Интервютата на Марин Бодаков с полски интелектуалци са събрани в книга

Премиерата ще се състои на 16 декември в Полския институт в София

© Полски културен институт

Премиерата ще се състои на 16 декември в Полския институт в СофияПолският институт и издателство "Фабер" организират премиера на книгата на Марин Бодаков (1971-2021) "Още не е загинала... Разговори с полски интелектуалци". Тя ще се състои на 16 декември, четвъртък, от 18,30 ч в сградата на института в София (ул. "Веслец" №12). Входът е свободен.


Книгата ще бъде представена от проф. Правда Спасова, поетесата Силвия Чолева и издателя Нейко Генчев. Модератор на срещата е Зорница Христова, съпругата на Марин Бодаков.


"Изборът на Марин Бодаков да направи интервютата с полски интелектуалци, събрани в тази книга, не е плод само на журналистическата му работа във вестник "Култура" - казва Силвия Чолева, редактор на изданието. - Това е осъзнат цивилизационен избор на духовна принадлежност към богатата полска култура и желание тя да получи широк отзвук. Поети като Ришард Криницки, Ева Липска, Адам Загаевски, писатели като Олга Токарчук, литератори и интелектуалци като Зигмунт Бауман, Анджей Хвалба, Михал Рушинек, Данута Валенса, Анджей Франашек, Ирена Груждинска-Грос, Марек Биенчик, Кристина Стрончек, Марчин Яворски и Войчех Галонска са участниците в този сборник с интервюта с главен герой Марин Бодаков. Защото изборът винаги е личен и задава посока".
От години Марин Бодаков работи с Полския институт в София. Голяма част от новите преводи на известните полски автори са представяни от него. Книгата е била замисляна отдавна, но преждевременната смърт на Бодаков, осуетяват нейното завършване.


"Остана недовършена книгата, която подготвяхме с общи усилия. Радваме се, че тя с помощта на Нейко Генчев, управител на издателство "Фабер", и Силвия Чолева видя бял свят. Тя е нашият начин да отдадем почит към паметта на Марин", уточняват от Полския институт.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK