Откъс от "Хроника на болката"

Откъс от "Хроника на болката"

© Издателство ВаконВ "Хроника на болката" Иво Иванов потапя читателя в дива амалгама, съставена от напълно различни, действителни истории, разхвърляни във всички точки на времето и пространството. Между тях съществува съединителна тъкан - болката. Но дали тя е повод за отчаяние и разруха, или суровина за онази необяснима сила, върху която се крепи чудото, наречено човек?


Иво Иванов е писател, журналист, пътешественик. Повече от 30 години той разказва реални, пречупени през неговия поглед истории, които звучат като приказки. Автор е и на сборниците с разкази "Кривата на щастието" и "Отвъд играта".


Сборникът "Хроника на болката" съдържа разкази писани през последните години и няколко непубликувани текста от Иво Иванов. Тя е на пазара от 7 юли. Издателство "Вакон" предостави на "Дневник" откъс от нея.
Пътят и болката. Те са навсякъде в живота. Те са и тук, на тези страници, които решиха да запо­чнат без предговор заради историята на великата Оксана Мастърс. Ако се вгледаме внимателно в нея, ще открием, че това е история за избора. През го­дините, отредени ни на тази земя, ние всички рано или късно ще се натъкнем на изпепеляваща болка и загуба. И тогава ще трябва да направим избор: дали да бъдем погълнати и разрушени от отчаянието, или да се превърнем в Оксана Мастърс и по нейните собствени думи да отвърнем на болката с нараст­ваща сила.


Откъс от "Хроника на болката"

© Владимир Томашевич


В почти всяка от следващите истории ще от­крием, че привидно непреодолимата болка може да бъде използвана като суровина. Че силата много, много често е функция от страданието. Без болка нямаше да има Достоевски "Герника" Ван Гог Яворов Оксана Мастърс. Вижте колко много кра­сота, съзидание и светлина заместват мрака, кога­то той се сблъска с волята за живот. Днес дори Чер­вената гора е погълната от растителност и макар и изкривени, нови дървета протягат зелените си пръсти към слънцето. Въпреки че е на две крачки от Чернобил, мястото гъмжи от живот и дори радиа­цията е безпомощна.


Как е възможно, питат се учените. Не знам. Ня­кои неща невинаги имат обяснение. Как е възможно едно невръстно дете да мине през ада, без да изгори в пламъците? Как е възможно да не бъде отнесено завинаги в недрата на преизподнята от неговите демони? Как е възможно да побеждава белезите си?


Днес Оксана Мастърс е сложила няколко белега върху кожата си по свое собствено желание. Една­та татуировка е отдясно на зловещата бразда, оставена от бръснача върху корема ѝ. На нея е изо­бразено малко глухарче, чиито нежни власинки, по­ети от вятъра, се реят над цветето. От лявата страна на белега е татуирана голяма роза, до коя­то е написано:


Една роза винаги е и винаги ще си остане роза.


Оксана казва, че като малка е таила горчивина към биологичните си родители, но не и днес. Казва, че ги разбира и иска да ги открие и да се срещне с тях. Иска да научи и тяхната история, за да разбе­ре още по-добре своята собствена.


Хроника на болката
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Не мога да спра да мисля за други жени и деца и за нещата, които те са преживели. И за това колко важна може да се окаже за тях моята история. Не мога да спра да мисля за това колко е важно да ме ви­дят не просто непречупена, но живееща и процъф­тяваща. Не като някакъв обект на състрадание, а като пример за сила. Да ме видят като жена, която е открила могъщество от другата страна на своя­та травма и която заслужава да бъде възприемана не като сумата от нещата, които са ѝ се случили, а като сумата от нещата, които е направила


Спортът промени живота ми завинаги и аз винаги ще съм му благодарна. Спечелих толкова много медали Но аз не се състезавам само за да побеждавам - състезавам се, защото спортът ми помогна да разбера себе си. Спортът ми помогна да открия, че човешкото тяло, моето тяло, при­тежава сила, която никога, никога не трябва да бъде подценявана.


Моята история продължава. Тя има начало, среда и някой ден край но още е рано. Сега държа в ръце парченца от себе си и бавничко ги отделям едно от друго. А после все така бавничко отново ще ги съединя".


Повече за книгата тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK