Иън Флеминг и неговото алтер его - Джеймс Бонд

Иън Флеминг и неговото алтер его - Джеймс Бонд

© Свободна ЕвропаТекстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Иън Флеминг (1908 - 1964), писател


Произход: Англия, шотландски корени


Образование: изгонен от колежа Итън, учил в Кралската военна академия в Сандхърст
Интереси: литература, езици, шпионаж, жени, коли, алкохол


Известен с: създател на образа на Джеймс Бонд и книгите за най-известния шпионин в света


------


Бонд. Джеймс Бонд. А може би - Флеминг, Иън Флеминг. Тези имена събуждат вечния въпрос в литературата - доколко автор и герой са едно и също.


Флеминг твърди, че Бонд не прилича много на него. "Освен че носи същите дрехи като мен, ние наистина имаме твърде малко общо. По-скоро аз му завиждам за блондинките и ефективността, но не мога да кажа, че много харесвам момчето" - твърди писателят. Но дали това е така?


През 1958 г., след като прочита една от книгите за Бонд, авторът Пол Джонсън пише в статия за "Д-р Но": "Току-що завърших най-гадната книга, която съм чел. Едва издържах да не я захвърля, но продължих да чета, защото разбрах, че тук има значим социален феномен".


Този социален феномен е забавлението. Книгите, филмите, пиесите, компютърните игри, дори клишетата за Бонд, всичко е чисто забавление и който ги приема на сериозно, греши.


Но общото между Джеймс Бонд и Йън Флеминг е много повече от вкуса за дрехи. Е, има и дребни разлики. Бонд е роден в Шотландия, а Флеминг - макар от шотландски род, е роден на пъпа на Лондон. Флеминг се ражда през 1908, Бонд - 10-15 години по-късно, не се знае точно кога. Бонд има белег на лицето, Флеминг няма.


Не е известно дали писателят притежава прочутия "license to kill", какъвто има героят, но е сигурно, че Флеминг никога не е отнемал чевешки живот, докато Бонд убива стотици.


Най-значимата разлика обаче е, че Иън Флеминг умира през 1964, едва на 56, докато образът на Джеймс Бонд е жив и днес - близо век след създаването си. Също така Флеминг има опит като журналист, брокер, банкер, докато Бонд не.


Оттам нататък обаче разлики между автор и герой трудно се забелязват. И двамата са сираци - бащата на Флеминг загива във Франция през Първата световна война, а родителите на Бонд - пак във Франция, но като алпинисти. Бонд, като автора си, учи в Итън, но е изгонен, включително заради афери с момичета, губи девствеността си на 16, научава немски и френски, кара ски и играе покер.


Малко преди Втората световна война и двамата са във флотското разузнаване. Флеминг е личен асистент на началника, адмирал Годфри, а Бонд е оперативен агент. И двамата започват като лейтенанти и стават "commander", работят с американците от бъдещото ЦРУ, наградени са с "Орден на св. Михаил и св. Георги".


Истинската дейност и на двамата се разгръща след войната - Флеминг става писател, благодарение на което Джеймс Бонд спасява света, най-вече от руснаците.


Има и епизоди от живота на Флеминг, които отсъстват от живота на Бонд, но са свързани с него. Сред тях са една реална операция, в които участва Флеминг, наречена "Златното око", както и къщата в Ямайка, където пише 12-те романа и 2 книги с разкази за Бонд.


Флеминг в действителност създава и ръководи "Отряд 30" - хора, обучени в специални бойни техники и работа в тила на врага. По-късно измисля нещо като обобщен образ на перфектния шпионин. Нарича го Джеймс Бонд и е изумен от успеха му. Както сам казва: "Търсех най-скучното и безлично име, никога не съм си давал сметка, че то ще е сред най-познатите по света".


Във вилата си в Ямайка, докато не прави любов със съседката или друга жена, Флеминг пише около 2 000 думи дневно на старата пишеща машина. Романите се продават като топъл хляб, а всичко излиза извън контрол с началото на филмовата поредица.


Самият Флеминг приживе вижда само два филма за Бонд, а в наши дни те са вече над 25. В тях още по-добре се виждат приликите между автор и герой, които не са само биографични.


Флеминг и Бонд обичат жените, въпреки че Бонд остава ерген, след като жена му е убита на сватбената церемония, докато писателят сключва брак и заживява с Ан Чартърис.


И двамата имат страст към колите, пушат десетки цигари на ден и пият много алкохол. Бонд поръчва питие средно на всяка седма страница, докато минимумът на Флеминг е бутилка джин на ден, плюс уиски, коктейли, вино.


В Англия, Бонд яде стек с картофена салата, но на екзотичните места, се отдава на по-скъпи удоволствия. Любимото ядене на Флеминг също е просто - кафе с бъркани яйца, но иначе поръчва всякакви изтънчени храни.


Докато Бонд може да оцелее с този начин на живот обаче, за Флеминг това е невъзможно. Той получава през 1961 г. инфаркт и първоначално забавя темпото, но през 1964, в хотел в Кентърбъри, където играе голф, след вечеря с приятели получава втори инфаркт. Когато екипът пристига, Иън Флеминг му благодари и това са последните му думи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK