Историята на Ружа Игнатова, която измами света – в книгата на Николай Стоянов

За да напише "Уанкойн: жената, която измами света", журналистът от "Капитал" разследва финансовата пирамида от 2015 г.

© "Изток - Запад"

За да напише "Уанкойн: жената, която измами света", журналистът от "Капитал" разследва финансовата пирамида от 2015 г.Издателство "Изток - Запад" публикува разследването на журналиста от "Капитал" Николай Стоянов "Уанкойн: жената, която измами света". На фокус в книгата му са дългогодишните му проучвания на измамите, извършени от Ружа Игнатова, издирвана заради пирамидата си с криптовалута.


През 2014 г. популярната като Доктор Ружа дава началото на собствената си криптовалута - уанкойн. Шумно е обявено, че предстои финансова революция, която ще демократизира плащанията. В действителност обаче това се оказва само фасада за една от най-големите финансови измами в света. Само три години по-късно компанията е събрала по най-скромни оценки над 4 млрд. долара от милиони жертви от цял свят, а създателката ѝ подобаващо се обгражда с луксозни имоти, коли, яхти, картини, рокли и бижута... докато изведнъж не изчезва. От края на 2017 г. тя е издирвана от ФБР и не се е появявала публично.


"С това обаче историята не само не свършва, но и се изпълва с още обрати и мистерии - арести и дела, натъпкани с пари апартаменти, любовна история, шпиони и шейхове. Но може би най-впечатляващото е, че след всичко това "Уанкойн" е още жива, продължава да ползва централата си в София и да привлича нови жертви", се казва в анотацията на "Уанкойн: жената, която измами света".
Николай Стоянов е разследващ и финансов журналист във вестник "Капитал" с над 15 години опит. Автор е на поредица материали за фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка, за раздаваните големи кредити от държавната Българска банка за развитие и много други финансови скандали. Разследванията му за криптовалутната измама уанкойн започват от 2015 г. и са често цитирани в международната преса.


"Дневник" публикува откъс от книгата, предоставен от издателството.


Из "Уанкойн: жената, която измами света" от Николай Стоянов


Раждането на нейно величество


Уанкойн: Жената, която измами света
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

"През последните две години бях наричана по най-различни начини. Но може би най-доброто определение, което пресата е давала, е: "Уанкойн, която се представя за убиеца на биткойн." Е, трябва да призная, че ми харесва... След две години никой няма да си спомня за биткойна! Благодаря ви, че сте тук и споделяте моята мечта, благодаря ви, че я правите възможна!"


Думите са на Ружа Игнатова пред пълната "Уембли Арена" в Лондон през 2016 г., на грандиозно събитие, кръстено КойнРъш.


Тя е пищна брюнетка с разпусната тъмна коса, плътни устни с ярко червило и вкус към скъпите и едри бижута. Облечена е в бална рокля - далеч извън бизнес етикета. Прилича повече на Шехерезада или Кармен, но всъщност е българката Ружа Игнатова или Доктор Ружа, както е известна. Жената, която ФБР и над три и половина милиона души по цял свят търсят, за да им върне парите.


А парите съвсем не са малко - по сдържани оценки създателката на криптовалутата уанкойн, израснала в най-бедната държава в ЕС, привлича поне 4 милиарда долара към проекта си.


Това е невероятна история за пари, алчност и предателства. История за възход и падение, в която като в класическа сапунена опера не липсват също ревност, отмъщение, заплахи, арабски шейхове и тежки спомени от детството. Историята на една българка, която измами света, а после изчезна от лицето на земята.


Но преди да стане публично известно, че "Уанкойн" е картонена кула, Доктор Ружа се явява на впечатляващи бизнес презентации, нещо средно между телеевангелизъм и рокконцерт, където не просто разказва за "общността" "Уанкойн". Тя привлича като магнит хиляди и хиляди нови поклонници.


Макар на тези представления да се говори за пари и инвестиции, сцената с огнени експлозии и специални ефекти повече напомня на скъпо и грандиозно шоу. Преди Ружа като подгряваща група се появява нейната свита от промоутъри, които надъхват публиката с шокиращи фрази за огромния потенциал на новото предприятие.


Ружа е кулминацията - всички очакват Криптокралицата: титла, с която тя се коронясва. Ружа се появява под звуците на "Огън момиче" (Girl on Fire) на Алиша Кийс, а над 10 000 души стават на крака, аплодирайки жената в пурпурночервена бална рокля, извезана със златни орнаменти.


Дългата ѝ до раменете гъста черна коса е леко прибрана назад, разкривайки големи блестящи обеци. Колко различно от тениските, с които се показва пред инвеститори, макар и рядко, Виталик Бутерин, създателят на криптовалутата етериум!


По това време наскоро навършилата 36 години Ружа Игнатова е вероятно най-богатата българка, макар и с германско гражданство. На рождения ѝ ден, ознаменуван с пищно парти, ѝ е пял на ухо самият Том Джоунс.
А само две години по-рано, през 2014 г., Ружа е създала и представила на света своята собствена криптовалута, уанкойн.


Единствената жена сред останалите създатели на койни и също така единствената, която се показва при всеки повод публично, за да рекламира проекта си. Останалите не го правят, дори създателят на първата криптовалута - Сатоши Накамото - е покрит с тайнственост и мистика.


Улучила е момента - първите проекти за дигитални децентрализирани пари датират още от 2009 г., когато е създаден биткойн. В началото те са занимание за шепа ентусиасти и вманиачени компютърджии, така че отнема време темата да попадне в медиите и все повече хора разбират: "Става въпрос за много пари!". През 2013-2014 г. историите за светкавично забогатели, вложили почти на шега няколкостотин долара в криптовалута, вече изобилстват.


А също и легендата за онзи, платил пица с биткойни, които сега струват стотици хиляди. Всеки ден се появяват различни нови койни. И макар повечето хора да не разбират как работят криптовалутите, всички те искат едно и също - бързо да спечелят лесни пари. Затова и кръгът инвеститори е толкова широк - от обикновени граждани, които влагат всичките си спестявания, до престъпни банди, които искат да изперат парите от дрога и нелегален трафик.


Основната идея на криптовалутите е ясна - дигитално подобие на познатите ни долари, евро или лева, защитено от непробиваем компютърен код, при което всяко плащане се записва в своеобразен гигантски публичен тефтер. Как точно технически се случва това, разбират малцина, но почти всеки вече е чувал за "копаене", "блокчейн", "дигитални портфейли"...


Заявката на Ружа Игнатова е да превърне този сложен свят, понятен само за шепа програмисти, в нещо, достъпно за всеки, както обяснява в интервю пред "Капитал" от 2015 г.


Нашата идея беше уанкойн да стане като фейсбук. Защото кое беше най-интересното през последните години? Айфон, гугъл, нещата, които ползват всички. А криптовалутата беше нещо само за елита.


По това време Ружа обяснява визията си с галещи ухото лозунги като "бъдещето на парите", "демократизиране на финансите", "глобална общност"...


Уанкойн трябва да стигне до всички, които не получават банкови услуги, да позволи евтини презгранични преводи и най-вече да се ползва лесно като всяка друга валута - с познатата пластмасова карта, извадена от джоба, или с aпликация на телефона.


На пръв поглед всичко се случва по план. Спектакълът в Лондон не е уникален. Подобни събирания се правят навсякъде по света и най-вече в големите финансови столици - Франкфурт, Дубай, Сингапур, Макао, Хонконг. На тях Ружа Игнатова, съоснователят на "Уанкойн" Карл Себастиан Грийнууд от Швеция и цяла свита сподвижници с разнообразни титли (лидери, посланици, капитани и обикновени дистрибутори) чертаят светлото бъдеще. А хиляди поддръжници, някои от тях вложили всичките си спестявания в мечтата да се качат на влака на бързото богатство, гледат графики как цената на биткойн се е изстреляла от центове до десетки, стотици, хиляди долари. И в главите си вече харчат своите уанкойни.


Самата Игнатова изгражда и полира сценичната си персона на Доктор Ружа - с безупречно образование и завиден опит, дошла от сивия скучен свят на корпоративните финанси, за да запали огъня на криптореволюцията. Но не само - всичко това е гарнирано със скъпи имоти, луксозни коли, лъскави корици на списания, пищни партита и въобще лайфстайл, лъхащ на успех... Напомня твърде много началото на биографичната книга на Джордан Белфърт "Вълка от Уолстрийт": "Купонясвах като рокзвезда, живях като крал и едва оцелях."


Има само един проблем. Зад тази бляскава фасада на "Уанкойн" не се крие нищо освен една измама, добила внушителен размах. Малко повече от година след грандиозния КойнРъш в Лондон, през есента на 2017 г., Ружа ще изчезне безследно. Това ще стане само дни след като научава, че в САЩ тайно са ѝ повдигнати обвинения за измама. Много от другите познати лица от сцената ще напуснат публично или тихомълком "Уанкойн". Но схемата няма да залезе и събитията няма да престанат. По подиумите ще дефилират нови имена, включително и най-близкият заместник на Ружа, който може да се намери - брат ѝ Константин. Нашарен с татуировки, досущ като лидер на латино банда, някогашният шофьор на електрокари (а после личен асистент на собствената си сестра) днес е защитен свидетел на американските прокурори и очаква собствената си присъда. Представлява го небезизвестният Джефри Лихман - адвокат на Джон Готи и Ел Чапо.


От изтекли по-късно вътрешни данни на компанията знаем, че когато Ружа омайва множеството на сцената на "Уембли" в средата на 2016 г., "Уанкойн" вече е привлякла над 2,5 млрд. евро от цял свят. В следващите три месеца към нея се изливат още около 800 млн. евро, но каква е финалната сума може само да се гадае. Дори и да приемем най-консервативна оценка от около 4 млрд. долара, колкото цитира нюйоркската прокуратура, това пак би поставило "Уанкойн" в топ 10 на финансовите измами в цялата световна история и най-голямата измама с дигитална валута.


А какво се случва с "изкопаните" монети? Уанкойн e практически неизползваема валута, цената ѝ се фабрикува от самата компания, а не от пазарните закони за търсене и предлагане. Другите криптовалути са децентрализирани - никой не ги контролира. Единственото, което стои зад тях и ги пази, е отворен компютърен алгоритъм и публичен блокчейн. И те привличат последователи точно защото са независими от намеса на правителства и централни банки и никой не може да печата биткойн, както се печатат долари и евро.


Но Доктор Ружа и екипът ѝ превръщат дефекта в ефект. Уанкойн се рекламира като първата централизирана криптовалута - всичко се случва на сървърите на компанията. Вместо обаче на инвеститорите да им свет­не червена лампа - защото и ножът, и хлябът са в едни и същи ръце, - те избират да вярват на гръмки фрази за финансова революция. С какво ги прилъгват? Че за разлика от другите криптовалути, добили печална слава като инструмент за всякакви престъпни дейности с възможността за анонимни трансакции, при уанкойн това няма да се случи. Само че при този дизайн централата на "Уанкойн" би могла неусетно да променя и манипулира всичко - от компютърния код до цената; както и прави.


Накратко, самата Ружа се превръща в нещо като малка централна банка. С тази разлика, че Федералният резерв, Европейската централна банка или Българската народна банка не могат просто да изключат шалтера и да изчезнат с парите. Пред Ружа няма подобни спирачки.


Събитие след събитие валят обещания как уанкойн ще се превърне в реално средство за разплащане, ще се приема от милиони търговци и ще се търгува свободно на борсите. Докато инвеститорите чакат това да се случи, единственият им шанс да опитат да си върнат вложеното е чрез привличане на нови членове, за което получават комисиони. Които клиенти да привличат други членове. Които...


Да, вече сте се ориентирали. "Уанкойн" не е кой знае колко по-различна от добре познатите от десетилетия финансови пирамиди и Понци схеми. Просто е в друга опаковка - на нещо ново, технологично и революционно. Едно скептично и критично око би могло да види пробойните зад нея дори само с обезсмислянето на блокчейна. Но мнозина са жадни за бързо богатство и се страхуват да не изпуснат шанса, затова са склонни да повярват, да вложат собствените си пари в нещо, което не разбират напълно, и дори да убедят приятели, съседи, колеги, роднини. Всеки разумен довод, всяко предупреждение се парират с обяснения, че идват от завистници, хейтъри или платени от конкуренцията подставени лица.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK