"Св. св. Кирил и Методий"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3922 Весело

  северномакетата вчера, бягали с рекордна скорост, и успяли първи, първи, да се явят пред папата, тръбят наляво и надясно, от години, че те са, те са, най-вЕлики на свЕта, те са дали писмо и четмо на половин Европа!? Поредната им комплексарска история, но политиката им гази наред и постига успехи, а и според някои дописници в "Дневник", особено ивайло дичев, всичко е наред, проблеми - никакви.
  А скромна България, наистина трябва да се гордее, че има осветено чутовно дело, език, благодарение на което, същият служи на многомилионно население в Европа, вкл. и на съветските орди, пръснати на 1/6-та от Земята.
  Честит празник, днес сме абитуриенти!

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Кирилицата няма нищо общо нито с Кутмичевица, нито с Кирил и Методий. Според апокриф от 10-и век най-вероятно та Йоан Екзарх се казва "Симеон най-великият между царете нареди на мене да преправя буквите така, че да може всеки да разбира и чете ".
  Та ако ще цяла година да се газът отродниците от Скопие в Рим все тая.
  Но великото дело та Кирил и Методий те е азбуката, а развенчаването на триезичната теория. Иначе глаголицата не е била достъпна и практична. Имаме много малко текстове на глаголица.. А в Кирилицата от 26 букви Имаме 17 така наречени български руни.
  Но Кирил и Методий все така ще си останат български просветители във всички извори до 19-и век.
  Честит празник на българската култура, цивилизация и писменост.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1383 Весело

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ.


  А за Стоян Михайловски нещо не са ли се сетиле Северно мекерейците ??? Да кажат, че и той е техен.

 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  Така е. Реално, ние пишем на кирилица, която по - подхожда на населението в България тогава и е разбираема. Глаголицата е била прекалено сложна за всекидневна употреба.

 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2484 Любопитно

  Според мен, на този ден трябва да бъдат почитани 8 души - Светите Седмочисленици, които създават азбуката, и княз Борис-Михаил, без който нямаше да пишем на кирилица.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  Честит празник на всички българи, на българската писменост и култура! Бъдете живи и здрави!

 7. 7 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2484 Любопитно

  Кои са тези личности, благодарение на които азбуката ни се утвърждава?

  На първо място българският държавник цар Борис I (852-889 г.). Публична тайна е, че една писменост може да се утвърди само ако зад нея застане с цялата си политическа воля и финансова мощ една държава. Кой знае, че още две писмености са създадени в българските земи (на траките от Св. Никита Ремесиански и на готите от Вулфила), но не са се утвърдили поради това, че зад тях не застава държава. Писмеността в тази епоха е свързана главно с църквата. А за да заработят църквите в средновековна България на роден език, са необходими около 200 000 богослужебни книги. Книгите в тази епоха се правят от пергамент (специално обработени агнешки кожи). За 200 000 книги са необходими 20 000 000 агнешки кожи. Освен това за 10 000-те църкви (най-вероятно са повече) са необходими 10 000 обучени на новата писменост свещеници. Могат ли Кирил и Методий или учениците им Климент и Наум да платят 20 милиона агнешки кожи и да обучат 10 000 свещеници. Естествено не - разходи и организационни усилия в такива мащаби може да предприеме само държава, ръководена от държавник със съответната политическа воля. Цар Борис I е застанал зад това дело с цялата мощ на Българската държава. И, изглежда, много по-рано от 886 г., когато приема и дава на Климент и Наум съответните правомощия, пари и хора, за да извършат великото дело на разпространението на писмеността по цялата българска земя. Контактът, изглежда, е станал при мисията на двамата братя в днешните македонски земи и е бил личен. Брегалнишката легенда дори твърди, че това е станало в град Равен (днес развалини край Щип) и там е договорено създаването на старобългарската азбука.

  А по въпроса защо Кирил и Методий не са продължили мисията си в България отговорът е прост. Азбуката не е имала канонично признание от тогавашните авторитети по въпроса - Константинополската патриаршия и Папството. Да не забравяме, че тогава в сила е триезичната догма. Задача на Кирил и Методий е била да постигнат каноничното й признание, но това е могло да стане само ако останат византийски държавни и църковни служители. Останали в България, и те, и Борис I, и азбуката несъмнено щяха да бъдат обявени за еретически.

  Следващите позабравени са Климент и Наум. Да не се заблуждаваме. Делото на Кирил и Методий във Великоморавия рухва окончателно и без остатък в 886 г. То никога нямаше да се възроди и щеше да остане един екзотичен исторически щрих като делото на Никита Ремесиански и Вулфила, ако Климент и Наум не бяха се добрали до България. И ако освен талантливи духовници не бяха и супермениджъри. За да подготвиш десетина хиляди свещеници и да препишеш 200 000 книги, настина се изисква огромен организационен талант. Иначе волята, парите и усилията на Българската държава щяха да отидат нахалост. Нима и днес поради липсата на организаторски способности не се прахосват без видим резултат милиони левове от държавни, а и от частни мениджъри. Знаехме как го е направил Климент в Охридския книжовен център. Дейността на Наум между 886-893 г. в Плиска оставаше в сянка. Днес благодарение на българските археолози, открили книжовните средища в Голямата базилика в Плиска, Черноглавци Равна, Варна, Мурфатлар, знаем, че мащабите на дейността му са същите като на Климент. В тези средища се правят книги, подготвят се свещеници, като завършилите курса веднага сядат на преписват нови книги и т. н. А технитари (занаятчии - б. а.) под ръководството на областния управител (в Охрид той се казва Домета, а в Плиска вероятно под прекия контрол на цар Борис I) обработват милиони агнешки кожи, за да има листи за книгите.

  Е, не бива да забравяме и Цар Симеон Велики, който продължава в тази област делото на баща си. Можеше и да откаже като новия великоморавски княз и да върне гръцкия език - и без това претендира за трона на византийския Василевс. И на цар Петър (927-942), осигурил 42 мирни години, за да се затвърди докрай делото.

  На всички тях вечна им памет и вечна признателност.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 8. 8 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!
  …а на севмакетата НЕ!…защото тяхната история започва от момента на създаване на държавата им който е около 30 г

 9. 9 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  До коментар [#7] от "mitko11":

  👍🏻👍🏻👍🏻

 10. 10 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 862 Неутрално

  бе и тъжовно робско време...
  Тогаз Балканский храбър син
  навеждаше лице под гнета
  на отоманский властелин...

  На съвременника Стоян Михайловски ли да вярвам или на грантаджиите които 150 години по-късно ни втълпяват, че било османско "присъствие"? Даже всичко било много хармонично...
  Честит празник на всички!

 11. 11 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 491 Весело

  Честит празник на буквите и на журналистите от Дневник, които още не са разбрали кога Стоян Михайловски е на писал стихотворението, през 1882-а или през 1892-а…

  До коментар [#10] от "Големи яйца:)":

  Руските яйца винаги и навсякъде са били най-големите яйца… ама пусто запъртъци.

  73! Go Go
 12. 12 Профил на nmb291110861
  nmb291110861
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":Така е. Реално, ние пишем на кирилица, която по - подхожда на населението в България тогава и е разбираема. Глаголицата е била прекалено сложна за всекидневна употреба.
  —цитат от коментар 4 на Vlado Nikolov


  Запознай се с публикациите на Танев - Манев

 13. 13 Профил на Paula Fox
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 3501 Весело

  До коментар [#6] от "Vlado Nikolov":

  "Честит празник на всички българи, на българската писменост и култура!"

  24 май за национален празник!

  Всичко ще бъде наред! :-)
 15. 15 Профил на nmb291110861
  nmb291110861
  Рейтинг: 33 Неутрално

  трололололо
  —цитат от коментар 14 на plamen_b


 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6602 Неутрално

  Честит най-светъл и най-български празник! Честито и на всички , които пишат на кирилица! Това е нашият ден, нашият празник и никой не може да ни го отнеме!

 17. 17 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Както се пее в една детска песничка "...буквите от А до Я носят вечна светлина... Вслушайте се в съвременния български език - прилича на цигански, само че вместо смесица от индийски и български думи е съставен български и английски. Всеки който използва чуждици убива езикът ни и ни унищожава като народ, защото езикът е единият от стълбовете на самосъзнанието наред с религията.

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 18. 18 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  До коментар [#16] от "Роси":
  Това е нашият ден, нашият празник и никой не може да ни го отнеме!
  .................
  Путин: „В Русия днес е тържествен ден, Ден на славянската писменост, а тази писменост е дошла при нас от македонската земя.“, 24.05.2017 г.
  .....................
  „Руски филм заличи България от картата на славянската писменост
  Родината на славянската азбука е Македония, твърди прожектираната в Скопие лента
  България е заличена от картата на славянската култура и писменост в нов руски документален филм."
  www.segabg.com/hot/category-foreign-country/ruski-film-zalichi-bulgariya-kartata-na-slavyanskata-pismenost
  .................
  „Позицията на Москва:
  Кирилското писмо обединява руския и македонския език

  Поздравяваме братския македонски народ с държавния празник - Деня на Свети Климент Охридски, големият просветител, първият славянски епископ, един от основоположниците на кирилското писмо, което обединява съвременния руски и съвременния македонски език!"
  offnews.bg/sviat/pozitciata-na-moskva-kirilskoto-pismo-obediniava-ruskia-i-makedonskia-766402.html

 19. 19 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Едно пребързано и необмислено презнаване на македония доведе до редица усложнения в отнощенията между двете страни направено според ме с цел угодничество

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK