"Сеч и меланхолия" - излезе литературна анкета с Ани Илков

Поетът е знакова фигура за почитателите на съвременната българска поезия

© Издателски център

Поетът е знакова фигура за почитателите на съвременната българска поезияИнститутът за литература при БАН възобнови проекта "Литературни анкети", започнат от проф. Иван Сарандев през 1974 г. Първата голяма анкета е с поета литератор Ани Илков и е проведена от Боряна Владимирова. Тя е озаглавена "Сеч и меланхолия".


Ани Илков е знакова фигура за почитателите на съвременната българска поезия. Автор е на стихосбирките: "Любов към природата" (1989; 2004), "Поля и мостове" (1990), "Любовници" (1991), "Изворът на грознохубавите" (1994), "Етимологики" (1996), "Зверовете на Август" (1999) и "Мала АзиЯ на душата" (2004). Приема се, че неговото творчество бележи прехода към постмодернизма в българската литература, и най-вече в поезията.


Илков е завършил "Българска филология" в Софийския университет, където по-късно - след около година работа в металургичния комбинат в Кремиковци - става преподавател по възрожденска, а после и по българска литература от първата половина на ХХ век. Бил е гостуващ лектор по български език и литература във Великобритания (1997-1999, 2010-2013) и Индия (2006-2007). Бил е в състава на журита на наградите, "Хеликон", "Иван Николов" и на други литературни конкурси. Илков е сред основателите на "Литературен вестник".
Научните интереси на авторката на анкетата Боряна Владимирова са в областта на българския символизъм, диаболизъм и съвременна българска литература. Участвала е в научноизследователски проекти на Института за литература: "Българската литература след Освобождението (1878) - личности и процеси, документи и артефакти (дигитален речник)" (от 2020) като външен сътрудник и автор на речникови статии.


Сборникът "Сеч и меланхолия" може да се намери в "Български книжици", които публикуваха на сайта си съдържанието на томчето:

  • Ани Илков - див петел и елен едновременно
  • Невъзможна идилия
  • С поглед към звездите
  • Сеч и меланхолия
  • Академична казарма, литературна бохема
  • По женските коси ли се издигнах
  • Успение, Възнесение, снизхождение
  • Ужас и унес

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK