"Черните обувки" – роман за всичко, което нямахме при социализма

Това е и роман за всичко, което някога нямахме, докато си мислехме, че сме част от голямото

© "Ерго"

Това е и роман за всичко, което някога нямахме, докато си мислехме, че сме част от голямотоТекстът е препубликуван от "Портал Култура". Заглавието е на "Дневник".


Когато четях романа на Десислава Неделчева "Черните обувки", си мислех колко изгубен е той за младата аудитория. Как личните истории за социализма си остават с маркер 40+ като възрастов обхват на читателската рецепция. После си казах, че макар днешните юноши да са много отдалечени от детство с напомпана идеология, кухи кумири и насилието да следваш заветите им, все пак имитативността и апологетите винаги остават.


Сменят се единствено подателите и получателите, сменят се политическите обстоятелства, както и техниките на изпълнение на "поръченията". И все пак, за романа "Черните обувки", както и за останалите, ползващи социализма в художествен разказ, остава голямата уговорка, че поставя езикови бариери, неспасяеми от пояснителните бележки и речниците за читателска употреба. Защото младите са лишени от контекст на припомнянето на това политическо време, нямат памет и способност за повторение на участието, докато четат.
Вероятно Десислава Неделчева е знаела за предварително заложената ограниченост на обема аудитория. Но не е ли всяко писане предимно за собствена консумация, когато реминисценциите и въображението обслужват предимно авторовото его? Въпросът за кого пишем е екзистенциален, разбира се, в случая с "Черните обувки" изпитвам читателска радост да притежавам достатъчно регистри и натрупвания, почти до едновременност с Неделчева, че да чета романа ѝ неасистирано.


Моят прочит мина през две много открояващи се сюжетни траектории: края на детството и пътищата на стихотворението. Казано накратко - докато детството намаляваше, растеше поведението на автора.


Черните обувки
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Особено харесах способността на Деси Неделчева да вижда социализма с детски чисти очи, без размахване на пръсти, без лесната сегашна гледна точка на инквизитор на вече мъртви лисици. Деси не следва изтърканото клише носталгията по детството и носталгията по социализма да се приравняват. И това носи според мен една спасителна обнадежденост, че твърде личните времена са неспособни за забравяне, и че големите разказвачески умения имат силата да ни правят по-добри дори когато четем за лоши времена. Една кротка детска топлина присъства даже и там, където ни се показват чувството за справедливост, обидата и разочарованието.


Като най-голям принос на текста намирам основанията за неизказаност. Премълчаното като основен текст на романа. Сякаш авторката е написала два романа: един за по-повърхностен, основен прочит, и друг - съставен изцяло от междуредия и тишина.


Четох романа на Деси с постоянно повикване на цитати от лични преживявания, с потвърждаващите открития да намираш съучастници за неща, които уж са само твои.


"Черните обувки" е честна изповед и честна литература. Авторефлексията не е продукт на целенасочена терапевтика, независимо от жанра дневник. Защото в дневника всяко отбелязване датира не само времето, мястото, обстоятелството. Датира се посланието и неговата всеобхватност, като капсула на времето: как ще прочетем себе си след трийсет години, заличени ли са границите на припомнянето от допълнителното наслагване на съвремието, или миналото постоянно се самонарежда, където и да отиде погледът.


Това е и роман за всичко, което някога нямахме, докато си мислехме, че сме част от голямото. Черните обувки, които Дарина няма, за да извърви пътя на пресилената героичност, всъщност са част от нейното спасение. Не ѝ е писано да извърви докрай патетиката на фалшивата правилност. Вероятно Деси Неделчева е избрала да ѝ даде милост, за да я съхрани за други времена и други пътища. На поезията, на обичта и на местата, където означават едно и също.


Защото всеки детски дневник ни казва винаги - ние сме хартията, на която пишем. "Черните обувки" - роман за това, което сме написали по пътя на порастването. И особено за това, което натрапливо не написахме.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3996 Любопитно

  Не става някак си много ясно за какво иде реч в този роман ама нейсе!
  Каква е причината за да няма още значителен роман за времето прди 90 те?

  klimentm
 2. 2 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#1] от "klimentm":

  "Дзифт"? А, и "Цинкограф" от същия автор засяга също отчасти времето отпреди 90-те. Бих добавил "Власт и съпротива" на Троянов и "Партиен дом" на Тенев. Това ми идва на прима виста от нещата, които съм чел. Има и още.

  CONTADOR GRATUITO!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3996 Весело

  До коментар [#3] от "inc15646635":

  Глупости!
  Връзваха ти синята вратовръзка преди да се научиш да караш колело а червената преди да си се нучил да пушиш!

  " Малките чавдарчета са добри другарчета!"

  "Аз, димитровският пионер, тържествено обещавам пред другарите си и своя героичен народ да се боря всеотдайно за делото на Българската комунистическа партия"

  klimentm
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#4] от "klimentm":

  “ Връзваха ти синята вратовръзка преди да се научиш да караш колело а червената преди да си се нучил да пушиш! ”
  ——
  И туй ако не е забавено развитие … Момчетата от нашта улица пушеха още със сините връзки или може би преди тях, не съм сигурна. Спомням си друг израз: “дядо, дай да ти преброя цигарите”. Някои донасяха по 2, че и 3 след преброяването. И аз съм пробвала, макар че пушенето беше “мъжка работа”. Най-не ми харесваше, че трябваше да ядем чесън или лук след това.

  Ма ти каква връзка напрай между детството ни тогава и модата на цветните връзки? … от позицията на закъснелия си антикомунизъм. Ногу загадЪчно!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#4] от "klimentm":

  Само да ти напомня, че и скаутите носят вратовръзки от ранна детска възраст. Само кажи чии вратлета идеологията първа е пристегнала с тези символични примки на социалната дресура.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Не става някак си много ясно за какво иде реч в този роман ама нейсе!Каква е причината за да няма още значителен роман за времето прди 90 те?
  —цитат от коментар 1 на klimentm

  То и за другите периоди в следосвобожденската ни история е така. Открояват се само Тютюн и най-вече, по мое мнение, Иван Кондарев (първа част). Но все пак е нещо.
  И аз се надявах, че такъв ще се появи - с абсурда, с безвремието, с уюта, със свободата да живееш без амбиции, с отчаянието. Но не се появи и няма да се появи.
  Хората от нашето поколение се оказаха твърде заети да спасяват каквото е останало от живота им или просто да оцелеят.
  Не знам кой е Робин Колингууд, но приятел ми писа преди дни, какво е казал: Най-страшното на комунизма е това, което идва след него. Точно.

 9. 9 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  "...Аз помня, че децата се радваха на вратовръзките, т.е. малките. Днес им пълнят главите с джендър идеология и упадъчна култура. По-добре чавдарчета и пионерчета...."

  Радваха се, няколко месеца. Докато им омръзнат Имаше и едни пионерски лагери, ама там никой не я слагаше, даже и дружинните ръководителки.
  А твоята глава до такава степен дрънчи с джендър идеология че не си забравил да мразиш! Кота пионерче мразеше разни диверсанти и тъмни елементи, криещи се в горите (сега се разбра, че това били горяните), а сега мразиш малко по-различните , и дори си готов да ги разобличиш и пратиш в затвора (както и преди). тогава

 10. 10 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#4] от "klimentm":Само да ти напомня, че и скаутите носят вратовръзки от ранна детска възраст. Само кажи чии вратлета идеологията първа е пристегнала с тези символични примки на социалната дресура.
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА

  Членуването в скаутската организация, за разлика от това в пионерската, винаги е било доброволно.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 11. 11 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Опит за обобщение на разбраното от ревюто:
  - този роман е неразбираем за младото поколение, защото младото поколение е провалено
  - това не е проблем, тъй като всяко писане е предимно, за да задоволи авторовото его.
  - не е проблем и че ревюто почти нищо не казва по същество за романа, тъй като ревюто задоволява най-вече авторовото его.

  Един от коментарите говори за уюта да живееш без амбиции през социализма. Портал Култура май са си построили подобен уют: пишат без никакви амбиции да бъдат разбрани / предизвикат интерес у някой извън тесния им кръг.

 12. 12 Профил на Constanza
  Constanza
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Ама че превзета рецензия.

 13. 13 Профил на BloodSport
  BloodSport
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Трябва да се публикува романа чрез някакво специално приложение, при което ако отклониш поглед докато четеш, спират да те лайкват и вече не инфлуенсваш, и задължително да влогваш, докато го четеш. Тогава ще им хареса. Извън подигравката - и тогава беше зле, и сега е зле, винаги сме били подражатели.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#10] от "7777":

  Не съм много сигурен.Може би както е доброволно ваксинирането.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#10] от "7777":

  Това знаете ли го ?
  На 23 февруари 1932 г. се приема правилник за нова униформа на ОБМР. Широкополата шапка „Стетсон“ е заменена с платнена „крумовка“ носена и от армията. Успоредно с това, всъщност още година по-рано, вълчетата на ОБМР почват да се наричат „лъвчета“, а другарите-разузнавачи (роверите) сега се наричат „бранници“.
  Това е само част от историята на любимите ви скаути в България.
  Та хайде малко по-умно ако ви е възможно и с по-малко агресия към пишещите в този форум.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Носталгия по соца не мога да имам.
  Може би защото за всяко впечатлително и чувствително същество социализмът беше сив, скучен и оскъден. Телевизията беше дебилна, макар и по-грабваща вниманието от радиоточката с втръснали естрадни песни на сАвеЦки “пАдмАсковние вечера”, неслушаеми развалени от Филип Кутев народни песни или сведенията за дълбоката оран в Плевенски окръг, за боевете за Дананг или за линията “Бар-Лев”.
  Телевизорите бяха оскъдна рядкост - по цялата улица Смолянска имаше един телевизор Опера, където всички се събираха да гледат било “На всеки километър”, било някой мач.
  “Гледа ли филмА?” - въпросът “Кой филм?” беше неуместен.
  Битълс, Ролинг Стоунс, блусът, рокът минаха някъде далече покрай нас, силният глас на Лили Иванова дразнещо заместваше всичко това.
  Добре, че бяха книгите! И те бяха дефицитни - като всичко - до степен масово да се разменят разкъсани от стотици ръце “Тримата мускетари”, “Последният мохикан” или “Отнесени от вихъра”. Задължителните четива като “Овчарчето Калитко”, “Най-младият син на Партията” и прочее казионни тъпотии не можеха да запълнят интереса към приключения, жаждата за опознаване на историята, културата, изумителните постижения на обширния свят около нас.
  Соцът беше бездарност във всичко, скука във всичко, сивота във всичко, дефицит и търсене на “връзки” за заобикаляне на дефицита.
  Соцът беше унизителна бедност преди всичко. “От немачката по-лошо нЕма!” казваше кварталният месар, когато в тавите му се предлагаха кокали, жили и сланина вместо месо, защото пържолите му бяха скътани за автомонтьора на Москвича, за “другаря Едикойси” за решаване на някакъв въпрос без чакане, за тухли и керемиди без ред, за модните “чепици за износ” и т.н.
  Георги Марков надълго и нашироко правдиво е описал всичко това - унижението да живееш “в лагера”, в соцлагера, в концлагера с привилегиите за едни и за ограбения живот на останалите.
  … Пардон, носталгия все пак имам - за изумителната публика на зала “България” и за моите професори от следването - отломки от една България с аристокрация на духа.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#16] от "Торбеш":

  И ти какво направи за да промениш това положение?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2250 Разстроено

  Моят братовчед Гого описа този период с гениалните думи "срещи с двулевката".
  И тези срещи не можеха да бъдат избегнати...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#18] от "дедо Андро":

  Който работеше имаше пари. Проблемът беше в липсата на стоки.
  Сега е обратното. А с 2 лева можеше да заведеш гадже на кино със сладкарница.
  Помниш ли?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":
  ………..
  И ти какво направи за да промениш това положение?
  ………..
  На този изключително ТЪП въпрос имам един чудесен отговор - станах архитект, за да създавам липсващата красота.
  Дворът на Рилския манастир срещу студените каменни площади с паметници на окупатори?!
  Дъбова къща с чардак и лозница срещу грозните бетонни кутии - соцблокове?!
  Култура на хилядолетна цивилизация срещу скудоумието на “другарите”?!
  Станах войник във войната за нашата цивилизация на разума - това направих в скромния си, изпълнен с труд живот.
  Други тъпи въпроси, другарю?

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#20] от "Торбеш":

  Май си приписваш чужди постижения защото съм убеден, че нито двора на Рилския манастир нито дъбовата къща са твое дело. А ако паметниците на Левски, Ботев и други са паметници на окупатори то ми е жал за теб и познанията ти по история на България.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Противопоставям българската култура срещу тъпизма и грозотата на соца.
  Рилският манастир е дело на Костурски майстори, като Първомайстор Павел Йоанов.
  Паметникът на Левски в Пловдив - сравнете го с Альоша!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#22] от "Торбеш":

  И какво общо имаш ти с тези постижения?
  Издиша ти тезата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  До коментар [#16] от "Торбеш":

  Не си искрен, но това не е най лошото....
  Не си искрен на преклонна възраст..... Това е големия проблем у тебе....
  Да не би да се страхуваш, че ще те арестуват.....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#22] от "Торбеш":

  Кое е твоето ЛИЧНО постижение като архитект? И само да ти кажа, че и соца има световно признати постижения в областта на архитектурата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  “…Ву-заве-контампле-сет-соар?
  Уи,-ту-тафе-мсю-професьор! Бетовен-ете-формидабль-ме-Брамс-ете-плюто-десеван. Пар-екзампль-дан-промиер-парти-ан-престо-стакато-иль-и-аве-кельке-шоз…”
  Така разговаряха помежду си двама мои професори, чиито сгради виждаме всеки ден и с които София се гордее.
  Соцът ги беше обявил за “буржоазия”, макар и двамата да бяха родом от село. Възрожденския дух бе направил от тях интелигенция пар-екселанс - истински европейци, с които България трябва да се гордее.
  Моя скромност имах късмета да бъда техен студент и нещастието да живея в дивашкия соц, наложен ни от човекоподобните от север.
  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Проблемът беше в липсата на стоки.
  Сега е обратното.
  =======
  Моето мнение е малко по различно.....
  А специално за липсата на стоки.....
  Когато те липсваха....функционалните навици на човешкия мозък имаха по голям периметър....
  Хората лежаха под москвичите и ги ремонтирана......телевизорите също....

  Днес.....чакаме да се развали LCD монитора за да си купим по новия модел.
  Нужни са само пари за да го направим.....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#27] от "eti mehter":

  И това е вярно но стоките станаха вече такива че не подлежат на ремонти в много от случаите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#1] от "klimentm":

  Причината не е сложна, ние още не сме осъзнали комунизма Прочее, у нас нямахме социализъм , при който управлява социумът-обществото, а управляваше комунистическа партия.
  А не сме го осъзнали, поради неразвитото ни общество. Поради това и преходът към капитализъм бе доминиран от /!/ подготвени комунистически кадри и тяхната тайна полиция -ДС. За едно осъзнаване се изискваше например да разберем, защо нашият комунизъм бе най-див от подобните в бившите източно европейски страни. Но това нямаше как да стане , при положение че нямаше дълбока промяна.А дълбока промяна нямаше защото ...виж по горе. Кръгът се затворя....

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1093 Любопитно

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":" А с 2 лева можеше да заведеш гадже на кино със сладкарница."
  При месечна заплата 120 лв.,това е заплащането за почти 3 часа труд.Истинските цигари пък бяха 1.20- 1.80 лв. и то преди увеличението(на цената им,а не на заплатите).
  Ако пък си решил,да заведеш гаджето на гледаем нов филм,в смисъл не български,или съветски,трябваше билетчета за него,да купиш няколко дни предварително.

 32. 32 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1328 Весело

  Опит за обобщение на разбраното от ревюто:- този роман е неразбираем за младото поколение, защото младото поколение е провалено- това не е проблем, тъй като всяко писане е предимно, за да задоволи авторовото его.- не е проблем и че ревюто почти нищо не казва по същество за романа, тъй като ревюто задоволява най-вече авторовото его.Един от коментарите говори за уюта да живееш без амбиции през социализма. Портал Култура май са си построили подобен уют: пишат без никакви амбиции да бъдат разбрани / предизвикат интерес у някой извън тесния им кръг.
  —цитат от коментар 11 на v.surovina


  Хахахаха...
  ++++++++++++++++++

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#31] от "Sabbath":

  За коя година говориш? И какво точно си работил?
  За филмите е нормално. Нямаше много източници както е сега. На мен киното ми е у дома от много години. А и тогава имаше много забранени филми на видеокасети.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#29] от "fkm26555709":

  Любимото ми обяснение- социализмът се провали, защото бяхме примитиви и нямахме съзнание.

  Предполагам, важи и за немците. И за останалите десетки страни,където всичко се превърна в леш. Например, след Гражданската война, много испанци имигрират във... Венецуела.

  Вече си водим записки и от САЩ.

  Ясно е, че за скота в обора е най-добре...

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nedyalko Lazarov":

  Това го е казал Адам Михник.

 36. 36 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#10] от "7777":

  +++! А отказа да си чавдарче, пионерче или комсомолец, означаваше като да си бил в затвора за тежко престъпление. Или иначе казано - тотална липса на просперитет.

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#36] от "charlesdegaulle":

  Верно ли?И това в кое населеномясто и коя година?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":" А с 2 лева можеше да заведеш гадже на кино със сладкарница."При месечна заплата 120 лв.,това е заплащането за почти 3 часа труд.Истинските цигари пък бяха 1.20- 1.80 лв. и то преди увеличението(на цената им,а не на заплатите).Ако пък си решил,да заведеш гаджето на гледаем нов филм,в смисъл не български,или съветски,трябваше билетчета за него,да купиш няколко дни предварително.
  —цитат от коментар 31 на Sabbath


  След 1978 година билетчето за кино рязко поскъпва
  и от 20-25-30 стотинки става 1 лев.
  Тогава ВСИЧКО ПОСКЪПВА В ПЪТИ
  80-те години пък СЕ СЪБИРАШЕ ДЕСЯТЪК върху ВСЯКА ПОКУПКА
  ПЛАЩАШ 10 % ОТГОРЕ КЪМ ВСЯКА СМЕТКА
  Дори на тези в Халите и хранителните мазазини

 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#38] от "Hawaii":

  Врели некипели.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#10] от "7777":Това знаете ли го ?На 23 февруари 1932 г. се приема правилник за нова униформа на ОБМР. Широкополата шапка „Стетсон“ е заменена с платнена „крумовка“ носена и от армията. Успоредно с това, всъщност още година по-рано, вълчетата на ОБМР почват да се наричат „лъвчета“, а другарите-разузнавачи (роверите) сега се наричат „бранници“. Това е само част от историята на любимите ви скаути в България.Та хайде малко по-умно ако ви е възможно и с по-малко агресия към пишещите в този форум.
  —цитат от коментар 15 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, съвсем си се смахнал. Кой е казал, че скаутите са ми любими? Явно ти е много скучен животът, щом си измисляш скандали по форумите. Жалка работа.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#40] от "7777":

  Дадох ти малко история та дано се обрзоваш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK