"Млъкнете: туй е спор между славяни-братя"

"Млъкнете: туй е спор между славяни-братя"

© "Колибри"Текстът е препубликуван от "Дойче веле".

Млъкнете: туй е спор между славяни-братя,
домашен, дълъг спор, претеглен от съдбата,
и ред не е дошъл да го решите вий.


Не, това не са стихове, посветени на руската война в Украйна. Стихотворението датира от 1831 година, а перото държи Александър Пушкин - великият поет и култова фигура на руската литература. Пушкин реагира на полската независимост и подкрепата, която Франция дава на полските борци за национално освобождение, с едно твърде антиевропейско стихотворение, озаглавено "Към клеветниците на Русия".


За Пушкин това са "семейни спорове"
Пушкин призовава европейците да не се бъркат в "семейните спорове" между славяните, от които си нямали представа:


Млъкнете вие, неразбрали
опръсканите с кръв скрижали;
за вас семейната вражда
не е позор, не е беда;
за вас са нищо Прага, Кремъл;
безсмислено ви блазни вас
метежа, в който храбро мреме -
с омраза гледате към нас...


Пушкин се гневи от желанието на поляците да се отърват от попечителството на руския император Николай Първи и от френските предупреждения към Русия. Поетът припомня победата на Русия срещу Наполеон, която можело да бъде повторена:


Или пръв път с Европа спорим?
Или победния си вик
забрави руският войник?


Тургенев срещу Пушкин


Избрано (А. С. Пушкин)
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


Редица изследователи предполагат, че това стихотворение е възникнало по поръчение на императора, който е искал да превърне популярния поет в пропагандист на своя режим. Но всъщност Пушкин няма нужда да бъде убеждаван, защото и без това вярва, че съществуването на Полша като суверенна държава уврежда интересите на Русия.


Публикуването на стихотворението "Към клеветниците на Русия" предизвиква истинска буря в обществото. Разбира се, към този момент тя се разразява само епистоларно. Либерални съвременници на поета го обвиняват в "шинелна поезия", а друг голям руски писател - Иван Тургенев - пише в писмо до брат си, че по отношение на Полша Пушкин се държи "като варварин".


Поетът и литературен критик Пьотр Вясемски, който също смята, че стихотворението е опортюнистично и неприлично сервилно към императора, отбелязва в дневниците си:

"Защо ли възродената Европа трябва да ни обича? Нима ние сме дали дори малка лепта към съкровищницата на общото ни Просвещение? Ние сме спирачка по пътя на народите към постепенно морално и политическо усъвършенстване."


В същото време философът Пьотр Чаадаев, който е бил участник в битката срещу Наполеон, а по-късно е обявен за невменяем заради обида към императора, хвали Пушкин на висок глас с думите: "Вие най-сетне станахте народен поет... Открихте призванието си... Стихотворението срещу враговете на Русия е особено забележително."


Дни на Пушкиновата поезия и руската култура


Драматургия. Театрална естетика
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

В началото на юли тази година в окупирания от руските войски украински град Херсон ще се проведат "Дни на Пушкиновата поезия и руската култура". Защото тъкмо Херсон е едно от местата, където Пушкин е заточван в ранната си младост заради своите напредничави възгледи и симпатиите си към декабристите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK