Освобождаването ми от доста илюзии за света промени и подбора на книгите

Анета Дучева

© Личен архив

Анета ДучеваВ поредицата "Книжен плъх" в рубриката "Книги" гостува детската писателка Анета Дучева. Тя е автор на книгите "Тони-Пони" (издадена и на немски език), "Гого", "Джобното човече", "Лунната люлка", "Пиано от картон" и "Зимни слънчогледи".


За "Лунната люлка" Дучева е удостоена с престижната Национална награда "Константин Константинов" през 2014 г. "Пиано от картон" и "Зимни слънчогледи" печелят второ и трето място в конкурса "Бисерче вълшебно", в който жури са децата. "Пиано от картон" е включена в списъка за най-добри български книги през 2017 г. от Националния център за книгата към НДК.


Книгите на Анета Дучева са представяни в много училища и библиотеки в България, на Националния фестивал на детската книга в Сливен, в Българския културен институт в Берлин, в немски библиотеки в Берлин, в български училища в Берлин и Хамбург, на панаира на книгата в Лайпциг, на Международния панаир на детската книга в Болоня. Като сътрудник на "Радио Варна" е написала над петдесет сценария за детски предавания.
Защо четете?


- Четенето за мен е удоволствие, емоция, откъсване от обичайното ежедневие, среща с други реалности и човешка душевност, получаване на информация, поддържане на мисълта, игра на въображението, обогатяване на езика.


Какво четете?


- Художествена литература за деца и възрастни, вестници, списания, статии и ревюта за книги, пътеводители. Ползвам речници или енциклопедия, ако търся информация, която ми е нужна или любопитна. Често я търся и в интернет.


Как избирате четива?


- Следя новите издания на различни български издателства, тъй като в последните години у нас се издават стойностни български и преводни книги. Избирам си четиво според тематиката и жанра. Понякога по препоръка на приятел.


Какво за четене има върху нощното ви шкафче?


Пернишки разкази
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- "Пернишки разкази" и "Юлски разкази" от Здравка Евтимова. След тях започвам "Клара и слънцето" от К. Ишигуро - британски писател от японски произход. Книгата е в превод на немски. Представя случка от близкото бъдеще, свързана с изкуствения интелект, която изобщо не ме радва. Но от анотацията и от прелистването ми се стори, че историята е интересна, емоционална и си струва да се прочете.


Юлски разкази
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Коя е последната книга, която ви впечатли?


- "Книгата на всички неща" от Хюс Кайер.


Какъв е вашият ритуал, свързан с четенето - кога, къде, колко?


- Чета всеки ден, но не е непременно книга. Често е статия, рецензия, информация по въпроси, които ме интересуват. Може да е по всяко време на деня, което не е заето със служебни или домашни задължения. Чета само у дома и при пълна тишина. Времето за четене може да е кратко, но може да минат и часове. Не чета по няколко книги едновременно. Концентрирам се само върху една, като междувременно чета и други информативни материали, ако са ми нужни.


Лунната Люлка. Приказки за деца
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Електронна книга, аудио или на хартия?


- Предпочитам книги, напечатани на хартия. Има, разбира се, много други текстове, но не художествена литература, които чета в електронен вариант.


Четете ли на друг език, освен на български? Има ли разлика в преживяването? Ако имате избор, какво предпочитате, оригинала или превода?


- Чета на български, немски и английски. Преживяването всеки път е различно, но винаги изпитвам удоволствие от четенето и от емоциите, които изживявам, наслаждавам се на изказа и звученето на езика, дообогатявам познанията си по чуждия език. Радвам се, когато попадна на необикновено съчетание, състоящо се само от няколко думи, които обаче имат силно въздействие.


Търся и поезия в прозата. Ако имам избор, непременно бих прочела оригинала, но ще прочета и превода. Правила съм го и като студентка. Тогава ме интересуваше преводът като учебна дисциплина, но сега го правя заради удоволствието да откривам отново и отново богатството и на двата езика.


Какво търсите в книгите - емоция, знание, развлечение, интелектуално предизвикателство?


- Книгите предлагат всичко. Зависи коя книга се чете. Като емоционален човек, аз определено търся емоцията в текста. Но чета и много книги заради информацията и познанията, които ми дават - все едно дали са исторически, научно-популярни, биографични... Да, историята определено ме интересува. Що се отнася до интелектуалното предизвикателство, то присъства във всяка стойностна книга.


Предпочитаният от вас жанр?


- Това е късият разказ. Чета и всякакви книги за деца, за да съм запозната с тенденциите в областта, в която работя.


Приказки за непослушни деца
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Коя е най-добрата книга, която сте получавали като подарък или препоръка?


- Един речник от Оксфорд. Беше радост и гордост. Послужи ми през студентските години, а и след това. Тогава не можеше да се купи в България. Подари ми го един възрастен моряк, който се върна от рейс от Англия.


Любимият ви литературен герой?


- Ако назова само един, ще съм несправедлива към всички останали. Но все пак ще спомена Томас от "Книгата на всички неща" на Хюс Кайер. Най-милото момче, за което съм чела и което обикнах така, както обичам и племенника си, който като дете много приличаше на Томас, но за разлика от него и за мое щастие, имаше радостно детство.


На кои автори се възхищавате най-много, в това число поети, сценаристи, журналисти?


- Възхищавам се на всеки автор, който има какво да каже на читателя, като при това го каже така, както другите преди него не са го правили. На всеки, който има своя почерк. Като го прочетеш и чуеш, да го разпознаеш. Да е единствен и неповторим. Възхищавам се на всеки, който има оригинални идеи и ги поднася по свой начин без да копира другиго. Напоследък кражбата на интелектуални идеи зачестява. Намирам го за низко, недостойно, престъпно.


Как съхранявате книгите си?


- Добре подредени в домашната библиотека. Мястото отдавна не стига, така че прибягваме и към някои креативни идеи.


Коя е последната книга, която ви разсмя?


Антон и Точица. Хвърчащата класна стая. Двойната Лотхен
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- Наскоро прочетох отново "Антон и Точица" от Ерих Кестнер. Написана е за деца, но ако четеш без предубеждения, не може да не се разсмееш.


Коя ви разплака?


Осиновени истории
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- "Осиновени истории" от Бела Чолакова. За тъмната и светлата страна на човешките отношения, които ме интересуват особено много.


Последната книга, която ви разочарова?


- Не си спомням заглавието й и дори не съм я запазила. Препоръча ми я служител в добра книжарница във Варна. Купих я с големи очаквания, но е една от малкото, които бързо затворих, а после я оставих в помещението, определено за библиотека на блока. Много се радвам, че съществува това помещение. Там не се оставят само книги като тази, но и стойностни. Пък и моята книга може да се хареса на някого. Все пак вкусовете и предпочитанията са различни.


Кой бихте искали да напише историята на вашия живот?


- Не бих избрала писател, критик, литературовед. Бих искала това да са близките ми, както и хората, в чийто живот съм оставила някаква следа - добра или лоша. Предполагам, че ще се получи разноцветна мозайка, нетрадиционен пъзел, в който ще липсват някои части. Тях обаче мога да ги добавя само аз, тъй като те ще са свързани с тайни кътчета в душата ми. Няма да ги добавя от уважение към нея.


Как ще се казва вашата автобиография?


- "Дълбоки са тихите води". Така казваше майка ми за мене, а сега и сестра ми. Би трябвало да е вярно.


Една книга, която не успяхте да дочетете до края?


- "Луна и грош" от Съмърсет Моъм. Беше на английски. Дадох я на състудентка само за справка и така и не я видях повече, съответно не успях да я прочета. По-късно я прочетох на български.


Най-хубавите приказки: Братя Грим
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Кое класическо литературно произведение никога не сте чели (и ви е неудобно от това)?


- Има много класически произведения, които не съм чела, но не се чувствам особено неудобно от този факт. Всяка национална литература си има класически произведения, които заслужават да бъдат прочетени. Но това ми се струва почти невъзможно по две причини. Първо - не всички са преведени, а в оригинал не могат да се четат, ако не се знае чуждият език. Второ - ако четем само класика, почти няма да остане място за съвременната литература. А това за мене е изоставане от времето, в което живеем.


Коя книга няма да спрете да препрочитате?


Ангел Каралийчев. Имало едно време
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

- Приказките за деца на Андерсен, на братя Грим, на Шарл Перо, Ангел Каралийчев... Приказки на различни народи. Може да звучи наивно, но за себе си съм открила, че всички истини са в приказките. Препрочитам и някои любими стихотворения. Поезия за възрастни. "Прощално" на Вапцаров, "Букетът" от Жак Превер... Много са, да не ги изброявам.


Как се променя вкусът ви във времето?


- Освен художествена литература започнах да чета и много повече книги и статии с документален характер. Освобождаването ми от доста илюзии за света и реалния живот промени и подбора на книгите. Само внимавам да не стана прекалено сериозна. Но мисля, че няма такава опасност, защото съм си роден идеалист, мечтател и романтик, който обаче е здраво стъпил на земята.


Кое е най-интересното нещо, което научихте от книга напоследък?


- Буквално преди два дена прочетох, че най-високият вулкан на нашата планета се намира на Хавайските острови и се нарича Мауна Лоа с височина над 4000 метра.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK