Нова дарителска акция: Манол Пейков събира книги за Болградската библиотека

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 4701 Неутрално

  Този човек за няколко месеца свърши повече работа от президент и парламент за последните 2 години ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Шолц клекна. Путин - не само. Sapienti Sat
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4442 Неутрално

  Малко дългичко е, но за хора с интереси в историята, и особено родната, тъй неизвестна история, ще е много интересно:


  Даниела Горчева
  9 ноември 2020 г. ·
  "Болградската гимназия
  Историята на Болградската гимназия е история на величие и драматична борба за съхраняване на българския дух. Още през 1832 г. украинецът Юрий Венелин (Георгий Хуца), известен с историческите си изследвания за българите, предлага на попечителя на българските колонии в Бесарабия ген. Иван Инзов идеята Болград да се превърне в център на българската колония със свое средно българско училище и български музей. Тези две предложения на Венелин за жалост не се осъществяват.
  Бесарабските българи обаче по свой път стигат до същата идея – за създаване на българска гимназия и започват постъпки пред руското правителство за откриването й в Болград. Кримската война осуетява плановете им, а след нея Болград и още близо 40 селища преминават в територията на васалното на Турция княжество Молдова.
  През 1857 г. турският султан назначава за управител на Молдова правнука на Софроний Врачански – княз Никола Богориди. Никола е син на имперския съветник княз Стефан Богориди, голям български патриот дарил своя земя в Цариград за българската черква и активно подпомагал борбата на българите за църковна независимост.
  Още в края на същата 1857 г. българските първенци изготвят петиция, подписана от хиляди българи и този т.нар. Мирски приговор е представен на княз Никола Богороди от Панайот Греков и Георги Минчев. В проекта е решен въпросът и за финансирането на гимназията.
  Точно по това време в Яш, столицата на Молдова пристига и Георги Раковски. Той е дошъл с мисия – изпратен е от българите в Галац да настоява князът да даде разрешение за откриването на българска печатница. Също като Раковски и Никола Богориди е от Котел, двамата са родени в една и съща година (1821 г.) и са съученици и в Котел, а по- късно и в Коручешменското училище в Цариград.
  Раковски се запалва от идеята за българска гимназия и не само ходатайства пред своя приятел княз Богориди за болградската гимназия, но дава и много ценни съвети за създаването й. Князът на Молдова обещава, че ще издаде указ за откриване на гимназия и двамата представители на бесарабските българи си заминават за Болград.
  Няколко месеца по-късно, през юни 1858 г. е издаден указ (хрисовул) за откриване на средно учебно заведение в Болград. Указът съдържа 14 параграфа. Гимназията ще се издържа от средствата, получавани като аренда или такси от обществените имоти: таксите от риболова в езерата на Бесарабия, два плавателни моста, пет кръчми и земи под аренда. Средствата, събирани от споменатите обществени имоти, се оказват достатъчни за издръжка на гимназията.
  Според Хрисовула целта на гимназията е не само да подготви учители и служители, но ще отвори път на младежите да продължат обучението си в университети. Учебният процес е в две степени: първата е трикласна, а втората е четирикласна. В горния курс на гимназията се изучават седем езика: български, румънски, френски, немски, църковнославянски, латински и старогръцки. Освен това важни учебни дисциплини са: математика, физика, естествена история (биология), космография (астрономия), агрономия, рисуване, а след 1872 г. и предметите гражданско право, хигиена и философия. Всички учебни дисциплини, освен румънски език, се преподават на български или чрез български език за езиковото обучение.
  Благодарните бесарабски българи предлагат на Георги Раковски да стане директор на Болградската гимназия. В писмо до него Сава Радулов твърди: "Вашите слова се проповядват като думи свети по целий Болград!". Раковски е трогнат от предложението, но не може да го приеме по ред обективни и субективни причини.
  Първи директор става Сава Радулов. Назначени са и първите учители: Григорий Петрован по румънски език и отец Михаил Казанакли за преподавател по Закон Божи. На 1 май 1859 г. тържествено е открита и осветена Болградската гимназия, а на 3 май същата година са приети и първите ученици.
  Павел Тодоров-Теодорович
  Болградската гимназия е неизменно свързана с името на един от най-образованите български възрожденци – Павел Тодоров, известен повече като Теодорович. Той преподава в нея от 1864 година, а неин директор от 1870 до 1881 г. Негов ученик е Александър Теодорв – Балан, който пише за силното впечатление, което Павел Тодоров оставя у учениците си с ерудицията си.
  Павел Тодоров-Теодорович е роден през 1836 г. в гр. Лясковец (на сайта на българите в Украйна, където има много интересни и подробни сведения за него, има и една малка неточност - Павел Тодоров не е от семейството на беден земеделец, напротив. И до днес може да се види църквата в Лясковец, която с все църковния двор е изградена върху част от имота на дядо му).
  Като дете той учи първо при поп Стефан Чапкънов в Лясковец, след това отива в прочутото училище на Иван Момчилов в Елена (наречено от Петко Славейков "Даскалоливницата"), а през 1852 постъпва в гимназията в Белград.
  През 1856 г. Павел Тодоров превежда и издава пиесата "Многострадална Геновева", на която има посветена цяла глава в романа „Под игото“ на Иван Вазов.
  Както пише и литературоведът проф. Боян Пенев: "Нито едно от преведените драматични произведения преди Освобождението не е било тъй популярно, както Геновева, тази многострадална Геновева, за която са се проливали толкова много сълзи".
  След като завършва Белградската княжеска гимназия, през лятото на 1858 г. Павел Теодорович заминава за Одеса, където няколко седмици живее в една квартира с Георги Раковски, с когото си кореспондират и се знаят отпреди.
  Година по-късно Павел Тодоров става студент в Историко-филологическия факултет на Московския университет, където негови колеги са: Любен и Петко Каравелови, Марин Дринов, Нешо Бончев, Райко Жинзифов, Константин Миладинов и др.
  След като завършва университета, Павел Теодорович се завръща в родния си Лясковец през 1863, за да учителства. Една година по-късно е назначен за учител по латински и гръцки език в горните гимназиални класове на Болградската гимназия, а от 1868 г. вече преподава и български език.
  През 1869-70 г. директор на гимназията е румънецът Титус Парву, който се опитва да румънизира Болградската гимназия. Родолюбието и добросъвестността на Павел Теодорович отдавна са оценени от болградската общественост и по настояване на Попечителния комитет, румънското просветно министерство издава заповед №12337 от 28 декември 1870 г. за назначаването на Павел Теодорович за директор на Болградската гимназия.
  Теодорович успява да привлече в гимназията за учители високо образовани българи, разширява училищната сграда, подобрява битовите условия в пансиона.
  През 1872 г. по негова инициатива е създадено Българско ученическо дружество "Събуждане“, за което акад. Александър Теодоров-Балан си спомня: "Аз усещах как расте моето съзнание на българин. Между нас затече една нова струя: тя се насочваше към самообразование и българщина".
  През 1876 г., Павел Теодорович и съпругата му Мария Теодорович събират помощи за пострадалите от потушаването на Априлското въстание българи.
  Работата на директор на Болградската гимназия не е лека. Теодорович успешно отбива опитите българската Болградска гимназия да бъде превърната в румънски лицей.
  За жалост, след 1878 г. „освободителката“ Русия компенсира Румъния със Северна Добруджа, откъсната от България и на свой ред й отнема Бесарабия. Така Болград и българските села наоколо преминават в състава на Русия.
  Започва непосилната борба на бесарабските българи и на Павел Теодорович с руските имперски власти за запазване на българския характер на гимназията.
  На 12 януари 1879 г. П. Теодорович получава категорична заповед, че гимназията трябва да стане изцяло руска.
  На 21 януари граждани и първенци от българските села правят общо събрание в Болград и решават да отстояват пред руските власти изучаването в гимназията на български език и литература, както и на история на българския народ и Закон Божи, които да се преподават на роден език.
  На това искане руските имперски власти отговарят безцеременно като превръщат Болрадската гимназия в осмокласна руска гимназия. Обучението в Болградската гимназия и в училищата на българските села започва само на руски език. Напразни са писмата и прошенията на бесарабските българи до различни инстанции, включително до императора.
  Като отчаян израз на своето родолюбие и непоколебимост да не се допуща присвояване и порусяване на гимназията, Попечителният комитет, член на който е директорът, на свое заседание, проведено на 2 февруари 1881 г. решава да закрие подготвителния клас по руски език и да прекрати заплатата на учителите от този клас. В първи клас се въвежда предишната програма на Болградската гимназия.
  Тази дръзка постъпка руските имперски власти приемат като бунт и в Болград веднага е изпратен полицейският инспектор Громачевски "да възстанови нарушения ред". Директорът на гимназията Теодорович е понижен в длъжност "временно управляващ", а губернаторът издава заповед за следствие срещу членовете на комитета за превишаване на пълномощията си.
  Българският министър на просветата Иван Гюзелев предлага на Павел Теодорович мястото директор на Варненската мъжка гимназия, но той отказва и остава на поста си, за да се бори с руските власти. Стресът и напрежението в неравната битка той заплаща с най-голямата цена- живота си. Смъртта го отнася на 5 юли 1881 г. Неговото осиротяло семейство се преселва в България, а българското правителство отпуска значителна за времето си пенсия от 720 лева на жената и децата на последния български директор на Болградската гимназия.
  На гробището на Болград и днес може да се види старинен каменен кръст, върху който е изсечен надпис: "Тукъ почива прахътъ на Павелъ Теодоровичъ директоръ на Болградската мъжка гимназия. Починалъ на 5 юли 1881 г."
  Бесарабски българи са Александър Млинов, Александър Теодров – Балан, генерал Колев, Данаил Николаев, Олимпи Панов, Михаил Греков и много други."

  USD (долар) Назва підприємства / company Name: ФОНД ЗНБ БО IBAN Code: UA913052990000026006046807167 Назва банку/Name of the bank: JSC CB "PRIVATBANK", 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE SWIFT code банку/Bank SWIFT Code: PBANUA2X Банк-кореспондент/Correspondent bank: JP Morgan Chase Bank, New York, USA https://butusov.com.ua/?fbclid=IwAR3IJ9aAX_ginaCZM5xD_eAbV91b463hICBn4Kddul1LaZRZFRoLydB845s Войната не е свършила, едно дарение не стига! Не е важно да се даряват хиляди, важното е ние да сме хиляди!
 4. 4 Профил на Хюго Босов
  Хюго Босов
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Какво гнусно лицемерие! Що не ги купят от партийната субсидия на ДБ? Що пари им е дарил Нексо? Нали беше депутат от ДБ? Да дадат от своите пари? Аман от жълтопаветно лицемерие. Прокопиев колко е дарил и изобщо дарил ли е нещо?

 5. 5 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  „Русия премахна българските символи и портрети от училищата в окупираните земи на Украйна

  В окупираните от Русия украински територии е прекратено изучаването на български език, заяви служебният министър на външните работи Николай Милков по време на изслушването му в ресорната парламентарна комисия.

  Милков съобщи, че в неокупираните украински територии неделните училища продължават да функционират и се изучава български. Той бе категоричен, че не Украйна, а Русия е прекратила изучаването на езика.

  Манджукова заяви още, че български символи, в това число и портрети на исторически личности, са премахнати от училищата в окупираните територии.
  https://offnews.bg/politika/rusia-premahna-balgarskite-simvoli-i-portreti-ot-uchilishtata-v-okupir-792023.html - 20.12.2022 г

  Коалиция на войната „БСП+Възраждане“ подкрепя вероломната военна агресия на фашизирана Русия срещу братския славянски и православен украински народ и срещу българското малцинство в Украйна

 6. 6 Профил на mqd581113948
  mqd581113948
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":

  Че и от уж великия защитник на българите в Украйна и Молдова - Костя Копейкин.

 7. 7 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1625 Разстроено

  До коментар [#5] от "Боян Баянов":

  това, което си написал е гнусна лъжа! Хунтата от Десен Сектор приеха закон в Радата (след като забраниха опозиционните партии) че украинския е официален и задължителен език, с който спряха работа повечето чуждестранни училища, в т.ч. и българските.

  Евроатлантида
 8. 8 Профил на yda191111599
  yda191111599
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Какво гнусно лицемерие! Що не ги купят от партийната субсидия на ДБ? Що пари им е дарил Нексо? Нали беше депутат от ДБ? Да дадат от своите пари? Аман от жълтопаветно лицемерие. Прокопиев колко е дарил и изобщо дарил ли е нещо?
  —цитат от коментар 4 на Хюго Босов


  Че кой ти е опрял пистолет в главата да даряваш? Който иска да дари, ще го направи. Както видяхме с предишните дарителски кампании на Пейков, в България има много хора, които искат и даряват. Тихо, кротко и без много шум, кой колкото може, но даряват. Копейкаджийте сте много шумни, но нищо не сте направили за доброто на обществото. Костя реве като магаре за българите в Украйна, но когато българите в Украйна помолиха за генератори, той, като председател на комисията за българите в чужбина, препрати искането им към Пейков. Що за нищожество!

 9. 9 Профил на hbg171160125
  hbg171160125
  Рейтинг: 590 Неутрално

  г-н Манол Пейков не е постанал тази инициатива във фейсбук профила си, за да се чете от форумния планктон на Дневник, но мисирките на щат като не могат да напишат смислен текст копират статуси от ФБ да отчитат дейност.
  Не се вълнувайте, и без вас и вашето мнение книги ще се изпратят.

  Половината истина не е истина!
 10. 10 Профил на qtd231109733
  qtd231109733
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#7] от "sa6":

  Както винаги, копейка писатель, копейка не читатель!
  Ограмоти се руПлояд!
  https://factcheck.bg/politicheck-ne-e-vyarno-che-v-darzhavnite-uchilishta-v-ukrajna-ne-se-prepodava-balgarski-ezik/

 11. 11 Профил на dpn14673745
  dpn14673745
  Рейтинг: 153 Неутрално

  Манол съвсем ще побърка кафевите от злоба. Те винаги влизат в тоя режим, когато видят, че някой прави нещо добро.

  Между другото, да сте чували някога за нещо подобно, свършено от гербав или руснак? Аз поне не съм.

 12. 12 Профил на Anоnуmous
  Anоnуmous
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#9] от "hbg171160125":

  Коментарите тук са даже много цивилизовани. Отиди да видиш в русофилски сайтове кво е положението.. Примерно факти.бг. Там са пълни социопати пишещите.

 13. 13 Профил на vert
  vert
  Рейтинг: 570 Любопитно

  До коментар [#4] от "Хюго Босов":

  А Вие какво дарихте? С какво помогнахте на някой, с по-малко късмет в живота от Вас? Какво добро направихте?
  Думите Ви са любима опорка на хора, които в общия случай на никой не помагат, но държат сметка на дарители и организатори.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8052 Неутрално

  До коментар [#7] от "sa6":

  А защо българите от Украйна казват, че Русия е затворила българските училища. Или за вас истината няма значение, важно е, Русия да изкарате невинна.

 15. 15 Профил на Петя Янчева
  Петя Янчева
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Маноле, нека свърши войната. Скоро ще е . И книги ще им дарим. Опасявам се, че с огън и на тях ще посегнат.

 16. 16 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Много хубава идея. Още уикенда ще подготвя едно кашонче.

 17. 17 Профил на lenuza
  lenuza
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#2] от "sa6":

  Както са из "изгорили" и сега същестуващите там 12 000 книги? Не ви ли е срам, предавате българи, за да защитавате нападналите ги руснаци?

 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4442 Неутрално

  До коментар [#2] от "sa6":

  Пропаднал трол, с безмислено протекъл/изтекъл живот....

  USD (долар) Назва підприємства / company Name: ФОНД ЗНБ БО IBAN Code: UA913052990000026006046807167 Назва банку/Name of the bank: JSC CB "PRIVATBANK", 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE SWIFT code банку/Bank SWIFT Code: PBANUA2X Банк-кореспондент/Correspondent bank: JP Morgan Chase Bank, New York, USA https://butusov.com.ua/?fbclid=IwAR3IJ9aAX_ginaCZM5xD_eAbV91b463hICBn4Kddul1LaZRZFRoLydB845s Войната не е свършила, едно дарение не стига! Не е важно да се даряват хиляди, важното е ние да сме хиляди!
 19. 19 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Какво гнусно лицемерие! Що не ги купят от партийната субсидия на ДБ? Що пари им е дарил Нексо? Нали беше депутат от ДБ? Да дадат от своите пари? Аман от жълтопаветно лицемерие. Прокопиев колко е дарил и изобщо дарил ли е нещо?
  —цитат от коментар 4 на Хюго Босов


  В момента из цяла Русия има кампании за събиране на средства за доблестните солдати, воюющи из Украйна. Парите са си твои - дай им ги.

 20. 20 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Манол съвсем ще побърка кафевите от злоба. Те винаги влизат в тоя режим, когато видят, че някой прави нещо добро.Между другото, да сте чували някога за нещо подобно, свършено от гербав или руснак? Аз поне не съм.
  —цитат от коментар 11 на dpn14673745


  Пълно е с вайкащи се човечета, които само мрънкат. "Ама защо тоя дарява пари на това, а не на това, НАРОДЕ?????? " Ама като ги питаш те за какво са дали пари някога в живота си и разговорът спира. Аман от неудачници, които само дават акъл кой къде и какво, а в същото време са на по 3-4 бързи кредита.

 21. 21 Профил на qne301160469
  qne301160469
  Рейтинг: 182 Неутрално

  До коментар [#2] от "sa6":

  Единствено руските фашистки отряди вършат това, ама ти си доста облъчен с фашистка руско-съветска пропаганда и не може да вденеш.

  https://offnews.bg/politika/rusia-premahna-balgarskite-simvoli-i-portreti-ot-uchilishtata-v-okupir-792023.html

 22. 22 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#7] от "sa6":

  вУйче, защо не ходиш на фронта да мреш за Путлер, като си толкова голям негов любител?

 23. 23 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Браво на Манол! Поредната добра инициатива

 24. 24 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Един от малкото положителни ефекти на войната е, че много възвишени европейски души внезапно разбраха, че в Украйна имало българи и че те имат нужда от подкрепата ни.
  Досега явно не бяха чували, а които случайно бяха чували, отминаваха новините със задължителното презрение към подобни предмодерни патрЕотарщини.

  Е, по-добре късно, отколкото никога. Поздравления за Пейков, хубава инициатива!

  Между другото, като човек от издателския бизнес, би могло да организира и колегите си.
  Тук би могъл успешно да се включи и иконата Захари Карабашлиев, като главен каквото е там в пресветото издателство Сиела на не по-малко иконичните Тодоров Брос.

 25. 25 Профил на voinotzapad
  voinotzapad
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  Манол Пейков > българската държава и институции, президенти, служебни негодници и прочее русофили. Буквално един български будител иззе функциите на държавата и отсрами целия български народ пред света.

 26. 26 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 978 Неутрално

  манол е един от исключително малкото извесни личнусти които е автентичен даващ, а не снасящ жертва на свещениа олтар на собственото си сияйно его и лъскав гъс. браво маноле.

 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  До коментар [#25] от "voinotzapad":

  Дрителите под егидата на Манол изпратиха 429 генератора , а гълъбарникът -ЕДИН

 28. 28 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#25] от "voinotzapad":Дрителите под егидата на Манол изпратиха 429 генератора , а гълъбарникът -ЕДИН
  —цитат от коментар 27 на hodounski


  Всъщност, два. Единия го занесе в Болград лично Гларусът.
  Да не забравяме и консервите с грах и домати, така щедро отпуснати от гълъбарника.
  Добре, че е Манол Пейков малко да отмие огромния резил.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 29. 29 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Доволна съм, че имам възможност да допринеса и за тази инициатива. Браво Дневник за информацията.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK