Христо Тъпчилещов - един забравен предприемач и благодетел

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  "И тъй като тогава все още няма национални архиви, нито пък единна система за съхраняването на националната памет,....."
  .........................................
  И сега, като я има тази система продължават да ни пробутват синовете и внуците на АБПФК.

 2. 2 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Тъпчиграхови и Тъпчифасулови не са ли също известни предприемачи?

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ριζοσπάστης":

  Ами заради фалшивото героизиране на разни полуграмотни червени селяндури се стига до парадокса да не знетЕ кой са Чапрашикови,кой е Венелин Ганев...или фамилията Ангарски.....Но пък се гордеете с пропуските си...Като всеки лумп.......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#3] от "Willy Messerschmitt":
  Знаем кой е Венелин Ганев. С негова помощ в Регентството редом с Цвятко Бобошевски и другаря Тодор Павлов изметохме фашизоиди като Богдан Филов след 9.IX.

 5. 5 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Похвално за "Дневник" е че публикува статия за братята Тъпчилещови.
  Това са изключително етични хора.

 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ριζοσπάστης":

  Показателно....чели сте само от измислената история на БКП......Както и предполагах

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4862 Неутрално

  До коментар [#6] от "Willy Messerschmitt":

  Виж му аватара и ще разбереш, че си губиш времето в спор с такива червени кратуни!

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5128 Неутрално

  Българският вариант на фамилиите Ротшилд - Цариград, Букурещ, Одеса

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  Хм, да! Ново свидетелство за Зловещото турско робство. Необятните пазари на Отоманската Империя и неограничената българска предприемчивост. Гордейте се, колеги!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 10. 10 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  До коментар [#8] от "penetrating":

  +++
  Добро попадение!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  "останал само със своето нявгашно килийно образование, набожен, извънредно трудолюбив, пестелив, любознателен и голям родолюбец".
  ..............
  Дарагие тавгишчи, Не се хвалете с дипломите си.
  Следвайте примера на Тъпчилещов с килийното образование.

 12. 12 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5109 Разстроено

  Хм, да! Ново свидетелство за Зловещото турско робство. Необятните пазари на Отоманската Империя и неограничената българска предприемчивост. Гордейте се, колеги!
  —цитат от коментар 9 на Сатана Ликующий


  Под тази статия няма да се появи ни един горд "роб" да ни убеждава, че "Русия ни е освободила на 3 март от турско робство". Не е удобно някак си да чете за богати, предприемчиви българи благодетели, а после да циври наляво и надясно как "всички са били роби и са мрели от бедност и глад".

 13. 13 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1849 Весело

  До коментар [#12] от "Галя Станчева":

  Някои ден ще се казва открито, че Левски и Ботев са били всъщност терористи и хора като теб ще кимат с глава :))

  Въобще, че османците всъщност са искали да ни цивилизоват ама ние сме хапали ръката която ни е галела и хранела, въобще колко неблагодарни сме били :))

 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  [quote#12:"Галя Станчева"][/quote]

  Браво , Галя !
  Защо сега няма второ българско Възлаждане ? Към това бих добавил , само границите на Независимата българска екзархия , извоювана през 1870 г - по площ по- голяма от Сан стефанска България:

  " На 28 февруари 1870 година султанското правителство издава ферман, с който узаконява обособяването на българска черковна йерархия (наречена „екзархия“) от Цариградската патриаршия.[4][1] По силата на султанския ферман и екзархийския устав, изработен от църковно-народния събор, свикан в Цариград през 1871 г., Българската екзархия е призната за официален представител на българската нация в Османската империя.

  В устава и са утвърдени две начала:

  съборност (участие на духовници и вярващи в черковното управление) и
  изборност.

  Свиканият на 12 февруари 1872 г. Временен съвет на Екзархията избира за пръв български екзарх ловчанския митрополит Иларион. Този избор обаче не е одобрен от Високата порта и на 16 февруари същата година Иларион Ловчански подава оставка и на негово място е избран видинският митрополит Антим I.
  Териториален обхват[редактиране | редактиране на кода]

  Териториалният обхват на Екзархията е посочен в член 10 от учредителния ферман:
  „ Чл. 10. Духовният окръг на тая екзархия ще обема Русенската, Силистренската, Шуменската, Търновската, Софийската, Врачанската, Ловчанската, Видинската, Нишката, Пиротската, Кюстендилската, Самоковската, Велешката, Варненската епархия (без града Варна и без двадесетте наблизо села, които се намират между този град и Кюстенджа, на които жителите не са българи), Сливенския санджак (без градовете Анхиало и Месемврия), Созополската каза (без крайморските села), Пловдивската епархия (без главния град и без град Станимака, както и без селата Куклен, Воден, Арнауткьой Долни Арбанас, Панагия, Ново село, Лясково, Ахлан, Бачково, Белащица, без манастирите Бачковски, „Свети Безсребърници“, „Света Параскева“ и „Свети Георги“). Махалата Света Богородица в града Пловдив ще трябва да влезе също в Българската екзархия, но които от нейните жители не би щели да се подчиняват на Българската Църква и екзархия, ще бъдат волни да се отделят. Подробностите по този въпрос ще се определят по взаимно съгласие между Патриаршията и Българската екзархия според вероизповедния им ред.

  Освен изброените по-горе и поименувани места ще се позволява да се подчиняват на Българската екзархия по духовните си дела и на всички ония места, жителите на които, всичките или поне двете им третини, би поискали това, стига да се докаже действителността на искането им, но понеже, както се рече, това ще става по желанието и съгласието на всичките жители, или поне на двете им третини, то, ако някой по този повод би се опитвал да произвежда някакъв раздор между жителите, той ще се привлича към отговорност и ще се наказва според законите.[5]


  Така член 10 от фермана разрешава и други, неупоменати във фермана епархии да бъдат признати за български, ако най-малко 2/3 на християнското население в нея го желае. Съобразно този параграф се извършва плебисцит в Македония под контрола на турските власти и Вселенската гръцка патриаршия. Резултатът от този референдум е включването на голяма част от Македония в границите на Българската екзархия. Това са Скопска, Охридска и Битолска епархии. След извоюване на националната независимост се създават още две епархии: Неврокопска и Старозагорска (90-те години на XIX век). "

 15. 15 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Похвално слово на проф. Милко Палангурски. Имам една забележка обаче, той никъде не споменава кой поставя основите на изследванията за българските индустриалци в българската историография след 10-ти ноември 1989 година. Вкл. и подробно изследване за Христо Тъпчилещов. Това е една от слабостите на българските историци, че не отдават значимото на бащите на темите, по които те публикуват.
  Между другото, историкът за който загатвам е споменат в Оксфордската библиография за онези, които поставят началото на българската историческа наука освободена от догмите на БКП идеологемите.

 16. 16 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#5] от "Obh":

  Ако имаш време и желание да разбереш за това какво става с българските предприемачи след 9-ти септември 1944 година ти препоръчвам първата и засега единствена статия за тяхната съдба, от която е взел данни вероятно и автора.

  Фичоров, Ив. Съдбата на българските индустриалци. 1947-1951. – Минало, 1995.

 17. 17 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 2175 Разстроено

  До коментар [#5] от "Obh":Ако имаш време и желание да разбереш за това какво става с българските предприемачи след 9-ти септември 1944 година ти препоръчвам първата и засега единствена статия за тяхната съдба, от която е взел данни вероятно и автора.Фичоров, Ив. Съдбата на българските индустриалци. 1947-1951. – Минало, 1995.
  —цитат от коментар 16 на greeneyes


  Предполагам че всички са били "експроприирани", и гонени до дупка като "биФши"...По зле и от "фашистките възпитанници"-висшисти завършили висшето си образование някъде в Европа преди 1944, и превърнали се в "парии" след 9/9-потенциални "врагове на народа"...С едно...иСключение ли да го нарека-инж' Иван Иванов, допломиран от "фашистката" Мюнхенска Политехника, и в последствие кмет на София до 9/9. Вкаран в пандиза от комунярите, но...някак си успял да проектира (и надзирава строителството) на Язовир...Искър/Сталин/друго между тях (и ще 1-2 други язовира) и т.н. Рилски водопровод-от който ЧАСТ от София получава бая качествена питейна вода!

  Да отбележа-инж. Иван Иванов е бил КАЛИБЪР от международен мащаб, и (според една градска легенда) БАШ САВЕЦКИТЕ хидро'инженери препоръчват на комунярите да мудадат да работи в първият му занаят (инженер, политик е вторият му)

  Като дете (45 набор) ми бяха втълпили една омраза към "биФшите". Това докато не се запознах лично с бащата и дядото на мой съученик в основното даскало (6то, Граф Игнатиев). Бяха им оставили две слугински мансарди в БАЯ ГОЛЯМА 6 етажна къща на Патриярха и 6' септември. Впечатлих се как хора с 1-2 поколения по възрастни от мен могат да разговарят с мен почти като равен- без да ми "държат конско"/да ми цитират клишета. ДРУГО НИВО!!!

  Бяха късметлии (таткото и дядото на моя съученик)-бяха общо'практикуващи лекари (Джи Пи на бългрски) та са продължили да работят в занаята. На аптекарите от семейството им отнели аптеките, и само на един му позволили да продължи да работи в нея: НАЙ ПОПУЛЯРНАТА аптека на ОРИГИНАЛНИТЕ (малките) 5те кюшета-Хан Крум/6ти Септември.

  Мамите в Центъра на София знаели че и в 2 след полунощ да позвъниш там-през прозорчето ще ти дадат нужното лекарство за болното дете. Там си купих и първите презервативи, и първата "живачна мас" за пичите въшки в онези диви години...преди 1968...
  До коментар [#16] от "greeneyes":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 18. 18 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5109 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ramon Asvalda":

  Не е нужно да си измисляш глупости, комунистите са измислили достатъчно лъжи. И да, България е била близо 5 в. под османско владичество.
  Вместо да папагалиш тъпни от интернет, чети историята. И гледай История.бг :)

  https://bnt.bg/bg/a/istoriya-bg

 19. 19 Профил на PaulaFox
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  Хм, да! Ново свидетелство за Зловещото турско робство. Необятните пазари на Отоманската Империя и неограничената българска предприемчивост. Гордейте се, колеги!
  —цитат от коментар 9 на Сатана Ликующий


  И да, и не. Не бива от една крайност да се хвърляме в друга. Все пак проф. Палангурски е предал, ако и лаконично, доста красноречиво контекста с фрази като: "среда, която е далеч по-токсична за стопанска предприемчивост и закрила на капитала", " друго е да си представител на един все още непризнат от никого народ в бурните политически водовъртежи на османската столица, където гаранцията за капитала, договорите и дори живота не са особен приоритет за държава и общество."

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 21. 21 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5109 Неутрално

  До коментар [#12] от "Галя Станчева":Някои ден ще се казва открито, че Левски и Ботев са били всъщност терористи и хора като теб ще кимат с глава :)) Въобще, че османците всъщност са искали да ни цивилизоват ама ние сме хапали ръката която ни е галела и хранела, въобще колко неблагодарни сме били :))
  —цитат от коментар 13 на Ramon Asvalda


  Ето ти предаване точно за теб, а най - добре ти отговарят след 43-та мин. - ясно и безспорно.

  https://bnt.bg/news/za-polzata-ot-istoriyata-kak-ya-prepodavame-dnes-306230news.html

 22. 22 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5109 Неутрално

  Харесвам повече другия водещ - Георги Ангелов.

 23. 23 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Похвално е че има такива книги и Дневник ни ги предлага на вниманието но щеше да бъде добре автора на статията да напише нещо по-конкретно за Тъпчилещов защото явно повечето от нас не са и чували за него.

 24. 24 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  [quote#12:"Галя Станчева"][/quote]

  Освобождението на 3 март е признато от тогавашните българи, които са засвидетелствали признателността си със стотици паметници, които все още стоят.

  Ето и едно мнение от Симеон Радев, Строителите на съвременна България:

  "Положението на България в края на съдбоносната 1886 година беше следното: българският престол се още незает, българското правитeлство непризнато от Силите; срещу малкото княжество, Русия със своя гняв и страшната неизвестност на своите намерения; и отвън никакво сигурно обещание за помощ. Но ако България не виждаше развръзка за своя въпрос, и Русия не виждаше изход за своята политика. И за двете тая криза беше тежест, макар по нееднакви причини: България се намираше в опасност, Русия в безсилие.
  Каква странна промяна бе станала в отношенията на тия два народа и колко невероятна щеше да се види тя, ако някой беше я предрекъл само година и нещо по-рано! До Съединението Русия има в Княжеството не само едно изключително влияние, от никого не оспорвано, но и част от властта. Министърът на войната е русин; руси, всичките офицери от ротен командир нагоре; руско, всичко във войската, устройството, реда, езика на командуването. Княжеството има свой министър на външните работи, но българската политика е неделима от руската. Духовните връзки бяха още по-силни. Обаянието на Русия, родено през вековете, увенчано от Освобождението, стоеше като верско чувство в българската душа и имаше всичките изгледи на вечност. Само една пакостна съдба можеше да го разруши; тя се яви в лицето на самата Русия."

  Дори Захари Стоянов, при това вече в условията на едно засилващо се противопоставяне с Русия, когато той самият полага огромни усилия да парира това "обаяние" пишейки за "мнимата освободителка", все пак влага в устата на Бенковски:
  — Моята цел е постигната вече! В сърцето на тиранина аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравей; а на Русия — нека тя заповяда!…

  Та Овобождението си е Освобождение, руската политика - руска политика, трябва да се научи най-сетне нашият народ да оценява нещата комплексно, вместо да се лута от една крайност в друга.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 25. 25 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  [quote#21:"Галя Станчева"][/quote]

  По-точно 44та минута. ->

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5128 Неутрално

  До коментар [#10] от "Сатана Ликующий":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на fzj53311090
  fzj53311090
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Търговци , като описания в статията се появяват чак в средата 19век. От падането ни под робство през 1396г до "Танзимата" 1839, минават над 440 години през които сведенията за въобще някакви българи са откъслечни. Имената им се броят на ръка. Ето затова сме били под робство - нямали сме елит. Никакъв. Дори Паисий е реално с мизерен сан и без образование. Ако малцина знаят за Христо Тъпчилещов, то почти нищо не знаем за конкретни българи в предходните 400години. Дори известни котелци, като Стефан Богориди(внук на Софроний) говорят на гръцки, женени са предимно за гъркини и децата им не знаят български(Алеко Богориди например). Самият Раковски в началото е гръкоман.

 28. 28 Профил на PaulaFox
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на parol
  parol
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#3] от "Willy Messerschmitt":Знаем кой е Венелин Ганев. С негова помощ в Регентството редом с Цвятко Бобошевски и другаря Тодор Павлов изметохме фашизоиди като Богдан Филов след 9.IX.
  —цитат от коментар 4 на Ριζοσπάστης


  И докарахте Пеко Таков, Мако Даков, Пандо Вандов, Цола....и ред други ЕнтелЕгентни другарЕ. Резултатът е видим.

  АБПРП - Активен борец против рашизма и путинизма
 30. 30 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 837 Неутрално

  [quote#29:"parol"][/quote]
  Разбира се. Мако Даков е най-добрият български лесовъд, подпредседател на БАН

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK