Българско изследване е в топ 100 в света на книгите за комунистическия режим

Нася Кралевска

© Стопкадър от YouTube

Нася КралевскаТекстът е препубликуван от desebg.com. Заглавието е на "Дневник".


Книгата на българската журналистка и писател Нася Кралевска "Комунизмът в битка с демокрацията" (2010 г.) намери място в престижна класация на топ 100 на най-продаваните книги за комунизма в света.


Класацията (представена в CNN и Forbes) е публикувана на сайта BookAuthority, който идентифицира и оценява най-добрите книги в света въз основа на препоръки от лидери, мислители и експерти.
Книгата на Нася Кралевска заема 65-то място в класацията в компанията на имена като Збигнев Бжежински с неговото изследване "Големият провал" - Раждането и смъртта на комунизма през ХХ век (1990 г.), носителката на наградата "Пулицър" Ан Апълбаум с "ГУЛАГ" (2004 г.) - най-пълната история на съветската лагерна система за принудителен труд и изследването ѝ от 2012 г. "Желязната завеса", посветено на смазването на Източна Европа, 1944-1956 г., "Възходът и падането на комунизма" (2010 г.) на Арчи Браун, носител на наградата WJM Mackenzie за най-добра книга по политически науки за 2010 г. и др.


Гулаг – лагерите на смъртта (твърди корици)
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


В класацията място намират и трудове на Маркс, Енгелс и Ленин, а също така и съвременни биографии на Сталин и Че Гевара. В топ 100 на най-продаваните книги за комунизма се нареждат и изследвания за тоталитарния комунистически режим в Китай, както и такива, посветени на Студената война и шпионажа в този период между Източния блок и Запада.


Присъствието на "Комунизмът в битка с демокрацията" на Нася Кралевска в тази класация е изключително, като се има предвид, че това е единственото изследване за комунистическия режим в България, издадено на английски език.


"Комунизмът в битка с демокрацията" е английският вариант на българския оригинал "Без заглавие" на Кралевска - претърпял пет издания в България.


Нася Кралевска е дъщеря на д-р Атанас Кралевски, преследван и арестуван от комунистическия режим през 1949 г. заради отказа да се отрече от убежденията си на демократ и за разпространяването на "неверни твърдения" за "народната власт" и клевети за починалия същата година комунистически вожд Георги Димитров.


Той е осъден на 3 години строг тъмничен затвор, глоба и лишаване от граждански права и лекарски права за срок от 7 години.


През 80-те години на ХХ век Нася Кралевска се омъжва за американския учен Ерън Оуенс и оттогава живее в САЩ, но не престава да се интересува от случващото се в родината ѝ.


Нещо повече именно след краха на комунистическия режим тя пише своите изследвания и ги издава в България (книгите ѝ са представени в библиотеката на desebg.com), а също така се изявява като активен публицист със стотици статии в периодичния печат след 1989 г. и също така електронни медии.


Нася Кралевска: Истината за комунистическия режим в България е стигнала до много читатели по света


Бихте ли припомнили как решихте да напишете книга "Без заглавие", чието издание на английски "Комунизмът в битка с демокрацията" попадна в топ 100 на изследванията за комунизма?


- Книгата ми "Communism versus Democracy - Bulgaria 1944 to 1997" ("Комунизмът в битка с демокрацията. България 1944-1997"), включена в списъка на 100-те най-популярни книги за комунизма от цял свят за всички времена, е английският вариант на "Без заглавие. Рушители и строители на България", издадена за първи път в София през 2001 г. Оттогава тя претърпя още четири издания на български език, като последното е от 2019 г.


Успехът на "Без заглавие" породи у мен желанието документалният ми труд да достигне и до чуждестранния читател. Още повече, че тази книга отразява две съдбовни десетилетия от новата българската история - налагането на комунистическия режим с помощта на окупиралата страната ни армия на Съветския съюз чрез масов терор и беззаконие и опитите за разграждане на червения тоталитарен режим след 1989 г.


Специално внимание в нея отделям на подводните камъни, непрестанно поставяни по пътя на демократичното развитие на България от преименуваната Българска комунистическа партия. И на градивните действия на първото ни некомунистическо правителство с премиер Филип Димитров, поело властта през есента на 1991 г. и положило огромни усилия да изгради страната ни като правова държава и да я насочи към евроатлантическа ориентация, поради което бе подло свалено от власт.


Дължа дълбока благодарност на г-н Недялка Чакалова, която преведе труда ми на английски език. Както и на д-р Нора Димитрова Клинтън, съосновател и съпрезидент на Американския научен център в София. Споменатата институция издаде през 2010 г. книгата ми на английски и я разпространи в университети и колежи из цял свят, където се изучава история на Източна Европа и комунизъм. Месеци наред "Communism versus Democracy" оглавяваше класацията на "Амазон" за най-продавана книга от Югоизточна Европа.


Смятали ли сте, че един ден тя ще е в топ 100-те най-четени книги за комунистическия режим в света?


- Не, не съм смятала. Новината ме изненада.


Как се чувствате след това постижение?


България под комунизъм
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

- Изпитвам дълбоко удовлетворение. Но най-вече от факта, че истината за България - за нейната злочеста съдба под комунистическия режим, за същността на този убийствен строй и за зловредните му последици до ден днешен - е достигнала много по-голям брой читатели, отколкото съм се надявала и в най-смелите си мечти.


В името на разобличаване на комунизма като антихуманен и престъпен строй написах и книгата "България под комунизъм" (2016, 2018 г.). Тя все още не е преведена на английски. Но вероятно и това ще се случи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK