С вечер, посветена на Малина Томова, се открива новият сезон на Spirt & Spirit

През септември излезе "Книга за Малина", дело на поета Иван Цанев

© "Жанет 45"

През септември излезе "Книга за Малина", дело на поета Иван ЦаневНа 4 октомври от 19 часа в пловдивския клуб "Петното на Роршах" ще се състои разговор между Александър Секулов и Божана Апостолова, съобщи издателство "Жанет 45". Той е посветен на поетесата, преводачка, сценаристка и издателка Малина Томова (1950 - 2011). Събитието е наречено "Вечер за Малина" и с него се открива есенното издание на литературния салон Spirt & Spirit.


През септември "Жанет 45" издаде "Книга за Малина". Тя е своебразен спомен и поклон пред поетесата. Съставителството и бележките по книгата са дело на нейния съпруг - талантливия поет Иван Цанев. Той е събрал спомени от приятели и колеги, множество фотографии, статии, стихотворения и разкази, посветени на Малина Томова и нейния личен и професионален път.


Сред авторите в книгата са Божана Апостолова, проф. Светлозар Игов, Първан Стефанов, Калина Ковачева, Георги Господинов, Здравка Петрова, Светла Кьосева, Пламен Дойнов, Илко Димитров, Ани Илков, Марин Бодаков, Силвия Чолева, Йордан Ефтимов, Чавдар Ценов, Юлиан Жилиев, Яна Букова, Рада Александрова, Екатерина Йосифова и мн. др.
"Книга за Малина" е ценна и с това, че в нея има стихотворения, статии, литературни анализи и спомени от самата Малина Томова, чертаещи живота й на любима, майка, съпруга, поетеса, преводачка, сценаристка и неуморен труженик в трудното поле на литературата", отбелязват от "Жанет 45".


Книга за Малина
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Малина Томова e родена в Пловдив. Завършва руска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя е редактор на "Литературен вестник", списва вестник "Романо ило"/"Циганско сърце" и е един от основателите на Сдружението на българските писатели. Създава знаковото издателство "Стигмати". Превежда от руски език. Автор е на стихосбирките "Душа", "Ежелюбов" и "Стигмати. Книга на познанието", а съпругът ѝ, поетът Иван Цанев издаде нейната, оказала се последна, книга "Жизнен опит. Избрани страници от книга на познанието". Сценарист е на филма "Гори, гори, огънче" и на документалния филм "Василица". През 2012-а посмъртно ѝ се присъжда Националната награда за поезия "Иван Николов" за цялостно творчество.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK