Млади крадци са осъдени да четат книги

Хората се поправят не само с наказания, а и с мерки за изграждане на ценности, постановява съдът

© "Пан"

Хората се поправят не само с наказания, а и с мерки за изграждане на ценности, постановява съдътТекстът е препубликуван от "Лекс.бг".


Двама млади крадци в Одеса бяха осъдени да четат произведения на Марк Твен, Джек Лондон и Тарас Шевченко, защото съдът реши, че са извършили престъплението само заради непознаване на имуществените отношения и необразованост, а макар да са пълнолетни, развитието им е като на деца.


Това става ясно от присъда на Малиновския районен съд в Одеса, прочетена от съдия Александър Гарски и разказана от специализираното украинско издание "Съдебно-юридически вестник".
От обстоятелствата по делото става ясно, че подсъдимите са двама младежи на 19 и на 23 години. Те влезели в наказателен паркинг в Одеса и от два автомобила откраднали аудиоуредба, тонколони и скоростен лост. Охраната обаче ги забелязала и те побягнали като хвърлили раниците с откраднатото. По-късно един от младежите се върнал, за да вземе раниците, но бил задържан от полицаи. След това двамата младежи направили самопризнания.


Белия зъб. Дивото зове
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


За да определи наказанието им, съдът посочва, че освен на степента на вината и тежестта на деянието, се позовава и на личността им, за да прецени доколко са склонни да извършват престъпления. Така в решението се описва, че и двамата не са завършили средно образование и не са осъждани. Единият младеж е израснал без родители, в интернат, а по професия е тракторист и допълнително работи като майстор в селото, където живее. Другият подсъдим пък е женен с дете и работи във ферма, за да изхранва семейството си, като казва, че не е завършил образованието си, за да работи.


Дивото зове (нов превод)
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


От показанията му пък станало ясно, че шефът не му платил седмичната заплата и той нямал пари дори за метро, а трябвало спешно да стигне в общината, където трябвало да получи документи за общинско жилище. Така предложил на приятеля си да извършат кражбата от паркинга.


"Оценявайки личността и на двамата подсъдими, съдът счита, че те не са общественоопасни лица, способни системно да извършват престъпления против собствеността. При разпита на обвиняемите в съдебно заседание съдът установи, че всъщност по отношение на развитието си те са все още непълнолетни деца, въпреки че са на съответната възраст. Отговаряйки на въпросите на страните и на съда, обвиняемите явно не разбират всички последици от евентуална наказателна отговорност за извършване на престъпление срещу собствеността.


Детска класика: Приключенията на Том Сойер
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


Като цяло и за двамата подсъдими е налице празнота в знанията по отношение на имуществените отношения. И това не е изненадващо, тъй като образованието и на двамата очевидно не е било достатъчно. Това се доказва и от езика, изграждането на изречения и по-точно от липсата на възможност и дори неспособността им да изградят сложно изречение", пише съдът и отбелязва, че детско е било дори и поведението им по време на кражбата, тъй като в раниците им са били всички лични документи, по които може да се установи самоличността им.


Когато съдията ги попитал за образованието, което са получили, двамата казали, че не четат почти нищо, не помнели и какво са учили в училище и специално по литература.


"Съдът заключава, че не по възраст, а по развитие, тези лица остават почти деца, със собствен ограничен вътрешен свят. При определени житейски пречки такъв човек, без житейски опит, без критично мислене, допуска доста тривиални действия, които по своето съдържание са очевидно общественоопасни", се казва в присъдата.


В нея съдът отбелязва, че при това положение наказанието трябва да е с определени особености. Според съдията лишаването от свобода в случая е твърде тежко, макар за престъплението да не се предвижда друг вид санкция. Така той решава, че ще им наложи условно наказание от една година затвор и допълнителни отговорности.


"Съдът е далеч от мисълта, че човек може да се поправи само с помощта на наказанията, установени в наказателното право. Очевидно този процес изисква, освен продължителен и индивидуален подход, и набор от определени социални и възпитателни мерки, които освен възмездие от държавата биха могли да носят и разумни човешки ценности", мотивира се съдът, след което цитира Достоевски и пише, че да спреш да четеш книги означава да спреш да мислиш.


В мотивите към присъдата съдията припомня и думи на юриста и общественик Анатолий Фьодорович Кони, че съдът е и училище за хората, от което освен за спазването на закона, те трябва да си изведат поуки и за истината, и за зачитането на човешкото достойнство.


Приключенията на Хъкълбери Фин
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

"И въпреки че говорим за съдебен процес, трябва да признаем, че всеки съд трябва да бъде пример за обществото по отношение на закона и на човешките отношения, основани на почтеност, справедливост, сдържаност, доверие, благоразумие и умереност. Като цяло човешките ценности трябва да се култивират и дори популяризират именно чрез съдебни решения, които трябва да бъдат строго необходими и разумно милостиви", се казва в присъдата.


Така съдът стига до заключението, че четенето ще бъде стимул за мислене и разбиране на света за двамата младежи, и ще допринесе да не извършват повече престъпления и ги осъжда да прочетат "Приключенията на Том Сойер" и "Приключенията на Хъкълбери Фин" от Марк Твен, "Белият зъб" на Джек Лондон и стихотворението "Минават дни, минават нощи" от Тарас Шевченко.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK