На 94 години сър Дейвид Атънбъро описа упадъка на планетата

Дейвид Атънбъро

© "Хермес"

Дейвид АтънбъроДокументалната книга "Живот на нашата планета. Моите свидетелски показания и визия за бъдещето" от сър Дейвид Атънбъро излиза на български. Изданието на "Хермес" ще се разпространява от 16 ноември.


"Живот на нашата планета" е придружаваща към едноименния документален филм на режисьора Джони Хюз, който от години работи съвместно със световноизвестния природозащитник. Лентата и книгата са както поклон пред красотата на Земята, така и зов за спасението ѝ. Световната им премиера се състоя преди година.


"Пиша тази книга на 94 години. Имах необикновен живот. Едва сега оценявам колко необикновен е бил. Когато заснемах първите си филми, мислех, че се намирам сред дивата природа и бродя из девствени земи, но това е било илюзия. Трагедията на нашето време се е случвала около нас почти незабележимо с всеки изминал ден - прогресивният упадък на биологичното разнообразие на нашата планета и загубата на дива природа.
Свидетел съм на този упадък и в тази книга споделям разказа си от първо лице за това какво се случи и моята визия за бъдещето. Това е историята на най-голямата ни грешка и как стигнахме дотук - и как, ако вземем мерки сега, все още можем да я поправим", пише световноизвестният природозащитник.


Дейвид Атънбъро е роден на 8 май 1926 г. Бил е главен директор на ВВС 2 и програмен директор на телевизия ВВС през 60-те и 70-те години на ХХ век. Автор е над 20 книги и десетки научнопопулярни филми за природата. Носител е на множество научни награди. От 1985 г. има рицарско звание.


Из "Живот на нашата планета"


Най-голямата ни грешка


Живот на нашата планета
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Украинският град Припят не прилича на никое място, на което съм бил. Там цари пълно отчаяние.
На пръв поглед изглежда като много приятен град с булеварди, хотели, площад, болница, паркове с атракциони, централна пощенска служба, железопътна гара. Има няколко училища и плувни басейни, кафенета и барове, ресторант край реката, магазини, супермаркети и фризьорски салони, театър и кино, зала за танци, спортни зали и футболен стадион с атлетическа писта. Градът разполага с всички удобства, които ние, хората, сме създали, за да си осигурим приятен и комфортен живот - всички елементи на нашия собственоръчно изграден хабитат.


Около културния и търговски център на града са разположени жилищните сгради - 160 блока, построени под определен ъгъл спрямо добре проектирана пътна мрежа. Всеки апартамент има балкон. Всеки блок има обществена пералня. Най-високите блокове са почти на 20 етажа и всеки от тях е увенчан с огромната емблема на основателите на града, изобразяваща сърп и чук.


Припят е изграден в Съветския съюз в период на бурно строителство през 70-те години на ХХ век. Бил замислен като идеален дом за почти 50 000 души, модернистична утопия, която да приюти най-добрите млади инженери и учени от Източния блок заедно със семействата им. Любителски филм от началото на 80-те години на ХХ век ги показва как се усмихват, общуват и бутат детски колички по широките булеварди, вземат уроци по балет, плуват в басейна с олимпийски размери и се разхождат с лодки по реката.


Днес обаче никой не живее в Припят. Стените се рушат. Прозорците са изпочупени, а щурцовете им пропадат. Трябва да внимавам къде стъпвам, докато разглеждам мрачните празни сгради. Във фризьорските салони столовете лежат по земята сред прашни ролки за коса и счупени огледала. Флуоресцентни тръби висят от тавана на супермаркета. Паркетът на кметството е изкъртен и пръснат по голямото мраморно стълбище. В училищата подовете на класните стаи са осеяни с тетрадки, по чиито страници се редят кирилски букви, прилежно изписани със синьо мастило. Басейните са празни. Седалките на диваните в жилищата са пропаднали до пода. Леглата са изгнили. Почти всичко е неподвижно, застинало. Сепвам се, ако повей на вятъра предизвика движение.


С всяка следваща врата, през която влизам, липсата на хора става все по-натрапчива. Отсъствието им е най-явната истина. Посещавал съм и други обезлюдени градове - Помпей, Ангкор Ват и Мачу Пикчу, но тук нормалността на мястото привлича вниманието върху ненормалността на изоставянето му. Сградите и вещите са твърде познати и човек си дава сметка, че се рушат не само от хода на времето. В Припят цари пълно отчаяние, защото всичко тук - от таблата за обяви, които никой вече не гледа, през пръснатите сметачни линийки в кабинета по естествени науки, до счупеното пиано в кафенето - е монумент на способността на човечеството да погуби всичко, от което има нужда и което цени. Ние, хората, единствени на земята сме достатъчно могъщи, за да създаваме светове, а след това да ги разрушаваме.


На 26 април 1986 г. избухва реактор №4 на близката атомна електрическа централа "Владимир Илич Ленин", днес известна на всички като "Чернобил". Експлозията е резултат от лошо планиране и човешки грешки. Чернобилските реактори имали конструктивни недостатъци. Служителите не са били наясно с това, а на всичко отгоре са действали небрежно. Чернобилската авария се дължи на грешки - това е възможно най-човешкото обяснение.


Силните ветрове разнасят над голяма част от Европа 400 пъти повече радиоактивен материал в сравнение с бомбите в Хирошима и Нагасаки, взети заедно. Той пада от небето под формата на дъждовни капки и снежинки, просмуква се в почвата и водоемите на много страни. Накрая прониква в хранителната верига. Броят на преждевременните смъртни случаи, причинени от инцидента, все още е предмет на спорове, но става въпрос за стотици хиляди. Мнозина наричат чернобилската авария "най-скъпоструващата екологична катастрофа в историята".


За жалост, това не е вярно. През по-голямата част на миналия век нещо друго се случваше почти незабележимо всеки ден, навсякъде, по цялото земно кълбо. То също е резултат от лошо планиране и човешки грешки. Не говорим за нещастен инцидент, а за пагубна безотговорност и некомпетентност, които засягат всички сфери на живота ни. Всичко това не е започнало с една експлозия. Започнало е тихо, без някой да си даде сметка, в резултат на разнообразни, глобални и комплексни причини. Развитието му не може да бъде измерено с един инструмент.


Нужни бяха стотици проучвания по цял свят, за да се потвърди, че изобщо се случва. Ефектът от него ще бъде много по-сериозен от замърсяването на почвите и водите на няколко злополучни държави - в крайна сметка то може да доведе до дестабилизацията и рухването на всичко, на което разчитаме.


Това е истинската трагедия на нашето време: прогресивният упадък на биологичното разнообразие на нашата планета. За да процъфтява животът на Земята, е необходимо огромно биологично разнообразие. Планетата може да функционира ефективно само ако милиарди различни индивидуални организми се възползват максимално от всички ресурси и възможности, до които имат достъп, а милиони видове живеят свързано, така че да се поддържат взаимно.


Колкото по-голямо е биологичното разнообразие, толкова по-безопасен ще бъде всеки живот на Земята, в това число и нашият. Начинът, по който ние, хората, живеем днес на планетата обаче, води до намаляване на биоразнообразието.


Всички ние имаме пръст в това, но е редно да се каже, че вината за това не е наша. Едва през последните няколко десетилетия започнахме да разбираме, че всеки от нас е роден в човешки свят, който винаги е бил неустойчив по своята същност. Сега обаче, когато знаем това, трябва да направим избор. Можем да продължим да живеем щастливо, да се грижим за семействата си, да преследваме заветните цели на съвременното общество, което сме изградили, и да не обръщаме внимание на бедствието, което чука на вратата ни. А можем и да се променим.


Този избор съвсем не е прост. В крайна сметка хората се вкопчваме в това, което ни е познато, и гледаме с недоверие или страх на непознатото. Всяка сутрин първото нещо, което жителите на Припят са виждали, след като са дръпнели завесите в домовете си, е била огромната атомна електрическа централа, която един ден щяла да съсипе живота им. Повечето от тях работели в нея. Останалите разчитали на тях, за да изкарват прехраната си. Мнозина са съзнавали, че е опасно да живеят толкова близо до централата, но се съмнявам, че някой от тези хора би предпочел да изключи реакторите. "Чернобил" им давал онази ценна придобивка, наречена комфортен живот.


Днес всички сме жители на Припят. Живеем комфортно в навечерието на бедствие, което сами сме предизвикали. Причината за това бедствие са същите онези неща, които ни позволяват да живеем комфортно. И е съвсем естествено да продължаваме по този начин, докато не се появи убедителна причина да спрем да го правим и много добър алтернативен план. Затова написах тази книга.


Природата загива. Доказателствата за това са навсякъде. Това се случи в рамките на моя живот. Видях го със собствените си очи. Това ще доведе унищожението ни.


Все още обаче имаме време да изключим реактора. Има добра алтернатива.


Тази книга разказва как сме направили най-голямата си грешка и как, ако действаме веднага, все още можем да я поправим.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Наскоро изследователи на океаните заснеха найлонова торбичка на дъното в падината Мариана

 2. 2 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Велик! Жалко че няма кой да го чуе и прочете.

 3. 3 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 667 Весело

  Пишете поне едно "Платено съобщение".

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ядосан Октопод":

  Те са известни че книги не четат. Те затова са на такъв хал умствено

 7. 7 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Упадъкът е в хората и това което творят. Планетата сама се грижи за себе си достатъчно добре, да не се взимаме много на сериозно.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 8. 8 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  "много приятен град с булеварди, хотели, площад, болница, паркове с атракциони, централна пощенска служба, железопътна гара. Има няколко училища и плувни басейни, кафенета и барове, ресторант край реката, магазини, супермаркети и фризьорски салони, театър и кино, зала за танци, спортни зали и футболен стадион с атлетическа писта. Градът разполага с всички удобства, които ние, хората, сме създали, за да си осигурим приятен и комфортен живот - всички елементи на нашия собственоръчно изграден хабитат.
  Около културния и търговски център на града са разположени жилищните сгради - 160 блока, построени под определен ъгъл спрямо добре проектирана пътна мрежа. Всеки апартамент има балкон. Всеки блок има обществена пералня. Най-високите блокове са почти на 20 етажа и всеки от тях е увенчан с огромната емблема на основателите на града, изобразяваща сърп и чук.
  Припят е изграден в Съветския съюз в период на бурно строителство през 70-те години на ХХ век."

  Пущиняк социализъм през 70те години на 20 век! Булеварди ли не щеш, хотели ли, площад ли, болница или паркове с атракциони? Или училища и плувни басейни, кафенета и барове, ресторант край реката, магазини, супермаркети и фризьорски салони, театър и кино, зала за танци, спортни зали и футболен стадион! Нека да им е било зле!

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 9. 9 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 535 Гневно

  Първите коментари под статията са от хора със същия начин на мислене, като онези гръмнали "в.и.ленин"!

  другари комунисти (ПП, БСП, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 10. 10 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 667 Весело

  Наскоро изследователи на океаните заснеха найлонова торбичка на дъното в падината Мариана
  —цитат от коментар 1 на skw42563365


  Май послъгваш.
  Я дай линк.
  Само да не е от Блиц.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Весело

  В Припят хора може и да няма, но флората и фауната са в страхотно състояние, според един друг документален филм по "Дискавъри"

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 12. 12 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 973 Разстроено

  Много е прав Атънбъроу, ама къде ти, ще го чуят и прочетат тези, които реално не могат да променят нищо, дори и да искат...

 13. 13 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Като прочетох по-горните мнения се втрещих - човекът създал едни от най-добрите документални филми за природата, който е истинско удоволствие да слушаш (уникален разказвачески и увлекателен глас), от който има толкова много да научиш, бива наричан "дърт пърдялник" и "британски алкохолик" (при условие, че човекът въобще не пие алкохол). Все повече се убеждавам, че българите си заслужават съдбата - простак до простака мила моя майно льо.

 14. 14 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3082 Любопитно

  Нищо ново не казва, а горчивата истина я знаем и като пример за това: Agent Smith's "Human beings are a disease".

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6044 Неутрално

  До коментар [#4] от "Не вервам":

  На 94 г явно вече е изпил много...
  Аз съм страхотен фен на дядо Дейвид и на неговите прекрасни поредици!
  Легендарен!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6044 Неутрално

  До коментар [#14] от "Consumer":

  .... And we are the cure "
  Завършва изречението.
  Машините!
  Продължението е в неделя-"Терминаторът-възходът на машините"!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 18. 18 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#8] от "sablezub":

  "кафенета и барове, ресторант край реката, магазини, супермаркети"

  Не ме разсмивай - за първите две множественото число е очевидна грешка; ако съдя по московските ресторанти по това време - в ресторанта се е влизало след рушвет на портиера, а магазините и супермаркетите само са носили това название с празните си рафтове.

 19. 19 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2040 Разстроено

  Свърши вече тази наивност, светът няма да се върне до състоянието преди климатичната катастрофа, единственият въпрос е кои ще са губещи и кои - печелившите. Противниците на мерките създадоха толкова много отпор, че дори опрелият до кокала нож няма да доведе до съществени действия.
  А планетата, че ще оцелее, ще оцелее, колко милиони години е имало динозаври, нас ни има от няма и половин, след нас друг живот ще доминира, за 200-300 000 години ще стигне до ново равновесие. Да му мислят само хората с децата, какъв свят им оставят.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Да му мислят само хората с децата, какъв свят им оставят.
  —цитат от коментар 19 на fpyyh


  От любов към децата,
  не остана здраво място на земята.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 21. 21 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Човекът е проблема.
  Трябва да сме може би сто пъти по малко.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 22. 22 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 541 Разстроено

  Естествено, че процесът вече е необратим. И то защото малкото хора, на които им милее за това да има природа и да се опитаме да опазим, за да има какво да завещаем на нашите деца и внуци, са наричани тук "затоплисти", "еко талибани", "зелени терористи", "климатична мафия" и хиляди подобни обидни епитети, създадени и използвани от глупави и безскрупулни индивиди, които за съжаление са мнозонство. Докато такова е мнозинството, няма и да има спасение. Ние сме цивилизация, която е на път да се самоунищожи, повличайки със себе си и прилежащата й планета. Колко жалко.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Ех, няма ли някой форумен "академик" да разгроми сър Атънбъро и да го изобличи и него като злобен "затоплист" и "екоталибан" :)

 25. 25 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Като прочетох по-горните мнения се втрещих - човекът създал едни от най-добрите документални филми за природата, който е истинско удоволствие да слушаш (уникален разказвачески и увлекателен глас), от който има толкова много да научиш, бива наричан "дърт пърдялник" и "британски алкохолик" (при условие, че човекът въобще не пие алкохол). Все повече се убеждавам, че българите си заслужават съдбата - простак до простака мила моя майно льо.
  —цитат от коментар 13 на svetlyobg


  Напълно споделям !
  Лошото е, че мат'ряла е със самочувствие на всезнаещ и абсолютно никаква идея колко е зле :) Това от своя страна води да възпроизвеждането на поколение от същата простотия и невежество :)

 26. 26 Профил на Lama
  Lama
  Рейтинг: 28 Разстроено

  Като прочетох по-горните мнения се втрещих - човекът създал едни от най-добрите документални филми за природата, който е истинско удоволствие да слушаш (уникален разказвачески и увлекателен глас), от който има толкова много да научиш, бива наричан "дърт пърдялник" и "британски алкохолик" (при условие, че човекът въобще не пие алкохол). Все повече се убеждавам, че българите си заслужават съдбата - простак до простака мила моя майно льо.
  —цитат от коментар 13 на svetlyobg


  И по-долните мнения са същите, като мога да се обзаложа, че са от хора, които ще си изхвърлят плика с боклука през терасата, ще си изхвърлят опаковката от семки през прозореца на колата и ще си изсипят пепелника от същата кола на земята на някоя крайпътна отбивка. За жалост това не опира до народност, а до мислене...

 27. 27 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Земята си я е имало 4.5 милиарда години и мисля й дават още толкова, докато слънцето не избухне и не я погълне. А хора има от 500 хиляди години. И още толкова едва ли ще изкараме. То 5000 едва ли ще изкараме. Но и 500 да е, това е 0.01% от възрастта на земята.
  Така че нея няма какво да я мислим - имало си я преди нас, ще си я има и след нас, ще се създаде ново биологично разнообразие и екологично равновесие.
  Всяка система, съществувала толкова дълго време, би трябвало да си има автоматични механизми за стабилизиране. Това, че толкова тъпо се самоунищожаваме, вероятно е част от тях. Ако един вид се разпостре толкова много, че заплвашва устойчивостта на цялата система, явно му се включва механизма за самоунищожение.

 28. 28 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Естествено, че процесът вече е необратим. И то защото малкото хора, на които им милее за това да има природа и да се опитаме да опазим, за да има какво да завещаем на нашите деца и внуци, са наричани тук "затоплисти", "еко талибани", "зелени терористи", "климатична мафия" и хиляди подобни обидни епитети, създадени и използвани от глупави и безскрупулни индивиди, които за съжаление са мнозонство. Докато такова е мнозинството, няма и да има спасение. Ние сме цивилизация, която е на път да се самоунищожи, повличайки със себе си и прилежащата й планета. Колко жалко.
  —цитат от коментар 22 на stoyanst


  Точно така-затоплисти сте и климатична мафия.Затоплизма няма нищо общо с опазване на околната среда ,а е средство за източване на пари.

 29. 29 Профил на pka211007469
  pka211007469
  Рейтинг: 82 Весело

  Свърши вече тази наивност, светът няма да се върне до състоянието преди климатичната катастрофа, единственият въпрос е кои ще са губещи и кои - печелившите. Противниците на мерките създадоха толкова много отпор, че дори опрелият до кокала нож няма да доведе до съществени действия.А планетата, че ще оцелее, ще оцелее, колко милиони години е имало динозаври, нас ни има от няма и половин, след нас друг живот ще доминира, за 200-300 000 години ще стигне до ново равновесие. Да му мислят само хората с децата, какъв свят им оставят.
  —цитат от коментар 19 на fpyyh


  Това е защото не плащаме достатъчно на Гретето и компания да се борят с глобалното затопляне.
  Още трилиони трябват. Хайде, бъркайте в джобовете че изгоря планетата.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Ех, няма ли някой форумен "академик" да разгроми сър Атънбъро и да го изобличи и него като злобен "затоплист" и "екоталибан" :)
  —цитат от коментар 24 на debruckere


  Има естествено и разумни хора.
  https://www.youtube.com/watch?v=2R2-r5XNvZA

 32. 32 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 667 Весело

  Ех, няма ли някой форумен "академик" да разгроми сър Атънбъро и да го изобличи и него като злобен "затоплист" и "екоталибан" :)
  —цитат от коментар 24 на debruckere


  Няма смисъл нито да се изобличава, а още по-малко да се разгромява.
  Той и без това вече е дал фира човечеца.

 33. 33 Профил на krismin
  krismin
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Свърши вече тази наивност, светът няма да се върне до състоянието преди климатичната катастрофа, единственият въпрос е кои ще са губещи и кои - печелившите. Противниците на мерките създадоха толкова много отпор, че дори опрелият до кокала нож няма да доведе до съществени действия.А планетата, че ще оцелее, ще оцелее, колко милиони години е имало динозаври, нас ни има от няма и половин, след нас друг живот ще доминира, за 200-300 000 години ще стигне до ново равновесие. Да му мислят само хората с децата, какъв свят им оставят.
  —цитат от коментар 19 на fpyyh


  Ти къде я видя тази климатична катастрофа защото аз само боклучийска такава виждам - милиони тонове пластмасови отпадъци, нефтени разливи, отрови изливани в реките, тонове изхвърлени маратонки, дрехи, коли и така до безкрай. Това как се връзва с опазване на планета?
  Значи екосистемата нямало да се нагоди към 1% по-висока температура, ама рибите във водата ще се нагодят към отровната супа, в която превръщаме океаните.
  Ама капитализмът не може да спре да произвежда, нали? Още и още и още. То малко остана от това още

 34. 34 Профил на pka211007469
  pka211007469
  Рейтинг: 82 Весело

  Човекът е проблема.Трябва да сме може би сто пъти по малко.
  —цитат от коментар 21 на Боян Таксиров


  Боянски, то почистването на планетата от излишната (според тебе) човешка биомаса вече започна.
  Ама хич не си мисли че ще си сред тия дето ще ги оставят след редукцията.
  Нито децата ти.
  Хайде на слука.

 35. 35 Профил на giy14583303
  giy14583303
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#21] от "Боян Таксиров":

  Един милиард е приемливо.

 36. 36 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#3] от "nhh18551388":

  Да не те е таковал някой зелен?

 37. 37 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#22] от "stoyanst":

  Точно и тъжно.

 38. 38 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Да е жив и здрав, но интересно как е доживял до 95 на тая супер пропаднала планета и в мръсния 10 милионен Лондон с постоянен смог и 5 млн автомобили?

 39. 39 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 446 Весело

  то динозаврите са били еко , ама сега са на петрол , а нашето ;Умно общество; го чака същото , интересно в кой вид ще се спре Божията Искра за да се превърне в регулатор на планетата

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Наскоро изследователи на океаните заснеха найлонова торбичка на дъното в падината Мариана
  —цитат от коментар 1 на skw42563365


  Да, лично Ал Гор и Грета са се гмурнали и заснели. Такива будали, като тебе на всичко, което им сервират...

 42. 42 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#1] от "skw42563365":

  Да не е била от Била, на Каракачанката?

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Природата е велика, ще се отърве от нас и ще се възстанови сама.

 44. 44 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1133 Разстроено

  До коментар [#8] от "sablezub":"кафенета и барове, ресторант край реката, магазини, супермаркети" Не ме разсмивай - за първите две множественото число е очевидна грешка; ако съдя по московските ресторанти по това време - в ресторанта се е влизало след рушвет на портиера, а магазините и супермаркетите само са носили това название с празните си рафтове.
  —цитат от коментар 18 на zocho1


  Предполага се е водил "закрит" град,та е възможно.За такива обекти не са жалили пари,за сметка на другите разбира се.Както тука имаше корекоми и генералски магазини а раята гледаше празните рафтове...

 45. 45 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1133 Разстроено

  Човекът е проблема.Трябва да сме може би сто пъти по малко.
  —цитат от коментар 21 на Боян Таксиров


  Точно така.

 46. 46 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#34] от "pka211007469":

  Не си мисля това. Нямам и деца. В крайна сметка никой не е вечен.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 47. 47 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Във всички документални филми на известния британски глобалист Атънбъро се говори за "планетата"! Целта е да се промият мозъците на баламите да си мислят че живеят на някаква планета. Всички лъжи за глобуса идват от британските глобалисти! Глобуса е част от техния религиозен култ за обожествяване на Слънцето, което трябва да бъде по средата и Земята да се върти покрай него - пълни глупости на откачени фанатици!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 48. 48 Профил на krismin
  krismin
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#41] от "alfanero"

  https://www.vesti.bg/sviat/uzhas-plastmasovi-bokluci-na-dynoto-v-marianskata-padina-6095310

  Другият път тебе ще те пуснем лично да се увериш

 49. 49 Профил на krismin
  krismin
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Природата е велика, ще се отърве от нас и ще се възстанови сама.
  —цитат от коментар 43 на Роси


  Да, факт. Обаче все ден вменяваш вина на неваксинираните, че не са се ваксинирали и убивали хора така. Считай ни за еколози.

 50. 50 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 765 Весело

  До коментар [#2] от "Ядосан Октопод":

  „Велик! Жалко че няма кой да го чуе и прочете.“

  И като го прочете какво разбра? И как така никъде не казва(може па и да съм пропуснАл), че СО2 е главната причина за нещастието на земята ни, не може така, не съвпада с правата линия(иронично). Да отиде(ако не е там) на конференцията за климата в Глазгоу и да набие в главите на „корифеите“ там, че главната причина за нещастието на планетата е неконтролируемото нарастване на човечеството, тоталното замърсяване на световния океан, безогледното изсичане на горите и замърсяването причинено от човешките промишлени и битови отпадъци. Под мантрата „парникови газове“, които са само 0.5% от замърсяването, се хабят трилиони, които допринасят много малко за спасяване на планетата, но отиват в нечии бездънни джобове. Колкото за затворения град Припят има доста филми, по дискавъри също. В тях се се показва как природата е взела връх и се самовъзстановява над затворения град, там се откриват отдавна изчезнали в Европа растителни видове, насекоми, птици и животни. Естествено поради липса на човешка дейност...

 51. 51 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#10] от "nhh18551388":

  Нищо няма да ти дам, Юда Неверни

 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3656 Весело

  До коментар [#24] от "debruckere":

  Ех, няма ли някой форумен "академик" да разгроми сър Атънбъро и да го изобличи и него като злобен "затоплист" и "екоталибан" :)
  =======
  Ети го казва от три години насам.....
  Но понеже го казва Ети.....персони като тебе блъскат минуси.... :)...

  Bukalemun
 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  Великолепна статия....!!!

  Дейвид Атънбъро е човек на преклонна възраст....
  И преди да напусне този свят....нека му бъде зададен въпроса.....
  Кой докара планетата ни до това състояние....?
  Кой е виновния....?
  94 те години на Дейвид....са достатъчно за да знае правилния отговор...

  Bukalemun
 54. 54 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Сър, проблемът не е, че хората искат да живеят комфортно. Проблемът е, че сме прекалено много хора.

  Най-голямата ни грешка е, че сме се размножили безконтролно, но не виждам как можем да поправим това - навсякъде реват, че виждате ли имало демографска криза.

 55. 55 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 707 Весело

  До коментар [#41] от "alfanero"https://www.vesti.bg/sviat/uzhas-plastmasovi-bokluci-na-dynoto-v-marianskata-padina-6095310
  Другият път тебе ще те пуснем лично да се увериш
  —цитат от коментар 48 на krismin


  Ай стига бе, значи е вярно щом го пише...

 56. 56 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#1] от "skw42563365":

  Bila?

 57. 57 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Земята си я е имало 4.5 милиарда години и мисля й дават още толкова, докато слънцето не избухне и не я погълне. А хора има от 500 хиляди години. И още толкова едва ли ще изкараме. То 5000 едва ли ще изкараме. Но и 500 да е, това е 0.01% от възрастта на земята.Така че нея няма какво да я мислим - имало си я преди нас, ще си я има и след нас, ще се създаде ново биологично разнообразие и екологично равновесие.Всяка система, съществувала толкова дълго време, би трябвало да си има автоматични механизми за стабилизиране. Това, че толкова тъпо се самоунищожаваме, вероятно е част от тях. Ако един вид се разпостре толкова много, че заплвашва устойчивостта на цялата система, явно му се включва механизма за самоунищожение.
  —цитат от коментар 27 на Камен


  И? Да продължаваме викаш по същия начин? Не е ли малко тъпо да се самоуспокояваме с "режима на самоунищожение" при положение, че сме вид със самочувствието на много интелигентни и превъзхождащи всички останали видове ? :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK