Когато Чърчил става Чърчил - "булдогът с пура в уста"

Когато Чърчил става Чърчил - "булдогът с пура в уста"

© "Изток - Запад"Едва когато преди няколко години се преместих в Манхатън, изведнъж осъзнах колко различно преживяното на 11 септември 2001 г. е било за нюйоркчаните и за онези, които са наблюдавали трагедията от разстояние. Нападнат е бил техният роден град. Почти веднага си помислих за Лондон и германските въздушни нападения през 1940-1941 г. и се запитах как жителите на града са успели да устоят: петдесет и седем последователни нощи на бомбардировки, последвани от шест месеца все по-интензивни нощни атаки.


Помислих си по-конкретно за Уинстън Чърчил: как е преживял всичко това? А семейството, приятелите му? Какво е изпитвал министър-председателят, когато неговият град е бил бомбардиран нощ след нощ, отлично знаейки, че - колкото и да са били ужасяващи - тези въздушни нападения вероятно ще са просто прелюдия към нещо далеч по-страшно; германско нахлуване по суша и по море, с парашутисти, които се приземяват в градината му; танкове, които преминават с трясък по Трафалгар Скуеър, и отровни газове, които се стелят по брега, където някога е рисувал морето?"


Така започва обръщението на Ерик Ларсън към читателите на книгата му "Величие и низост. Сага за Чърчил, семейството и дързостта по време на лондонския блиц".
Документалната книга излезе в САЩ през 2020 г. и беше посрещната ласкаво и от критиката, и от читателите. Любопитно е, че "Величие и низост" е от любимите четива на Бил Гейтс. Българското издание е на "Изток - Запад" в превод на Юлия Гешакова.


Във "Величие и низост" Ерик Ларсън се фокусира върху поведението на Уинстън Чърчил в първата му година като министър-председател. "Това е годината, в която Чърчил става Чърчил - булдогът с пура в уста, когото всички смятаме, че познаваме", пише авторът.


Без да изтъква и идеализира британския политик, Ларсън показва умелите му политически ходове, благодарение на които нацистка Германия не успява да покори Англия. "Величие и низост" обаче е не само хроника на тези драматични събития, но и интимна семейна драма.


С помощта на многобройни източници - от лични дневници и архивни документи до неотдавна разсекретени поверителни доклади - американският писател предлага нов, непривичен поглед върху една историческа епоха и една от най-значимите личности на ХХ век.


Ерик Ларсън е автор на осем книги, пет от които са национални бестселъри и са продадени в повече от 9 млн. екземпляра. Завършил е Университета на Пенсилвания, където изучава руска история, език и култура; получава магистърска степен по журналистика от Колумбийския университет. Ларсън е бил щатен автор на "Уолстрийт Джърнъл" и сътрудник на сп. "Тайм". Преподавал е нехудожествена литература в щата Сан Франсиско, водил е писателските семинари "Джон Хопкинс", както и в Университета на Орегон.


Из "Величие и низост" от Ерик Ларсън


Величие и низост. Сага за Чърчил, семейството и дързостта по време на лондонския блиц
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Никой не се съмнява, че бомбардировачите ще се появят. Планирането на отбраната започва много преди войната, макар че онези, които изготвят плановете, нямат предвид конкретна заплаха. Но Европа е Европа. Ако се съди по опита от миналото, война може да избухне където и да е, когато и да е. Военните лидери на Великобритания гледат на света през призмата на опита на Империята от предишния конфликт - Голямата война - с масовите жертви както сред войниците, така и сред цивилните, и първите систематични въздушни атаки в историята - с бомби, хвърлени над Англия и Шотландия от германски цепелини. Първата от тези атаки е в нощта на 19 януари 1915 г. и е последвана от над петдесет нападения, когато огромните дирижабли, носещи се тихо в небето над Англия, хвърлят 162 тона бомби и убиват 557 души.


Оттогава бомбите са станали по-големи и по-смъртоносни, както и по-коварни, с механизми за забавено действие и модификации, благодарение на които свистят, докато се спускат към земята. Една огромна германска бомба, с четири метра дължина и тегло почти две хиляди килограма, наречена "Сатана", може да унищожи цял квартал.


Самолетите, които носят тези бомби, също вече са по-големи и по-бързи, летят по-високо и по-лесно се изплъзват на противовъздушната отбрана. На 10 ноември 1932 г. Станли Болдуин, по онова време заместник министър-председател, описва пред Камарата на общините какво според него ще се случи: "Хората на улицата трябва да знаят, че няма сила на земята, която да ги предпази от бомбите. Каквото и да им говорят, бомбардировачите винаги ще достигнат целта си." Единствената ефикасна отбрана е нападението, казва той, "а това означава, че за да се спасите, трябва да убиете повече жени и деца по-бързо от неприятеля".


Опасявайки се от "унищожителен удар", британските експерти по гражданска защита предвиждат, че първото въздушно нападение срещу Лондон ще унищожи голяма част или може би дори целия град и ще убие двеста хиляди цивилни граждани. "Много хора вярваха, че Лондон ще бъде превърнат в развалини минути след обявяването на войната", пише-младши държавен служител. Въздушните нападения ще всеят такъв ужас сред населението, че милиони ще загубят разсъдъка си.


"За няколко дни в Лондон ще настъпи пълен хаос - пише през 1923 г. един военен стратег, Дж. Ф. Ч. Фулър. - Тълпи ще щурмуват болниците, уличното движение ще спре, хората, останали без дом, отчаяно ще молят за помощ, градът ще се превърне в ад."


Според Министерството на вътрешните работи, ако се придържат към стандартните погребални процедури, производителите на ковчези ще се нуждаят от два милиона квадратни метра дървен материал - невъобразимо количество. Ще трябва да правят ковчезите от дебел картон или от папиемаше или просто да погребват покойниците, увити в платнища.


"За масови погребения - съветва шотландският Департамент по здравеопазването - най-подходящите гробове са ями, достатъчно дълбоки, за да поемат пет пласта трупове." Плановете препоръчват в покрайнините на Лондон и други градове да се изкопаят­ дълбоки ями възможно най-дискретно. Собствениците на погребални бюра трябва да бъдат специално обучени как да обезвреждат труповете и дрехите на хората, убити с отровен газ.


Когато на 3 септември 1939 г. в отговор на окупирането на Полша от Хитлер­ Великобритания обявява война на Германия, правителството съвсем целенасочено се подготвя за бомбардировките и нашествието, които несъмнено ще последват. Кодовото название, което ще сигнализира, че нашествието всеки момент ще започне или вече е започнало, е "Кромуел". Министерството на информацията отпечатва специална брошура, "Как да победим нашественика", разпратена до милиони домове. Целта ѝ не е да успокои населението. "Там, където врагът дебаркира - предупреждава брошурата, - ще се водят ожесточени боеве."


Приканват се читателите да следват официалните разпореждания за евакуация. "Когато започне нападението, ще бъде вече твърде късно... ОСТАНЕТЕ ПО МЕСТАТА СИ." Църковните камбани ще замлъкнат в цяла Англия. Камбаните вече ще бият тревога, но само след като се даде сигнал "Кромуел" и нахлуването е започнало. "Чуете ли звън на камбани, това означава, че в района са забелязани парашутисти. В такъв случай, напътства брошурата, обездвижете и скрийте велосипеда си и унищожете пътните карти. Ако имате автомобил, извадете разпределителната кутия и предавките и или изпразнете резервоара, или свалете карбуратора. Ако не знаете как да го направите, още сега се осведомете в най-близкия гараж."


В градове и села уличните табели са демонтирани, а пътни карти се продават само срещу разрешение от полицията. Фермерите изоставят старите си автомобили и камиони по нивите като препятствия срещу глайдерите, които ще стоварят войници. Правителството раздава трийсет и пет милиона противогазови маски на цивилни, които ги носят със себе си на работа и на църква, а нощем ги държат до леглото. В Лондон пощенските кутии са боядисани със специална жълта боя, която променя цвета си при наличието на отровен газ.


Поради строгите заповеди за затъмнение против въздушни нападения улиците на града са толкова тъмни, че привечер по гарите е практически невъзможно да разпознаеш хората, които слизат от влака. В безлунни нощи пешеходци не забелязват приближаващите автомобили или автобуси, блъскат се в електрическите стълбове, падат от тротоара или се спъват в торбите с пясък.


Изведнъж всички започват да следят фазите на луната. Бомбардировачите, разбира се, могат да атакуват и през деня, но се приема, че нощем ще успеят да открият целите си само на лунна светлина. Пълната луна, изгряващия и залязващия полумесец хората все по-често наричат "луна на бомбардировачите". Донякъде е успокояващо, че бомбардировачите и особено ескортиращите ги изтребители ще трябва да изминат цялото разстояние от базите си в Германия - а то е толкова голямо, че рязко ще намали обхвата и поразяващата им сила. Но това предполага, че Франция със своята силна армия, линията "Мажино" и могъщия си военноморски флот ще блокира всички пътища за настъпление на германските нашественици.


Издръжливостта на Франция е крайъгълният камък на британската отбранителна стратегия. Никой дори не се замисля за възможността Франция да бъде разгромена.


"Цари не просто безпокойство - пише в дневника си на 7 май 1940 г. Харолд Никълсън, който скоро ще стане парламентарен секретар в Министерството на информацията. - Всъщност цари истински страх." Той и съпругата му, писателката Вита Саквил-Уест, са решили да се самоубият, за да не попаднат в ръцете на нашествениците. "Сигурно има нещо бързо, безболезнено и подходящо - пише му тя на 28 май. - О, скъпи мой, любими, нима трябваше да стигнем дотук!"


Съчетание от случайности и непредвидени обстоятелства в крайна сметка наистина довежда бомбардировачите в небето над Лондон. Особена роля изиграва едно събитие, което се случва привечер на 10 май 1940 г. - една от най-приятните пролетни вечери, които някой си спомня.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 622 Любопитно

  Хмм... като фен на Чърчил и не само за това, че е поръчвал всяка година по 3 до 3,5 мелнишко вино (на което и аз съм фен) ще разкажа един светоно известен анекдот за семейство Чърчил.

  Клементин и Уинстън Чърчил
  Един ден двойката Чърчил минава през луксозен квартал в Лондон.
  Хората поздравяват и разменят думи с премиера.
  Уличен метач - от друга страна, поздравява по-специално г-жа Чърчил и двамата остават в оживен разговор известно време настрана.
  По-късно Чърчил пита жена си какво е обсъждала толкова дълго с уличния метач. "Ааа - преди много години той беше влюбен в мен", му отговаря тя.
  Чърчил се усмихва и казва: „Виждаш ли, ако се беше оженила за него, днес щеше да бъдеш съпруга на уличен метач“.
  Г-жа Чърчил погледжда учудено съпруга си и казва легендарните думи:
  „Не скъпи - ако се бях омъжила за него, сега той щеше да е министър председател!"
  От тук тръгва и приказката за успелия мъж и жената зад него.

  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  Има хора, които пишат това което знаят, аз съм от другите, тези които знаят това което пишат.
 3. 3 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#2] от "робин от Крузо":

  Пропуск.... от 3,00 до 3,50 ТОНА мелнишко вино.....
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  Има хора, които пишат това което знаят, аз съм от другите, тези които знаят това което пишат.
 4. 4 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  Само едно не мога да разбера. Нали пушенето било вредно, как тогава Чърчил доживя до 90 г?!?

 5. 5 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Това казва всичко.
  Македонска история, език и култура...

  "Завършил е Университета на Пенсилвания,
  където изучава руска история, език и култура"

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2427 Весело

  За това от няколко години масово го забраняват. Искат хората да не доживяват до дълбока старост.

  До коментар [#4] от "moreee":
  "Само едно не мога да разбера. Нали пушенето било вредно, как тогава Чърчил доживя до 90 г?!?"

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Чърчил е най-големият българофоб сред световните лидери. Все пак пак няма нищо лично, той мрази по същия начин и българи, и индийци, и редица други народи, които за него са второ качество. И докато българите само ги бомбардира (над 4,200 жервти) и оставя на волята на Сталин (който пък не ги е искал толкова много), то в Индия има 4 милиона умрели бенгалци от глад заради него. Всяко споменаване на Чърчил с добро в България ( както и в Индия) е проява на лош вкус.

  Who the fuck are you to lecture me?
 9. 9 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Велик е щото Великобритания е на остров. Немците изобщо не са и имали намериние да дебаркират на острова. Щото британските флота и авиация са щели да разгромят още в морето немските десантни кораби.

 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2528 Весело

  До коментар [#9] от "Мусаши":

  Ще се опитам да го цитирам:
  "Седях между американското гризли и руската мечка и виждах залеза на Империята" - става дума за Британската империя, над която слънцето никога не залязва. И заради лошите си качества, най-вече алчността и расизма, при него започва разпада на Британската империя - унищожава желанието на редица британски колонии да са доброволно под британска власт.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Чърчил е завършен хейтър на България и много пъти е искал масово изтребление на българи от началото на 20-ти век до средата! То пък не е било съвсем за без нищо, млатили сме ги много сериозно в 1СВ.

  Чърчил е най-големият българофоб сред световните лидери. Все пак пак няма нищо лично, той мрази по същия начин и българи, и индийци, и редица други народи, които за него са второ качество. И докато българите само ги бомбардира (над 4,200 жервти) и оставя на волята на Сталин (който пък не ги е искал толкова много), то в Индия има 4 милиона умрели бенгалци от глад заради него. Всяко споменаване на Чърчил с добро в България ( както и в Индия) е проява на лош вкус.
  —цитат от коментар 8 на Helen of Bikini


  +++

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Качествата на един лидер не се определят от това какво е било отношението му към България или друга държава, а какво е направил за Родината си. Чърчил е направил Всичко и затова е велик.

 14. 14 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Да мразиш историческа личност е проява на слабоумие. Вместо да се учим защо и как ни е прекарал сума ти пъти и как да си пазим гърба, ние го плюем, че е свиня. Българска тъпотия.

  ПП Страхотният бест селър е леко смотана и вестникарска книга.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 15. 15 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Българският еснаф обича да мрази.
  Българският еснаф специално обича да мрази Уинстън Чърчил.
  Българският еснаф обича да разказва Чърчил колко бил мразел българите.
  Българският еснаф обича да разказва вицове за Чърчил, обича да му слага в устата думи, каквито той не е произнасял.
  Разбира се, тук източниците на омраза и на лъжи да не си помислите, че идат от Кремъл?
  След знаменитата реч на Чърчил във Фултън, когато говори за "Желязната завеса" и за новото противостоене между свободния свят и тиранията от изток, Чърчил става любима цел на партийните лъжльовци - все за него се говори по партийни събрания и се пише в партийната преса, изобилно до досада и то непременно с подигравателен тон.
  Ето храната за еснафите!
  Партийният секретар на Тутракан с тон на превъзходство над Уинстън Чърчил разказва, че "София трябва да стане на картофена нива" - измислена от самия него съдба на софиянци и приписвана на никога неказвалия това Чърчил...
  Партийният инструктор на Централна баня твърди, че лично Уинстън Чърчил казал, че българите си казвали "честита баня", защото се били къпели рядко...
  Партийни активисти от Горна Джумая пък вкупом твърдят, че Чърчил пиел само "мелнишко вино" - при толкова португалски, испански, френски, италиански вина?
  Небивалици с провинциален еснафски произход!
  ...
  Уинстън Чърчил е пиел шампанско от марката Пол Роже - как е прекарвано от Еперне в Шампань до Лондон през фронтовите линии не е известно, но е факт.
  Днес един от брандовете на Пол Роже се казва Чърчил и се предлага за от петдесет до стотина евро бутилката. Само тази история за Чърчил е вярна. Всичко друго е "честита баня".
  Личността е преголяма за еснафите, не крия респекта си от Уинстън Чърчил.
  Книгата най-вероятно си заслужава!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Само едно не мога да разбера. Нали пушенето било вредно, как тогава Чърчил доживя до 90 г?!?
  —цитат от коментар 4 на moreee

  То и пиемето е вредно, но това което Чърчил изпива на ден, всеки ден, се равнява на около 700 мл водка. На ден, всеки ден. Той разбира се е фен на diversifying, разнообразява уиски, бренди, шампанско и вино. Всеки ден. От преди закуска.
  Както казваме ние: някои пият от радост, някои от мъка, а аз от сутринта.
  През 42 а Чърчил тайно лети до Москва с външния министър за да се срещне със Сталин.
  Пият цяла нощ, по едно време към тях се присъединява и Молотов. Сталин се надява да напие Чърчил за да разбере нещо повече за плановете на англоамериканците. Поради липса на друго пили водка и грузински вина. Сталин се надява да напие Чърчил, но не е попаднал на правилния човек. На сутринта, което за Чърчил е обяд или рано след обяд, последния само се оплакал от малко главоболие.
  Между другото Чърчил е расист и му цапат паметника в Лондон с червена боя. Бяха го дори покрили с дървен сандък. Но скоро ще го изхвърлят от там.
  Ние, разбира се няма за какво да го жалим тъй като той, както и Д’Израели преди него, никога не е бил приятел на България.
  Речта на Чърчил във Фултън, Мисури е основната причина комунизмът в Източна Европа да се задържи почти до края на века. Ако Западът не бе спуснал Желязната завеса, а бе стоял отворен за Източния блок, още през 60те последният щеше да се разпадне и реформира. Същата грешка се прави и днес по отношение на Русия.

 18. 18 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  И това е малоумно:
  "Чърчил много мразил българите защото турците го победили при Дарданелите".
  ???

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 19. 19 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nedyalko Lazarov":

  Работел сте като лъжльо и продължавате възходящо кариерата си ...
  Булгаков се продава в Украйна напук на твърденията Ви, че бил забранен!
  Булгаков е бил забранен за издаване в СССР, но днес е писател №1 по тиражи в Украйна.
  Колкото е вярно това за Булгаков - толкова и глупостите Ви по всички теми, включително и тук.
  Вие - защо сте?

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 20. 20 Профил на Neznámý
  Neznámý
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#18] от "Торбеш":

  Всъщност, омразата на Чърчил не е измислена, а поводи да се ядосва има много, включително и заради Дойран. Едва ли нещата опират до партийния секретар някъде си. Ако беше партийният секретар виновен в разпространяването на неверни слухове, стотици български историци досега да са го разобличили, което не се случва. Защо ли?!

  Бих обърнал внимание на източника, който твърди, че Чърчил нещо е казал, на сведенията за ген. Владимир Вазов, на британските жертви при Дойран, защо се пробива фронтът и т.н.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#18] от "Торбеш":Всъщност, омразата на Чърчил не е измислена, а поводи да се ядосва има много, включително и заради Дойран. Едва ли нещата опират до партийния секретар някъде си. Ако беше партийният секретар виновен в разпространяването на неверни слухове, стотици български историци досега да са го разобличили, което не се случва. Защо ли?!Бих обърнал внимание на източника, който твърди, че Чърчил нещо е казал, на сведенията за ген. Владимир Вазов, на британските жертви при Дойран, защо се пробива фронтът и т.н.
  —цитат от коментар 20 на Neznámý


  Малко по-сериозно, колега!
  Британия губи над половин милион войници при Сома, но Чърчил "ни мрази" за Дойран...
  При Дойран Британия губи колко? ДЕСЕТ пъти по-малко хора.
  Приписваните някому емоции принадлежат към най-елементарните внушения!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 24. 24 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nedyalko Lazarov":Работел сте като лъжльо и продължавате възходящо кариерата си ...Булгаков се продава в Украйна напук на твърденията Ви, че бил забранен!Булгаков е бил забранен за издаване в СССР, но днес е писател №1 по тиражи в Украйна.Колкото е вярно това за Булгаков - толкова и глупостите Ви по всички теми, включително и тук.Вие - защо сте?
  —цитат от коментар 19 на Торбеш


  Всъщност филмът “Бялата гвардия”, който е абсолютно дословен кинематографичен превод на книгата на Булгаков е забранен за разпространение в Украйна.
  Не че има кой знае какво да загубят, защото Булгаков е слаб писател. “ Майсторът и… “ - любимата книга на всички фригидни интелектуалки, заедно с Кафка и Екзюпери, разбира се. И то на такива които слушат джаз. Да бе, джаз слушат.
  https://www.google.ca/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwi3htud8rH1AhX7I0QIHY0NAZIQFnoECAMQAQ&url=https://www.themoscowtimes.com/2014/07/29/ukraine-bans-russian-films-for-distorting-historical-facts-a37767&usg=AOvVaw3eMs1yCuWjVg51jnQr1ROi

 25. 25 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#14] от "motochristo":

  Да разбирам че харесваш и Ленин, Сталин, Георги Димитров, Тодор Живков и т.н? Хайде стига с тази политкоректност сакън да не обидим едно отдавна изгнило *****.


  До коментар [#13] от "inspektora":

  Започнал е разпада на Британската империя - това ли му е великото. През куп за грош - вместо да гради в дългосрочен план, осребрил набързо и след него потоп.


  До коментар [#15] от "Торбеш":

  А това че ни е (про)дал на Сталин също ли е лъжа? То по тая логика да не мразим и башибозука на Османската империя или руските ни "освободители" от фашизЪма, капитализЪма, над 20 тона злато, милион златни наполеона и милиарди долари и евро "данък освобождение" - двоен аршин не трябва да има - това че ортаците Чърчил и Сталин са спечелили ВСВ не ги прави читави хора - и това си е факт, а който не му изнасят фактите - е свободен да си живее в собствения си измислен свят.


  До коментар [#18] от "Торбеш":

  Сигурно има в предвид битката при Дойран. Но Чърчил не ни е мразил нас специално - просто заради интереси е прееВавал цели народи - примерно цяла Индия, та една малка България ли няма да изтъргува. Да не говорим за геноцида в Хонгонг и че е бил (уж) ортак с Хитлер в началото - даже имаше нацистка песен посветена на английската кралица и изпълнявана при нейни прояви.

 26. 26 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Да не изляза някакъв фен на Чърчил? НЕ, моля ви се!
  Но не мога да не изпитвам респект към човека, направил толкова за своята страна.
  Какво обеща на народа? - Кръв, пот и сълзи - не обеща победа, не обеща мир. Това е контрапопулистко, но сурово-вярно. И народът го избра заради честната политика!
  Чърчил днес липсва - аман от популистки лъжльовци.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 27. 27 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#24] от "Nedyalko Lazarov":

  Хайде Държавна Сигурност си подвийте опашката!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 28. 28 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#26] от "Торбеш":

  В сравнение с Борката, Чърчил е класа - и онзи преди Джонсън бе едно сладкодумно л3к3. Даже Чърчил е и пред Тачър. Но пред сатрапи не мога да изпитвам никакво положително чувство - все едно да харесвам Тарабата, знаейки за Народния съд - за който още се крият реалните жертви. Или Сталин за НКВД и Катин.

 29. 29 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#24] от "Nedyalko Lazarov":Хайде Държавна Сигурност си подвийте опашката!
  —цитат от коментар 27 на Торбеш

  Когато фактите говорят, дори зомбитата мълчат.

 30. 30 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мусаши":Ще се опитам да го цитирам:"Седях между американското гризли и руската мечка и виждах залеза на Империята" - става дума за Британската империя, над която слънцето никога не залязва. И заради лошите си качества, най-вече алчността и расизма, при него започва разпада на Британската империя - унищожава желанието на редица британски колонии да са доброволно под британска власт.
  —цитат от коментар 10 на Deaddark


  +++

  Е трябва да му се признае,че милиардеския клуб по негово време си запазва пиратските острови които в новия ред след 2СВ са отредени за офшорковците , плейбойте с +50 метрови яхти яхти и обикновените наркобарони!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 31. 31 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nedyalko Lazarov":Работел сте като лъжльо и продължавате възходящо кариерата си ...Булгаков се продава в Украйна напук на твърденията Ви, че бил забранен!Булгаков е бил забранен за издаване в СССР, но днес е писател №1 по тиражи в Украйна.Колкото е вярно това за Булгаков - толкова и глупостите Ви по всички теми, включително и тук.Вие - защо сте?
  —цитат от коментар 19 на Торбеш


  Хайде да те образовам малко. Безплатно.
  https://www.google.ca/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwiBkP_D9rH1AhUAIUQIHSjrDSMQFnoECBIQAQ&url=https://www.bbc.com/news/uk-53033550&usg=AOvVaw1NnEK8d-OTyR2vAM7hTW1u

 32. 32 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Уинсътн Чърчил е бил един свадлив мърморещ дядка. До Май 1940 г. неговата кариера е била пред провал, никой не го е оценявал като държавник. Но Чирчил беше призван от съдбата да се превърне в спасител на световната демокрация. Цели 2 години той сам се бореше срещу мощната нацистка машина. Когато много други бяха готови да вдигнат ръцете и да се предадат на Хитлер, Чърчил с прословутия си инат категорично отказа и изрече онези знаменити слова "ще се бием по бреговете, ще се бием по улиците, никога няма да се предадем". Днес дължим унищожението на нацизма именно на Чърчил, защото той единствен продължи борбата, когато нито руснаци, нито американци се бяха включили. Ако Чърчил беше клекнал пред художника, войната в Европа свършваше.

  И да не би някой да си помисли, че съм някой горещ фен на Чълчил. Той е бил много спорен човек. Расист, ултраконсервативен, свадлив, мърморко, вечно контра на останалите. Изобщо не е бил обичан и никой не е очаквал от него да се превърне в това, което е днес. Но заслугите му през ВСВ са огромни. Въпреки победата във войната, той губи изборите през 1945, точно по средата на конференцията в Потсдам. На другия ден в Берлин отива новият ПМ Атли, който е бил толкова зелен и неопитен, че само старчето Труман е спасил Европа от наглите ламтежи на Сталин.

  Наскоро си купих една малка книжка с изказвания и афоризми на Чърчил. Не може да му се отрече, че е имал дар слово. В нета се намират някакви уж негови изказвания срещу България , обиди към българите и т.н. Не съм убеден, че наистина ги е казал. Чувал съм и за историята със салфетката и Сталин, на която Чърчил бил дал България на руснаците. Но и тази история не е официално потвърдена, а мит. Истината е, че след войната Чърчил първи си позволи да каже в официална реч, че от Шчечин до Триест се разгърнала една желязна завеса, която откъсва много държави от демократичния свят. Този термин "желязна завеса" го използваме и днес - близо 75 години след създаването му.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#4] от "moreee":

  Нали пушенето било вредно, как тогава Чърчил доживя до 90 г?!?
  ========
  Умрял е от прекомерно мислене.....
  Една голяма част от живота на тази личност е минала в размисли ,подръпване от дебелата пура и сръбване от чашата уиски......

  След унизителния погром при Дарданелите.,... Чърчил е мислил с десетилетия ....как му е убягнала победата.....
  На няколко пъти (са го чували) като гледал в нищото и шепнел...." Как е възможно една третокласна немска подводница да реши хода на цяла една война".....и още няколко фрази.

  А прогнозите преди самата война били категорични.....
  Англосаксите струпали около проливите най модерната военна техника по ония времена .....
  Събрали жива военна сила от всички краища на британската империя....
  Всичко е било подбрано и изчислено до последната манерка.....
  Света чакал бляскавата победа на една разрастваща се империя ....над руините на една загиваща......
  На Уинстън Чърчил била отредена финалната част на "спектакъла".....
  Да увековечи това съдбовно историческо събитие като триумф на всичко очаквано и логично....
  НО НЕ УСПЯЛ......!!!

  Един друг преразпределител на тогавашната световна гео политика ...му попречил.....
  Мустафа Кемал Ататюрк.....
  И не само му набил обръчите.....но и го накарал да разбере ,че в Анадола, законите са различни.....
  Дори законите на мисълта.....!

  Bukalemun
 34. 34 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#1] от "Deaddark":

  Напълно споделям това мнение. Не понасям този тлъст алкохолик. И не разбирам нашенците, които примират от това колко велик политик ни дипломат бил. За кого, моля? Две поколения на наите баби и дядовци, и родители платиха за великата му дипломация. Англо-саксите да си го тачат, за тях той си е герой, безспорно. Но ако трябва да се възхищавам от нечии остър ум и дипломатическа ловкост, съчетани с пълна безпринципност, липса на морал и цинизъм- е, предпочитам Талейран, поне е живял във време, когато не е могъл да навреди с нищо на България /щото не я е имало ::-)))/. Напоследък англосаксите просто прекалиха с преекспонирането на тази хм, спорна фигура. Най- ме кефи кога гледам как турците /с които тогава сме съюзници, впрочем/ са ги опердашили на Дарданелите, и това самомнително същество е било изритано от ингилизкото правителство - оттогава и патологичната му омраза към тоя район, която никак не е криел милорда. А някои прозападняшки подлоги се бяха юрнали да му вдигат паметник. На Уилсън кога, лебеди прозападняшки? Или той стана неудобен щото woke- те не го аресват? Пфу, боклуци.

 35. 35 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nedyalko Lazarov":

  За мен няма по-голям българомразец в историята от Бенджамин Дизраели. Дори Василий Българоубиец и днешните сърбомакедонци не мразят България така, както тоя урод. Човекът, отрекъл кланетата след Априлското въстание. Човекът, опитал се да осуети изпращането на комисии за отразяване на зверствата. Човекът, който след огромното количество доказателства за кланетата, казва, че българите били виновнви, защото и те били клали турците. Аз съм се зарекъл един ден да отида на гробя на тоя изрод и да му се изпикая отгоре с "най-добри пожелания от бългалския народ". За съжаление гробът му е в семейното му имение, което прави нещата малко сложни.

  Но затова пък шапки долу пред Уилям Гладстон, напърно забравен по вретено та комунизма, който пишеше подлистници и ги издаваше, в които описваше жестокостите на османци и черкези. Точно тези публицистични издания предизвикаха шока и сътресението в Европа от зверствата. Шапки долу и пред други забравени герои от периода - американците Джануариъс Макгахан и Юджийн Скайлър, които също приеха присърце борбата на българския народ и ни подкрепяха. Скайлър е консул в Истанбул, но заради постоянните си антиосмански публикации в защита на българите е преместен в Рим. Макгахан умира дни преди Берлинския конгрес, който е смятал да отразява.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 36. 36 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Българският еснаф обича да мрази.Българският еснаф специално обича да мрази Уинстън Чърчил.Българският еснаф обича да разказва Чърчил колко бил мразел българите.Българският еснаф обича да разказва вицове за Чърчил, обича да му слага в устата думи, каквито той не е произнасял.Разбира се, тук източниците на омраза и на лъжи да не си помислите, че идат от Кремъл?След знаменитата реч на Чърчил във Фултън, когато говори за "Желязната завеса" и за новото противостоене между свободния свят и тиранията от изток, Чърчил става любима цел на партийните лъжльовци - все за него се говори по партийни събрания и се пише в партийната преса, изобилно до досада и то непременно Небивалици с провинциален еснафски произход!...Уинстън Чърчил е пиел шампанско от марката Пол Роже - как е прекарвано от Еперне в Шампань до Лондон през фронтовите линии не е известно, но е факт.Днес един от брандовете на Пол Роже се казва Чърчил и се предлага за от петдесет до стотина евро бутилката. Само тази история за Чърчил е вярна. Всичко друго е "честита баня".Личността е преголяма за еснафите, не крия респекта си от Уинстън Чърчил.Книгата най-вероятно си заслужава!
  —цитат от коментар 15 на Торбеш


  Съжалявам нямам респект към Чърчил. И не виждам и една причина да имам . Голямо самочувствие и егоизъм , хуманизъм доста под нулата, да не кажем убиец на милиони , хедонист, ....за политик може и да са добри качества но за човешко същество -съжалявам .
  Нищо добро освен подкрепата си за Де Гол не направил за Европа , лобира за Американските интереси по време на Втората Световна което си е било англо-американски интереси на времето.
  Е да всеки ден е взимал вана, което дори за човек с прислуга е било голяма рядкост в Англия....но мълвата казва че комбинациата от алкохол и цигари и наднормено тегло е трябвало да се одорира някак си . За Британците може и да е бил добър, но това му е била работата . Толкова за него. Който иска да му... ближе сладоледа
  Виж например Де Гол е друга класа. Сравнение нямат

 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  Само едно не мога да разбера. Нали пушенето било вредно, как тогава Чърчил доживя до 90 г?!?
  —цитат от коментар 4 на moreee


  Звучи като виц , но май е истина. Попитали Чърчил как е стигнал възрастта от 90 години. Отговорът му бил , с пушене на само хавайски пури , с пиене на само шотландско уиски и никакъв спорт.
  Чърчил е имал наднормено тегло, пурата не се е махкала от устата му ,всеки ден се е наливал с алкохол и въпреки това доживява 90 години. По този начин той със своя пример прави реклама на тютюнопушенето, употребата на алкохол и заседналия живот. Прави на пух и прах теориите за вредността на алкохола и тютюнопушенето и полезността на спорта.

 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#13] от "inspektora":
  "Качествата на един лидер не се определят от това какво е било отношението му към България или друга държава, а какво е направил за Родината си. Чърчил е направил Всичко и затова е велик."

  Чърчил е направил всичко, за да разруши Британската империя. Англичаните трябва заради това да го мразят най-много. Вече се появяват британски историци , които свалят Чърчил от историческия култ в който е издигнат и от пиедистела му на велик политик.

 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#32] от "Lou":
  "Днес дължим унищожението на нацизма именно на Чърчил,"

  Разпространението на комунизма в половината свят дължим също на Чарчил, а комунизмът е взел много повече жертви и е много по-жесток като тоталитарна диктатура от от нацизма.

 40. 40 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#26] от "Торбеш":
  "Какво обеща на народа? - Кръв, пот и сълзи - не обеща победа, не обеща мир. Това е контрапопулистко, но сурово-вярно. И народът го избра заради честната политика!"

  Напротив, народът не го избра и го свали от премиерския пост още преди да бъде завършена ВСВ.

 41. 41 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Изключителен боклук, мразещ България и в червата си след като го прецакваме за Антаната и Дарданелите през Първата Световна..
  —цитат от коментар 6 на Ivan Stoev


  Значи според теб е редно да боготвори и милее за страните, които водят войни с Великобритания!?
  Ходи да се прегледаш някъде...

 42. 42 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#38] от "tacheaux":
  "Вече се появяват британски историци , които свалят Чърчил от историческия култ в който е издигнат и от пиедистела му на велик политик."

  "Чърчил, Хитлер и ненужната война: "Как Великобритания загуби своята империя и Западът загуби света" е книгата на Пат Бюканън, публикувана през май 2008 г. В нея Бюканън застъпва тезата, че и двете световни войни са били ненужни и че решението на Великобритания да се бие в тях е катастрофално за света. Една от изричните цели на Бюканън е да подрине това, което описва като „култ към Чърчил“ . Той се фокусира особено върху ролята на Уинстън Чърчил и неговата отговорност във въвличането на Великобритания във войни с Германия през 1914 и отново през 1939 г. За съжаление книгата не е преведена на български, а е много интересна , защото Чърчил е предсатавен като не по-малко виновен от Хитлер за избухването на ВСВ.

 43. 43 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#38] от "tacheaux":
  "Вече се появяват британски историци , които свалят Чърчил от историческия култ в който е издигнат и от пиедистела му на велик политик."

  "Чърчил, Хитлер и ненужната война: "Как Великобритания загуби своята империя и Западът загуби света" е книгата на Пат Бюканън, публикувана през май 2008 г. В нея Бюканън застъпва тезата, че и двете световни войни са били ненужни и че решението на Великобритания да се бие в тях е катастрофално за света. Една от изричните цели на Бюканън е да подрине това, което описва като „култ към Чърчил“ . Той се фокусира особено върху ролята на Уинстън Чърчил и неговата отговорност във въвличането на Великобритания във войни с Германия през 1914 и отново през 1939 г. За съжаление книгата не е преведена на български, а е много интересна , защото Чърчил е предсатавен като не по-малко виновен от Хитлер за избухването на ВСВ.

 44. 44 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  До коментар [#32] от "Lou":

  Просто джентълмените генерали и ветерани от 1СВ с техните добре възпитани момчета и момичета, изнасят войната на пещите си, смърдящия на пури и уиски Чърчил с пиянството и арогантността си, няма големи заслуги, просто си е пиел и гледал какво става като един свадлив мърморещ дядка!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 45. 45 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  До коментар [#35] от "Lou":

  +++

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 46. 46 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#42] от "tacheaux":

  Бюканън поддържа, че Хитлер не иска война с Великобритания, и че е погрешно от страна на Великобритания да обяви война през 1939 на англофилския Хитлер, който само иска да съюзи Райха с Великобритания срещу общия враг Съветския съюз.

  Бюканън твърди, че е голяма грешка от страна на Чембърлейн да обяви война на Германия през 1939 г. и още по-голяма грешка от страна на Чърчил да откаже предложението за мир на Хитлер от 1940 г., правейки по този начин Втората световна война „ненужната война“, която взема десетки милиони жертви.

  Бюканън твърди, че няма морална разлика между подкрепата на Чърчил за задължителната стерилизация и сегрегация на умствено болните преди 1914 г. и националсоциалистическата програма Aktion T4. Също така според Бюканън, възгледите, които Чърчил изразява в статията си от 1920 г. „Ционзима и болшевизма“ за юдеоболшевизма не се различават особено от възгледите на Хитлер за юдеоболшевизма, изразени в „Mein Kampf“

  Подкрепяйки концепцията за предателството на Запада, Бюканън обвинява Чърчил и Рузвелт, че предават Източна Европа на Съветския съюз на Техеранската и Ялтенската конференция.

  Бюканън нарича експулсирането на германците от Източна Европа, в което умират 2 милиона, престъпление срещу човечеството от исторически измерения и контрастира британското обвинение срещу германски лидери в Нюрнберг докато британските лидери одобряват експулсирането на етническото германско население от Източна Европа.

  Бюканин твърди, че за ВСВ носи морална отговорност не само Хитлер, защото това не е само война на Хитлер. Тя е война и на Чърчил...
  Според Бюканън „последното предложение“, направено от германския външен министър Йоаким фон Рибентроп на британския посланик сър Невил Хендерсън през нощта на 30 август 1939 не е уловка, както твърдят много историци, а е искрена германско предложение за избягване на Втората световна война. Също така, се аргументира Бюканън, цитирайки Ф. Х. Хенсли, Джон Лукакс и Алън Кларк, предложенията за мир на Хитлер през лятото на 1940 г. са реални и Чърчил погрешно ги отхвърля.

  Бюканън пише, че Планът Моргентау от 1944 г. е геноциден план за унищожение на Германия, поддържан от отмъстителния Хенри Моргентау и неговия заместник, съветския агент Хари Декстър Уайт, като начин за осигуряване на съветската доминация над Европа, и Чърчил е аморален за това, че го приема.

  Бюканън нарича британското „зоново бомбардиране“ на германски градове през Втората световна война политика на варварство и цитира Чърчил да казва, че нейната цел е буквално да тероризира цивилното население на Германия. По-специално, Бюканън се аргументира, че бомбардирането на Дрезден през 1945 г. е варварско, престъпление, което Чърчил лично заповядва.

  Бюканън заключава, че ако Втората световна война не се беше случила, Британската империя е щяла да продължи да съществува през 20 век. ВСВ продължава прекалено дълго и когато Великобритания излиза от нея е банкрутирала. Нищо не е останало от отвъдморските авоари. Старият социален ред си е отишъл завинаги. Империята е смъртоносно увредена. В същата насока, Бюканън обвинява британските държавници, че вкарват Великобритания във войната срещу Германия, което не само причинява икономическото рухване на Великобритания, но също вкарва Източна Европа в Съветската сфера на влияние и докарва комунистите на власт в Китай през 1949 г., всичко от което е могло да се избегне, ако Великобритания не е „гарантирала“ Полша през 1939 г.


 47. 47 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  До коментар [#19] от "Торбеш":
  Булгаков е бил забранен за издаване в СССР, но днес е писател №1 по тиражи в Украйна...
  ...>> И вий сте лъжльо.:) Булгаков не е бил забранен за продажба в СССР. За второто- нямам сведения и е възможно колегата да се заблуждава, както предполагам и вие.
  И стига сте го украинизирали. Както Гогол, така и Булгаков са писали и винаги са принаделжали към руската култура. И нобеловият лауреат за литература Йосиф Бродский е руски поет, а не еврейски. Ето какво е написал за независимостта на Украйна:
  Иосиф Бродский
  На независимость Украины

  Дорогой Карл Двенадцатый, сражение под Полтавой,
  слава Богу, проиграно. Как говорил картавый,
  «время покажет кузькину мать», руины,
  кости посмертной радости с привкусом Украины.

  То не зелено-квитный, траченый изотопом,
  — жовто-блакитный реет над Конотопом,
  скроенный из холста: знать, припасла Канада —
  даром, что без креста: но хохлам не надо.

  Гой ты, рушник-карбованец, семечки в потной жмене!
  Не нам, кацапам, их обвинять в измене.
  Сами под образами семьдесят лет в Рязани
  с залитыми глазами жили, как при Тарзане....
  https://www.culture.ru/poems/30468/na-nezavisimost-ukrainy 48. 48 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Забелязвам, че тук се води дискусия около ролята на Чърчил в ПСВ и избора на България да застане зад немците. Историята не е откривателска наука. Историята е подчинена на причините и следствията. Заради националната криза след загубата на Междусъюзническата война България се включва по-късно в ПСВ. Но какво са ни предлагали? Ние искаме да си върнем обратно заграбените Македония, Добруджа и Солун. обаче гърци, румънци и сърби са съюзници на Антантата и логично оттам никой нищо не ни дава. От друга страна немците обещават - взимате си отнетото, ако спечелим. По това време българинът все още оплаква загиналите си синове в двете балкански войни и загубата на изконни територии. Логично, че ще приемем именно преложението, което ни връща отнетите земи. Англичаните са искали да ги подкрепим, но не са могли да ни дадат това, което искаме - то вече е принадлежало на техните съюзници. Чърчил в това отношение няма защо да ни се сърди. Той е изял големия бой от турците на Дарданерите и надали точно българите сме му били на главата, че да ни мисли.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 49. 49 Профил на jko24687229
  jko24687229
  Рейтинг: 95 Неутрално

  Освен че е алкохолик (което е видно) Чърчил е и заклет комарджия. Още преди да стане министър-председател, той натрупва огромни (за времето си) дългове, които се покриват от приятели на баща му лорд Рандолф Чърчил (Нейтън Ротшайлд между тях) разбира се срещу определени услуги. Чърчил бидейки зависим по тозин начин винаги е бил удобна маша в ръцете на неговите "приятели". Останалото разбира се е медийна пропаганда до статус на "велик" общественик.

 50. 50 Профил на anti vaxxxer
  anti vaxxxer
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#46] от "tacheaux":

  +
  щом си чел Patrick Buchanan и неговата The Unnecessary War, си готов за Andreas von Bülow Die deutschen Katastrophen 1914 bis 1918 und 1933 bis 1945
  Там има много доказателства, че Хитлер никога не е могъл да нападне Англия, имено поради неговата детска наивна мечта да обедини немците с Англия. Вярно, че неговите изводи са за Германия) По отношение на Churchill няма кой знае какво да се прочете, освен че е заменил Neville Chamberlain, защото според британския естаблишмент е имал ясен план за нефтените находища в Баку, където и британците и руснаците са имали войски и които са били цел на Хитлер, който е мислил, че ако успее да превземе Баку-нефт, Англия ще отстъпи и ще се съюзи с Германия

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 51. 51 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#35] от "Lou":
  За него си прав а аз умирам от яд че един велик Американец и спасител на България винаги остава в сянка.
  Докато много спорен Паметник седи срещу Парламента името на Президент Уидроу Уилсеън остава непризнато,

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 52. 52 Профил на anti vaxxxer
  anti vaxxxer
  Рейтинг: 1905 Весело

  Churchill май не е харесвал никого, освен своята снаха, която дори и след развода си с сина му, е постоянен гост на неговите вечеринки. Зли езици твърдят, че той дори я запознал с William Harriman....но може и да не е вярно.
  https://www.irishtimes.com/culture/affairs-of-state-aplenty-for-the-century-s-greatest-courtesan-1.118098

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 53. 53 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#35] от "Lou":

  Но затова пък шапки долу пред Уилям Гладстон, напърно забравен по вретено та комунизма, който пишеше подлистници и ги издаваше, в които описваше жестокостите на османци и черкези. Точно тези публицистични издания предизвикаха шока и сътресението в Европа от зверствата. Шапки долу и пред други забравени герои от периода - американците Джануариъс Макгахан и Юджийн Скайлър, които също приеха присърце борбата на българския народ и ни подкрепяха. Скайлър е консул в Истанбул, но заради постоянните си антиосмански публикации в защита на българите е преместен в Рим. Макгахан умира дни преди Берлинския конгрес, който е смятал да отразява.
  =====
  За пръв път да се съглася с нещо, което пишеш. Но не смятам, че американците които споменаваш, както и Гладстон са забравени. Дори комунистическите учебници по история не ги пропускаха. Ако не се лъжа има и главни софийски улици с техните имена.
  Но както знаеш историята е курва - винаги ляга със силния на деня и ражда копелета.

 54. 54 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#49] от "jko24687229":

  Ротшилд пуска слух че немците печелят войната и така срива Лондонската борса - изкупува на безценица и после става мултимилиардер. Това не може да стане без солидна подкрепа от висшестоящи англичани.

 55. 55 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#42] от "tacheaux":
  Все пак е нужно да не забравяме, че Пат Бюкянън е ирландец-католик и като всеки такъв не е фен на английския империализъм. Защото ирланците са първата му жертва. Ако ме броим шотланците, разбира се.

 56. 56 Профил на anti vaxxxer
  anti vaxxxer
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#49] от "jko24687229":

  За това точно не съм съгласна.
  https://gutenberg.ca/ebooks/churchillws-myearlylife/churchillws-myearlylife-00-h-dir/churchillws-myearlylife-00-h.html
  Това му е автобиографията, която е била нк години най-четената книжка в САЩ. Бил е по три до 6 месеца на турнета. Тая книга го прави милионер. Той сам си го признава в третото издание.
  Иначе зот първа ръка виждаме как работи британското общество. Майка му, вдовица, се е погрижила той да има покровител за военното у-ще и тя не го праща сама там....а дава не знам колко си бала, докато не намира човек, който го взима под своя опека без семейството му да дава пари. От самото у-ще, става военно-командващ и отива в Индия....и там си разправя, как са изглеждали "войните" по това време. Индийците без никакво оръжие, а нашите с пушки и унищожаване на цели села.
  После разказва за Куба, където испанците се бият с местните и отначало не е разбирал, защо испанците се бият под това жарко слънце, докато не е съпоставил войните на Англия с войните на испанците в Куба.
  Има нк битки в Африка, унищожителни за африканците, както казва той, защото от британците да е имало максимално 5-ма ранени от камък или някоя стрела, докато барутът е покосявал половината африканска войска от първи изстрел(((
  Та неговото запознанство с Ротшилд е на много по-късен етап.
  А Ротшилдовци имат някакви привилегии с емитентната банка на Англия Роял банк, но те са по-скоро слуги на онези, които владеят Англия и английските колонии и затова отдават пари на такива като Churchill

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 57. 57 Профил на anti vaxxxer
  anti vaxxxer
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#49] от "jko24687229":Ротшилд пуска слух че немците печелят войната и така срива Лондонската борса - изкупува на безценица и после става мултимилиардер. Това не може да стане без солидна подкрепа от висшестоящи англичани.
  —цитат от коментар 54 на Deaddark


  +
  Ротшилд въобще нямат тая власт, която искат да им препишат, те са задължени да финансират Великобритания и те са поели тази отговорност.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 58. 58 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#25] от "Deaddark":

  "Да разбирам ли..."

  Защо да те мъчим. Я си почивай, какъв хубав уикенд иде!

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 59. 59 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#53] от "Nedyalko Lazarov":

  Форумът е място, където се срещат различни мнения. Бил е такова място още по времето на атинската демокрация, както и в Рим. Аз също не съм съгласен с мнението на на много от пишещите тук. Често и с твоите коментари не съм съгласен. Но затова има функция +/-.

  Гладстон беше премълчаван през комунизма. А американцте Макгахан и Скайлър изобщо не съществуваха за родната ни история. Техните имена бяха въстановени след падането на режима. Все пак бяхме в българоруски толитарен режим, в който основните герои трябваше да са руснаците. Англичани и американци бяха част от "загниващия капитализъм". Не се споменаваха. И ако Гладстон все пак е бил споменавам частично, защото е по-близък по партийна и идеологичска линия към социалистите, то двамата американци направо бяха забранени. Особено Скайлър - за него знаят може би стотина души в България. Улица на негово име има само в София. Ако не варваш, излез на улицата в кой да е български град и питай минувачите дали го знаят кой е.

  За щастие след падането на комунизма се въстановиха доста забранени имена и тези трима големи благодетели за нашия народ получиха на свое име свои улици в София. Аз си мечтая един ден някъде в центъра на София да се построи голям паметник на всички чуждестранни герои, помогнали на България през годините. Към тези тримата може да добавим имената на Луй Айер /швейцарец, загинал за България на фронта/, както и Елеонора Българска, втората съпруга на Цар Фердинанд. Има и още десетки, които народът не знае или не е чувал. Чужденци, които приеха българската национална кауза за своя. За мен лично тези хора са равни с нашите родни герои.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#51] от "dedoliben":
  "Докато много спорен Паметник седи срещу Парламента името на Президент Уидроу Уилсеън остава непризнато,"

  Този "много спорен Паметник, който седи срещу Парламента" е поставен от руската марионетка Фердиданд, принуден да се подчинява изцяло на руския цар. Но това е друга тема.
  Що се отнася до Уидроу Уилсеън , ако не беше американската намеса в ПСВ , тя щеше да бъде спечелена от Централните сили. Така , че нека не прибързваме да го считаме за някакъв благодетел .
  Бюканън, който цитирах в по-горните ми постове, твърди, че Втората световна война е могло да бъде избегната, ако Версайският договор не е бил толкова суров спрямо Германия. Бюканън разглежда Версайския договор като чудовищно несправедлив към Германия и твърди, че германските усилия да се ревизира Версай са морални и справедливи. Бюканън нарича историците, които обвиняват Германия за двете световни войни, „дворцови историци“, които според него са създали мита за единствената вина на Германия за световните войни. За разлика от противопоставянето си на Версай, Бюканън пише, че чрез Брест-Литовския договор Германия само прилага на този „затвор за нации“, Руската империя, принципа на самоопределение, освобождавайки от руско управление Финландия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Украйна, Беларус и Кавказ (съвременни Грузия, Армения и Азербайджан).
  Намесата на Америка във ПСВ на страната на Антантата анулира отчасти Брест-Литовския договор и довежда до капитулация на Централните сили с всички отрицателни за България последици за това.

 61. 61 Профил на HD
  HD
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ivan Stoev":

  Добре е "накиснал" България. Поздравявам го за това.

 62. 62 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 622 Весело

  До коментар [#2] от "робин от Крузо":

  Хммм ... все пак искам да успокоя колегите, че не се дразня от получените минуси, но съм длъжен да заява, че получените минуси са доказателство за това, че 58 % от списващите колеги във форума, така ги е тръшнала простотията, че на един световно известен анекдот са поставили ... 7 минуса и само 12 плюса. Освен български с диалект, да бяхте научили немски или английски бе галфони!
  Сине простотията не ходи по дърветата в гората! – казваше на времето моята баба.
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  Има хора, които пишат това което знаят, аз съм от другите, тези които знаят това което пишат.
 63. 63 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Какъв е бил изборът му: да капитулира пред Нацистка Германия, или да се бие с нея. Явно не му е харесала първата опция и по метода на изключването е стигнал до втората. Но в нея се е справил повече от прилично. Макар че в един момент Луфтвафе е направило така, че да виси на косъм. Магарешки инат, но с правилната кауза.

  Глупаво е да съдим за качествата му според това колко е "работил" за българския интерес - все пак е бил британски политик, а колцина от нашите му приличат. Даже и да е имало такива, различният ресурс оставя различна историческа следа.

 64. 64 Профил на anti vaxxxer
  anti vaxxxer
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#62] от "робин от Крузо":

  Прочетох комментар 2 и искам да попитам, кой е Клементин?

  Дядото на Churchill е бил John Winston Spencer-Churchill, 7. Duke of Marlborough, който е принадлежал на просливутия таем съвет Privy Council. Неговата жена се е казвала Jane Stewart.
  Бащата на Churchill се казва Randolph и се жени за американска Jennie Jerome, дъщеря на милионера Leonard Jerome

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 65. 65 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#63] от "inn":
  "Какъв е бил изборът му: да капитулира пред Нацистка Германия, или да се бие с нея. Явно не му е харесала първата опция и по метода на изключването е стигнал до втората."

  Не е бил такъв изборът на Чърчил.
  Изборът му е бил да въвлича ли Англия във война с Германия или не. Защото Англия обябява война на Германия , а не обратното. Хитлер на два пъти предлага мир с Англия , който Чърчил отхвърля.

 66. 66 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#65] от "tacheaux":

  Стига де, не може да не знаеш, че ВБр при Чембърлейн обявява война на Германия, СЛЕД което Чърчил става премиер министър. Но да кажеш, че Германия била за мир с ВБр, пък обявила война само на Полша, това вече е когнитивен дисонанс. И не само, че й обявила, ами направо я окупирала. Въобще - колко е художествена измислица, колко е историческа истина - не знам, но в "Най-тъмния час" имаше една забележителна реплика: "Не мога да преговарям с глава в устата на тигъра"...

 67. 67 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  До коментар [#51] от "dedoliben":
  Докато много спорен Паметник седи срещу Парламента името на Президент Уидроу Уилсън остава непризнато...
  >>> Ами ще е непризнато и още по-непризнато ще става. "Процесс пошел" , както казваше един. Оказа се съвсем наскоро , че бил расист. Особен спасител на България не е, но един от малкото световни политици, които се обявяват против хищническите апетити на победителите в Първата световна война. Още за този забележителен човек, нобелов лауреат за мир и създател и адвокат на идеята за ООН , президент на Принстънския университет и единствен американски президент с PhD: ​......Wilson led his country into World War I and became the creator and leading advocate of the League of Nations, for which he was awarded the 1919 Nobel Prize for Peace.
  During his second term the Nineteenth Amendment to the U.S. Constitution, giving women the right to vote, was passed and ratified.
  He suffered a paralytic stroke while seeking American public support for the Treaty of Versailles (October 1919)...

  https://www.britannica.com/biography/Woodrow-Wilson

 68. 68 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3028 Весело

  До коментар [#65] от "tacheaux":
  Хитлер на два пъти предлага мир с Англия , който Чърчил отхвърля.
  >>> Лош Чърчил. :) Сталин и Чърчил са подпалили Втората световна война.

 69. 69 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#66] от "inn":

  Колега, или влагаш някаква ирония в коментара ти,но без настроение "весело", или нещо се заблуждаваш.

  Чърчил става ПМ на Великобритания през месец Май 1940 г., точно по времето на немската атака във Франция. Тогава британският Парламент изпраща ошашавения Чембърлейн от залата с възгласи да си ходи. Той тотално се бил провалил със своята политика. Съставено е военновременно правителство на консенсуса - многопартийно правителство на спасението. За ПМ бил гласен друг политик, но той отказал. Тогава предложили на Чърчил и той се съгласил. Това се случва през Май 1940, когато Хитлер вече жъне с танковете по френските поля. Само 15 дни по-късно се налага Чърчил да започне акцията в Дюнкерк. Почти не е имал време влезе в кабинета си.

  Англия обявява война на Германия веднага след изтичането на ултиматума към Германия да напусне Полша в началото на Септември 1939 г. Войната е обявена от Чембърлейн, а не от Чърчил, който преди войната харесвал Хитлер, били на един акъл общо взето - нещо като Джонсън и Тръмп. Но, както вече писах, Чърчил е невиждан инат, когато си науми нещо, дори за рискува катастрофално. Докато е ПМ в Правителството на спасението, той постоянно е под натиск от миролюбивите членове на кабинета си да подпиши мир с Хитлер. Но казват, че след едно много решаващо и важно заседание на кабинета, Чърчил им е казал нещо или е използвал много убедителни аргументи. След края на заседанието всички членове били напълно единодушни, че ще се борят докрай. Самият Чембърлейн също е бил член на кабинета. Умира преди края на войната.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 70. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Любопитно

  До коментар [#43] от "tacheaux":

  Той се фокусира особено върху ролята на Уинстън Чърчил и неговата отговорност във въвличането на Великобритания във войни с Германия през 1914 и отново през 1939 г. За съжаление книгата не е преведена на български, а е много интересна , защото Чърчил е предсатавен като не по-малко виновен от Хитлер за избухването на ВСВ.
  =========
  Не е голяма загуба ,че книгата не е преведена.....
  До някои изводи се стига и без четене на дадена информация.....
  След ПСВ ..... цяла Европа е знаела че ще последва втора.....но малцина можели да предскажат нейната начална дата .
  След като през 1937 година световния еврейски Кнесет обявява война на хитлеристка Германия..... Чърчил вече е имал информацията кои ще са победените от бъдещата ВСВ......
  Но това не го е вълнувало много. За него голямата цел е била как да воюва с предречения губещ в една бъдеща война ,но индиректно.....без да остане в историята като главния подстрекател. .....
  Целта не е била лесна понеже в същото време е била все още актуална съвместната инициатива на Полша и Германия.....да съберат всички евреи от Европа и да ги депортират на остров Мадагаскар.....
  Евреите не се съгласили въпреки добрите намерения и на двете държави. Техния исторически опит от 15 век .....им е послужил за урок .....какво е да си мигрант.....
  Тогава Чърчил решава да пусне "черната котка " между Германия и Полша.....с предубеждението че това ще се хареса и на евреите.....
  До ушите на Хитлер идва информацията че "Полша всеки момент може да бъде анексирана от изток".....
  Фюрера не издържа и решава да почне войната с "1:0" авантаж..... Тръгва към нищо не подозиращите полски териториални земи .....
  Сталин дори не реагира . Въпреки че е изненадан, демонстрира спокойно настроение.
  Не бърза дори и когато силите на вермахта са вече на съветска територия.....и по този начин увеличава тежестта си в Кремъл.
  Не малко историци са на същото мнение и за Сталин.....че и той е гледал на тази война с "очите на свършения факт".....и че тя само трябва да се извоюва с цената на много жертви....
  Но това няма общо със статията. По важното е друго....
  Всички историци прекрасно знаят че именно Чърчил е главния подстрекател за започването на ВСВ......но никой не може да го обвини официално.....:)

  Ако феновете на Сър Уинстън Чърчил .....търсят поводи да го обожават.....то именно ще е заради това му умение..,..

  Bukalemun
 71. 71 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1617 Весело

  Мдам. Чурчил е виновен, че ние българите и в двете световни войни правим фаталния избор да се присъединим ъм грешната страна. Мръсник, ръйш!

 72. 72 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#70] от "eti mehter":

  "Чърчил вече имал информацията кои ще са победените във ВСВ..."

  Ети,никой не е знаел и не може да е знаел кой ще победи във ВСВ. Ако Япония беше ударила от изток СССР,днес Германия и Япония щяха да владеят света,но никой (дори и самите японци и техният елит) не са знаели,че ще направят тъпотията да атакуват Пърл Харбър...
  В действителност Хитлер до последно е бил на крачка от победата,но и до днес няма обяснение защо се отказва да победи!!!

  Най-точната характеристика на Чърчил е дал Хитлер. Само с две думи:

  "Пияница и глупак".  До коментар [#71] от "Lemmy":


  Мдам. Чурчил е виновен, че ние българите и в двете световни войни правим фаталния избор да се присъединим ъм грешната страна. Мръсник, ръйш!
  —цитат от коментар 71 на Lemmy


  Тролче комунистическо,Царска България е била неутрална през ВСВ. И второ,ако през ПСВ България беше се присъединила към Антантата,(тоест,към Гърция и Сърбия!!!),това щеше да е предателство и пълна идиотщина! Единствените съюзници на България са били Германия и Австрийската империя,останалите са искали да откъснат земи от родината... Как си го представяш да се съюзим с тях?!

 73. 73 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#72] от "deaf":

  "...Царска България е била неутрална през ВСВ..."

  Я пак!?

  Нито през първата, нито през втората, нито през студената война България не е била "неутрална"... Винаги през новата ни история сме били водени за носа ту от Германия, ту от Русия/СССР и сме си сърбали последиците, за което най-малко ни е виновен Чълчил...

 74. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#72] от "deaf":

  Съдбата на Хитлер е до голяма степен предупределена през 36....37 година ....
  Макар да е с еврейска жилка.... отношенията му с евреите не се оправят никога.
  Може да се каже че за него, ВСВ е дори отечествена ....война на оцеляване ....
  Търпеливия Чърчил е забелязал всичките му недъзи и го оставил да действа пръв...
  Кой е бил до Хитлер....?
  Суетния Мусолини...?..... Япония....?
  Умирайки дори и Ататюрк го напуска....
  С две думи всичките му съюзници били или несигурни или далеч от него....
  А зад Чърчил са били САЩ .....по късно и Сталин.....
  Общото между двамата е и съгласата за една бъдеща еврейска държава,близо до светите земи . Сталин се е повлиял от бягащите евреи след декабристите вълнения (1824)....тоест от идея появила се много по рано преди да е роден....

  За японците не искам да коментирам....
  За тях дори понятието война ....има съвсем други измерения ....
  Затова я губят.... Поради едни други разбирания за самия смисъл на войната в рамките на 20 век.....
  Правят едни и същи грешки и в Манджурия и при инвазията в Китай....

  Bukalemun
 75. 75 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#72] от "deaf":"...Царска България е била неутрална през ВСВ..."Я пак!?Нито през първата, нито през втората, нито през студената война България не е била "неутрална"... Винаги през новата ни история сме били водени за носа ту от Германия, ту от Русия/СССР и сме си сърбали последиците, за което най-малко ни е виновен Чълчил...
  —цитат от коментар 73 на Kosta Delev  До коментар [#73] от "Kosta Delev":

  Ти му думаш,оно рупа ли,рупа!

  Царска България при управлението на Цар Борис III е била неутрална,доколкото е било възможно.
  Как СССР е "водил за носа" България,когато тя е била окупирана от него?

 76. 76 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#74] от "eti mehter":

  1. Хитлер няма еврейска "жилка".
  2. Той е против създаването на еврейска държава в Палестина,именно защото е разбирал,че това ще доведе да война с арабите там,защото няма да е честно спрямо тях...
  3. Войната на Хитлер е за анулиране на Версайският договор. И той го постига. До 1940г. всички несправедливости на този "договор" са отстранени. Дори нещо повече,България получава Южна Добруджа. Плюс част от Македония е щяла да получи след края на войната...
  4. Как да е нямал съюзници! ТРИ МИЛИОНА пленени съветски войници предлагат на Хитлер да се бият срещу Сталин и Червената армия,но той им отказва! Това няма обяснение и до днес! Затова и написах по-горе,че Фюрера е можел по много начини да спечели,но неясно защо е бил пасивен... Не става дума за конспирация,а за неговият необясним характер...
  5. Първоначално Сталин е планирал да нападне...Англия,а не Германия. Доказателство за това е,че той построява огромен морски флот,(включително и подводници),който няма срещу кого друг да използва,освен срещу Англия.
  6. Японците водят много правилно своята си война,но до момента когато извършват безсмислената глупост да тръгнат на война със САЩ...

 77. 77 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Младият Чърчил няма нищо общо с министър- председателя Чърчил 20-30 години по- късно. Младият Чърчил изпраща войски на Дарданелите през първата световна война, където за загиват десетки хиляди. "Зрелият" Чърчил е нещо съвсем друго. Затова никога не биват да бъдат избирани и назначавани младежи без опит на ръководни длъжности, още повече пълни отличници с голямо самочувствие. Младият А. Македонски стигнал в завоеванията си до Индия, но след него нито Македония, нито македонски народ; младият Наполеон се опитал да покори Русия, но в крайна сметка вместо да обедини Европа, довел до разруха цяла Франция; младият Анибал се опитал да покори Рим, но в резултат Картаген трябвало да умри, да бъде разрушен и никога повече да не бъде възстановен; младият Хитлер овладял властта в Германия, въодушевил масите, но в крайна сметка, до ден днешен разорената Германия не може да се осъвереса от чужда намеса и чуждо влияние.... Но умът на народите е плитък, а паметта им краткотрайна. Като пълни идиоти никога не се учат от грешките си, нито от опита на другите.

 78. 78 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#69] от "Lou":

  Мерси за изчерпателния коментар. Но понеже в мой коментар 66 съм напълно сериозен, наистина не разбрах кое мое заблуждение в него поправяш.

 79. 79 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2528 Весело

  До коментар [#58] от "motochristo":

  От един елементарен въпрос ли получи син екран? Остави - с два реда код интеграли не можеш решава.


  До коментар [#60] от "tacheaux":

  Да вземеш на немците въглищата и желязото и да ги оставиш да мрат от глад в хиперинфлация - 4.2 квадрилиона марки за долар - просто не им е оставило друг избор, освен отново да хванат оръжието. Алчността на французите е причина за ВСВ, нищо друго.
  До коментар [#62] от "робин от Крузо":

  Не съм оценил въпросния ти коментар, но едно да ти кажа - когато не казваш неща на място, си получавай негативите. Този виц какво общо имаше, освен с един кладенец зад девет баира?

 80. 80 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#77] от "bobhunter":

  Чърчил като икономически министър причинява най-тежката икономическа криза в Англия,(сравнима с Голямата депресия) през 30-те години...

  Обясняваш историческите факти напълно погрешно.

  1. Наполеон изобщо не се е опитвал да "покори" Русия,а да я принуди да заеме неутрална позиция. Икономически по времето на Наполеон Франция е била просперираща и реки от злато са течали към нея от цял свят.
  2. Нито по времето на Хитлер,нито след него Германия не е била "разорена"...

 81. 81 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#69] от "Lou":Мерси за изчерпателния коментар. Но понеже в мой коментар 66 съм напълно сериозен, наистина не разбрах кое мое заблуждение в него поправяш.
  —цитат от коментар 78 на inn  До коментар [#78] от "inn":

  Доказано е,че когато Хитлер научил,че Англия (и Франция) му е обявила война,се е изненадал и потресъл! Което косвено какво означава? Че Англия и Франция трябва да са обещали на Хитлер,че ако той атакува Полша,те ще са пас. Няма друго обяснение на реакцията на Фюрера.

 82. 82 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#76] от "deaf":

  Японците водят много правилно своята си война,но до момента когато извършват безсмислената глупост да тръгнат на война със САЩ...
  =======
  Имах предвид други неща.....
  За един истински японец.....и до днес....острието на самурайския му меч е по важен фактор от крайния изход от една мащабна война .....
  Японците по природа са специалисти при локалните войни ....което при двете световни...... моментално ги вкарва в графата на победените....
  Затова и нападат " Пърл Харбър "......от зор.....без никаква по далновидна стратегия....
  Това са хора с манталитета на спечеленото сражение ,а не на победител в края на войната.....
  Актьора Том Круз ....показва много добре тази тяхна слабост във филма..."последния самурай"

  Bukalemun
 83. 83 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#82] от "eti mehter":

  Да,има нещо такова при японците... Но ако американците нямаха атомни бомби,победата им е щяла да бъде под въпрос...

 84. 84 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 830 Весело

  До коментар [#43] от "tacheaux":...
  ...
  ... .След като през 1937 година световния еврейски Кнесет обявява война на хитлеристка Германия..... Чърчил вече е имал информацията кои ще са победените от бъдещата ВСВ...... ...
  ..,..
  —цитат от коментар 70 на eti mehter


  😀😀😀😀😀ТЪ...ОПС, "НЕОСТЪР ТА ВДЛЪБНАТ"😀😀😀 Пак иСтропал поредната си фантасмагория😀😀😀

  Нещо от рода "...Макаби Тел Авив бил създаден...през 1938 вИстамбул..." и другата тъпня за Херцел: коментари 62 и 68 в темата

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/09/15/4113910_trump_e_domakin_pri_podpisvane_na_izraelsko-arabska/

  Оди се скрий бе..."умник"!
  До коментар [#70] от "eti mehter":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Весело

  До коментар [#84] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Появи ли се ,бе муаллим.....!?

  Малеййййй.....
  Сега модераторите ще вземат да си помислят ,че това е някаква обидна дума....

  Bukalemun
 86. 86 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#83] от "deaf":

  Но ако американците нямаха атомни бомби,победата им е щяла да бъде под въпрос..
  =======
  Една от причините за ВСВ е и тая...... В смисъл ...атома за не мирни цели....
  Последно повсеместно премерване на силите. Последни генерални преразпределения на световните блага....и т.н....
  Дано не се случи.....но ако има трета всеобхватна война .....тя ще се базира на съвсем нови и различни принципи.....
  Нещо по тихо и неусетно.....а в същото време гарантиращо победата на евентуалните победители....
  Атома вече е извън тая листа по определени причини....
  Дори и най големите военолюбци не виждат една атомна война....

  Bukalemun
 87. 87 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#84] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Нещо годината не тръгва добре за израелската армия. Израелски военен хеликоптер се разбил в морето и двама пилоти са загинали. Лека им пръст.
  А пък елитните Егоз се изпозастреляли. Двама майори командващи роти загинали. Пак лека им пръст. Те така от трите елитни роти две са "сираци". И то заради едни откраднати каска и прибори за нощно виждане. А и излиза,че старши-лейтенантите стрелят по-добре от майорите,което е в реда на нещата,всъщност.
  Между другото,от 690те години,та до днес палестинците са се увеличили петкратно,а израелците - четирикратно. Чудя се как се побирате на тая оскъдна земя като територия?! И кога ще се получи критична маса... Дано - никога.

 88. 88 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#86] от "eti mehter":

  Без война в класическият и вид,няма да се мине... Споко,няма да е толкова кръвопролитна като ВСВ...

 89. 89 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#84] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Нещо годината не тръгва добре за израелската армия. Израелски военен хеликоптер се разбил в морето и двама пилоти са загинали. Лека им пръст.А пък елитните Егоз се изпозастреляли. Двама майори командващи роти загинали. Пак лека им пръст. Те така от трите елитни роти две са "сираци". И то заради едни откраднати каска и прибори за нощно виждане. А и излиза,че старши-лейтенантите стрелят по-добре от майорите,което е в реда на нещата,всъщност. Между другото,от 690те години,та до днес палестинците са се увеличили петкратно,а израелците - четирикратно. Чудя се как се побирате на тая оскъдна земя като територия?! И кога ще се получи критична маса... Дано - никога.
  —цитат от коментар 87 на deaf


  Както си го написал-излиза че са се изпозастреляли щото им откраднали каските с прибори за нощно виждане. Нещата са по различни:

  https://www.timesofisrael.com/idf-serious-training-accident-occurred-overnight-at-west-bank-base/

  Кофти работа, заради една нехайност и нарушаване на правилата двама офицера загинали безмислено...
  До коментар [#87] от "deaf":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK