Достоевски - геният на свободното слово

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Вярата в някаква претенциозна и императивна проекция на човешкото несъвършенство, наречена Бог, откъсва човека от самия себе си.

  Предпочитам източните философии.

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Любопитно

  Интересна постановка на тази филипика с "разпадането на общите ценности парализирали и Изтока, и Запада". За кои общи ценности става въпрос след като, съгласно следващия абзац , "злото е по-дълбоко у хората отколкото си мислим"?

 4. 4 Профил на el_comendante
  el_comendante
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник, ако не бяхте $$$ платена медиа и действително ви интересува Русия отдавна да сте я преоткрили. Русия е невероятно красива огромна страна с прекрасни хора на повечето места, които съм бил там.

  Обичам нещата да са прости а не хората да са такива!
 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#3] от "daskal1":

  Типично по християнски е това със злото. Човек е изначално грешен и т.н. И преди да сме се борили със външното зло трябвало да се преборим с вътрешното. Което на практика означава никога да не се борим с външното зло, а да се смиряваме.

  Ницше е прав за християнството...

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 340 Неутрално

  За Достоевски може да се пише много и от различни гледни точни и определено за него могат да се напишат много глупости.
  За мен апотеоз на неговите идеи е "Престъпление и наказание", там се вижда как "свръхчовека" търпи крах и се оказва, че е един малък обикновен човек. Това не го прави малък в нравствено отношение, напротив. Разколников, който няма твърда вяра в Бога (Господ Иисус Христос) решава, че може да убие една никому ненужна бабичка, на всичкото отгоре лихварка, т. е. вредна, от която хората страдат. И Разколников си мисли така "Щом като убиеш 1 млн. души си герой (например като Наполеон), то за да тръгнеш към величието е нужно да започнеш да убиваш". Това е логическо мислене на човек без корени, без здрави основи, без здрава вяра. И така тръгва.
  По това Достоевски коренно се различава от Ницше. Защото Ницше гледа точно от съвсем друг ъгъл. За Ницше свръхчовека е ценност, докато за Достоевски свръхчовека е нещо лошо. И в "Престъпление и наказание" Достоевски излага тезата си. Разколников се проваля в опита си да стане "свръхчовек", но всъщност побеждава лъжливите учения на които е повярвал и става просто човек, но именно това за Достоевски е ценното, да бъдеш човек. Т. е. докато за Ницше това е слабост, то за православието това е ценност. Човекът е венецът на творението.

 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3902 Неутрално

  "С книгите си той доказва своето лично убеждение: "Щом няма Бог, значи всичко е позволено". И предначертава пътя от неверието към дивото царство на абсурда"

  Могат да се намерят паралели на идеите на Достоевски с тези на националсоциалистите, даже Гьобелс му е бил почитател но с горното категорично се разграничава от зверствата на тоталитарните идеологии отричащи Бога. Бог тук е Христос а не Аллах разбира се в името на който са позволени всякакви зверства.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  "Защото преди да се бориш срещу външното зло, ти най-напред трябва да опознаеш себе си и да си дадеш сметка дали душата ти ще се прероди, ако обича властта и безнаказаността повече от хуманните цели."
  Като чета това се сещам за мой колега арабин, който ми обясняваше, че Джихат е борба със себе си, с твоите лоши качества, с неверника в себе си като целта е да станеш добър и човечен. Нямало нищо общо със сегашното понятие за тази дума.
  Този човек го правеше и то доста успешно. Раздаваше се.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 9. 9 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "anonimnii":

  Допълнение: Затова Разколников е на колене в епилога. Открива простата житейска истина

  Sic transit.....
 10. 10 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Достоевски като казва, че "Без бог всичко е позволено" иска да каже, че ако човек не вярва в Бог (Господ Иисус Христос), той (човекът) може да върши всичко. Няма какво да го спре.
  Докато Ницше се възхищава от липсата на нравствени задръжки, то Достоевски предупреждава какво ще стане, ако човек няма нравствени задръжки (ако човек не вярва в Бога).
  И Достоевски в творчеството си показва какво се случва с хора, които нямат вяра в Бога (нямат нравствени задръжки). Има и друга мисъл на Достоевски, че "Убиецът убива преди всичко себе си". Достоевски е много дълбок и труден за разбиране. Разюздаността на западният свят, който не иска да признава никакви задръжки е описана от писатели, философи, монаси. Достоевски, който в своите дневници пише за французите, че у тях "няма идеи, няма дори мисли", К. Леонтиев, който предрича и създаването на ЕС и целият този буламач на който ще стане в Европа и от там в света (и на който ставаме свидетели сега ние). Та като се стигне до йеромонах Серафим Роуз, който в книгите си пише за проблемите на запада (на света), които произлизат именно от липсата на здрава духовност и липса на здрава православна вяра (на здрави морални устои).

 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#8] от "kvasimodo":

  Има два джихада.
  Първо какво е джихад? Джихад е да воюваш за Аллах.
  Като има два джихада, малък и голям. Големият джихад е да воюваш вътре в себе срещу това, което е в теб самият против Аллах. И малкият джихад е да воюваш с външни сили, които са против Аллах.
  Но исляма няма нищо общо с Православието. Защото според исляма ако спазваш 5-те стълба на исляма ще се спасиш. Т. е. можеш да си убиваш на воля, да правиш всякакви гнусотии и накрая ще се спасиш, толкова.
  Мохамеданите няма как да разберат абсурдността на това в което вярват, защото в тяхната среда никой не им говори друго, освен това което е прието в техните среди.

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4407 Неутрално

  До коментар [#3] от "daskal1":

  Жалко че не се е родил в Анадола.....
  Щеше да бъде нещо като Мевляна или Юнус Емре...
  Но те са се появили още през 13 век...

  Съдба.... Всеки с късмета си....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4407 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonimnii":

  Мохамеданите няма как да разберат абсурдността на това в което вярват,
  =======
  Мухамеданите вярват САМО в един Бог.... ( Аллах'у Еккбер).....
  Не са трибожници (от а, сина и света го духа).....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Сърбите ме кефят с това, че псуват Бога :)))

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 15. 15 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 661 Любопитно

  Че кое му е свободното и прогресивното на тоя.
  Заточен от един император у Сибир, а след туй по времето на друг император става виден консерватор и крепител на царизма.
  Баща му е литовски дворянин убит по време на запой от крепостните си селяни.
  А самият той комарджия-епилептик издържан от жените си, докато скитосвал по европейските курорти и вертепи без да го е грижа за децата си...

 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  Те Юнус Емре в Турция дали го разбират?
  Че той отхвърля мохамеданският рай.
  Това в Турция не се обсъжда.
  "Cennet Cennet dedikleri birkaç köşkle birkaç huri
  İsteyene ver sen anı
  Превод на значението
  Това, което наричат рай е няколко вили и няколко хурии (жени в мохамеданският рай)
  Дай ги тези неща на който ги иска.

 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Те християните вярват в Един Бог. Просто вие мохамеданите не разбирате християнството.
  Както слънцето има овална форма, излъчва топлина и светлина, но е едно.

 18. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3902 Любопитно

  До коментар [#3] от "daskal1":Жалко че не се е родил в Анадола.....Щеше да бъде нещо като Мевляна или Юнус Емре...Но те са се появили още през 13 век...Съдба.... Всеки с късмета си....
  —цитат от коментар 12 на eti mehter


  Ако беше се родил в Анадола никога светът нямаше да чуе за него. Знаеш ли че е искал Константинопол отново да бъде върнат на Православието от Руската империя?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  "С книгите си той доказва своето лично убеждение: "Щом няма Бог, значи всичко е позволено". И предначертава пътя от неверието към дивото царство на абсурда"Могат да се намерят паралели на идеите на Достоевски с тези на националсоциалистите, даже Гьобелс му е бил почитател но с горното категорично се разграничава от зверствата на тоталитарните идеологии отричащи Бога. Бог тук е Христос а не Аллах разбира се в името на който са позволени всякакви зверства.
  —цитат от коментар 7 на Julian Mall


  (1) Какви са тези паралели между нацистите и Достоевски? Нещо конкретно или просто искате да се включите в дебата по комщийски?

  (2) "Щом няма Бог, значи всичко е позволено." Това е тема към която Достоевски се връща не един път. Но това не е отварянето на вратата за нацизма и комунизма (той много сериозно и задълбочено критикува социалистите в "Юноша"), а напротив предупреждава за опасността, която се случва през 20-ти век. Питал съм в лицето членове на БКП, закоравели атеисти, след като не вярват че няма Бог, какво ги въздържа да крадат и убиват. Реакцията е винаги бурна, дълбоко възмущение и никога смислен отговор.

  (3) Това, което не се споменава в текста на статията е, че основната тема на Достоевски е за ПРОШКАТА (не за свръхчовека). Същността на прошката е вероятно най-трудно да се проумее. Тук се споменава за "Престъпление и наказание". Там София Семьоновна моли Разколников да "излезе на кръстопътя", да каже "хора убих" и да поиска прошка.

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4407 Неутрално

  До коментар [#16] от "anonimnii":

  Не само в Турция, но и по целия свят.....
  Това са били времената когато варварските кръстоносни походи на християнството са опустошавали всичко.... А през 1204 година и Константинопол.....
  Тази анти човешка проява подпомага до голяма степен приемането на Исляма от анадолските народи....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#20] от "eti mehter":

  Какво общо има това с моят коментар?

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4407 Весело

  До коментар [#17] от "anonimnii":

  :).... То ти си разбрал Исляма....та пушек се вдига....!
  И не го вземай на вътре.....
  А това с..... "отца, сина и света го духа"....е носталгичен "панкреас"...останал от паганизма....
  Погледни френския парламент.....
  Там още висят лица /статуи от паганските времена....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3902 Неутрално

  До коментар [#19] от "Obh":

  Доколкото всички национализми имат нещо общо могат да се намерят такива паралели с проповядваният от Достоевски руски социализъм, вярата му в руският народ като народ богоносец, оттук и неприязънта му към поляци, евреи, Смердяковци и всякакви чужди елементи. Но както вече отбелязах има едно огромно разграничение от тоталитарните идеологии които не признават Бог.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 24. 24 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  Ами за да имаш мнение за православното християнство първо се запознай с него.
  Колко книги си чел за основите на Православната Вяра?
  На български в нета има сигурно книгите на арх. Серафим (Алексиев) "Нашата вяра", "Нашата надежда", "Нашата любов". А на руски има страшно много книги в нета. Като можеш да си свалиш и от рутракер.

 25. 25 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#19] от "Obh":Доколкото всички национализми имат нещо общо могат да се намерят такива паралели с проповядваният от Достоевски руски социализъм, вярата му в руският народ като народ богоносец, оттук и неприязънта му към поляци, евреи, Смердяковци и всякакви чужди елементи. Но както вече отбелязах има едно огромно разграничение от тоталитарните идеологии които не признават Бог.
  —цитат от коментар 23 на Julian Mall


  Съгласем съм ("доколкото всички национализми имат нещо общо").
  Ясно се вижда негативизмът му към поляци и евреи в творчеството му. Прав си.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 27. 27 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Достоевски като казва, че "Без бог всичко е позволено" иска да каже, че ако човек не вярва в Бог (Господ Иисус Христос), той (човекът) може да върши всичко. Няма какво да го спре.Докато Ницше се възхищава от липсата на нравствени задръжки, то Достоевски предупреждава какво ще стане, ако човек няма нравствени задръжки (ако човек не вярва в Бога).И Достоевски в творчеството си показва какво се случва с хора, които нямат вяра в Бога (нямат нравствени задръжки). Има и друга мисъл на Достоевски, че "Убиецът убива преди всичко себе си". Достоевски е много дълбок и труден за разбиране. Разюздаността на западният свят, който не иска да признава никакви задръжки е описана от писатели, философи, монаси. Достоевски, който в своите дневници пише за французите, че у тях "няма идеи, няма дори мисли", К. Леонтиев, който предрича и създаването на ЕС и целият този буламач на който ще стане в Европа и от там в света (и на който ставаме свидетели сега ние). Та като се стигне до йеромонах Серафим Роуз, който в книгите си пише за проблемите на запада (на света), които произлизат именно от липсата на здрава духовност и липса на здрава православна вяра (на здрави морални устои).
  —цитат от коментар 10 на anonimnii


  В името на религията са избити десетки и стотици милиони хора през вековете. За каква нравственост става въпрос?За Инквизицията или за грабителските кръстоносни походи?

 28. 28 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#26] от "putinxujlo":

  Кога го е писал това? И защо не сложите линк, явно е копи пейст.

 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4407 Неутрално

  До коментар [#21] от "anonimnii":

  Общото е, че хора като Достоевски са се появявали в Анадола....цели 6 века по рано......
  Това противоречи на общо приетата форума теза, че Исляма е била 'задръстена' религия....

  Bukalemun
 30. 30 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":

  Въпросът ви е извън контекста на това, което съм писал.
  Така както вие пишете "религия" е доста общо понятие, което показва, че вие имате някаква теза, която е доста обща.
  Коя религия според вас изповядва Достоевски?

 31. 31 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#29] от "eti mehter":

  Ако говорим за хора, които са проповядвали християнство, доста повече от 6 века са минали преди Достоевски... Още Апостолите са проповядвали в Анадола.
  Разбира се после идват едни диваци и варвари агаряни, които започват да колят и бесят и да налагат насила с кръв религията си.

 32. 32 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Че кое му е свободното и прогресивното на тоя.Заточен от един император у Сибир, а след туй по времето на друг император става виден консерватор и крепител на царизма.Баща му е литовски дворянин убит по време на запой от крепостните си селяни.А самият той комарджия-епилептик издържан от жените си, докато скитосвал по европейските курорти и вертепи без да го е грижа за децата си...
  —цитат от коментар 15 на palav_nik


  Не знам колко сериозно го пишеш това.
  (1) Делата на всеки бащане могат да хвърлят вина върху сина. Споменаването на бащата на Достоевски е ирелевантно.

  (2) Да се страда от епилепсия, нито е по избор, нито е приятно. Мохамед също е страдал от епилепсия. И този факт много е вълнувал Достоевски.

  (3) Да си комарджия е саморазрушаваща слабост. То страда от това. Но да се каже, че жените му са го издържали е малко пресилено. Къде са хонорарите от книгите му?

  (4) По въпроса: Той е гений. Лично на мене ми е дал повече от всеки друг писател. Благодарен съм на съдбата, че е живял и писал. Ако ти се струва, че битието му е грозно - не го чети.

 33. 33 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":Въпросът ви е извън контекста на това, което съм писал.Така както вие пишете "религия" е доста общо понятие, което показва, че вие имате някаква теза, която е доста обща.Коя религия според вас изповядва Достоевски?
  —цитат от коментар 30 на anonimnii


  Изповядва православие.В името на православното християнство също са избити десетки милиони през вековете. Православният християнин Василий Втори ослепява 15 хиляди български войници. И подобни зверства изобщо не са изключение.

 34. 34 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 661 Неутрално

  "Общото е, че хора като Достоевски са се появявали в Анадола....цели 6 века по рано......"

  Анатолия или както агаряните й казват Анадол има още много по-стари цивилизации...

 35. 35 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3851 Неутрално

  До коментар [#28] от "anonimnii":

  Дадох ви текст в оригинала, на руски и без превод. Копирайте и Google. Ето например:
  https://proza.ru/2015/12/24/676

  "Чуждестранен агент"
 36. 36 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 22 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonimnii":Мохамеданите няма как да разберат абсурдността на това в което вярват,=======Мухамеданите вярват САМО в един Бог.... ( Аллах'у Еккбер).....Не са трибожници (от а, сина и света го духа).....
  —цитат от коментар 13 на eti mehter


  Мюсюлманите са примитивни същества, няма друга религия, която да върши толкова атентати. И помежду си, и срещу другите. Има нещо изначално изродено при вас.

 37. 37 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#33] от "Мусаши":

  Е тезата ви не е правилна, защото това с Василий е поради омраза към българите. А не защото е бил православен. Православието няма в учението си такова нещо като да се избиват невинни хора. Ако е на война и защитаваш православната си родина вече е друго. Но случат с Василий не може да се дава за пример. Не е трябвало да го прави.

 38. 38 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 22 Неутрално

  До коментар [#16] от "anonimnii":Не само в Турция, но и по целия свят.....Това са били времената когато варварските кръстоносни походи на християнството са опустошавали всичко.... А през 1204 година и Константинопол.....Тази анти човешка проява подпомага до голяма степен приемането на Исляма от анадолските народи....
  —цитат от коментар 20 на eti mehter


  Щото мюсюлманските походи не са унищожавали.

 39. 39 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#33] от "Мусаши":Е тезата ви не е правилна, защото това с Василий е поради омраза към българите. А не защото е бил православен. Православието няма в учението си такова нещо като да се избиват невинни хора. Ако е на война и защитаваш православната си родина вече е друго. Но случат с Василий не може да се дава за пример. Не е трябвало да го прави.
  —цитат от коментар 37 на anonimnii


  Ами християнинът Борис Михаил,който избива 54 болярски рода и ослепява собственият си син.И тоя е светец.
  Не било писано да се избиват невинни хора. Може и да не е писано,но се одобрява от църквата.
  Религиите нищо добро не са донесли на човечеството.

 40. 40 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#35] от "putinxujlo":

  "Русский человек без Бога дрянь."

  Защо не дадохте това?

 41. 41 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#39:"Мусаши"][/quote]

  Николай Втори и той светец.Който заповядва да се избият протестиращи хора,които протестирали от глад.

 42. 42 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мусаши":

  Това с избиването на родовете вече се оспорва и с право.
  А това,че е спрян бунт на боляри е добре. Мислил е за държавата. И при случат със синът му е добре. Вразумил го е.

 43. 43 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4726 Неутрално

  До коментар [#7] от "Julian Mall":
  "Бог тук е Христос"

  Христос не е Бог. Той е Божи син.

 44. 44 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мусаши":

  Кога това? По време на първата революция през 1905 г. ли? Ами бунтът не е бил от глад, а с цел да се свали властта.

 45. 45 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#43] от "tacheaux":

  Господ Иисус Христос е Божи Син и Бог.

 46. 46 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 661 Весело

  "Да си комарджия е саморазрушаваща слабост. То страда от това. Но да се каже, че жените му са го издържали е малко пресилено. Къде са хонорарите от книгите му?"

  Еми Тодор си ги е проиграл хонорарите.
  Пък жените го издържали до едно време, па сетне почнали да му изневеряват с кой им падне. както Исаева, тъй и Суслова...

 47. 47 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мусаши":Това с избиването на родовете вече се оспорва и с право. А това,че е спрян бунт на боляри е добре. Мислил е за държавата. И при случат със синът му е добре. Вразумил го е.
  —цитат от коментар 42 на anonimnii


  Егати и вразумяването-да ослепи синът си.Както и да избие цели родове. Ама ето,че одобряваш подобни действия. А какво стана с божията заповед"Не убивай".Или с прошката.
  Религията винаги е служила определени хора да си прокарват интересите.

 48. 48 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#40] от "anonimnii":

  Русский человек без Бога дрянь."

  Защо не дадохте това?
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️
  :)))))
  Как не? Четете внимателно:)
  Ето какво ви дадох:
  ©️"Вот говорят, что русские — народ-богоносец. Правда, они люди религиозные.
  Они прежде, чем тебя топором зарубить обязательно перекрестятся...."©️

  "Чуждестранен агент"
 49. 49 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":

  В името на религията са избити десетки и стотици милиони хора през вековете. За каква нравственост става въпрос?За Инквизицията или за грабителските кръстоносни походи?
  ---
  Пишеш сякаш баща ти е бил партиен секретар. Не искам да те обидя. Но аргументите ти съм ги виждал не веднъж точно от циментови партийци. Вероятно и затова си червен припс. Наследствено.

  Това, което пишеш също си е вид припознаване. Припознаване на една по-нисша религия - АТЕИЗМА - като твоя нравствена панацея. Проблемът на хора като тебе е че не правите разлика между религия и политика. Тези милиони убити във войни, са ПОЛИТИЧЕСКИ ЖЕРТВИ. Точно както милионите убити в Гулаг от безверните сталинисти/титовисти/бекаписти и т.н. Анонимния говори за ВЯРАТА. Но ти не си чел Библията. Не си разсъждавал върху историята на Йов (Достоевски няколко пъти се връща към нея в твореството си). Когато си се гърчил от безкрайното зло в тази библейска история, както Достоевски, тогава ще си малко по-подготвен да се потопиш в ужасите на Холокоста. След всичко това ще си станал по-добър човек. Разбира се, огромното мнозинство никога не си създава такъв дискомфорт. Остават си инфантили цял живот. Затова виждаме в пресата "син удуши баща си", "майка уби децата си", "мъж уби жена си". Заради тази липса на истинска нравственост Гриша Ганчев ви държи на каишка с един фалшив отбор. Моралът е вътрешния компас на човека. Нямаш ли го - ходиш като браунова частица. Достоевски е човек, който с книгите си помага на хората от цял свят да намерят своя компас. Това, че цял свят го цени век и половина след смъртта му показва какъв гений е бил, колко дълбоко е виждал.

 50. 50 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#46] от "palav_nik":

  Това не е вярно.
  Анна Григориевна Достоевская печели доста от преиздаването на произведенията на Достоевски. Писателят още приживе е признат и още приживе достига доста добро финансово положение, което му позволява да си купи дом на юг.

 51. 51 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мусаши":Кога това? По време на първата революция през 1905 г. ли? Ами бунтът не е бил от глад, а с цел да се свали властта.
  —цитат от коментар 44 на anonimnii


  Никаква власт не са искали да свалят работниците,а да имат по-добри условия на труд. Ама светецът избива стотици.

 52. 52 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#48] от "putinxujlo":

  Е прочетете коментарите на хората отдолу, те казват всичко. Та хубаво може би беше да дадете и техните коментари.

 53. 53 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мусаши":

  Пак ще кажа, че родовете не са избивани. Те комунистите могат да пишат всичко, защо им вярвате?

 54. 54 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#51] от "Мусаши":

  Комунистите са ви промили мозъка с пропагандата си.

 55. 55 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3851 Неутрално

  До коментар [#52] от "anonimnii":

  И кой ви пречи? Цитирате коментари на хората.

  "Чуждестранен агент"
 56. 56 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":В името на религията са избити десетки и стотици милиони хора през вековете. За каква нравственост става въпрос?За Инквизицията или за грабителските кръстоносни походи?---Пишеш сякаш баща ти е бил партиен секретар. Не искам да те обидя. Но аргументите ти съм ги виждал не веднъж точно от циментови партийци. Вероятно и затова си червен припс. Наследствено.Това, което пишеш също си е вид припознаване. Припознаване на една по-нисша религия - АТЕИЗМА - като твоя нравствена панацея. Проблемът на хора като тебе е че не правите разлика между религия и политика. Тези милиони убити във войни, са ПОЛИТИЧЕСКИ ЖЕРТВИ. Точно както милионите убити в Гулаг от безверните сталинисти/титовисти/бекаписти и т.н. Анонимния говори за ВЯРАТА. Но ти не си чел Библията. Не си разсъждавал върху историята на Йов (Достоевски няколко пъти се връща към нея в твореството си). Когато си се гърчил от безкрайното зло в тази библейска история, както Достоевски, тогава ще си малко по-подготвен да се потопиш в ужасите на Холокоста. След всичко това ще си станал по-добър човек. Разбира се, огромното мнозинство никога не си създава такъв дискомфорт. Остават си инфантили цял живот. Затова виждаме в пресата "син удуши баща си", "майка уби децата си", "мъж уби жена си". Заради тази липса на истинска нравственост Гриша Ганчев ви държи на каишка с един фалшив отбор. Моралът е вътрешния компас на човека. Нямаш ли го - ходиш като браунова частица. Достоевски е човек, който с книгите си помага на хората от цял свят да намерят своя компас. Това, че цял свят го цени век и половина след смъртта му показва какъв гений е бил, колко дълбоко е виждал.
  —цитат от коментар 49 на Obh


  Нямам в рода си нито един комунист.На единият ми дядо комунистите са конфискували дюкяна,на другият нивите и добитъка.На баща ми пък не са му разрешили да заживее в големите градове.
  Така че пишеш пълни лъжи.Не всички атеисти са комунисти.
  И Библията я познавам по-добре от 99 процента от вярващите.
  И кой ти каза,че не съм разсъждавал върху историята на Йов?Напротив-мислел съм много върху нея и стигнах до извода,че с такива истории се държи в подчинение народа.Та каквото и лошо да им направи властта те да си мълчат.Бог изпраща на Йов огромни мъки и въпреки това той го обича .Е от какъв зор ще обичам мъчителя си?Това е безумно поведение.

 57. 57 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  Прочетох първият абзац и се отказах...
  Прочетете книгите на Достоевски и тогава пишете...

  Слава на Украйна! Слава на украинските герои!
 58. 58 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#56] от "Мусаши":


  Въпросът е какво сте разбрали от това което сте чели.

 59. 59 Профил на BU
  BU
  Рейтинг: 465 Любопитно

  До коментар [#27] от "Мусаши":

  Я кажи атеистите(Сталин, Хитлер, Мао, Пол Пот и други "прогресивни" личности) колко
  народ са избили?

 60. 60 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  "Защото преди да се бориш срещу външното зло, ти най-напред трябва да опознаеш себе си"

  Тези неща , ченгето Путягин не ги е чело....та затова още зделва ракети срещу империализЪма......

 61. 61 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  До коментар [#40] от "anonimnii":
  "Русский человек без Бога дрянь."
  Защо не дадохте това?
  >>> Няма да се самоизобличава я.:) То е и много съмнително дали въпросният съфорумец някога е бил руски човек.
  Интересно, че написаното за Достоевски е от Виктор Ерофеев, сам един умен, но доста циничен и арогантен човек.

  "The glory of God is intelligence"
 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4407 Неутрално

  До коментар [#36] от "Alex Ivanov":

  Мюсюлманите са примитивни същества
  ======
  Възможно е..... Зависи какво разбираш под примитивизъм....
  Едно обаче е сигурно.....
  Мюсюлманите са честни исктени и предани към ближния си....
  Примери колкото искаш....
  Ето ти един мюсюлманин който заплати с живота си....понеже каза една истина която ще се случи след 12 години....

  https://youtu.be/xWsYDU1Ls9g

  Праз 2009 година....от трибуната на ООН, Муаммар Каддафи прави предупреждение към света, че "в най скоро време" ще се появи вирус, а едновременно с него и ваксина срещу самия вирус..... И т.н.... И т.н...
  Следват подробности.... в заключение Каддафи казва, че това ще е търговия с човешки животи.....

  Само да не си помислиш, че освен него.....никой друг лидер не го е знаел....!
  Знаели са го много западни лидери....но са мълчали като....
  Но само един примитивен мюсюлмански лидер дръзна да го каже....понеже според неговата Вяра....."дори мълчанието е грях когато заплашва живота на ближния"

  Bukalemun
 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4213 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Баси си слободно слово:
  "Бесове",
  "Наказание за назидание",
  "Срещу брат ми Карамазов",
  ...
  ...

  Свободното слово е светло.
  Свободното е оптимистично.

  Кардинално различно от слово на заключьонный в руска тюрма,
  ако и царска била

  "Достоевски - геният на свободното слово"

 64. 64 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  До коментар [#61] от "тулса":

  Има и книга от дисидента В. К. Буковский на тази тема - «Народ-богоносец». И там той, в отговор на въпроса на киевската журналистка Лана Самохвалова, която го пита провокационно (мой превод съгласно изискванията) :"А вие защо ги наричате православни? Те се преструват, (само) носят кръстове."
  Там Буковский цитира вече неколкократно цитираното тук като извадка от "Дневника на Писателя" на Достоевски за това, че руснакът задължително ще се прекръсти преди да те съсече с брадвата.

 65. 65 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  До коментар [#10] от "anonimnii":

  Напълно съм съгласен с вас, че Достоевски не е "за всяка уста лъжица", и че за да бъде четен с разбиране се иска и нагласа, и някаква предварителна подготовка. Просто някои не издържат на натиска на депресивни съждения и не могат да дочакат мисълта и развитието и като апотеоз на тезата.

 66. 66 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  Ети, лично аз мисля, че Достоевски се е родил там където трябва, и страната му го е създала такъв какъвто е и като писател, и като човек. Лично аз започнах да го разбирам донякъде след първия месец ноемврийски дъждове в Санкт Петербург, когато всичко в неговия квартал става сиво, а тухлените сгради - черни от влагата под намръщено оловносиво небе и непрекъснат ситен дъжд и влага пронизваща до костите...

 67. 67 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#56] от "Мусаши":

  (1) ИЗВИНЕНИЕ, ако наистина не си бекапейски отрок: Мусаши, извинявам се за предположението си. Така ми звучиш. Но ако си саморасъл атеист, извинявам се.

  (2) ОК, чел си Библията. Цялата ли или отделни части? Честно?

  (3) Историята на Йов: ОК, разсъждавал си по нея. Стигнал си до извода, че Бог е мъчител на Йов и би трябвало Йов да го мрази. Щом си ОК с този извод живей си с него. Не искам да споря за това. Аз не мога да кажа, че я разбирам (както и Достоевски се терзае без да може да я проумее). За мене тя далеч надхвърля измеренията на човека. Радвам се, че си запознат и разсъждавал по нея. Тук трябва да се извиня втори път и го правя.

  (4) Това не те прави прав обаче на смесването на (а) политика (която може да включва и институцията църква) и религия/вяра. Между вяра и институция (вкл. църква) има фундаментална разлика. Строго казано, всеки вярва в нещо - само че вярваме в различни неща.

 68. 68 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4213 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Чия власт, на Распутин?

  Распутин вече владеел царя и царицата (или царицата и царя).
  Заключение на Народа, убеждение на народни маси.

  Потвърдено в 1916.
  Откачено...
  вместо да поведе Империята срещу ближен Западен враг Германия и Австроунгария,
  царят Подвел братоубийствена войска на Юг срещу Царство България,
  в пореден празен ламтеж за Константинопол и топличък пляж
  край море в Среда земна.

  Гибелен стремеж.

  На 3.3.1918 Ленин капитулирал Русия... и царицата... и царя.
  Целото царско войнство

  До коментар [#44] от "anonimnii":
  До коментар [#41] от "Мусаши":

  Кога това? По време на първата революция през 1905 г. ли?
  Ами бунтът не е бил от глад, а с цел да се свали властта.

 69. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4213 Неутрално

  Х 0000 2021

  уточнение

  Църква е Вярата на хората в Исуса Христа.
  Духовна същност.

  Не са материалните ритулни изражения.
  Ако и хората... не могат без.

  До коментар [#67] от "Obh":
  ...
  ...

  (4) Това не те прави прав обаче на смесването на (а) политика (която може да включва и институцията църква) и религия/вяра.
  Между вяра и институция (вкл. църква) има фундаментална разлика.
  Строго казано, всеки вярва в нещо - само че вярваме в различни неща.

 70. 70 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 986 Весело

  Без да обиждам никого:
  1. Достоевски си е мизантроп, който осъзнава това и се чувства виновен, но и очарован от този факт същевременно. Оттам са и терзанията и нравствените конфликти в книгите му.
  2. Кръстоносните походи не идват на "празно" място, а в отговор на безконечните нашествия на чалмите към Европа. В някакъв момент, средновековна Европа решава, че е по-добре да отиде да избуши кочината на правоверните, преди ония да съберат сили и да налазят за пореден път. Тоест, каквото повикало - такова се обадило, там откъдето ви дойде това има още много от същото и т.н. Може и да звучи цинично, но в крайна сметка явно това е бил правилният подход, който в крайна сметка превръща първо арабите, а след 1683 и турците в абсолютно ирелевантен във военно отношение башибозук, чак до средата на 19-ти век, когато започват реформите по европейски образец. Иначе днес всичкото евройпейци можеше да пеят ой-лелям-селям и да плащаме диш-хакъ на наш метинчо.
  3. Въпросът не е атеист или религиозен, а дали предпочиташ да знаеш или да вярваш. Имаш ли нужда да вярваш - винаги ще си намериш в какво - в Христос, в Мохамед, в комунизма, в летящото спагетено чудовище, в това че България ще вземе световно по футбол и т.н. Лично за мен, въпросът дали има Бог или не е прекалено сериозен за да бъде оставен на атеистите или религиозните. Този въпрос изисква сериозна научна работа, защото ако не дай си Боже има Бог, се повдигат много други още по-сериозни въпроси, например наистина ли Всемогъщият Бог е такова садистично и дребнаво същество, както го описва Библията или кръвожаден и сребролюбив маниак, както го описва Корана (Според мен, ако го има Бог е по-скоро широко скроен кефлия отколко кисел моралист, какъвто го представят). Но ако наистина е такъв, какъвто го пишат в Свещените писания, какво ще правим: ще му се молим за пощада, за да му направим кефа или ще поработим по въпроса, какъвто точно калибър би бил подходящ за отстрел на подобен екземпляр?

 71. 71 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Онзи, който иска да разбере, защо Русия няма бъдеще, не че и миналто ѝ е много за хвалба, да отвори Достоевски. Щом това напълно нескопосано, анархистично и напосоки писане, убийствено нелепо и скучно, е произведено в ранг на велика литература, то на държавата произвела го ѝ е спукана работата. Подобно подобие на литература, всъщност анти-литература, може да бъде сравнено единствено със скуката, която лъха от текстовете на Чехов. Достоевски обаче тръшка у земята, черната, Чехов по мракобесие. Да си спомним трите диалога на Разколников със следователя Порфирий в “Престъпление и Наказание”, ако сме успели да се доберем до тях, след като сме преплували безсмислени диалози, непрекъснати нищо незначещи срещи и огромни амплитуди на психически вълнения, като да сме преминали през коридорите на психиатрична клиника (разбира се, в това отношение “Братя Карамазови” е ненадминат по своята семпла липса на емоционална дисциплина, придружена с празно бръщолевене) и да се вцепеним още веднъж, ако изобщо трябва да си спомняме за това, от откровеното основополагане на фашизма от него, кой знае защо обявен за литературен гуру, сбъркан писач, фашизъм, който практическият по-сетнешен фашизъм следва като по ноти.

  Драснах два-три реда, защото Дневник ни подкани и, аз, нали, така, като верен участник във форума, хайде и аз да се изкажа. Иначе, припомнянето на времената, когато имах неблагоразумието да се измъчвам с подобен сорт четиво, ме изпълва единствено с неприятни чувства.

 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4407 Неутрално

  До коментар [#70] от "Лудколю Деликолев":

  2. Кръстоносните походи не идват на "празно" място, а в отговор на безконечните нашествия на чалмите към Европа.
  =======
  Какви нашествиея на чалми през 11 век в Европа, бе пинокио....?
  До кога ще се гаврите с историческите събития, бре серсеми...?
  Чалмите навлизат в Европа чак след 3 века....
  Те самите кръстоносни походи траят почти два века....под фалшивия слоган........ " да спасим Светите земи"....но истинската им цел е грабителска....
  Плячкосвали и избивали всичко което им е било по пътя....за да не остане нищо на прииждащите вече тюркски Бейлици, след сражението в Малазгирт (1071)...
  Рим вече е знаел, че дните на ИРИ (Византия) са преброени и на практика е воювал срещу самата нея.....
  Ако Рим имаше за цел да помага на Византия.....хода на историческите събития щеше да е съвсем друг....
  Историците твърдят че за близо 200 години (общо 9 кръстоносни нашествия).....са били избити около 3 милиона души в пределите на анадолските земи.... За тогавашните времена огромна загуба на човешки ресурс.....
  Ето така изчезва Византия....!
  Но грабителските мераци на Рим угасват чак през 1453....когато Константинопол пада.....
  Техния пик е в началото на 12 век (1204)....когато латините нахлуват в Константинопол.....и го грабят и малтретират в продължение на около 40 години....
  След тая трагедия, Византия е на практика в 'клинична смърт'.....а народите живеещи в нейните предели.....окончателно губят доверие на западните си "религиозни братя"....

  Bukalemun
 73. 73 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#3] от "daskal1":


  До коментар [#5] от "Боян Таксиров":

  Ницше обвинява християнството и по-точно Църквата,че със средството на измисленото от нея самата ЗЛО,тя потиска и изтерзава хората. ЗЛО,а не Лошото. Двете нямат нищо общо. Човешкият свят наистина се дели на Добро и Лошо,но християнската църква прибавя измислицата за ЗЛОТО. Повече за тази антиномия в "Генеалогия на морала" на Ницше.

 74. 74 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#10] от "anonimnii":

  Не съм съгласен! "Героят" на Достоевски от "Престъпление и наказание" така изпитва угризения на съвестта,ама така ги изпитва,че отравя животи на всички ближни около него! Не,мерси! Стоя далеч от такива енергийни вампири като Разколников. И какво постигна накрая като отиде сам доброволно в концлагер в Сибир?! Нищо. Реалността не се е променила от това негово самозатваряне.

  Дълбоко се заблуждаваш като мислиш,че Свръхчовекът на Ницше бил безнравствен. Къде виждаш безнравственост у него? Отвори "Заратустра..." и посочи къде?!

 75. 75 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#72] от "eti mehter":

  В първите два или три кръстоносни похода е имало идеалисти. Да речем 10% от кръстоносците искрено са вярвали в християнският идеал. Дори е имало мъничка кръстоносна армия съставена от...деца!!! Но много бързо кръстоносните походи се израждат в грабителство и кърваво насилие...

 76. 76 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  До коментар [#4] от "mario_m35":

  И колко хубаво описва руския човек Достоевски.
  Няма друг човек освен руснака който постоянно да повтаря че не му пука какво мислят другите за него и в същото време постоянно да се притеснява какво мислят за него.

 77. 77 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#71] от "bryghtlyght":

  Струва ми се,че Достоевски само описва в романите си руският народ и свят,а не че го подкрепя...

  Една актуална и пророческа мисъл на Достоевски:

  "Толерантността ще достигне такова ниво,че на интелектуалците ще бъде забранено да мислят,за да не обидят идиотите."

 78. 78 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#4] от "mario_m35":

  На стари години покрай пандемията препрочитам и Чехов и Достоевски. Давам си сметка, че онова четене на младини не е било никакво четене, нищо не съм разбрала. Това са писатели за четене в зряла и презряла възраст. Но не това исках да кажа. Чехов описва една ужасяваща действителност, в която живеят или изверги или отрепки и нещастници. Достоевски описва с не малко презрение и сатира сънародниците си и най-вече това, което става в главите им. Да не говорим за жените, които са едни истерични егоистки, нетърпими от моя гледна точка. Та не знам какви са тези прекрасни хора, които живеят в Русия, защото руснаците едва ли са се променили от тогава.

 79. 79 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 986 Весело

  До коментар [#72] от "eti mehter":

  Чалмите, ефенди започват да налазват Европа още през 8 век. Или си мислиш, че Свети Тривелий (той и "хан" Тервел) при Константинопол и Шарл Чука Божий при Поатие са учили на ум и разум марсианците? Грабили, убивали, не знам си кво - каквото повикало, такова се обадило.
  А Константинопол и през 1204 и през 1453 го "сготвят" венецианците, за които ИРИ е трън в очите. Вие успявате да се възползвате от интригите и раздора между християните на принципа: когато вратата е отворена, всяка свиня може да си пъхне зурлата....

 80. 80 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4726 Неутрално

  До коментар [#76] от "blondofil":
  "И колко хубаво описва руския човек Достоевски."


  А ето как описва руския човек един голям български интелектуалец Илия Бешков:

  "Русинът обитава огромно земно пространство, което той не успява да насели и да овладее – то доминира над него. Оттук идва първото чувство на подчиненост. Един огромен труп, който търси за своята неограниченост (пространственост) една глава, която да координира действията и движенията му, за да ги доведе до какъвто и да е порядък, подобен на човешкия. И ако тази глава е в Кремъл, той я приема за своя, каквато и да е тя. Какво би правил този огромен труп без глава? Съвсем основателен страх, тъй като не са достатъчни костният и мускулният мозък, за да гарантират безопасното съществуване на това живо туловище. Русинът няма глава и винаги намира такава, задължително чужда, на която той е подчинен и покорен, а не свободен, разумен и целесъобразен с нея. И естествено, най-много се хвали с нея, не познава и не признава друга, боготвори я и задължава всички хора към това. Русинът е дълбоко и абсолютно невярващ – в нищо невярващ, защото е дълбоко опорочен. Неосъзнал и непознал себе си, той непрекъснато лъже, лъже без мярка и без полза, защото не знае какво му е потребно, нито за какво е нужен на другите. Той убива, плаче, моли се и краде едновременно само за да не пропусне едно от тези неща, за да не изглежда недостатъчен, непълен човек. Порочен и не вярващ, той е в пълна малоценност, която именно иска да прикрие с дързост, лъжа, сълзи и накрая самоубийство.

  Русинът има единствената потребност – да се похвали с нещо – каквото и да е – царизъм, болшевизъм, деизъм, атеизъм, анархизъм или нихилизъм, стига те да са „най-“ и да заплашват света, което отговаря тъкмо на страха му от света. Бои ли се русинът от света? Не, но той съзнава, че е ненавистен, непоносим или в най-добрия случай съжаляван в цивилизования свят, в който свят той няма дял и никакво участие в изграждането му през вековете. Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."

 81. 81 Профил на kiy101116173
  kiy101116173
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#71] от "bryghtlyght":

  Драскай, драскай наслаждавам ти се на безразборното ти писане.

 82. 82 Профил на kiy101116173
  kiy101116173
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#71] от "bryghtlyght":

  Бас ловя че не си чел нищо на Достоевски, Чехов или Булгаков.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK