Млади крадци са осъдени да четат книги

Хората се поправят не само с наказания, а и с мерки за изграждане на ценности, постановява съдът

© "Пан"

Хората се поправят не само с наказания, а и с мерки за изграждане на ценности, постановява съдътТекстът е препубликуван от "Лекс.бг".


Двама млади крадци в Одеса бяха осъдени да четат произведения на Марк Твен, Джек Лондон и Тарас Шевченко, защото съдът реши, че са извършили престъплението само заради непознаване на имуществените отношения и необразованост, а макар да са пълнолетни, развитието им е като на деца.


Това става ясно от присъда на Малиновския районен съд в Одеса, прочетена от съдия Александър Гарски и разказана от специализираното украинско издание "Съдебно-юридически вестник".
От обстоятелствата по делото става ясно, че подсъдимите са двама младежи на 19 и на 23 години. Те влезели в наказателен паркинг в Одеса и от два автомобила откраднали аудиоуредба, тонколони и скоростен лост. Охраната обаче ги забелязала и те побягнали като хвърлили раниците с откраднатото. По-късно един от младежите се върнал, за да вземе раниците, но бил задържан от полицаи. След това двамата младежи направили самопризнания.


Белия зъб. Дивото зове
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


За да определи наказанието им, съдът посочва, че освен на степента на вината и тежестта на деянието, се позовава и на личността им, за да прецени доколко са склонни да извършват престъпления. Така в решението се описва, че и двамата не са завършили средно образование и не са осъждани. Единият младеж е израснал без родители, в интернат, а по професия е тракторист и допълнително работи като майстор в селото, където живее. Другият подсъдим пък е женен с дете и работи във ферма, за да изхранва семейството си, като казва, че не е завършил образованието си, за да работи.


Дивото зове (нов превод)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


От показанията му пък станало ясно, че шефът не му платил седмичната заплата и той нямал пари дори за метро, а трябвало спешно да стигне в общината, където трябвало да получи документи за общинско жилище. Така предложил на приятеля си да извършат кражбата от паркинга.


"Оценявайки личността и на двамата подсъдими, съдът счита, че те не са общественоопасни лица, способни системно да извършват престъпления против собствеността. При разпита на обвиняемите в съдебно заседание съдът установи, че всъщност по отношение на развитието си те са все още непълнолетни деца, въпреки че са на съответната възраст. Отговаряйки на въпросите на страните и на съда, обвиняемите явно не разбират всички последици от евентуална наказателна отговорност за извършване на престъпление срещу собствеността.


Детска класика: Приключенията на Том Сойер
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Като цяло и за двамата подсъдими е налице празнота в знанията по отношение на имуществените отношения. И това не е изненадващо, тъй като образованието и на двамата очевидно не е било достатъчно. Това се доказва и от езика, изграждането на изречения и по-точно от липсата на възможност и дори неспособността им да изградят сложно изречение", пише съдът и отбелязва, че детско е било дори и поведението им по време на кражбата, тъй като в раниците им са били всички лични документи, по които може да се установи самоличността им.


Когато съдията ги попитал за образованието, което са получили, двамата казали, че не четат почти нищо, не помнели и какво са учили в училище и специално по литература.


"Съдът заключава, че не по възраст, а по развитие, тези лица остават почти деца, със собствен ограничен вътрешен свят. При определени житейски пречки такъв човек, без житейски опит, без критично мислене, допуска доста тривиални действия, които по своето съдържание са очевидно общественоопасни", се казва в присъдата.


В нея съдът отбелязва, че при това положение наказанието трябва да е с определени особености. Според съдията лишаването от свобода в случая е твърде тежко, макар за престъплението да не се предвижда друг вид санкция. Така той решава, че ще им наложи условно наказание от една година затвор и допълнителни отговорности.


"Съдът е далеч от мисълта, че човек може да се поправи само с помощта на наказанията, установени в наказателното право. Очевидно този процес изисква, освен продължителен и индивидуален подход, и набор от определени социални и възпитателни мерки, които освен възмездие от държавата биха могли да носят и разумни човешки ценности", мотивира се съдът, след което цитира Достоевски и пише, че да спреш да четеш книги означава да спреш да мислиш.


В мотивите към присъдата съдията припомня и думи на юриста и общественик Анатолий Фьодорович Кони, че съдът е и училище за хората, от което освен за спазването на закона, те трябва да си изведат поуки и за истината, и за зачитането на човешкото достойнство.


Приключенията на Хъкълбери Фин
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"И въпреки че говорим за съдебен процес, трябва да признаем, че всеки съд трябва да бъде пример за обществото по отношение на закона и на човешките отношения, основани на почтеност, справедливост, сдържаност, доверие, благоразумие и умереност. Като цяло човешките ценности трябва да се култивират и дори популяризират именно чрез съдебни решения, които трябва да бъдат строго необходими и разумно милостиви", се казва в присъдата.


Така съдът стига до заключението, че четенето ще бъде стимул за мислене и разбиране на света за двамата младежи, и ще допринесе да не извършват повече престъпления и ги осъжда да прочетат "Приключенията на Том Сойер" и "Приключенията на Хъкълбери Фин" от Марк Твен, "Белият зъб" на Джек Лондон и стихотворението "Минават дни, минават нощи" от Тарас Шевченко.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Весело

  Ето едно симпатично и полезно наказание !

 2. 2 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Да ама повечето малолетни крадци в България не мОАт да четат, щот знаем от кой етнос са. За съжаление туй наказание в нашата родина е неприложимо.

  Комунистите са виновни!
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2835 Весело

  Майчица Одеса знае как! А и щом там още четат може и да има ефект.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  А стари лъжци като ББ ,няма ли да ги осъдят поне да четат решенията на ЕС и ЕМА ?

 5. 5 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Твърде жестоко е, нечовешно е! Трябва да го намалят до рязане на ръце, примерно.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  Ето едно симпатично и полезно наказание !
  —цитат от коментар 1 на samoedin


  Всъщност няма нищо за умиляване.
  Ако се вгледате в изнесените обстоятелства - те са тотално маргинализирани от системата.

  В случая се сещам за едно друго решение. За съдия в едно американско градче, някъде по времето около нашето Освобождение, по делото на една баба, която откраднала един хляб. Пак защото нямала пари.
  И той постановил:
  - Осъжда бабата на $10 глоба за кражбата
  - Глобата ще я плати той, съдията
  - Осъжда всички жители на градчето на глоба по $5 в полза на бабата, защото са оставили член на своето общество да изпадне в състояние да гладува.

  Такива ми ти работи ...

 7. 7 Профил на tnj33650843
  tnj33650843
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Точно на Марк Твен не бих им дал да четат, че съдържат доста антисоциално поведение, особено в книгата за Хъкълбери Фин.

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Весело

  Ей, много жестоко наказание, бре! Сега ще се наложи да сричат, да се мъчат да разберат, какво четат, а ако ги накарат и да преразкажат прочетеното, тез дечурлига ще сънуват кошмари години наред. По - добре да бяха им ударили по един пердах! 😀

 9. 9 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Точно на Марк Твен не бих им дал да четат, че съдържат доста антисоциално поведение, особено в книгата за Хъкълбери Фин.
  —цитат от коментар 7 на tnj33650843


  Ти май не си я чел, щото ако я беше чел щеше да знаеш:
  Който се опита да търси умисъл в настоящата повест, ще бъде даден под съд;

  който се опита да търси поучение в нея, ще бъде пратен в изгнание;

  който се опита да търси злонамереност, ще бъде разстрелян.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Разстроено

  Да разбираме, ли че според тези "съдии" четенето е наказание?!

 11. 11 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2472 Весело

  До коментар [#7] от "tnj33650843":
  че съдържат доста антисоциално поведение..
  >>> И аз така мисля..нека четат "Дивото зове" ( на Джек Лондон, рекламирано вляво на статията).

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  Да разбираме, ли че според тези "съдии" четенето е наказание?!
  —цитат от коментар 10 на selqnin


  Явно за теб би било наказание. Защото явно имаш проблеми с него.

  Ясно е посочено, че присъдата е с възпитателен характер, защото съдът отчита, че развитието им е на ниво деца, т.е. наказателните процедури са неприложими както за малолетни.

 13. 13 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3207 Весело

  Одобрявам решението на съдията.
  "Единият младеж ... по професия е тракторист и допълнително работи като майстор в селото, където живее. Другият подсъдим пък е женен с дете и работи във ферма, за да изхранва семейството си":
  Както обичал да казва старият жител на Одеса Изя Рабинович:
  "За да живееш, трябва да работиш!
  За да живееш ДОБРЕ, обаче, трябва да измислиш нещо друго!" :)))

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1419 Весело

  Дневник, рекламата е куул. Не разбрах за осъдени ли се отнася или за неосъдени...

  Covid live matter. Stop the genocide.
 15. 15 Профил на ve6ter
  ve6ter
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Добра реклама ви се получи :)

 16. 16 Профил на b.sabbath1912
  b.sabbath1912
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Три от любимите ми книги, интересно решение на съдията.
  Добър повод да ги прочета отново дори и като възрастен.Сигурен съм че ще науча нещо ново!

 17. 17 Профил на tnj33650843
  tnj33650843
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#9] от "Doge":

  Не виждам логическа връзка с моя коментар.

 18. 18 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2150 Весело

  А Дръндьото?
  Тази класика на класиките ....

 19. 19 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 838 Весело

  "По-късно един от младежите се върнал, за да вземе раниците, но бил задържан от полицаи."

  Не, развитието им не е като на деца. Те просто са дебили.

 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Гот...
  Стари бойци, профукали милиарди,
  Съд не фаща в необходимост за принуда

  "Млади крадци са осъдени да четат книги"

 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Старите са чели, чели, чели...
  Сега пишат томове спомени и размисли.

  Четене в случая би значи отклонение от свойствена дейност

  До коментар [#4] от "hodounski":

  А стари лъжци като ББ ,няма ли да ги осъдят поне
  да четат решенията на ЕС и ЕМА ?

 22. 22 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Наш Кире трябва да го осъдят да чете конституцията! И не само него, но и Радев.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  UNITED EU UNION

  "Хората се поправят не само с наказания,
  а и с мерки за изграждане на ценности,
  постановява съдът"

  Общо взето верно.

  Но тези деца са изрядни, по рождение, граждани малолетни.
  По своя добра воля боядисват ограда:

  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_4271375.jpg

  Над подслов:
  "Хората се поправят не само с наказания,
  а и с мерки за изграждане на ценности,
  постановява съдът"

  Хората деца в случая праведни са правилни.

  Мерки над опг съд, санкции Праведни,
  нужни са, за да съда оправвят... "с 200"

 24. 24 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Четох за подобна присъда и от един американски съд. Дори и да не могат да четат, имат една година затвор, а в затвора някои хора завършват и висше образование. Също така си спомням, че в Австралия на местата, където обичайно се събират млади хора, звучи класическа музика. Изкуството облагородява.

 25. 25 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Весело

  До коментар [#7] от "tnj33650843":

  Хеле пък колко неполиткоректен е този Марк Твен, нарича негрите негри!

 26. 26 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#19] от "Араламбене му е майката":

  Че знаете ли какво е дебил? Човек, който има АйКю 50-70%, което означава, че на 16-18 години има умствено развитие на дете на 8 до 12 години /календарната възраст по 0,5-0,7/.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK