Джон Гришам: Книгите ми не са висока литература, а развлекателни четива

Джон Гришам

© Michael Lionstar, "Обсидиан"

Джон Гришам"Дневник" препубликува със съкращения интервюто на Адам Липтак от "Ню Йорк таймс" с Джон Гришам. То е взето по повод новия роман на писателя "Списъкът на съдията", който излезе и на български. Текстът е предоставен на редакцията от издателсто "Обсидиан". Преводът е на Ирина Иванова.


В "Списъкът на съдията" за първи път безспорният майстор на съдебния трилър разказва за сериен убиец - и то действащ съдия.


Джон Гришам отдавна се съобразява единствено с публиката си, а не с литературната критика. Той е безспорен майстор на съдебни трилъри, които четем на един дъх. Най-новият - "Списъкът на съдията" - е изпълнен с невероятен съспенс и сюжетът проследява издирването на сериен убиец, който е действащ съдия.
Докато разговаряме по телефона, Гришам признава, че основната му цел е да забавлява многобройната си публика, която очаква от него нов трилър всяка година преди коледните празници.


"Винаги съм бил честен - споделя той. - Книгите ми не са висока литература, а развлекателни четива. Надявам се, че са възможно най-качествената популярна литература. Това искам да пиша. Предпочитам да продавам големи тиражи, отколкото да получавам похвали от критиците."


Жанрът, с който ви асоциират, е съдебният трилър. Така ли бихте определили и най-новата си книга?


Списъкът на съдията
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- Нямам представа откъде се появи този термин. Самият аз съм го използвал хиляди пъти, защото ми се струва подходящ. Но за мен последната ми книга е класически съспенс."Съдебен трилър" си остана, защото някой го каза преди 30 години, когато излезе "Фирмата". През 1987 г. Скот Търоу публикува "Невинен до доказване на противното".


Може да се каже, че с този роман той пренаписа правилата за съдебния съспенс. Брилянтен е! Вдъхнови ме да довърша първия си роман, но не си спомням някой да е определял книгата на Скот като съдебен трилър. Това просто е страхотен съдебен съспенс. Така че не знам откъде е дошъл терминът. Но благодарение на него са се продали милиони екземпляри от моите книги.


Помогнало ли е, или е попречило юридическото ви образование на стила ви на писане?


- Ако не беше то, никога нямаше да напиша каквото и да било. За да оцелееш като студент по право, трябва да можеш да се справяш с юридическия език и да не се страхуваш от него, а много хора ги е страх. Когато завършваш, вече си натрупал известен опит. Но едва в първите си години като адвокат осъзнаваш колко много материали трябва да пишеш с юридически термини.


Като прочетеш първите десет страници на една съдебна драма, вече можеш да кажеш дали авторът е юрист. Ако е такъв, е наясно с терминологията, фразеологията, правните теории, съдебните процедури. Като юрист тези неща просто ги знаеш. Винаги се изнервям, когато чета съдебни трилъри, писани от хора, които са лаици -веднага забелязваш, че липсва достоверност.


Един грешен ход може да те провали.


- Именно. Един сгрешен термин, една изкуствена фраза и си казваш: "Чакай малко, в нашите среди никой не говори така". С две думи, да, юридическото образование е от изключителна важност. Едва ли щях да стана писател, ако не бях адвокат. Никога не съм мечтал да бъда писател. Не съм учил за това. Не съм посещавал никакви курсове по творческо писане.


Как разпределяте времето си? Бях чел, че част от годината посвещавате на писане, а остатъка - на други занимания.


- Години наред пишех по една книга. От "Фирмата" насам винаги е излизала поне по една книга годишно. Първоначално те се появяваха на пазара през пролетта, защото никой друг не публикуваше по това време и книжарите бяха много доволни. После се оказах зает - грижите покрай децата, тренировките на детския отбор по бейзбол, желанието просто да се наслаждавам на постигнатото.


Когато децата се изнесоха, вече имах повече време. След около десетина съдебни трилъра започнах да се питам дали не мога да пиша и нещо друго. Мога ли да напиша книга, в която да няма адвокати? И така започнах да пиша романи за деца и книги на спортна тематика. Сега програмата ми изглежда по следния начин: през януари започвам съдебния трилър, на първи януари. Казвам си, че трябва да започна на тази дата. Давам си срок от шест месеца да го приключа, тоест до първи юли.


Следващите шест седмици са посветени на редактиране, четене на коректури и всички други довършителни неща. Това е изключително досадно, но трябва да се направи. После книгата заминава за печат и излиза в края на октомври, защото всички издатели искат бестселърите им да са на пазара за празниците. В началото на септември вече ми става скучно и се чудя какво друго да напиша. Затова започвам детска или спортна книга.


Все още сядам да работя в 7 ч. всяка сутрин и така докъм обед, пет дни в седмицата. Продължавам да се наслаждавам на тези ранни часове със силно кафе пред големия празен екран, на идеята, че мога да създавам истории, които да доставят удоволствие на читателите. Чувствам се много щастлив, че мога да го правя, и нямам намерение да намалявам темпото в скоро време.


Книгите ви са изключително популярни, но понякога получавате критични отзиви. Не знам дали изобщо ги четете, но се чудех дали популярността ви не е пречка критиците да ви вземат на сериозно.


- Примирих се с това преди 30 години. Примирих се с литературната критика много, много отдавна. Те бяха доста крайни по отношение на първите ми две-три книги. Това не бива да определя какво и как да пишеш.
Преди да почине, Том Кланси ми каза: "Най-накрая стигнах до този етап, в който съм неуязвим от критиката".


Това е прекрасно усещане. Когато си неуязвим, критиците не обръщат внимание на работата ти и те оставят на мира. Пък и няма значение, защото си имаш читатели. Твоята цел е всеки път да пишеш книга, която наистина ще им хареса, ще ги зарадва, ще се забавляват. А аз искам да правя точно това.


Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1619 Неутрално
 2. 2 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Не е от любимите ми автори, но изобщо не е 'развлекателно' четиво.
  Излишната скромност е лицемерие....

  Все пак, благодаря на автора, че ми даде часове и дни, да се наслаждавам на произведенията му.

 3. 3 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  Веднага се сещам за ,,Версия пеликан”.
  Уникслна!

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Страхотен е, него и Майкъл Конъли ги признавам за топ по отношение на съдебни и криминални трилъри.

 5. 5 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Отдавна не съм хващал нещо негово, но още си спомням с какъв кеф четях и препрочитах "Клиентът" и "Версия Пеликан" в тийнейджърските си години.

 6. 6 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3001 Неутрално
 7. 7 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Мъ ,пък има интересни идеи.
  Например как екоактивисти пукат със снайпер гумите на камионите на компании екоунищожители...

 8. 8 Профил на ekj44691168
  ekj44691168
  Рейтинг: 47 Неутрално

  Четете го в оригинал на англ., речта е наистина много издържана/реалистична на всяко ниво. Героите в книгите се отличават с професионализъм, от който човек винаги може да се поучи. Методите на анализ, формулиране на въпроси, аргументацията са на високо ниво, всеки един може да вземе нещо за себе си в неговата сфера.

 9. 9 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Любим автор заедно с Лий Чайлд!

 10. 10 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Пък ние си имаме Господинов...
  След прочитането му се чувствуваш по-глупав от преди.Уникален!!!

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5202 Неутрално

  Много добри развлекателни четива

 12. 12 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  Гришъм спестява много време на всички нас...

  За мен, като полупрофесионалист, книгите му са източник на познания на американското правораздаване.
  За фабула, едно - друго, може да си измисля какво ли не, но в онези детайли по правото (материално, процесуално) предполагам е 99.999999% точен - т.е. в "лековата" форма получаваме известна(!!) представа за правосъдието в САЩ.

  И всеки от нас, който има даже и не съвсем задълбочени знания и умения в т.тар. Класическо (континентално) право веднага усеща ОГРОМНИТЕ му предимства пред т.нар. англосаксонско право, което, да си кажем правичката, е ТВЪРДЕ далеч от ДНЕШНАТА действителност.

 13. 13 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 917 Неутрално

  "Да пропуснеш Коледа" е най-добрата!

 14. 14 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Не бих ги определил като развлекателни .Важното е , че ги чета с удоволствие.

 15. 15 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  До коментар [#13] от "Perkele":

  Нямаше ли филм с такова заглавие?
  Не съм чела книгата

 16. 16 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2479 Весело
 17. 17 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  За мене Гришам няма слаб роман.
  Сред любимите ми са "Партньори", "Братята" и трите романа с адв. Джейк Бриганс.
  Прочетох "Брокерът" малко, след като бях в Болоня. Един уикенд "се разхождах" с гл. герой, пиех кафе, когато и той пиеше...:)
  Направи ми впечатление в интервюто, че Гришам отделя не малко време за редактиране, даже и за коригиране на текста - за него няма второстепенни детайли в процеса на създаване на книгата.Така се прави.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 18. 18 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  Всичките филми направени по негови романи са трепач отвсякъде.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 19. 19 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#13] от "Perkele":Нямаше ли филм с такова заглавие?Не съм чела книгата
  —цитат от коментар 15 на Resurrection


  филмът е ужасно тъп и е истинска гавра с книгата, която е топ!

 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Ей, какво облекчение. Толкова отдавна не мога да реша висока литература ли са. По едно време не можех да спя от мислене.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 930 Неутрално

  1. За мене Гришам няма слаб роман....
  ...
  2.Прочетох "Брокерът" малко, след като бях в Болоня. Един уикенд "се разхождах" с гл. герой, пиех кафе, когато и той пиеше...:)....
  —цитат от коментар 17 на bramasole  1. Съгласен!😀

  2. На първото ми посещение във Венеция се понапънах да търся Хари'с бар, и си поръчах прословутото Белини...😀 Оказа се че Хемингуей има бая по изтънчен вкус от моя, 'мен това не ми се 'ареса😀 После минах на фризанте, ама с 12.5% алкохол😀

  А Гришъм е пич та дрънка, непукист😀:

  "...Предпочитам да продавам големи тиражи, отколкото да получавам похвали от критиците...".

  Как беше онзи лаф: Който го може го прави: актьор, писател, музикант, готвач. А който го не може-става критик😀


  До коментар [#17] от "bramasole":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  Авторът скромничи, има и много откровенно слаби книги но гоотдавам на задължението "Напиши пет романа за три години" което издателствата налагат.
  Гришъм е един от най значимите съвременни американски автори

  klimentm
 23. 23 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 920 Разстроено

  Беше добър автор, в момента е машина за пари - под името му излизат боклуци, писани от дявол знае кой.

  Примери:

  Брокерът 2005
  Теодор Буун. Момчето адвокат 2010
  Бар "Петлите" 2017
  Разплата 2018

 24. 24 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3342 Весело

  До коментар [#21] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Признавам, че и мене въпросният коктейл не ме впечатли, но пък той "върви" с изживяването в култовото заведение, не ли. От този тип питиета по-приемлив за мене е "Мимоза"-та - там прасковеният сок е заменен с портокалов.
  Мойше, честит празник Ханука! Здраве и настроение за тебе и близките ти!

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK