Най-успешната книга на аржентинския поет Даниел Калабрезе излиза на български

Аржентинският поет ще присъства на премиерата й в София

© "Ерго"

Аржентинският поет ще присъства на премиерата й в СофияМагистрала номер две" - стихосбирката, с която аржентинският поет Даниел Калабрезе се утвърждава като един от най-завършените и изключителни поетични творци на нашето време, излиза и на български, съобщи издателство "Ерго". Преводът от испански е на Радина Димитрова. Двуезичното издание е част от библиотека "Световна поетична лира" на "Ерго".


Даниел Калабрезе е в България и ще присъства на премиерата, която ще се състои на 18 май, сряда, от 18.30 ч в столичния "Дада Бар" (ул. "Георги Бенковски" №10). Книгата ще бъде представена от Патриция Николова.


"Магистрала номер две" е удостоена с премията Revista de Libros в Чили и е публикувана в Испания в престижната колекция "Поетичен визьор".
"Чисти, ранени и често майсторски, разгърнати в един от най-забележителните цикли в съвременната поезия, стихотворенията от "Магистрала номер две" на Даниел Калабрезе са истински триумф на поезията, разбирана като изкуство не на думите, а на онова, което думите никога не са били в състояние да ни кажат.


Тази стихосбирка чертае маршрут, който е едновременно географски и мисловен, биографичен и метафизичен, и който в крайна сметка се възвишава като всеобхватна метафора за живота, за пътуването, а оттам и за изгубването", пише в пролога на изданието чилийският поет Раул Зурита.


Италианската версия на "Магистрала номер две" е номинирана за Premio Camaiore Internazionale сред петте най-добри чуждестранни творби.


Магистрала номер две
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Даниел Калабрезе (60) е роден в Долорес, провинция Буенос Айрес, но живее в Сантяго де Чиле. Първата му книга "Странстващото лице" е отличена с наградата Alfonsina Storni. Следват "Бъдеща пепел", "Писание върху тухла", "Еднодневни пътешествия" и "Ръждиварий". Последната печели една от наградите на Националния фонд за изкуства на Аржентина. Най-новата книга на Даниел Калабрезе е Compás de espera ("Празни тактове").


Антологии с негови стихотворения са публикувани в няколко испаноговорещи страни. Творчеството му е частично преведено на английски, италиански, френски, китайски, японски, португалски и български език. Даниел Калабрезе е основател и директор на "Аереа" - испаноамериканско списание за поезия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK