"Златното момиче" на Елин Хилдебранд (откъс)

Издателство "Сиела"

Издателство "Сиела"В рубриката "Четиво" Дневник публикува откъс от "Златното момиче", с автор Елин Хилдебранд, предоставен от Издателство "Сиела"


"Кралицата на летните романи" с нова самостоятелна книга. Новият самостоятелен роман на Елин Хилдебранд разказва топла история за непреходната любов към близките ни.


Наричана "кралицата на летните романи", американската писателка Елин Хилдебранд бързо се превърна в хит сред българските читатели с нестандартните си сюжети, в които класическият плажен романс е обогатен с криминални истории, вълнуващи герои и семейни драми.
Сега обичаната писателка се завръща у нас с новия си самостоятелен роман "Златното момиче", определян от New York Times като "най-добрата ѝ книга", който разказва зряла и осмислена история за непреходната любов към близките ни, вторите шансове и неочакваните обрати на съдбата.


В един перфектен юнски ден - такъв, в какъвто започват всичките ѝ тринайсет плажни романа - писателката и майка на три деца Вивиан Хау е ударена от кола, докато тича близо до дома си на райския остров Нантъкет. Тя се издига в Отвъдното, където научава, че ѝ е дадено едно последно лято, в което може да наблюдава какво се случва с живота на близките ѝ.


Едно лято и три свръхестествени побутвания, с които да промени развоя на събитията на Земята и да помогне на децата си в трудни моменти. А такива определено не липсват, както скоро ще разбере Виви - защото и тримата са имали своите тайни, които сега са напът да излязат на бял свят. Виви ще трябва добре да помисли къде да използва "побутванията" си.


Междувременно в Нантъкет нейната смърт остава мистерия и разваля досегашното спокойствие на това райско място, тъй като нито тя, нито полицията имат идея кой е бил зад волана при фаталния инцидент. Най-голямото притеснение на Виви пък е как ще се приеме последната ѝ книга - "Златното момиче", която съдържа тайна от собствената ѝ младост.


Когато скритите истини излизат наяве, близките на Виви ще трябва да се изправят лице в лице с грешките си от миналото и да решат всички натрупани проблеми - със или без помощ от небето. И докато те се учат да живеят без своето "Златно момиче", Виви ще трябва някак си да приеме, че трябва да ги остави.


Вълнуваща, неочаквана и невероятно нежна, "Златното момиче" повлича читателите във вихрен танц от емоции още от първата страница и ни кара да се запитаме: напускат ли ни наистина хората, които губим, стига да сме ги обичали истински?


Автор на над 25 романа, Елин Хилдебранд ("Перфектната двойка", "Опасни слухове","Зима в рая", "Каквото се случи в рая...", "Беди в рая") още веднъж ни потапя в райското безвремие на остров Нантъкет, за да разкаже една по-различна плажна история. И да припомни, че дори в дълбините на зимата у нас съществува непобедимо лято.


Златното момиче
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Откъс от "Златното момиче" на Елин Хилдебранд


Докато Виви тича по Кингсли Роуд, както всяка сутрин уверява сама себе си, че децата ѝ са си съвсем добри. Всичко им е наред! Уила има хубава работа в Историческата асоциация на Нантъкет, а мъжът ѝ тъкмо наследи лятна вила на входа на "Смитс Пойнт". Животът на Уила и Рип е същинска мечта - сега притежават къща в града и къща на плажа. И по-важното, Уила пак е бременна. Способна ли е Виви да почувства оптимизъм във връзка с това? Да, Уила ще бъде добре! Бебето ще бъде добре!


Карсън ще пожъне огромен успех в "Ловецът на миди"; напът е да се превърне в местна знаменитост. Ще изкарва пари, ще се радва на внимание, ще се среща с хора и ще предприеме следващата си стъпка: мениджър на храната и напитките в хотел или клуб. Или може би дори ще открие свой ресторант. Карсън ще се справи!
Ами Лио? (Той трябва да е гаврътнал текилата, мисли си Виви, но защо? Крайно неприсъщо му е.) Когато Лио беше малък, беше истинско бонбонче, но с всяка изминаваща година ставаше все по-голяма мистерия за Виви.


Получаваше добри оценки, беше част от училищните отбори по футбол и лакрос и в училище го харесваха, но щастлив ли е? Виви не може да прецени. Тихите води са най-дълбоки е фраза, която неизменно изниква в ума ѝ, когато мисли за сина си. Кой да знае какво се случва в тази негова глава, в сърцето му? Най-добрият приятел на Лио е Крус Десантис.


Виви възприема Крус като член на семейството; той си има свое място на масата им за хранене, знае кое къде стои, когато изпразва миялната машина, и Виви е в списъка му с контакти при спешен случай още откакто децата бяха в детската градина. През всички тези години Лио и Крус са били неразделни - Виви ги нарича "дупе и гащи". Когато двамата постъпиха в гимназията, откриха съществуването на момичетата. В десети клас Крус започна да се среща с Джасмин Кели, а в единайсети Лио се поддаде на чара на Мариса Лопрести, която го преследваше упорито още от прогимназията.


Мариса е красиво момиче, но също като някоя птица или насекомо с пъстроцветна окраска тя е опасна. Веднъж Виви дочу Мариса да осмива публикация в социалните мрежи на нейна съученичка. ("Погледни Линдзи на тази снимка, такава е тъпачка, трябва да отслабне поне с петдесет килограма и като се е захванала, най-добре да си коригира носа.") Чест правеше на Лио, че ѝ заяви да се кротне или да си върви у дома. Мариса няма други близки приятелки освен по-голямата ѝ сестра Алексис и по тази причина негодува срещу приятелството на Лио и Крус.


Всеки път когато двете момчета имат планове да прекарат време заедно - да отидат на закуска, да играят голф или да седят в стаята на Лио и да играят "Фортнайт", - тя прави сцени и неведнъж си е измисляла несъществуващи семейни драми (разправия с майка ѝ) или здравословни кризи (предполагаеми симптоми на менингит), за да си възвърне вниманието на Лио. За Виви е пълна агония да бъде свидетел на това. Единствено може да се надява, че Лио ще скъса с Мариса, преди да отпътува за колежа в Боулдър. Ще си намери нова приятелка, всяка би била стъпало нагоре.


Лио ще се оправи! На телефона ѝ идва ново съобщение. О, моля те, не Денис, мисли си.
Не, съобщението е от Карсън. Мамо, извинявай за тигана и не съм ти пила от текилата. Обичам те.
Напрежението в шията и челюстта на Виви отслабва. Децата ѝ са свестни.


Песента се сменя и зазвучават уводни акорди на китара, които привличат вниманието на Виви. "Вкаменен от любов" на Джърни. Виви едва не се препъва. Спира и се втренчва в екрана на телефона си. Какво прави тази песен в колекцията ѝ "Петкилограмов чук"? Карсън ли я е добавила? Но Карсън мрази класически рок; нарича го "музика от гроба".


Виви е втрещена. Тази песен извиква толкова живи спомени от гимназията, че ѝ се струва как, ако обърне глава, ще зърне Брет Каспиън да стои насред Кингсли Роуд. Замалко не натиска бутона, за да пропусне песента, но въпреки комплицираната им история Виви я обича, а не я е чувала от толкова отдавна. Затичва отново и припява:
- Изпепеляващата любов идва веднъж в живота!


Затворила е очи и когато осъзнава, че нещо не е наред, вече е прекалено късно - шията на Виви изпуква и тя чувства сърцето си, сякаш е пръчка динамит, която експлодира. Виви е във въздуха, лети, а после главата ѝ се блъска в земята. Кракът ѝ. Нещо е станало с крака ѝ.


Тих и далечен глас пее "Златно момиче, ще те запазя завинаги".
После музиката спира. Тъмнината се превръща в кадифена чернота. Обгръща я тишина.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK