Литературно четене на "Бай Ганьо" ще отбележи 160-годишнината на Алеко Константинов

Организаторите канят всички желаещи да носят издание на класическата творба на 1 януари при скулптурата на писателя на столичния булевард "Витоша"

© Юлия Лазарова

Организаторите канят всички желаещи да носят издание на класическата творба на 1 януари при скулптурата на писателя на столичния булевард "Витоша"На 1 януари от 18 ч при скулптурната фигура на Алеко Константинов на столичния булевард "Витоша" ще бъде отбелязана 160-годишнината от рождението на големия писател и общественик. Честването е и своеобразен граждански протест срещу подмяната на патриотизма с неговите фалшификати, а мотото му гласи: "Изберете: патриотизма на Алеко или патриотизма на бай Ганьо!" .


"Заповядайте на рожден ден, на който ще присъстват и писателите Георги Господинов, Здравка Евтимова, Михаил Неделчев, Алек Попов, Елена Алексиева, Деян Енев, Калин Терзийски, Иван Ланджев, Кирил Василев и други", призова във фейсбук проф. Александър Кьосев от името на граждански комитет, организирал събитието.


Актьорът Руси Чанев ще прочете откъси от "Бай Ганьо". Организаторите канят всички желаещи да носят издание на класическата творба на Алеко Константинов и да се включат в четенето.

"Убедени сме, че любовта към родината не е в празните приказки, излишните демонстрации и развяването на байраци, а в грижата и практическата работата за нея, в отговорността и спазването на законите ѝ, в отвореността към света. Недоволни сме, че този мълчалив граждански патриотизъм, следващ заветите на Алеко Константинов, не е представен в българския парламент и няма място в политическия живот", пише проф. Кьосев.
На своеобразното събрание са поканени всички почитатели на Алеко и единомишленици - граждани, читатели, граждански и политически организации.


Бай Ганьо
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Авторът на "Бай Ганьо" е най-честният български писател, роден на 1 януари (стар стил) или 13 януари (нов стил) 1863 г. в Свищов. Учи в родния си град и в Априловската гимназия (Габрово). Завършва средно образование в Николаев (Русия) и право в Новоросийския университет в Одеса. Работи в София като съдия, прокурор, юрисконсулт, адвокат на свободна практика. Двукратно уволняван по политически причини. Посещава международните изложения в Париж (1889), Прага (1891), Чикаго (1893). Инициатор и радетел е на организирания туризъм в България. Член е на Демократическата партия, в чийто печатни издания сътрудничи. Убит е по политически причини на 11 май (стар стил) 1897 г. край с. Радилово, Пловдивско.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK