и други, разбира се, на мен често ми е неудобно.


Коя книга няма да спрете да препрочитате?


Тайната на Старата гора
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

- Разказите на Дино Будзати.


Как се променя вкусът ви във времето?


- Развива се съответно на живота ми. Все повече се насочвам към неща, в които има ясно видими фундаментални морални и културни устои на цивилизацията. Днес се налага да се връщаме все по-често към базовите неща, които трябва да бъдат адекватно предлагани и обяснявани на по-младите поколения.


Кое е най-интересното нещо, което научихте от книга напоследък?


- Няколко секунди, в които съзнанието спи или е на автопилот, могат да променят хода и стойността на целия живот.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Не чета чак толкова, че да мога да си позволя лукса да се повлияя от корицата :)

  В последните години за класическа литература използвам този сайт и го препоръчвам - за тези, които искат да си намерят изпитана от времето класика, която до момента на са чели - https://thegreatestbooks.org/

  Иначе много обичам книги за заобикалящия ни свят и силно препоръчвам Стивън Пинкър, Мат Ридли, Мичио Каку, Дъглас Мъри, Насим Талеб и Ювал Ноа Харари.

 2. 2 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Много добър илюстратор!

  За разлика от набедения преди ден скулптор на главата "Шшт!" този наистина има добри попадения!

 3. 3 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тасков":

  Добър избор на автори.

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  Аз се влияя от името на автора.

 5. 5 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2279 Любопитно

  Не чета чак толкова, че да мога да си позволя лукса да се повлияя от корицата :)В последните години за класическа литература използвам този сайт и го препоръчвам - за тези, които искат да си намерят изпитана от времето класика, която до момента на са чели - https://thegreatestbooks.org/ Иначе много обичам книги за заобикалящия ни свят и силно препоръчвам Стивън Пинкър, Мат Ридли, Мичио Каку, Дъглас Мъри, Насим Талеб и Ювал Ноа Харари.
  —цитат от коментар 1 на Тасков


  Благодаря за линкa. Прави впечатление преимуществото на англоезични заглавия в него. Списъкът явно е генериран като са събрани т.нар. great books series (програмите за литературна класика) на водещите американски университети, например Йейл. Т.е., това е най-добрата световна литература, така както я разбират водещите американски университети. Прави впечатление колко малко са заглавията от Япония или Китай, сякащ тези хора "велика" литература нямат. Импликацията е, че ако си чел списъкът, предоставен от сайта--т.е., преимуществено англоезична литература, си културен човек. Всички завършили английска филология, включително аз, бихме могли самодоволно да се потупаме по рамото :). Не че заглавията в списъка не са изключително добри. Повечето, както казах, съм ги чела като студентка по английска филология. Но би ми било интересно какъв списък би съставил един чилиец, японец или швед, ако щете, ако иползва бази-данни, различни от въпросните американски great-books series.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 6. 6 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Всички завършили английска филология, включително аз, бихме могли самодоволно да се потупаме по рамото :).
  —цитат от коментар 5 на 7777


  Не зная как сте се справили с една от книгите присъстваща неизменно в челото на всички класации - "Одисей" на Джеймс Джойс. Чистосърдечно си признавам, че на мен дори на български ми беше страшна мъка...

 7. 7 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тасков":

  "Одисей" и досега е най-нелюбимата ми книга от т.нар. висок модернизъм. Но феновете му, както знаете, са много.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK