Пет поетични книги се състезават за наградата "Иван Николов"

Победителят ще бъде обявен на 20 декември

© "Жанет 45"

Победителят ще бъде обявен на 20 декемвриИздателство "Жанет 45" - учредител на Националната награда за поезия "Иван Николов", обяви краткия списък на номинираните за тази година. Наградата се дава всяка година в две категории - за най-добра поетична книга и за цялостно творчество.


Победителите ще бъдат обявени на 20 декември от 18.30 часа на официална церемония в камерната зала на Младежкия театър в София.


Номинациите на журито по азбучен ред са:


Антина Златкова, "Контражур", "Жанет 45", 2022
Заради силната съпричастност към душата на обзетия от тревога човек, за страховете, осветени от безмилостното слънце на битието, хвърлящи дълги сенки, в които човешкия дух често се заселва, за милостивото разбиране, че загубата също е свят за населяване.


Васил Славов, "Ням", "Aterna Press", 2021


Заради майсторски овладяната форма, яростта, драматизма и деликатността в стиховете му, които се опитват да помирят екзистенциалната самота, подивяването на мечтата, несбъдването на надеждите на едно поколение с любовта и усещането за свобода. Заради социалната чувствителност и автентичното усещане на корена, пречупено през автобиографизма.


Кръстьо Раленков, "Смъртта разпитва вече кой си", "Scriprt", 2022


Заради късовете философия, които се отронват от тази поезия, без да пречат на художеството (напротив); заради ерудицията, която никак не пречи на удивлението от света и живота (именно живота, а не смъртта от заглавието). Заради това, че не можеш да сбъркаш тази поезия с друга.


Петя Хайнрих, "Летни хитове", "Жанет 45", 2022


Заради ясния поглед към съкрушението на човека пред невъзможността езика да изрази тайната на съществуването, за стоическия опит именно езикът да бъде приеман като единствен мост между видимото и невидимото, за поетическия език, вплел с мярка и мяра иронията към литературата и литературната самоирония.


Преслава Виденова, "Постоянна експозиция", "Жанет 45", 2021


Заради това, че няма преднамереност в този дебют, а има онази неизбежност, от която единствено може да се роди вълнуваща поезия. Заради искреността - съветник на младостта в тези стихове, зорко бдящ да не се гони ефектното, а да се остане при важното.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK