Литературният маршрут "Шишманови в София" - в чест на украинците, живяли в България

Тази година се навършиха 160 години от рождението на проф. Иван Шишманов

© "Кръг"

Тази година се навършиха 160 години от рождението на проф. Иван ШишмановСледите, които проф. Иван Шишманов е оставил в София, са на фокус в четвъртия сезон на инициативата "Литературни маршрути", съобщи фондация "Прочети София".


Водещ на литературното пътуване е Лора Шумкова - литературен теоретик, редактор и критик. Маршрутът "Шишманови в София" ще започне от дома на семейство Шишманови на ул. "Шипка" №11 на 13 юли от 18.30 ч. Тази година се навършиха 160 години от рождението на проф. Иван Шишманов, който е една от най-космополитните и всестранно развити личности в историята на националната култура, образование и политика.


Шумкова ще обърне внимание и на ролята на съпругата Лидия и сина му Димитър за европеизирането и модернизирането на младата българска държава, както и на това къде можем да разчетем следите от тяхното дело.

"В седем точки, свързани с личностите на проф. Иван Шишманов и неговите близки - тъста му проф. Михайло Драгоманов, съпругата му Лидия и сина му Димитър, Лора ще очертае техните колоритни фигури и забележителния им принос в българския културен живот от Освобождението до края на Втората световна война", разкриват от "Прочети София".

Дневник и досиета (1879 – 1927 г.)
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Маршрутът се посвещава на всички украинци, намерили втори дом в България, и ще завърши с припомняне на някои от невидимите украински следи, които при внимателно вглеждане могат да бъдат разчетени в българската литература и които отчасти се дължат на семействата Драгоманови и Шишманови.


Елисавета Багряна. Вечната и святата
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Юлската сесия на "Литературни маршрути" ще продължи на 21 юли от 18.30 ч с литературната историчка Катя Зографова, която ще разкаже историите на пет български писателки. Тазгодишният ѝ маршрут ще започне от църквата "Св. Георги", която се намира в непосредствена близост с дома на Фани Попова-Мутафова. Турът ще продължи към дома на Елисавета Багряна, за да се отбележи 95-годишнината от издаването на първата ѝ стихосбирка "Вечната и святата". В музея на Славейкови Катя Зографова ще разкаже повече за Мара Белчева и Светослава Славейкова. Литературният маршрут включва още имената на Екатерина Каравелова и Съба Вазова.


Литературна София. През обектива на "Етюд-и-те на София"
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Финалът е пред галерия Credo Bonum, където публиката ще има възможност да разгледа изложбата "Литературна София" с фотографии на Иван Шишиев и Екатерина Калугина от "Етюд-и-те на София" и кратки видеа на режисьорката Екатерина Минкова.В изложбата ще бъдат включени част от фотографиите, поместени в едноименната книга на издателство "Кръг", но и много нови снимки. Всички те ще бъдат групирани в различни тематични раздели като: библиотеки, книжарници, съвременни писатели, четящият човек, литературни сезони, Скритите букви, статуи.


Снимките показват преплитането на града и литературата; начините, по които книгите съществуват в града; местата, които са важни за литературната и културната ни памет. В изложбата ще могат да се видят също и 7 кратки видеа на Екатерина Минкова, отново свързани с литературния живот в София. Сред тях ще има и кадри от предишни "Литературни маршрути" през тази година.


На 28 юли ще бъде прожектиран документалният филм на Екатерина Минкова "Литературните места на София". Изложбата ще продължи до 6 август.


Финалната част от тазгодишната програма ще бъде през септември, когато ще се проведат още няколко съвсем нови литературни маршрута само по веднъж и ще бъде поставена паметна плоча на поета Георги Рупчев.


Събитията са със свободен достъп и без предварително записване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK