Когато въздухът в София беше чист

Книгата "Некоронования цар на София – инж. Иван Иванов" представлява документална биография на най-успешния кмет на София

© "Българска истрия"

Книгата "Некоронования цар на София – инж. Иван Иванов" представлява документална биография на най-успешния кмет на СофияРевюто е препубликувано от "Портал Култура".


"Некоронования цар на София - инж. Иван Иванов" от Снежана Ракова


Издателство "Българска история", 2022 г.


През месец май 1936 г. генерал Владимир Вазов е в Лондон по покана на Съюза на английските ветерани за организирания конгрес на Британския легион. Оттам той изпраща писмо до кмета на град София - инж. Иван Иванов. В него генералът подробно описва богатството в резиденцията на лондонския кмет, но завършва разказа си така:

... И като гледах тия огромни богатства, събирани през вековете, аз все пак направих сравнение с нашата бедна София, с нашето простичко и скромничко кметство и от това сравнение аз можах да заключа, че колкото и да сме бедни, все така превъзхождаме в нещо богатия Лондон и неговото прочуто Сити: ние имаме чист въздух, какъвто тук няма. И това ме успокои
Моля да поздравиш твоите помощници. Желая здраве за тебе, за г-жа Иванова и за твоите хубави деца.


Твой Вл. Вазов


Това писмо е малка част от огромния документален масив, послужил за внушителното изследване на Снежана Ракова, озаглавено "Некоронования цар на София - инж. Иван Иванов". Книгата представлява документална биография на най-успешния кмет на София. Авторката проучва личната му документация и я съпоставя с релевантните документи в Държавните архиви, но има и изследователския късмет да допълни текста си с разкази на живи родственици на Иван Иванов, както и да стигне до непубликувани негови ръкописи.


Некоронования цар на София – инж. Иван Иванов
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


Книгата разкрива за пръв път съдържанието на непроучван архив от фонда на Техническия университет в Мюнхен, както и на полицейски доклади преди 1944 г., и на агентурни донесения, съхранявани от Държавна сигурност.


Снежана Ракова ни разкрива детайлно живота и делото на инж. Иван Иванов. Тръгвайки от родовата му история (роден в Сливен през 1891 г., син на майора от българската армия Никола Иванов Караабаджиев), минавайки през етапите, които го изграждат като личност с висока обществена стойност. Без да е свързан с никоя политическа сила, Иван Иванов попада в управляващите среди, които идват на власт с преврата от 19 май 1934 г. За поста столичен кмет е предложен лично от Кимон Георгиев.


След 9 септември 1944 г. Иван Иванов е изправен пред Народния съд, но новата социалистическа власт не разполага с хидроинженер от величината на Иванов и смъртната му присъда е отменена.


Изключително малко се знае за живота на бившия столичен кмет в годините на тоталитаризма и осветените факти са едно от големите предимства на тази книга. "Не си представяхме колко напрегната и колко активна е била работата му по строителството на язовир "Искър", който тогава се е наричал "Сталин". Неизвестно за нас беше, че той е участвал в проектирането на т.нар. плавателен канал, който по план следва да заобикаля от юг столицата - един грандиозен проект на тогавашната власт, който така и не се осъществява", пише в предговора Снежана Ракова.


Определят Рилския водопровод като делото на живота му: на инж. Иван Иванов софиянци дължат водата за София. Идеологическата пропаганда обаче съзнателно оставя името му да тъне в забрава. През 1965 г. Иван Иванов умира без приживе да е получил признание за стореното за София.


"Некоронования цар на София" – излиза биография на инж. Иван Иванов
"Некоронования цар на София" – излиза биография на инж. Иван Иванов

Книгата е посветена на 130-ата годишнина от рождението на инж. Иван Иванов. Очаква се през тази година най-сетне постаментът на Иван Иванов, дело на скулптора Борис Борисов, да бъде поставен на определеното за това място: до метростанция "Стадион Васил Левски", където някога е бликнала водата от Рилския водопровод.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK