"Красотата ще спаси света" - 200 години от рождението на Достоевски

"Красотата ще спаси света" - 200 години от рождението на Достоевски

© Столична библиотекаСтоличната библиотека отбелязва 200 години от рождението на великия руски писател, публицист, мислител и философ Фьодор Достоевски с изложба. Класикът е роден на 11 ноември (по нов стил) 1821 г. в Москва.


"Красотата ще спаси света" - 200 години от рождението на Достоевски


Експозицията е разположена в мраморното фоайе на партера на библиотеката. Представени са издания на произведенията на Достоевски на български, руски, английски, испански и немски, както и критически студии за тях на български, руски и английски.


"Ще видите най-старото оригинално издание във фонда на Столичната библиотека - "Братя Карамазови" (Санкт Петербург, 1895), от първите преводи на български на "Престъпление и наказание" (1913), "Унижените и оскърбените" (1919), "Братя Карамазови" (1920), "Мъртвият дом" (1921), "Идиот" (1921), "Бесове" (1924), "Юноша" (1927), "Бедни хора" (1928), "Дневник на писателя" (1928), "Повести и разкази" (1928) до най-новите - на издателствата "Захарий Стоянов" (Поредица "Шедьовър"), "Фама" (Серия "Класика") и др. в периода 2000 - 2021 г.", уточняват организаторите.
От чуждестранните издания особен интерес предизвиква най-старото издание на немски на "Братя Карамазови" (1919), както и издания на немски и английски от 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ век в Германия, Великобритания и САЩ, на испански - в Испания, Куба и Никарагуа.


Изложбата може да бъде разгледана до 30 ноември.


Афоризми от Фьодор Достоевски. Искаш ли да победиш света, победи себе си
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Според ЮНЕСКО Достоевски е един от най-четените писатели в света. Романите му "Престъпление и наказание", "Идиот" и "Братя Карамазови" са сред класическите произведения на световната литература. Автор е на 11 романа, 3 новели, 17 разказа и 3 есета. Умира на 9 февруари 1881 г. на 59 години. Определян е като един от най-значимите психолози в литературата.


10 емблематични цитата от Достоевски


"Запомнете завета ми: никога не измисляйте фабули и интриги. Вземайте това, което ви предоставя животът. Той е много по-богат от измислиците ни! Никое въображение не може да измисли това, което обикновеният живот ни дава. Затова уважавайте живота!"


"Хората, хората са най-важното. Хората са по-скъпи даже от парите."


"Глупак, който осъзнава, че е глупак, вече не е глупак."


"Няма нищо тайно, което да не е станало явно."


"Втората половина на човешкия живот обикновено се състои единствено от натрупаните през първата половина навици."


Престъпление и наказание
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Ако един народ не вярва, че истината е единствено в него, ако не вярва, че единствено той е способен и призван да възкреси всички със своята истина - той тутакси престава да е велик народ и тутакси се превръща в етнографски материал, а не във велик народ."


"Да се влюбиш не значи да обичаш. Може да се влюбиш и да мразиш."


"Нещастието е заразна болест. Нещастните и бедните трябва да странят един от друг, за да не се заразят още повече."


"Що е ад? Страдание, че вече не можеш да обичаш."


"Красотата ще спаси света."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK