Издателствата "Кибеа" и "Точица" са удостоени с наградите "Златен лъв"

Издателствата "Кибеа" и "Точица" са удостоени с наградите "Златен лъв"

© ИздателствоИздателствата "Кибеа" и "Точица" са удостоени с наградите "Златен лъв", съобщи организаторът им Асоциация "Българска книга". По традиция отличените издания се обявяват по време на софийския панаир на книгата, който се провежда в НДК.


"Златен лъв" се присъжда в две категории и се определя съответно от журналистическо и от експертно жури. Отличават се книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура и с добро полиграфическо изпълнение.


Книгата "Един ден в музея" на Тодор Петев, Зорница Христова и Сияна Захариева печели "Златен лъв" в категорията за издателски проект с най-голяма обществена значимост. Той се дава на издания заради важността на проблемите и широкия обществен и медиен интерес, които са предизвикали.
Журналистите, определили "Един ден в музея" за носител на наградата, са: Силвия Чолева, Иван Кулеков, Николай Колев, Силвия Недкова и Даниел Ненчев.


Витрувий: За архитектурата
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Книгата "За архитектурата" от Марк Витрувий Полион на издателство "Кибеа" е отличена за най-добър издателски проект. Наградата е определена след дискусия от експертно жури в състав: проф. д-р Веселина Вълканова, проф. Андреана Ефтимова, проф. Милена Кирова, проф. Виктор Паунов и Веселина Райжекова.


Мотивите на журито са високата художествена стойност на изданието, качеството на превода от латински на Елена Йонкова. Не е без значение, че "За архитектурата" е първото пълно издание на античния трактат на български, който има основополагащ принос за развитието на архитектурата и на другите изкуства в световен мащаб.


42 книги са били предложени на журито като номинирани са пет:

  • Издателство "Парадокс" за "Дълбините на въображението. Приказки от един суфи" от Ахмед Хилми и Филибелията
  • Издателство "Колибри" за "Полувековна България, 1878-1928. Илюстрован юбилеен албум", фототипно издание, посветено на годишнината от смъртта на Иван Вазов.
  • Издателство "Колибри" за "Поезия" от Франце Прешерн
  • Издателство "Жанет 45" за "Вирхов блус" от Мария Вирхов
  • Издателство "Ентусиаст" за "Виола" от Сотир Гелев и Пенко Гелев

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK