Поетът Георги Борисов е носителят на голямата награда "Перото"

Георги Борисов

© БТА

Георги БорисовГеорги Борисов - поет, преводач и издател, е носителят на голямата награда "Перото", съобщи БТА. Призът му беше връчен от министъра на културата проф. Велислав Минеков на церемонията в литературен клуб "Перото".


"Това е награда за изключителен принос, радвам се, че сте Вие", каза Минеков. Борисов определи наградата като неочаквана. По думите му словото и боговдъхновената книга имат силата да крепят нацията, докато всичко се разпада.


Марин Бодаков е удостоен посмъртно с награда за цялостен принос към българския литературен контекст.
Ето пълния списък на наградите "Перото:


За детска литература:


"Нарисува за децата" от Зорница Христова, издателство "Точица"


За дебют:


"Отвор" от Румен Павлов, издателство "Екрие"


За поезия:


"Аорист" от Виктор Самуилов, "Жанет 45"


За проза:


"Прекъсването на Самсара" от Елена Алексиева, "Жанет 45"


За превод:


Джузепе дел Агата за преводите на италиански на "Времеубежище" от Георги Господинов (Voland, 2021) и "Избрани стихотворения" от Владимир Левчев (Bompiani, 2021)


Излизане от съня
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Журито на наградите "Перото" през тази година беше в състав: проф. д-р Светлана Стойчева - Андерсон, Теодора Димова - носителка на Награда "Перото" 2020 г. в категория "Проза", Силвия Чолева, Белослава Димитрова - носителка на Награда "Перото" 2020 г. в категория "Поезия", и доц. д-р Дарин Тенев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK