Две документални книги: държавата и спасяването на българските евреи

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Следващите сме били славяните, една историческа случайност, просто Хитлер се е разсеял - първо се налага да нападне Белград, операция "Марита", което го забавя с няколко месеца, после има летен престой при Киев и така се отърваваме. Не че нещо - но е бил расист и е щял да ни изтреби.

 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3443 Неутрално

  Никой обаче не успява да спаси клетниците от кораба СТРУМА, потопен от руска подводница край Босфора. Това е най-смъртоносната морска катастрофа след Титаник по това време.

  🇺🇦* ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание🇺🇦
 3. 3 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivan_lawyer":

  "Българите са българи, а не турци, не татари, не фини, не хуни, не чуваши, не славяни, а по своя произход те принадлежат към най-древните доиндоевропейски народи”
  пише Академик Николай Державин, Директор на славянския институт на Академията на науките на Русия (1946)
  До тези заключения той достига на базата на палеолингвинистичен анализ. Последните генетични изследвания потвърждават тези негови концепции. Той твърди, че българите са протоиндоевропейци, т.е. българите са започнали да се формират като народ още преди формирането на индоевропейците (преди 9800 години). Концепциите на академик Державин са били в основата на курсовете по българска история преподавани в Софийския Университет, когато Державин е бил президент на Всеросийската академия на науките.
  История на България, т.1 Произход на българският народ и образуване на първата българска държава на балканския полуостров.,Славиздат, С., с. 203-7; Марр Н. (1925) Избранные работы, т. V, стр. 323-372.

  До 15-ти век руси, украинци, поляци, чехи не са наричали себе си "славяни". До средновековието като славянски език е дефиниран езика на българите, а не езика на руси, поляци, словаци, словени и т.н.
  През 9-ти 10-ти век българите разпространяват българската писменост сред тези народи. От българските книги тези народи прихващат старобългарския език като свой.
  Но след завладяването на България от османците, тези народи не биха искали да се знае, че пишат и четат на езика на един поробен народ. Поради това преименуват старобългарския език на "ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКИ"

  Праз 9-ти 10-ти век, когато Преславската и Охридска книжовни школи разпространяват български книги из Европа, тогава славяни не е имало! Няма писмен документ от 7-12 век, който да говори за славяни. За славяни започва да се говори в 16 век от Петър I и особено Екатерина Велика. Тя не може да понесе мисълта, че някой друг им е дал и писменост и прегръща идеята на хърватина Мавро Орбини да се нарекат "славяни" всички народи с близки езици. Това на практика са всички общности получили четмо и писмо от българските книжовни школи. Така се изместват и подменят българските заслугите за просветата на редица народи.
  Но тогава не е имало Българска държава и нямало как българите да защитат истината.

 4. 4 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Към края на 1940, когато вече е ясно, че неутралитетът на България е неудържим и държавата ще стане част от Оста, за да не бъде окупирана, Великата Ложа на България, преди да се саморазпусне, пише едно писмо до Адолф Хитлер в подкрепа на евреите. Почти всички министри и голяма част от народните представители са братя-масони и това им помага да координират действията си и след разпускането на Великата Ложа - и в помощ на евреите. Имотите и сметките на ложите се предоставят на различни благотворителни организации, от които отиват средства и за еврейски, също формално разпуснати организации. Бойкотирането на практическото прилагане на Закона за Защита на Държавата е възможно именно по същата линия на бившите ложи.

  E PLVRIBVS VNVM
 5. 5 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  "" Наложително е да хвърлим повече светлина и върху обвиненията срещу Цар Борис Трети за депортацията на евреите от Беломорска и Вардарска Македония. По този повод ще цитирам думите на Сами Рафаел, създателят на Парашутните войски на Израел и герой на Израел във пет войни, така както съм ги записал , когато го интервюирах през септември 2002 г. Ето какво казва тогава този доблестен мъж:
  Нагла лъжа е твърдението, че България е предала на хитлеристите да бъдат изпратени в лагерите на смъртта 11 734 евреи от Беломорието и Вардарска Македония. Това не е вярно. Това е голяма лъжа. Трябва да се знае, че тогава Айхман и Дюнекер бяха упълномощени от Хитлер с неограничени права върху тези територии, окупирани от фелдмаршал Лист. Именно те направиха всичко евреите от Беломорска и Вардарска Македония да бъдат депортирани в лагера на смъртта „Майданек“…Българските административни органи там нямаха никаква власт над тези всесилни пълномощници на Фюрера. Но цар Борис Трети каквото можа да направи, го стори. Когато научи, че министърът на вътрешните работи Петър Габровски и Александър Белев –комисарят по еврейските въпроси, се готвят да станат съучастници на Айхман и Дюнекер, като набутат във вагоните евреите от старите предели на България, уволни и двамата висши сановници. С това той наруши параграф №9 от Договора между Германия и България…“ И по-нататък: “…спасяването на българските евреи е един подвиг на българите, на българските общественици и духовни водачи. Именно заради това аз питам, защо 300 000 гръцки евреи бяха оставени да заминат за лагерите на смъртта?…Къде беше тогава гръцкият Свети синод? Аз питам, къде бяха гръцките ратници, които трябваше да защитят своите сънародници – евреи. А къде бяха „прочутите“ Титови партизани? Защо не минираха релсите, по които по-късно преминаха вагоните, натоварени с евреите от Гърция, Беломорска и Вардарска Македония, тези вагони преминаха и през територията на Югославия…Именно заради това подвигът на българите трябва да се популяризира по цял свят…“(сп.“България Македония“, бр.4, 2002 г. )
  Подобни са твърденията и на израелския писател Самуел Ардити, който твърди:“…Спасението (на евреите в България –И.Н. ) анулира обвиненията срещу България и българския народ, че са били вампири и кръвожадни татари, хуни и т. н….“Народните обвинители“ от Скопие сякаш не са чули за спасението и се правят на балами и будали… Защо прочутите партизани на Тито не гръмнаха нито веднъж срещу готвената депортация на евреите от Скопие, Щип и Битоля? А днес македонските потомци на тези партизани, само търсят политическа файда от клеветите им срещу, България…“ (Феня Декало, Тел Авив, Израел, сп.“България Македония“,бр.6, 2012 г. )Всичко е ясно. Остава само УДБА да направи достъпни, ревниво пазените от нея досиета на хилядите заподозрени в предателство към режима след Втората световна война.. Тогава ще блесне истината и за мнозината люде, направили добра кариера след 1944 г., които преди това ентусиазирано са посочвали на Айхман и Дюнакер домовете на евреите. ""

 6. 6 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 3433 Неутрално

  Свестна статия, интересни книги, описващи от различни аспекти един УНИКАЛЕН за времето си факт: НИТО ЕДИН БЪЛГРСКИ ЕВРЕИН (от границите на Царство България) не е пратен в нацистките концлагери😀!

  Ама били "трудоваци", бачкали по шосетата и разчиствали свлачища...Да, тежка физическа работа за градски хора, ама ако не изпълниш нормата не те наказват строго. А семействата им се ползвали от привилегиите на "мобилизирани войници"! Не са кльопали в гурме ресторанти, но не са и гладували!

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5788 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivan_lawyer":

  Тези "Приказки под шипковия храст" за славяни, прабългари, татари и други руски етнически изобретения, вече "не хващат дикиш".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 3433 Неутрално

  До коментар [#5] от "constatator":

  Сами Рафаел е ПИЧ ОТ КЛАСА! И е "ГЕРОЙ": Първият получил един орден (след като са ги въвели в армията през 50те), защото с риск на живота си е спасил един парашутист чийто парашут се е заплел в опашката на самолета от който са скачали.

  Но не е участвал в 5 войни, бил е в армията до 1965-5 г, а до тогава е имало "само" две войни-Тази за Независтимостта (1948-49), и Синайската (1956). Обаче е познат и уважаван ОТ ВСИЧКИ минали обучение през Парашутната школа до уволненито му

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  "Мумджиев дори само по слух, донесение за произвол от примитивен фелдфебел или сигнал за подкупен поручик е изпращал начаса своите инспектори, санкционирал, отстранявал. И открито защитавал трудоваците евреи. Наказания за самоотлъчки и бягства до 5 дни не потвърждавал. Невинаги привеждал в изпълнение дори съдебни присъди. Това става известно по-късно, след 9 септември 1944, когато е арестуван и изправен пред Седми състав на Народния съд за антисемитизъм. Две петиции от сто евреи трудоваци, предимно от Пловдив, твърдо настояват да бъдат снети обвиненията от полковника. И става чудото - той е оправдан, спасен от евреи. Умира през 1954 г. на 67 години."

  Колко много ни липсват тези българи днеска........ ! Поклон пред светлата им памет ! Направили са това, което им повелява човечността и ценностната им система, затова и хората са ги обичали и запомнили с добро !
  И се радвам, че темата за спасяването на българските евреи се постави непосредствено след новата година. Не че е нещо ново, но на фона на всичко останало просто ни припомня кое е това, което ни липсва не само на нас днес, но и на големи държави и събития, случващи се в самата Европа вече 10 месец от....третия ден на една спец операция........

 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4766 Неутрално

  Подобни книги за спасяването на българските евреи пропускат да отбележат , че до края на ВСВ въобще не се е говорело и не се е знаело за "лагерите на смъртта" в Германия. Концентрационните лагери в Германия официално са били трудови лагери. Когато се е говорело за изпращане или не изпращане на евреите в тези лагери , не се е имало съзнанието за изпращане или не изпращане на тези хора на смърт. Не се е имало съзнанието , че евреите се спасяват от смърт. Цар Борис е е предотвратил изпращането на българските евреи като е създал в България трудови лагери за евреи. Убедил е Хитлер , че България също има нужда от техния физически труд. Разликата в трудовите лагери за евреи в Германия и България е била , че в българските не е имало камери за "дезинфекция" на дрехите с химически препарати.

 11. 11 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 3433 Неутрално

  Опс, корекция: Сами Рафаел е бил в 4 войни (горните две+6 дневната+"The War of Attrition" 1968-1971) и се е уволнил през 1969 като майор. В запаса е бил няколко години след това и освободен с чин подполковник-сегаа провЕрих фактите...

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 12. 12 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Никой обаче не успява да спаси клетниците от кораба СТРУМА, потопен от руска подводница край Босфора. Това е най-смъртоносната морска катастрофа след Титаник по това време.
  —цитат от коментар 2 на Николай Колев


  И досега не е доказано как е потопен Струма. Има много разминавания във версията, че е била съветска подводница. Но пък няма никакви разминавания във факта, че кораба е бил спрян в Истанбул от англичани. И британската дипломация е принудила Турция да не пропуска кораба да продължи пътуването си към заветното спасение. Напротив, върнали са го в Черно море без работещ двигател и на произвола на съдбата. Просто в онзи момент Велика Великобритания е била против създаването на държава Израел.

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  Никой обаче не успява да спаси клетниците от кораба СТРУМА, потопен от руска подводница край Босфора. Това е най-смъртоносната морска катастрофа след Титаник по това време.
  —цитат от коментар 2 на Николай Колев


  Става въпрос за трафик на хора обрани от румънски цигани и митничари а след това изгонени обратно от турски и британски расисти, на борда не е имало евреи богаташи а само съдържатели на малки гешефти! Прав си това е голяма трагедия, но до сега е доказана само вината на комшулука и британците които са държали не много богати евреи в лагери в Кипър, доста време след войната. Теорията за подводница е невярна, ушанките каква мотивация имат да изтребят евреи бежанци?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#10] от "tacheaux":

  Знаело се е за много лагери, включително в Германия в част от обществото. Просто никой не е допускал тези мащаби.
  В България се е знаело, че например румънците методично убиват евреите. Убили са над 400 000 евреи.

 15. 15 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivan_lawyer":

  абсолютно си прав!
  БИОНИКАТА си е поставила за цел съзвдаването на чистата арийска раса. Изчислила е, че за премахването на примесите и при тимпът на възпроизвеждане ще и трябват 600 години, за да го постигне. Чистата арийска кръв не е била толкова много. Дори в Германия секи е бил длъжен да определи точно какъв вид мелез е и е получавал ограничения за сношаване и възпроизводство. Ей затав се е появил и митът за ХИЛЯДОЛЕТНИЯ РАЙХ! 600 ГОДИНИ ДО ИЗЧИСТВАНЕТО И ОЩЕ 400 НА ВЛАСТ, за да се види ефектът от превъзходството......................

 16. 16 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  До коментар [#10] от "tacheaux":

  Баба ми, родена 1913, разказваше, че много добре са знаели за лагерите, макар и не в подробности. Да, тя е принадлежала към образованите градски елити, знаели са езици, имали са радио в къщи (това е било все още лукс в България към 1940), дядо ми, като немскии възпитаник, завършил берлинската политехника през 1927, е имал доста частни и бизнес контакти в Райха, а там се е знаело какво се случва на евреите.

  E PLVRIBVS VNVM
 17. 17 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Спасяването на българските евреи е повод за гордост. Поздравления за тези две книги, които дават светлина над малко известни факти.

  От баба ми знам за няколко интересни случки през ВСВ, вкл. потопяването на Струма, който тогава обществото е мислило, че е немско дело.

  Дядо ми, заможен търговец, е помогнал парично и най-вече с познанства на две семейства да стигнат до Палестина. След промените едните са ни идвали на гости за малко и имаше доста съзли от двете страни (на абба ми и на тях).

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivan_lawyer":
  "Следващите сме били славяните, една историческа случайност, просто Хитлер се е разсеял - първо се налага да нападне..."

  Прав си.
  Важно е да виждаме историческите аналогии.
  Путин не беше спрян през 2008 г и днес продължава в Украйна.
  Ако не спрем Путин сега дали ще сме следващите или ще ни отложи, не е от голямо значение.

  подпис
 19. 19 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#12] от "Големи яйца:)":

  Ами те затова и си насочват "стрелите" срещу представителите на Великобритания (и арабите, които са в съюз с тях). Убива официалният британски комисар (сър Майкъл?), взривяват щаб квартирата им настанена в хотел в Йерусалим през 1946г., а и преди това доста терористични акции срещу отговорни британци, Нощта на мостовете, Нощта на влаковете...И защо Великобритания е била толкоз против създаването на израелска държава?

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9292 Неутрално

  Българите казват "не".
  След това идва руския окупатор и пречупва/променя българите.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 549 Любопитно

  Рюте евреин ли е?

  Pederugi kradat Bulgaria. PP - v kausha!
 22. 22 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Izaäk Rutte е бащата на Рюте, дядото е Izaäk Johannes. И не ни пуска този в Шенген.

  Pederugi kradat Bulgaria. PP - v kausha!
 23. 23 Профил на todorvas
  todorvas
  Рейтинг: 124 Неутрално

  [quote#12:"Големи яйца:)"][/quote]

  Великобритания е била против Израелската държава да се създава от българи. Затова са уредили да се издавят ония на “Струма”.
  Отделно Хитлер преди войната е съдействал на евреите да се изнасят към Палестина и даже ги е въоръжавал.
  Сталин също е помагал за Израел, отделно, че им е направил Еврейска автономна република, която все още си съществува като субект на Руската Федерация — Еврейска Автономна Област.
  За съпругата на Молотов, човекът, който е движел международните договори на Сталин, няма смисъл да се говори. Той Молотов да не е бил наистина чук, че да не може да си напише договорите.

 24. 24 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5341 Разстроено

  Дано всички в ЕП прочетат тези затрогващи до сълзи 2 книги, после да гледат и филма "Второто освобождение", та най - накрая да разберат, че България е изстрадала комунизма, изстрадала е предателството на коалицията със сталин. И да се засрамят, че не ни помогнаха за декомунизацията и лустрацията.

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  До коментар [#5] от "constatator":

  "Нагла лъжа е твърдението, че България е предала на хитлеристите да бъдат изпратени в лагерите на смъртта 11 734 евреи от Беломорието и Вардарска Македония. Това не е вярно. Това е голяма лъжа. Трябва да се знае, че тогава Айхман и Дюнекер бяха упълномощени от Хитлер с неограничени права върху тези територии, окупирани от фелдмаршал Лист. Именно те направиха всичко евреите от Беломорска и Вардарска Македония да бъдат депортирани в лагера на смъртта „Майданек“…Българските административни органи там нямаха никаква власт над тези всесилни пълномощници на Фюрера. Но цар Борис Трети каквото можа да направи, го стори. Когато научи, че министърът на вътрешните работи Петър Габровски и Александър Белев –комисарят по еврейските въпроси, се готвят да станат съучастници на Айхман и Дюнекер, като набутат във вагоните евреите от старите предели на България, уволни и двамата висши сановници. С това той наруши параграф №9 от Договора между Германия и България…“ И по-нататък: “…спасяването на българските евреи е един подвиг на българите, на българските общественици и духовни водачи. Именно заради това аз питам, защо 300 000 гръцки евреи бяха оставени да заминат за лагерите на смъртта?…Къде беше тогава гръцкият Свети синод? Аз питам, къде бяха гръцките ратници, които трябваше да защитят своите сънародници – евреи. А къде бяха „прочутите“ Титови партизани? Защо не минираха релсите, по които по-късно преминаха вагоните, натоварени с евреите от Гърция, Беломорска и Вардарска Македония, тези вагони преминаха и през територията на Югославия…Именно заради това подвигът на българите трябва да се популяризира по цял свят…“(сп.“България Македония“, бр.4, 2002 г. )"


  За съжаление, малко са тези, които се интересуват от цялата истина а още по - малко които искат да я отстояват........

 26. 26 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#12] от "Големи яйца:)":Ами те затова и си насочват "стрелите" срещу представителите на Великобритания (и арабите, които са в съюз с тях). Убива официалният британски комисар (сър Майкъл?), взривяват щаб квартирата им настанена в хотел в Йерусалим през 1946г., а и преди това доста терористични акции срещу отговорни британци, Нощта на мостовете, Нощта на влаковете...И защо Великобритания е била толкоз против създаването на израелска държава?
  —цитат от коментар 19 на zara09


  Всички тези събития които описваш са след войната когато британците открито работят срещу създаването на държава Израел. Дори са връщали кораби с евреи които са се добрали до Палестина. Връщали са хората в същите лагери от които са дошли. А не са искали създаването на държава Израел защото не са искали да си навлекат омразата на арабите. И заради петрола. Същите съображения са имали и американците. Труман еднолично решава да гласува "за" в ООН.

 27. 27 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#23] от "todorvas":

  Е, да, но на "Струма" е имало не само български евреи....Така че не ми се вярва това да е причината...

 28. 28 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 905 Любопитно

  Не знам подробностите около спасяването, но дълго време се повтаряше мантрата, че видите ли, българският народ бил спасил евреите си, пренебрегвайки режима оттогава, който според мнозина бил фашистки.
  Ммммда
  Но когато се говореше за Възродителният процес, народа ни лук ял, ни мирисал.
  Режима бил виновен.

 29. 29 Профил на todorvas
  todorvas
  Рейтинг: 124 Неутрално

  Не знам подробностите около спасяването, но дълго време се повтаряше мантрата, че видите ли, българският народ бил спасил евреите си, пренебрегвайки режима оттогава, който според мнозина бил фашистки. МмммдаНо когато се говореше за Възродителният процес, народа ни лук ял, ни мирисал. Режима бил виновен.
  —цитат от коментар 28 на Pomak


  Възродителният процес беше преименуването с български имена на циганите и мюсюлманите (турци, татари и др.) в Народна Република България от 1981 г. и завърши през 1989 г. с една миграция на желаещите да се изселят в Турция, много от които направо заминаха за Германия, а в края на 1989 г. можеха да си върнат имената и правата в България, включително пенсии и т. н.
  Засегнати са били около 800 000 душиш с мюсюлмански имена, като корпусът на младите мюсюлмани е бил над 300 000.
  Резултатът от “екскурзията” — в България нямаше кой да започне война с мюсюлманите, както започна в Югославия и Съветския съюз — другите две социалистически държави с омесени с много мюсюлмани, освен България.
  В Косово и Босна войната я разпалиха външни хора, там от столетия местните християни и мюсюлмани не са имали войни заради вярата, заедно ходеха да плющят в Германия.

 30. 30 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3443 Неутрално

  До коментар [#12] от "Големи яйца:)":

  Ами косвени са доказателствата, да, но пък са доста убедителни. В бордовия дневник на подводницата е записано, че е потопила кораб на тази дата, а други случаи тогава не са регистрирани. Англичаните спазват ангажимента към арабите, съгласно Бялата книга:
  https://en.wikipedia.org/wiki/White_Paper_of_1939

  🇺🇦* ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание🇺🇦
 31. 31 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1107 Гневно

  Дялъ II.

  ЗА ЛИЦАТА ОТЪ ЕВРЕЙСКИ ПРОИЗХОДЪ

  Глава I.

  ЗА ПРОИЗХОДА

  Чл. 15. Отъ еврейски произходъ са лицата, на които поне единъ отъ родителите е евреинъ.

  Не се смятатъ отъ еврейски произходъ ония лица, които са родени или ще бъдатъ родени отъ заварени отъ този законъ смесени бракове, между приели християнството лица отъ еврейски произходъ и лица отъ български произходъ и са приели или ще приематъ християнството като първа своя религия.

  Чл. 16. Всички лица отъ еврейски произходъ (съответно техните законни представители или настойници), безъ огледъ на поданството имъ, са длъжни въ месеченъ срокъ отъ влизането на закона въ сила да обявятъ произхода си въ общинското управление и въ съответното полицейско управление, за да се отбележи въ регистрите на общината, въ личната карта и полицейската картотека за лицата отъ еврейски произходъ.

  За неизпълнението на този членъ виновните се наказватъ съ тъмниченъ затворъ и глоба отъ 1.000 до 10.000 лв.

  Чл. 17. При съставяне акта за раждане на лице отъ еврейски произходъ трябва да се декларира въ съответната българска община точното име на новороденото. Общините издаватъ билетъ за кръщение на основание акта за раждане. Синагогалните настоятелства (еврейската община) при обръзването са длъжни да даватъ на новороденото името, което е посочено въ билета за кръщаване, издаденъ отъ съответната българска община. Същото име задължително се вписва и въ рожденото свидетелство.

  Всички лица отъ еврейски произходъ са длъжни да носятъ името, посочено въ акта за раждане. Това име трябва да фигурира въ всички останали книжа и документи, като: лична карта, дипломи за образование, призивни свидетелства, уволнителни билети, данъчни партиди, търговски фирми и др.

  Чл. 18. Заварените отъ настоящия законъ лица отъ еврейски произходъ, които иматъ различни имена въ някои документи, неотговарящи на името, посочено въ акта за раждането, са длъжни въ тримесеченъ срокъ да представятъ преписъ отъ акта за раждането, по който да се поправи името въ всички книжа и документи, посочени въ предидущия членъ.

  За родените преди 1893 год. трябва да се представи рождено свидетелство отъ съответната еврейска община.

  Родените въ България лица отъ еврейски произходъ, които са приели българско поданство по натурализация, трьбва да представятъ актъ за раждане въ съответната община. Родените вънъ отъ пределите на страната трябва да представятъ заверенъ преписъ отъ акта за раждане, съставенъ отъ съответната община на държавата, въ която са родени.

  Чл. 19. При покръстване на лица отъ еврейски произходъ, актътъ за раждането може да бъде поправенъ въ съответната община само следъ протоколно определение на надлежния съдъ, като новото име се вписва въ регистра на населението, но се запазва и старото (еврейското) име.

  Лица отъ еврейски произходъ и отъ женски полъ, покръстени и омъжени за българи, запазватъ като второ име своето моминско име по баща (еврейското).

  На лица отъ еврейски произходъ се премахватъ окончанията -ов, -евъ, -ичъ и пр. въ презимената и фамилните имъ имена. Същите оставатъ такива, каквито са посочени въ актовете за раждането или рождените свидетелства.

  Чл. 20. Осиновяване и припознаване на лица отъ еврейски произходъ не се допуска отъ лица отъ български произходъ.

  Глава II.

  ОБЩИ ОГРАНИЧЕНИЯ

  Чл. 21. Лицата отъ еврейски произходъ не могатъ:

  а) да бъдатъ приемани за български поданици: жените отъ еврейски произходъ следватъ поданството на мъжете си;

  б) да бъдатъ избиратели или избираеми, както въ публичноправни избори,така и въ избори на всякакви дружества и сдружавания съ идеална цель, освенъ ако изборътъ се отнася до организации само на лица отъ еврейски произходъ. Всички лица отъ еврейски произходъ, заварени отъ този законъ на изборни длъжности, които не могатъ да заематъ съгласно тая разпоредба, са длъжни да напуснатъ тия длъжности въ месеченъ срокъ отъ влизането на този законъ въ сила;

  в) да заематъ държавни, общински или други служби на публичната власть, както и служби въ частноправни организации - освенъ въ организации само на лица отъ еврейски произходъ - които иматъ някой публичноправни правилегии, или които се подпомагатъ материално отъ публичната власть. Те не могатъ да бъдатъ и агенти или представители на държавни, общински или автономни дирекции, институти и др. Всички лица отъ еврейски произходъ, които заематъ такива служби, са длъжни да ги напустнатъ въ месеченъ срокъ отъ влизането на закона в сила;

  г) да се откупуват отъ военна служба, а се свикватъ на общо основание, но служатъ само като трудоваци въ отделни трудови групи; негодните за трудова служба се облагатъ съ съответния воененъ данъкъ;

  д) да членуватъ въ организации, които се намиратъ подъ надзора на Министерството на войната;

  е) да встъпватъ въ бракъ или въ извънбрачно съжителство съ лица отъ български произходъ; бракове между лица отъ еврейски произходъ и българи, сключени следъ влизане на закона въ сила, се считатъ за несъществуващи;

  ж) да държатъ подъ каквато и да е форма за домашна прислуга отъ такива лица трябва да бъде освободена въ 15-дневенъ срокъ отъ влизането на този законъ въ сила.

  За неизпълнението наредбите на този членъ виновните се наказватъ съ тъмниченъ затворъ и глоба отъ 1.000 до 30.000 лева.

  Чл. 22. Въ учебно заведение, българско или чуждо, непредназначено само за евреи, въ което се приематъ ограничено число учащи, могатъ да се приематъ лица отъ еврейски произходъ въ размеръ, определенъ отъ Министра на народното просвещение, и то само ако няма кандидати българи.

  Глава III.

  ЗА МЕСТОЖИТЕЛСТВО НА ЛИЦА ОТЪ ЕВРЕЙСКИ ПРОИЗХОДЪ

  Чл. 23. Следъ влизането на този законъ въ сила никое лице отъ еврейски произходъ не може да се установи на ново местожителство безъ разрешение на Дирекцията на полицията. За неизпълнението на тази разпоредба виновните се наказватъ съ глоба отъ 3.000 до 25.000 лв. отъ Министра на вътрешните работи и народното здраве и се възстановяватъ на старото си местожителство.

  Не се допуска, лицата отъ еврейски произходъ да се установяватъ за въ бъдеще на ново местожителство въ София.

  Министерскиятъ съветъ, може по докладъ на Министра на вътрешните работи и народното здраве, да определя селата и градовете или части отъ тяхъ въ които не могатъ да живеятъ лица отъ еврейски произходъ, както и да определя на живущите въ такива селища нови местожителства.

  Глава IV.

  ЗА ИМОТИТЕ НА ЛИЦА ОТЪ ЕВРЕЙСКИ ПРОИЗХОДЪ

  Чл. 24. Лица отъ еврейски произходъ не могатъ да притежаватъ, владеятъ или държатъ подъ наемъ, лично или чрезъ подставени лица, непокрити полски имоти, а въ селските общини, изключая курортните такива и покрити имоти.

  Притежателите отъ еврейски произходъ на непокрити имоти са длъжни въ тримесеченъ срокъ да ги предложатъ за покупка отъ държавния поземленъ фондъ при Министерството на земеделието и държавните имоти. Фондътъ откупува тези имоти по реда на закона за трудовата поземлена собственость. Покритите имоти въ селските общини, изключая курортните такива, собственость на лица отъ еврейски произходъ, последните са длъжни да ги продадатъ въ едногодишенъ срокъ на българи или дружества само съ български капитали.

  Непредложените на държавния поземленъ фондъ непокрити имоти и неликвидираните покрити имоти на лица отъ еврейски произходъ въ упоменатия по-горе срокъ се изземватъ въ полза на касата за обществено подпомагане съ заповедь отъ Министра на вътрешните работи и народното здраве.

  Лицата отъ еврейски произходъ, които няматъ непокрити полски имоти, са длъжни да ги напустнатъ до 1 октомврий 1941 год., къмъ която дата наемните договори се развалятъ по силата на този законъ, освенъ ако договорниятъ срокъ изтича по-рано.

  Глава V.

  ЗА ПРОФЕСИОНАЛНАТА И СТОПАНСКА ДЕЙНОСТЬ НА ЛИЦАТА ОТЪ ЕВРЕЙСКИ ПРОИЗХОДЪ

  Чл. 25. Упражняването на свободна професия, търговия (изключая амбулантната) и индустрия отъ лица отъ еврейски произходъ е допустимо за всяка свободна професия, търговия (изключая амбулантната) и индустрия въ такъвъ процентъ отъ общия брой на упражняващите тази професия въ Царството, какъвто е процентътъ на населението отъ еврейски произходъ въ страната. Така определениятъ брой на лица отъ еврейски произходъ за всяка свободна професия, търговия (изключая амбулантната) и индустрия се разпределя по населени места съ огледъ броя на населението отъ еврейски произходъ въ населеното място къмъ общия брой на населението отъ еврейски произходъ въ страната.

  Министерскиятъ съветъ въ срокъ до шесть месеци отъ влизане закона въ сила определя сроковете и начините за приложение постановленията на горната алинея.

  Чл. 26. Министерскиятъ съветъ може, по докладъ на Министра на търговията, промишленостьта и труда, да ограничава, цялостно или частично, личното или капиталово участие на лица отъ еврейски произходъ въ някои клонове на търговията, индустрията, занаятите, или другъ видъ стопанска дейность, а по докладъ на Министра на финансите и на Министра на търговията, промишленостьта и труда - да взема мерки за установяване и надзираване имотното състояние на лицата отъ еврейски произходъ.

  Постановленията на Министерския съветъ, взети възъ основа на този членъ, не подлежатъ на никакво обжалване.

  Въ срокъ единъ месецъ отъ влизането на този законъ въ сила, всички лица отъ еврейски произходъ, които иматъ имоти въ Царството, са длъжни да деклариратъ имуществата си - движими и недвижими - предъ Българската народна банка, по образецъ даденъ отъ последната. Същите лица са длъжни при поискване да даватъ отчетъ предъ Българската народна банка за положението на имуществото си, включително и за направените отъ тяхъ разходи. Такъвъ отчетъ даватъ предъ Българската народна банка и всички излизащи отъ пределите на Царството лица отъ еврейски произходъ за левовете, добити отъ ликвидация или на имуществото имъ въ страната, както и за разходването на тия левове. Разполагаемите левове отъ ликвидация на имуществата имъ, спестявания и други, те са длъжни да внасятъ по текуща сметка при местна българска банка. Тегленията по такава сметка ставатъ подъ контрола на Българската народна банка. На излизащи вънъ отъ пределите на Царството лица отъ еврейски произходъ, които не изпълнятъ тази разпоредба, паспортъ и виза не се дава.

  Отчетъ предъ Българската народна банка даватъ и лицата, на които е поверено управлението на неликвидираните имущества на изселилите се или изселващите се лица отъ еврейски произходъ.

  Нарушителите на този членъ отговарятъ по закона за търговия съ външни платежни средства, като нарушенията се констатирватъ съ актъ, по реда, указънъ въ същия законъ.

  Укритите имущества на лицата, посочени въ този членъ - движими и недвижими имоти, пари, ценности и други - където и да се намерятъ, се конфискуватъ въ полза на касата за обществен подпомагане, съ заповедь на Министра на вътрешните работи и народното здраве по донесение на Българската народна банка.

  Чл. 27. Лицата отъ еврейски произходъ не могатъ:

  а) да бъдатъ собственици, акционери и участници съ капиталъ подъ каквато и да е форма въ учебни заведения или въ предприятия за всякакъвъ видъ театри, за кина, за издаване на печатни произведения, за производство и търговия съ филми и грамофонни плочи, увеселителни заведения, както и въ предприятия за хотели и за производство и търговия съ оръжие, а въ дружества за кредитъ да участвуватъ съ повече отъ 49 % капиталъ и гласове. Въ 6-месеченъ срокъ отъ влизането на този законъ въ сила такива права на лица отъ еврейски произходъ трябва да бъдатъ ликвидирани или прехвърлени върху лица отъ български произход и български поданици или на дружества съ български капитали. Неликвидираните или неотчуждените съгласно тази разпоредба права се изземватъ въ полза на касата за обществено подпомагане съ заповедь на Министра на вътрешните работи и народното здраве;

  б) да бъдатъ на каквато и да е ръководна служба - управители, директори, редактори и други ръководни служби въ предприятия, посочени въ буква "а" на този членъ. Такива лица са длъжни, въ месеченъ срокъ отъ влизането на този законъ въ сила, да напустнатъ службите си;

  в) да бъдатъ заклети експертъ-счетоводители, митнически посредници и комисионери;

  г) да търгуватъ съ държавни, общински и гарантирани отъ държавата ценни книжа и съ благородни метали;

  д) да бъдатъ членове на управителни съвети, на контролни съвети, директори, поддиректори, прокуристи и търговски пълномощници въ каквито и да било, макаръ на чистоеврейски обществени или частни кредитни учреждения и банки. Такива лица са длъжни въ месеченъ срокъ отъ влизането на този законъ въ сила, да напустнатъ службите, които заематъ, като Министърътъ на вътрешните работи, следъ вземане мнение на управителя на Българската земеделска и кооперативна банка, ако кредитното учреждение е кооперативна банка, или на управителя на Българската народна банка, ако кредитното учреждение е частно или акционерно, назначава за временни членове на управителния и контролния съвети само българи. Овакантените неизборни места (директори, поддиректори и др.) се попълватъ съ назначени отъ временния управителенъ съветъ българи. Общи събрания за избиране на редовни членове на управителния и контролния съвети трябва да се свикатъ въ тримесеченъ срокъ отъ влизането на закона въ сила;

  е) да бъдатъ собственици и управители на аптеки, дрогерии и санитарни магазини. Съществуващите такива трябва да ликвидиратъ предприятието си въ срокъ отъ една година отъ влизане закона въ сила. Главната дирекция на народното здраве обявява ликвидираните аптеки за свободни, съгласно чл. 269 отъ закона за народното здраве.

  Разпоредбите на този членъ не се отнасятъ за учебни заведения и за предприятия за издаване на печатни произведения, предназначени само за лица отъ еврейски произходъ.

  Лице отъ еврейски произходъ, което не изпълнява разпоредбата на този членъ, се наказва съ тъмниченъ затворъ и глоба отъ 4.000 до 50.000 лева, като капиталътъ, съ който е участвувалъ, се изземва въ полза на касата за обществено подпомагане, съ заповедь на Министра на вътрешните работи и народното здраве.

  Чл. 28. Въ никое дружество или предприятие, въ което не е изключенъ достъпътъ на лица отъ еврейски произходъ, не се допуска те да заематъ, за всеки видъ чиновническа служба поотделно, повече места отъ българи.

  Въ дружества или предприятия, въ които капиталътъ не е предимно еврейски, лица отъ еврейски произходъ не могатъ да участвуватъ въ ръководните служби като членове на управителни и надзорни съвети, директори, прокуристи и други такива.

  Забележка. Къмъ дружествата, въ които капиталътъ не е предимно еврейски, се приравняватъ при всички случаи по този законъ и дружества на лично участие, въ които членовете не са в мнозинство евреи. Възъ основа на това правило се определя и кои дружества са съ предимно чужди капитали, съответно съ предимно чуждо лично участие.

  Службите, които по този членъ не могатъ да се заематъ отъ лица отъ еврейски произходъ, трябва да бъдатъ освободени въ месеченъ срокъ отъ влизане на закона въ сила, като за заместването имъ се постъпва съгласно чл. 27, буква "д".

  За неизпълнение разпоредбите на този членъ виновните лица, които заематъ тези служби или отъ ръководството на съответните дружества и предприятия, се наказватъ съ тъмниченъ затворъ и глоба отъ 1.000 до 30.000 лева.

  Чл. 29. Забранява се прехвърлянето на предприятия, акции, дялове и въобще участие съ капиталъ подъ каквато и да е форма, както и на всякакви недвижими имоти, и учредяване на вещни тежести върху такива, принадлежащи на лица отъ еврейски произходъ, на чужденци по произходъ, или чужди поданици, или дружества съ предимно чужди капитали.

  Чл. 30. Всички сделки на лица отъ еврейски произходъ извършени противно на разпоредбите на този законъ, са нищожни по силата на закона. Нищожно прехвърлените права се изземватъ въ полза на касата за обществено подпомагане съ заповедь на Министра на вътрешните работи и народното здраве по реда на глава III отъ дялъ I.

  Чл. 31. Разпоредбите на чл. 30 се отнасятъ и за сделките на лица от еврейски произходъ, посочени въ чл. 29 и извършени следъ 1 септемврий 1940 год., а за сделките имъ съ акции - отъ последното общо събрание на акционерното дружество, станало преди 1 септемврий 1940 год. За тези сделки се дава 6-месеченъ срокъ отъ влизане на закона въ сила, въ който приобретательтъ на права по тези сделки е дълженъ да ги прехвърли на лица отъ български произходъ и български капитали. Следъ изтичането на този срокъ, непрехвърлените права се изземватъ по посочения въ чл. 30 редъ.

  Чл. 32. Лицата отъ еврейски произходъ не могатъ да участвуватъ като предприемачи въ обществени предприятия (по смисъла на закона за бюджета, отчетностьта и предприятията или други закони), концесии и доставки, било лично или чрезъ подставени лица.

  Заварените отъ този законъ обществени предприятия съ предприемачи отъ еврейски произходъ се довършватъ, ако не се касае за концесии, съгласно съ поеманите условия. А концесиите се считатъ за унищожени по силата на този законъ и се ликвидиратъ, ако въ концесионния договоръ не е предвиденъ редъ за това, отъ нарочна ликвидационна комисия, назначена отъ Министерския съветъ. Решението на тази комисия се одобрява отъ Народното събрание.

  Чл. 33. Разпоредбите на този дялъ II отъ закона не се прилагътъ за следните лица отъ еврейски произходъ:

  а) които са родени въ България и са имали непрекъснато местожителството си въ България до влизане на закона въ сила са български поданици и са приели християнството до 1 септемврий 1940 година;

  б) които до 1 септемврий 1940 година са встъпили въ бракъ съ лице отъ български произходъ и са приели християнството до влизане на закона въ сила.

  Същите разпоредби на дялъ II, изключая тия на пунктове "а", "б", "е", и "ж" отъ чл. 21 и членове 26 и 27, не се прилагатъ за лицата отъ еврейски произходъ, които са били доброволци въ войните или са военно-инвалиди, или са наградени съ орденъ за храбрость.

  Лица отъ еврейски произходъ, сираци отъ войните, въ всички случаи на състезание съ други лица отъ еврейски произходъ, се предпочитатъ при прилагане разпорежданията на членове 25 и 26 отъ настоящия законъ.

  Правото за използуване отъ разпоредбата на този членъ се установява съ писмени доказателства по молба на заинтересувания отъ съответния по местожителството областенъ съдъ. Съдътъ се произнася въ разпоредително заседание следъ заключението на прокурора.

  Дялъ III.

  ЗА ПРОТИВОНАЦИОНАЛНИ И СЪМНИТЕЛНИ ПРОЯВИ

  Глава I.

  ЗА ПРОТИВОНАЦИОНАЛНИТЕ ПРОЯВИ

  Чл. 34. Който върши въ страната действия, които увреждатъ името и достойнството на държавата или нацията, или върши потиводържавна или противонационална пропаганда, или накърнява националното чувство на българи, се наказва съ тъмниченъ затворъ и глоба отъ 1.000 до 50.000 лв. Същото наказание се налага и на български поданикъ, който върши такива действия въ чужбина.

  Чл. 35. Организации или предприятия, които вършатъ пропаганда въ полза на чужда държава, се забраняватъ и се разтурятъ се заповядъ на Министра на вътрешните работи и народното здраве, а съ имотите имъ се постъпва по реда на дял I, глава III.

  Който сътрудничи по какъвто и да е начинъ на такива организации и предприятия, се наказва съ тъмниченъ затворъ и глоба отъ 1.000 до 50.000 лева.

  Разпоредбите на този членъ не се отнасятъ до организации и предприятия, които съществуватъ възъ основа на международни конвенции или на решение на Министерския съветъ.

  Чл. 36. Който, съ цель за саботажъ, не извърши възложеното му обществено предприятие или повреди стоки и производствени средства, или намали производството си, се наказва съ строгъ тъмниченъ затворъ до 5 години, ако не подлежи на по-тежко наказание по други закони.

  Глава II.

  ЗА СЪМНИТЕЛНИТЕ ПРОЯВИ

  Чл. 37. Безъ предварително разрешение на Министра на вътрешните работи и народното здраве никое начинание съ идеална цель не може да получи каквато и да е материална помощь или дарение отъ чужбина.

  За неизпълнението на тази наредба виновните се наказватъ съ тъмниченъ затворъ до 1 година и глоба отъ 1.000 до 30.000 лева.

  Чл. 38. Никой не може да бъде подставено лице за покриване каквато и да е собственость на чуждъ поданикъ или чужденецъ по произходъ.

  Който присвои като поставено лице каквато и да е собственость на чуждъ поданикъ или чужденецъ по произходъ, е дълженъ да го декларира предъ съответния околийски съдия въ 3-месеченъ срокъ отъ влизането на този законъ въ сила, отъ който моментъ той (подставеното лице) се смята пълномощникъ на действителния собственикъ.

  За неизпълнението на тези наредби виновните се наказватъ съ тъмниченъ затворъ и глоба отъ 1.000 до 30.000 лева.

  Чл. 39. Всички чужди поданици, на които законите забраняватъ да притежаватъ недвижими имоти въ определени населени места, а иматъ такива, са длъжни да ги ликвидиратъ въ едногодишенъ срокъ отъ влизането на този законъ въ сила. Ако не сторятъ това, тези имоти се изземватъ безвъзмездно отъ общините възъ основа решение на съответния общински съветъ, одобрено отъ Министра на вътрешните работи и народното здраве.

  Дялъ IV.

  ОСОБЕНИ РАЗПОРЕДБИ

  Чл. 40. Организации могатъ да членуватъ въ международни съюзи, институти и др. само съ предварително разрешение на Министра на вътрешните работи и народното здраве.

  Чл. 41. Организации, които членуватъ въ международни съюзи, институти и др., са длъжни въ месеченъ срокъ отъ влизането на закона в сила, да заявятъ за членуването си редъ Министерството на вътрешните работи и народното здраве, и да поискатъ разрешение за членуването си.

  Ръководните лица на организации, споменати въ алинея първа на този членъ, които не изпълнятъ разпоредбата на същата алинея, се наказватъ съ заповедь отъ Министра на вътрешните работи и народното здраве, съ глоба отъ 1.000 до 10.000 лева.

  Чл. 42. Организация, която безъ разрешение отъ Министра на вътрешните работи и народното здраве започне да членува или продължи членуването си въ международенъ съюзъ, институтъ и др., се разтуря съ заповедь, която се съобщава на ръководството на организацията.

  Членове на ръководството на организации, които турятъ въ изпълнение едно решение за членуване на ръководената отъ тяхъ организация въ единъ международенъ съюзъ, институтътъ и др., безъ да иматъ разрешение за това отъ Министра на вътрешните на вътрешните работи и народното здраве, се наказватъ отъ последния съ глоба отъ 1.000 до 20.000 лв.

  Чл. 43. Никаква международна среща, конгресъ, конференция, научна, културна, спортна, туристическа или друга такава сбирка, не може да стане въ Царството, нито може да се участвува въ такава въ чужбина безъ предварително Министрътъ на вътрешните работи и народното здраве да разреши начинанието за нейното организиране, съответно за участието въ нея.

  За неизпълнението на тази наредба виновните се наказватъ отъ Министра на вътрешните работи и народното здраве съ глоба отъ 5000 до 50.000 лева.

  Чл. 44. Въ случаите, посочени въ членове 40, 41, 42 и 42 Министрътъ на вътрешните работи и народното здраве дава или отказва разрешението, следъ като вземе мнението на съответния министъръ и на Министра на външните работи.

  Чл. 45. Който не изпълни никакъ или както трябва една разпоредба на властьта, издадена по приложението на този законъ, се наказва съ тъмниченъ затворъ и глоба отъ 1.000 до 30.000 лв., ако неподлежи на по-тежко наказание.

  Чл. 46. Длъжностно лице, което не изпълни никакъ или както трябва постановленията на настоящия законъ и разпоредбите, издадени по неговото прилагане, се наказва, ако не подлежи на по-тежко наказание, съ тъмниченъ затворъ и глоба отъ 1.000 до 30.000 лева и се уволнява.

  Чл. 47. Лицата, които пряко или косвено укриватъ или спомогнатъ, за да се укриятъ или прехвърлятъ на чужди поданици, чужденци или дружества съ предимно чуждъ капиталъ имущества, принадлежащи на лица отъ еврейски произходъ, или подлежащи на изземване по този законъ, отговарятъ и граждански предъ касата за обществено подпомагане, солидарно, до размера на най-голямата стойность, която са имали укритите или отчуждени имущества следь укриването или отчуждаването имъ.

  Чл. 48. Глобите, налагани по този законъ, са въ полза на касата за обществено подпомагане.

  Чл. 49. По делата, подсъдни на областните съдилища, образувани съгласно този законъ, предварително следствие не се извършва. Възъ основа на произведеното отъ прокурора дознание, което трябва да стане въ 7-дневенъ срокъ, той внася делото въ съда съобвинителенъ актъ, следъ като предварително определи мярката за неотклонение на обвиняемия.

  Областниятъ съдъ разглежда делата най-късно въ двуседмиченъ срокъ отъ постъпването на обвинителния актъ. По тези дела сроковете по членове 306 и 308 отъ закона за наказателното съдопроизводство са тридневни.

  Присъдите на областните съдилища подлежатъ само на касационно обжалване въ двуседмиченъ срокъ отъ произнасянето на резолюцията. Присъдата трябва да бъде приготвена въ 3-дневенъ срокъ отъ това произнасяне.

  Върховниятъ касационенъ съдъ разглежда делата най-късно въ месеченъ срокъ отъ постъпването имъ.

  Чл. 50. Тоя законъ отменява разпоредбите на всички общи и специални закони, които му противоречатъ.

  За приложението на този законъ се издава специаленъ правилникъ.

 32. 32 Профил на todorvas
  todorvas
  Рейтинг: 124 Неутрално

  До коментар [#12] от "Големи яйца:)":Ами косвени са доказателствата, да, но пък са доста убедителни. В бордовия дневник на подводницата е записано, че е потопила кораб на тази дата, а други случаи тогава не са регистрирани. Англичаните спазват ангажимента към арабите, съгласно Бялата книга:https://en.wikipedia.org/wiki/White_Paper_of_1939
  —цитат от коментар 30 на Николай Колев


  За компенсация заселват саудити в Кувейт.
  Защото са разбрали какво има под безлюдните солени пясъци в тази част от Ирак.

 33. 33 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#12] от "Големи яйца:)":Ами косвени са доказателствата, да, но пък са доста убедителни. В бордовия дневник на подводницата е записано, че е потопила кораб на тази дата, а други случаи тогава не са регистрирани. Англичаните спазват ангажимента към арабите, съгласно Бялата книга:https://en.wikipedia.org/wiki/White_Paper_of_1939
  —цитат от коментар 30 на Николай Колев


  В бордовия дневник описанието на кораба който са потопили е много по-различен от този на Струма. 8 пъти по-голям и движещ се много по-бързо от Струма с неработещ двигател.
  Относно Бялата книга, наричана от евреите Черна, британците са имали ангажимент и към евреите. Идеята е била да бъдат създадени две независими държави. Впоследствие заради свои политически интереси, британците започват изцяло да обслужват интересите на арабите. Включително са ги въоражавали и са громили с голяма жестокост всеки опит на евреите в Палестина да създадат нещо в посока създаване на държава.

 34. 34 Профил на inquirer
  inquirer
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Ти да видиш! Дневник, вие не бяхте ли на барикадата с македонските комунисти да ни обяснявате какви примитивни фашисти са българите? Каде са Бечев, Дечев, Дичев и Смилов да се изплюят по темата? А Центъра за Либерални стратегии?

 35. 35 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 433 Неутрално

  И главнокомандващият не е знаел , какво вършат подчинените му , колкото до англичаните....а бе , сега не му е времето....

 36. 36 Профил на todorvas
  todorvas
  Рейтинг: 124 Неутрално

  [quote#33:"Големи яйца:)"][/quote]

  Евреите във Великобритания са си били добре. Какво искате?! Британците да позволят еврейска държава и да загубят положението си на спасителен остров. Освен това, ясно е било, че след войната на евреите ще се плащат обезщетения и безвъзмездни помощи столетия наред и защо да не са в Лондон получателите?

 37. 37 Профил на venciч
  venciч
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Не знам подробностите около спасяването, но дълго време се повтаряше мантрата, че видите ли, българският народ бил спасил евреите си, пренебрегвайки режима оттогава, който според мнозина бил фашистки. МмммдаНо когато се говореше за Възродителният процес, народа ни лук ял, ни мирисал. Режима бил виновен.
  —цитат от коментар 28 на Pomak


  Възродителният процес е в отговор на искането ви на автономия. И да, народът бе държан в неведение от режима.

  The greatest successes comes from the freedom to fail
 38. 38 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 753 Неутрално
 39. 39 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Цитираните изследвания и техните предходни не пречат на българомразци и комунисти като Леа Коен, чиито баща е първият евреин-шеф на изтребителен концентрационен лагер Росица в края на 40-те, и Анжел Вагенщайн, известен с извършено убийство за пари, да продължат да хулят спасителката си България където им падне и по повод и без повод....

 40. 40 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#33:"Големи яйца:)"]
  —цитат от коментар 36 на todorvas
  Евреите във Великобритания са си били добре. Какво искате?! Британците да позволят еврейска държава и да загубят положението си на спасителен остров. Освен това, ясно е било, че след войната на евреите ще се плащат обезщетения и безвъзмездни помощи столетия наред и защо да не са в Лондон получателите? [/quote]

  Британците нищо не позволяват освен ежегоден прием до 1250 евреи в подмандатната им Палестина! Ционистите разгръщат мощно партизанско движение срещу тях, съпроводено с ужасяващи бомбени атаки срещу британски хотели и бази. Британците отвръщат като изпращат в лагери в Кипър оцелелите евреи от Холокоста. За да скара Америка и Англия Сталин подкрепя създаването на еврейска държава и така предопределя гласуването в ООН за подялбата на Палестина на две държави...

 41. 41 Профил на todorvas
  todorvas
  Рейтинг: 124 Неутрално

  Цитираните изследвания и техните предходни не пречат на българомразци и комунисти като Леа Коен, чиито баща е първият евреин-шеф на изтребителен концентрационен лагер Росица в края на 40-те, и Анжел Вагенщайн, известен с извършено убийство за пари, да продължат да хулят спасителката си България където им падне и по повод и без повод....
  —цитат от коментар 39 на David Moyseev


  Ко(х)ен са като Коганович, Каг(х)ан — те са от хаганата. Нещо не се търпят с другите.

 42. 42 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Имало ли е причина да се унищожават евреите и каква е била тя може би това трябва да бъде по важно защото ако е имало то може да се повтори ... Относно България тя е малка и не може да решава подобни проблеми въпреки всичко това съм присъствал на драматични обвинения отправени към българския народ от наследници на български евреи емигрирали в Америка...но не съм чувал от такива емигрирали в Скандинавия от Германия.

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8144 Неутрално

  И сега се чудя, как след всичко сме се превърнали в това, което сме сега. Как?

 44. 44 Профил на Зеленият кон
  Зеленият кон
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Борис Трети никой и нищо не е спасил По законите ЗЗН и ЗНД е конфискувано имущество не еврейски семейства и раздадено на приближени около Борис Трети. Еврейте от Македония и Беломорска Тракия са изпратени в лагери с благословията на монарха, а тия в България е "спасил" под обществен натиск на група депутати и патриарх Кирил Български. Царчето си е бил антисемит до мозъка на костите.

  Читателю, да си представим, че си идиот. И да си представим, че си член на Конгреса. О, повтарям се!“ Марк Твен
 45. 45 Профил на Зеленият кон
  Зеленият кон
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Никой обаче не успява да спаси клетниците от кораба СТРУМА, потопен от руска подводница край Босфора. Това е най-смъртоносната морска катастрофа след Титаник по това време.
  —цитат от коментар 2 на Николай Колев


  Това какво общо има с темата бе мозък???

  Читателю, да си представим, че си идиот. И да си представим, че си член на Конгреса. О, повтарям се!“ Марк Твен
 46. 46 Профил на Johnnie Glupavia
  Johnnie Glupavia
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#12] от "Големи яйца:)":

  Е, как Британия ще е била против, след като е дала земята за тая държава?

  Слава Українi! Героям слава! Съд и затвор за колаборациониста Румен Радев!
 47. 47 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#46] от "Johnnie Glupavia":

  Британците не са дали никаква земя по простата причина, че не е била нейна. Решението за създаване на държава Израел е на ООН. Британците са там с мандат на ОН след разпадането на Османската империя.

 48. 48 Профил на Johnnie Glupavia
  Johnnie Glupavia
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#47] от "Големи яйца:)":

  "Британците са там"... интелектуалец :)

  Слава Українi! Героям слава! Съд и затвор за колаборациониста Румен Радев!
 49. 50 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#48] от "Johnnie Glupavia":

  Не мога да ти помогна.

 50. 51 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  До коментар [#5] от "constatator":"Нагла лъжа е твърдението, че България е предала на хитлеристите да бъдат изпратени в лагерите на смъртта 11 734 евреи от Беломорието и Вардарска Македония. Това не е вярно. Това е голяма лъжа. Трябва да се знае, че тогава Айхман и Дюнекер бяха упълномощени от Хитлер с неограничени права върху тези територии, окупирани от фелдмаршал Лист. Именно те направиха всичко евреите от Беломорска и Вардарска Македония да бъдат депортирани в лагера на смъртта „Майданек“…Българските административни органи там нямаха никаква власт над тези всесилни пълномощници на Фюрера. Но цар Борис Трети каквото можа да направи, го стори. Когато научи, че министърът на вътрешните работи Петър Габровски и Александър Белев –комисарят по еврейските въпроси, се готвят да станат съучастници на Айхман и Дюнекер, като набутат във вагоните евреите от старите предели на България, уволни и двамата висши сановници. С това той наруши параграф №9 от Договора между Германия и България…“ И по-нататък: “…спасяването на българските евреи е един подвиг на българите, на българските общественици и духовни водачи. Именно заради това аз питам, защо 300 000 гръцки евреи бяха оставени да заминат за лагерите на смъртта?…Къде беше тогава гръцкият Свети синод? Аз питам, къде бяха гръцките ратници, които трябваше да защитят своите сънародници – евреи. А къде бяха „прочутите“ Титови партизани? Защо не минираха релсите, по които по-късно преминаха вагоните, натоварени с евреите от Гърция, Беломорска и Вардарска Македония, тези вагони преминаха и през територията на Югославия…Именно заради това подвигът на българите трябва да се популяризира по цял свят…“(сп.“България Македония“, бр.4, 2002 г. )" За съжаление, малко са тези, които се интересуват от цялата истина а още по - малко които искат да я отстояват........
  —цитат от коментар 25 на samoedin


  От Шалом и то индивиди като Александър Оскар и Леа Коен са на мнение , че България не е спасила евреите от Македония и освен това непрекъснато пише , че и у нас евреите са били подложени на "свиреп геноцид " !

 51. 52 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1107 Гневно

  До коментар [#44] от "Зеленият кон":

  Напълно вярно.Конфискуват апартаментът ни в центъра на София и изселват в провинцията част от фамилията ни.
  Другата и част пък от стара южна Сърбия (гр.Скопие) под бълг.окупация в този период бива изпратена из концлагерите.

 52. 53 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#44] от "Зеленият кон":Напълно вярно.Конфискуват апартаментът ни в центъра на София и изселват в провинцията част от фамилията ни.Другата и част пък от стара южна Сърбия (гр.Скопие) под бълг.окупация в този период бива изпратена из концлагерите.
  —цитат от коментар 52 на Sabbath


  Какво е това "стара южна Сърбия" бе примат? Имаш възможността да плюеш в български форум точно защото задниците на предците ти са били спасени. Де да бяха в друга държава от Европа през онези години. В Румъния например. Знаеш ли как са изтребвали евреите румънците? Набутвали са ги в конски вагони и влакът е пътувал с дни без определен маршрут докато хората вътре се задушат. След това следващите.

 53. 54 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  До коментар [#53] от "Големи яйца:)":


  "Какво е това "стара южна Сърбия" бе примат? "

  Вук Стефанович Караджич е първият, който използва този термин в своя сръбски речник от 1852 г. Прилеп като град в Стара Сърбия , а Велес , Дебър и Тетово са посочени като места населени със сърби . На друго място Вук пише, че Стара Сърбия е територията на „нашия народ“, която е принадлежала на сръбската държава преди турското завладяване на Балканския полуостров . Вук със сигурност е познавал термина Стара Сърбия преди издаването на Речника. Още през 1834 г . говорейки за Дебранс, които срещна в Цетине , Вук казва, че:той още не знае колко сърби има в Арнаутска и Македония “. Тези два термина са били широко използвани и не са били точно дефинирани, Вук ги е използвал разговорно до Речник, когато най-накрая приема и въвежда името Стара Сърбия. Още през 1854 г . йеромонах Гедеон Йосиф Юришич (въпросът доколко под влиянието на Вук и доколко самостоятелно) в книгата Dečanski prvenac използва термина Стара Сърбия и дори дава за първи път нейния териториален обхват. Според него Стара Сърбия включва областите Новопазар , Печ , Призрен , Джаковица , Прищина , Вучитрнска , Скопие , Вранска , Нишка .и Лесковачка . Тя приблизително съвпада с днешната територия на Област Рашка , Косово и Метохия и Северна Македония до Кичево и Велес на юг и Кочани на изток (включва Куманово , Тетово , Скопие и Гостивар ).

  По-късно, през 19-ти век, Стара Сърбия като термин се утвърждава като наименование на страната на етническото ядро ​​и център на сръбската средновековна държава . Териториално тя съвпада с територията на Кралство Сърбия, заедно с териториите на юг, които са били част от Сърбия по време на управлението на крал Милутин . Така районите на Стара Рашка, Косово , Метохия , басейна на Биначка Морава и северно Повардарие със Скопие до градовете Охрид , Прилеп и Щип на юг. През 19 век тази територия е била под турско владичество, ограничена на север и запад от границите на свободните сръбски държави Сърбия ина Черна гора , а на юг и югоизток от границите на сръбската архиепископия Печ (преди 1346 г.), тоест от южните граници на турския Скопски санджак (по-късно Косовски вилает със седалище в Прищина , т.е. в Скопие) .

  Сръбските териториални претенции към Турция по време на Сръбско-турските войни (1876-1878) включват Стара Сърбия, отнасяща се до Косовския вилает , който до известна степен съвпада с нея. В периода от 1885 г . до 1912 г. територията на Стара Сърбия получава окончателния си вид в насоките на сръбската външна политика и включва територията на Косовския вилает и северозападната част на Битолския вилает . ( Реканска каза , Прилепска каза , Дебърска каза и Кичевска каза ). Йован Цвиичокончателно разграничава Стара Сърбия с границите на държавата на крал Милутин, ръководейки се от териториите, които европейските географи от 16-18г. век като Сърбия. В началото на 20 век концепцията за Стара Сърбия е разширена до областите на днешна Северна Албания, което е резултат от стратегическите и икономически нужди на Сърбия от достъп до морето.


  Освобождение на Стара Сърбия


  По време на Първата балканска война (1912-1913 г.) цялата област на Стара Сърбия е освободена през есента на 1912 г. от армиите на Кралство Сърбия и Кралство Черна гора . След поражението на всички фронтове, Османската империя признава загубата на своите европейски владения, с изключение на самия Константинопол , в Лондонския мирен договор от 30 май 1913 г.с непосредствения хинтерланд. Според споразумението между Сърбия и Черна гора областите около Прибой, Приеполе, Нова Варош, Сиеница, Нови Пазар и Тутин, както и цялата област на Косово с Южна Метохия, принадлежат на Кралство Сърбия, докато областта около Плевъл, Биело Поле, Беран, Рожай, Печ и Джаковице принадлежат на Кралство Черна гора. Окончателната гранична линия е определена със специално споразумение между Сърбия и Черна гора от 12 ноември 1913 г.

 54. 55 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#54] от "Sabbath":

  Иди се прегледай някъде.

 55. 56 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#47] от "Големи яйца:)":

  След поражението на Османската империя през 1 св.война,Великобритания получава ВРЕМЕНЕН мандат в/у част от освободените територий-Палестина(Земята на Израел) ,за национален дом на еврейският народ съгласно декларацията на лорд Балфур от 2 ноември 1917 година.С течение на впемето обаче,Великобритания се отмята ,дава по-голямата част от мандатната територия на арабите и създава ограничения и пречки за еврейската репатриация.
  https://bit.ly/3WHrCLm
  територията предназначена за дом на евр.народ преди по-късното и орязване.

 56. 57 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Авторите документалисти със сигурност знаят за трите концентрационни лагера "Табакова чешма", "Кайлъка" и "Сомовит".
  Те също са част от спасяването. В тях впрочем е имало деца и бебета. Част от спасяването е и Постановление 70 от 1943 на министерския съвет на синът на Фердинанд, с което се възлага на Комисарството по еврейските въпроси да изселели всички евреи от София.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK