"Мандариново небе" на Холи Мартин (откъс)

Издателство "Ера"

Издателство "Ера"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Мандариново небе" с автор Холи Мартин, предоставен от Издателство "Ера"


Срещата между Айзък и Бела е повече от необичайна. Моментът - не съвсем подходящ. А фактът, че и двамата са силно привлечени един към друг е малко смущаващ.


Въпреки че напоследък е изправена пред трудности, Бела е оптимистично настроена, приема философски несполуките и вярва, че все някога колелото ще се завърти. Но когато предлага помощта си на Айзък, тя не очаква, че това ще промени напълно живота й.
Айзък пази огромна тайна от Бела, но никога не е предполагал, че ще срещне толкова открита, щедра и очарователна жена. Когато тя разкрие истината, цялата магия ще изчезне Освен ако не успее да я убеди, че между тях се случва нещо, което заслужава да разцъфти.


Холи Мартин е автор на романтични книги и печели множество литературни награди. Тя живее в малка бяла вила с изглед към морето и се е отдала изцяло на писането на любовни истории.


Откъс от "Мандариново небе" на Холи Мартин


Мандариново небе
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Дъги Харисън беше един от детската им четворка. Червенокос като Бела и всички мислеха, че са брат и сестра. Четиримата бяха неразделни до деня, в който Дъги замина за Ню Йорк и Бела заподозря, че отсъствието му разби сърцето на Идън. Той се връщаше поне два пъти годишно, с Роум поддържаха връзка, а тя - понякога и Идън - му пишеха във Фейсбук.


Сестра ѝ продължаваше да не вдига очи от лазанята в чинията си и Бела попита:
- Е, как е Дъги?
- Добре е - отвърна Роум. - Въпреки че наскоро се раздели с гаджето си,
Идън вдигна глава.
- С Кирстен?
- Да. Много я харесвал, но това не било любов и нямало смисъл да продължават.


Идън отново сведе очи.
- Горката Кирстен.
Роум сви рамене.
- Може да е по-добре. Защо да ѝ губи времето? След като не я обича, няма защо да я заблуждава. За повечето хора истинската любов е единствена. Рядко има и втора.
- За съжаление голямата любов невинаги е споделена - промълви Идън и лапна поредното голямо парче лазаня.


Бела се замисли, брат ѝ и сестра ѝ познаваха болката на разбитото от обич сърце, макар и по различен начин. Идън се беше влюбила в най-добрия им приятел, но той замина, преди да му го каже, а Роум все така страдаше след загубата на годеницата си преди шест години. Не знаеше как да им помогне, може би защото все още самата тя не беше преживявала голямата любов и не познаваше точно тази болка на разбитото сърце.


Идън отиде да донесе вода и Бела погледна Роум - думите му за единствената голяма любов я озадачиха. Той сменяше гаджетата всяка седмица, но май бе склонен да има постоянна и сериозна връзка.
- Искаш отново да намериш любовта ли?


Роум я погледна и след малко каза:
- Не знам, Бела, двамата с теб си приличаме. Ти не рискуваш и пазиш сърцето си от дълбоки чувства, а аз не искам да разбия моето за втори път и не допускам любовта. Просто се забавлявам без обвързване. Тогава няма опасност от разо­чарование и нараняване. Липсва ми истинската обич. Дългите нощни разговори, непринуденият смях, интимността с някой, който е всичко за теб, някой, който познаваш може би по-добре и от себе си.
Идън се върна и им наля вода.


- Не се ли чувстваш така с Фрея? Нямам предвид интимността, знам, че сте само приятели, но съм ви чувала как се смеете.
Роум се усмихна.
- Фрея е много забавна, но сме само приятели.
- Може да прерасне в нещо повече, защо не?


- Работим заедно и само си представи колко сложно ще бъде, ако след време скъсаме. Пък и аз не се задържам дълго с което и да било момиче.
- Защото не ги подбираш внимателно. Не са жените, които би обичал цял живот.
- Връзките с колеги са сложни. Един ми стига - заяви Бела.
- Точно така! Андрю беше голям гадняр - потвърди Идън.
Бела поруменя и кимна. От няколко години не се беше сещала за Андрю и не искаше и да си помисли, че може отново да направи подобна грешка.


Навремето работеше в голяма зала с още петдесетина колеги. Андрю обичаше да е център на внимание и бе разказал за интимния им живот, като споменал, че Бела е доста гласовита в леглото. Тя бе потресена, напусна работа и се закле никога повече да не излиза с колега.
- Роум, с теб и Фрея ще бъде различно. Вие не бихте имали проблемите, които имах с Андрю. Работите само двамата и няма кой да ви задава неудобни въпроси. Само аз и Идън!


Брат ѝ се засмя.
- И все пак, ако скъсаме, ще развалим приятелството си. За мен е удоволствие да работя с нея и тя ще ми липсва.
Идън завъртя многозначително очи, Роум я видя и попита:
- А ти ще се срещнеш ли с Дъги, когато дойде?


Усмивката на сестра му угасна. Тя сви рамене и заби вилица в лазанята. Брат ѝ отвори уста да повтори въпроса, но Бела го изгледа особено и натрапчиво, за да го накара да замълчи. И на тримата не им беше лесно... Вдигна чашата с вода и каза:
- Тост!
Роум повдигна въпросително вежди, а Идън си отдъхна заради смяната на темата.


- Пролет е! Цветята цъфтят, животинките се радват на малките си, дойде сезонът на обновлението, но както сме на остров Надежда, ние като че ли нямаме надежда за щастлива любов. Вдигам тост за новото начало! Нека се договорим, че тази година ще рискуваме, няма да се обръщаме към миналото и няма да се боим от разочарования. Ще споделяме мислите си, ще казваме на тези, които обичаме, че ги обичаме, и ще вярваме, че всички вълшебства, магии и желания ще се сбъднат! - Бела погледна към Идън и добави: - Ще сграбчим с две ръце всяка възможност за щастие и любов!


Роум и Идън не помръдваха, сякаш нямаха думи. Най-накрая той вдигна чаша и каза:
- Речено-сторено!
Бела и Роум погледнаха Идън и тя каза:
- За щастието, каквото и да е то!


Макар да не таеше големи надежди за себе си, Бела се надяваше на по-въодушевена реакция. Така или иначе, остана доволна, че брат ѝ и сестра ѝ възприеха тоста.
Чукнаха се и предварителният договор бе сключен. Бела отпи голяма глътка вода и за пръв път от много дълго време изпита вълнение и нетърпение към възможностите, които се задаваха с пролетта и предстоящата година.
Интервюто трябваше да сложи ново начало и тя нямаше търпение да промени живота си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK