Петиция призовава улица в София да носи името на поета Георги Рупчев

Георги Рупчев (1957 - 2001)

© Стопкадър от YouTube

Георги Рупчев (1957 - 2001)Силвия Чолева - поетеса и журналистка, публикува в сайта peticiq.com текст, в който призовава улица в столичния квартал "Гео Милев" да носи името на поета и преводач Георги Рупчев. Преди дни се навършиха 20 години от неговата кончина.


Георги Рупчев е автор на стихосбирките "Уморени от чудото" (1982), "Смяна на нощната стража" (1986; 2004), "Смъртта на Тибалт" (1989), "Силните на нощта" (1991), "Зоната" (1996) и "Приковаване на огъня" (2001). През 2002 г. посмъртно излиза и "Отдалечаване на въздуха". През 2014 г. издателство "Изток - Запад" публикува избрани негови творби в поредицата си "Световни поети". Рупчев е автор и на един от поетичните преводи на "Песен на песните Соломонови" (1992). Сред превежданите от него автори са Джон Ленън, Уилям Такъри, Томас Стърнз Елиът, Анна Ахматова, Марина Цветаева, Йосиф Бродски, Николай Гумильов, Лоурънс Фърлингети, Алън Гинсбърг и други.


Силвия Чолева от години е търсила съмишленици за идеята си, защото е убедена, че Георги Рупчев е част от световната поезия.
Ето и пълния текст на петицията:


Превъртане на световете
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Изминаха 20 години, в които един от най-големите български поети Георги Рупчев не е сред нас, но поезията му продължава да бъде четена. Тя надхвърля времето, в което е писана, променя езика, променя разбирането за това какво е поезия. Огромният му талант преработи в стихотворения трагизма не само на собственото му живеене, но и трагизма на човека въобще. Мария Ландова, Марин Бодаков и аз, Силвия Чолева, много пъти сме разговаряли след смъртта на Георги Рупчев, че в нашия квартал "Гео Милев", където той живееше, би било хубаво да има улица на негово име...


С подкрепата на кмета на общината ни Георги Илиев се надяваме тази идея да намери обществена подкрепа и да се осъществи. Високият талант на Георги Рупчев заслужава това."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK