"Спасяването на българските евреи": загадката на едно широко разпространено мнение

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (144)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 5367 Неутрално

  През Втората световна война, България беше союзник на Германия, но благодарение на усилията на някои българи, животът на една група български евреи беше спасен.

  През 1943 година българските власти започнаха да изпращат евреи от Тракийска Македония и Добруджа в концентрационни лагери в Германия. Все пак, благодарение на масовите протести на българските граждани, спасителната операция, която стана известна като "българският модел", беше на път да започне.

  Между февруари и март 1943 година, националистическото правителство на България прие закон, който трябваше да доведе до депортирането на евреи от Тракийска Македония и Добруджа. От началото на годината започнаха масови протести на българската общественост и на част от правителството, като много хора излизаха на улиците, за да изразят своята подкрепа към евреите.

  Въпреки че правителството на България прие закона, който трябваше да доведе до депортирането на евреи от Тракийска Македония и Добруджа, властите не успяха да реализират тази операция. В резултат на масовите протести, правителството отмени плана за депортиране на евреите, като те останаха в България. Това се превърна в много уникална история за спасяване на евреи по време на Втората световна война.

  Спасяването на евреите в България по време на Втората световна война е изключително важно събитие в българската история. То е доказателство за това, че дори по време на тежки военни конфликти и силни националистически тенденции, хората все още могат да проявят човечност.

  Поне тогава е било така.

  Мутрите от 90-те поеха открито държавата, а ние ги последвахме. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 5367 Неутрално

  Да вкарам малко (така омразни за тролчетата) факти.

  Изводите всеки може да си ги направи.

  Мутрите от 90-те поеха открито държавата, а ние ги последвахме. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Каквито и да са били причините историческия факт остава.

 4. 4 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3644 Весело

  Както всички знаем, появилият се изведнъж огромен интерес към темата в грантаджийския фейк нюз, има една единствена цел - да се отнеме на българската нация (и тук включвам ВСИЧКИ нейни представители, не само етническите българи) правото да се гордее дори и с тази, доскоро безспорна част от историята си и да я дава като аргумент всеки път, когато внуците и правнуците на тия дето са горили хора в лагерите на смъртта или на такива, които са издавали съседите, колегите и приятелите си или който и да било криещ се и след това са им разграбвали имуществото, решат от някаква неизвестно каква позиция да плюят по българите и да ни наричат "расисти", "ксенофоби" и т.н. Защото истината, уважаеми, е че в тая прекрасна, благородна, направо недостижима Западна Европа, не само едни са избивали хора само заради произхода им като животни (нацистите), но МАСОВО другите, дето иначе може и да са мразели нацистите, са предавали евреи при първа възможност. И това се вижда в безброй филми, научни изследвания и спомени на оцелели и свидетели. И някои хора, за съжаление вече и българи, това не могат да го преживеят. Съответно сега ще се налеят милиони, за да се изкара как всъщност дедите ни даже са били и по-лоши от другите, пък тука 50 000 евреи са оцелели случайно, по Божията милост. Пърдон - те тия в Бог не вярват, та ще измислят нещо друго. Смешници.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1208 Любопитно

  До коментар [#1] от "danvan":
  Това "Тракийска Македония" е къде?
  От коя Добруджа са депортирали евреи?

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 6. 6 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 3924 Неутрално

  Да вкарам малко (така омразни за тролчетата) факти. Изводите всеки може да си ги направи.
  —цитат от коментар 2 на danvan


  Правим си ги бе ляво тролче байпънчовец..

  shlshlshlshl
 7. 7 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Това с кавичките ми иде в повече, тогава нека това в Треблинка да наречем "Холокост" па да видим как ще ти реагират в Израел.

  Аман от майцепродавски статии. Има документи кой, как и защо е виновн или не за депортирането на българските евреи,л но лекинко се забравя обществения натиск и ролята на БПЦ.

  Могат да бъдат заклеймяпвани отделни люде като филов и Белев, които са си го получили, но да се вменява вина за депортирабнето на целия бг народ и всички управляващ по онова врееме е цинично.

  Единият ми дядо лично е помогнал на едно еврейско семейство да се спаси от човещина и ценностна система и това не било изклюение сред приближениете му..

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":

  Говориш соросоидни простотии.
  мния подход е да чуем мнението на ОЦЕЛЕЛИТЕ ПОТОМЦИ на тогавашните евреи.
  Ти евреин ли си? Ако не си не цапай темата. Просташко е!!! И доста глупаво(меко казано).

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Евреите са на мнение, че българите не са спасили евреите.
  Отказаха да участват в тържествата за 80-та годишнина от спасяването им.
  В Скопие Ефраим Зуроф каза че е "сране" това, че българите са били само администратори в Тракия и Вардарска Македония. На въпрос кой трябва да носи вината персонално, евреинът каза - българите са отговорни, трябва да се срамуват и е отватилно че притискат Македония.
  https://netpress.com.mk/zurof-sra-e-e-tvrde-eto-na-bugarite-deka-bile-samo-administratori-vo-makedoni-a/

  Това е еврейската благодарност.

 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  Слушал съм интервюта с обикновени евреи в Израел, които са били в България по това време. ВСИЧКИ говорят, че българските евреи (т.е. ТЕ) са били спасени. Разказват, че изобщо не им е било трудно в българските лагери, които са били нещо като трудови войски. Дават си сметка, че това ги е спасило и изпитват искрена благодарност, че се е намерила формула това да се случи.

  #ТУК НЕ Е МОСКВА! 🇺🇦* ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание🇺🇦
 11. 11 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 884 Весело

  ,; обвързването на "спасяването" с една толерантност към малцинствата, която се смята за българска национална черта,,

  Ммммда
  Не знам кой кого спасил, и за каква толерантност става дума, но за евреите дълго време се повтаряше, че видите ли бг народа е спасил своите евреи, въпреки че този народ няма необходимите лостове.
  За друга една ,, толерантност,, т. н. Възродителен процес, виновен бе режима, а народа ни лук ял, ни мирисал.
  Ммммда

 12. 12 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 439 Неутрално

  ...Могат да бъдат заклеймяпвани отделни люде като филов и Белев, които са си го получили, но да се вменява вина за депортирабнето на целия бг народ и всички управляващ по онова врееме е цинично...
  —цитат от коментар 7 на olimpipanov


  Могат да бъдат заклеймяпвани отделни люде като Т.Живков и М.Балев, които са си го получили, но да се вменява вина за „смяната на имената на българските турци“ на всички комунисти и всички управляващ по онова врееме е цинично.  До коментар [#7] от "olimpipanov":

 13. 13 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3644 Весело

  До коментар [#10] от "Николай Колев":

  Точно така е. Половината ми рода е в Израел. Ще ми се някой от тия дето сега говорят на едро (след като предвидливо изчакаха да си отидат повечето преки потърпевши евреи) да отиде там и да почне да ги говори такива пред българските евреи и наследниците им. Голямо шоу ще е - те израелските евреи не си поплюват.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  УМНИЯ подход.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3644 Неутрално

  До коментар [#11] от "Pomak":

  Никой не отрияа срама от това престъпление. Както и никой не отрича, че си е изцяло схема на един тоталитарен режим. Някой обвинява ли персонално помаците за зверставата по времето на Априлското въстание, извършвани от техните предци? Имам предвид официално, като политика - не някой "вгъзражданец" да говори простотии на 3 ракии?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4168 Любопитно

  Екзарх Стефан, главата на българската православна църква, играе ключова роля за спасяване на българските евреи :
  https://www.ploshtadslaveikov.com/nepoznatiyat-spasitel-na-balgarskite-evrei/?fbclid=IwAR2Lu00rSvDF72sHUXLmsn_Cj6K_d0z9B7b8HA5qUjVDzJegvdwHGiYDzrQ

  Статията е малко дългичка, но я препоръчвам на всеки да я прочете !

 17. 17 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Продължава плюенето по българите за грантове. Пожелавам на всички подобни писачи, историци и собственици на сайтове , които го правят да дадат така получените финикийски знаци по доктори.
  Дневник не ви ли е срам? Прекалихте. Не всичко е пари в този свят.
  Каквото и да плямпате истината остава и тя е - СПАСЕНИ 50000 ЧОВЕШКИ ЖИВОТА.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 18. 18 Профил на potrebitelll
  potrebitelll
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Не е въпроса кого е спасил и кого не е спасил българският народ, понеже действително народът е излязал и е протестирал, което е спряло депортацията. Холандците също са излезли, воглаве със своя монарх, който сложил на ревера си звездата на Давид, но не са спасили своите евреи. Шансът на нашите евреи е бил в това, че ние сме били съюзник на Германия. Само това е накарало немеца да направи компромис. Наясно сме, че ако бяха започнали репресии, протестите щяха да бъдат потушени, а евреите отведени в лагерите. Както казах, въпросът не е в това, че сме излезли да протестираме, не ние, нашите сънародници от преди няколко поколения, но все пак - българите са излезли и са протестирали в защита на малцинство. Същото са направили и холандците. Въпросът който трябва да си зададем е защо никой друг не го е направил, вкл. т.нар. северни македонци. Ами като са били под нашата администрация, къде бяха у Ганчовото бъзи, та не излязоха да протестират срещу нашата администрация. Хем ние сме ги смятали за наши братя и малко безумно е да се твърди, че бихме потушили протусти в Македония стреляйки на месо. Нямо нищо изключително в това, че една нация защитава малцинство от свои съграждани. Изключителното е, че всички, с изключение на две, са били доволни от събитията - заграбили са всичко, оставено от съгражданите си. Това трябва да е темата.

  не мога да коментирам, без да обиждам
 19. 19 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тюфлекчия":

  Безспорна част от историята е, че Царят е спасил евреите от България като е отложил депортирането им във времето.
  Безспорна част от историята е
  и „Законът за защита на нацията“ от януари 1941 г.

  Българите трябва да се гордеят, че веднага след 9-септ-1944г. са наказали справедливо голяма част от приелите този закон.

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4258 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тюфлекчия":

  Как да се гордеем с нещо за което нямаме абсолютно никаква заслуга, имам предвид днешното общество? Това прилича на гордоста на рассияните че са спечелили всв преди почти сто години.
  По важният въпрос според мен е бихме ли ние днес спасили отново евреите? Едва ли, това е тъжното.

  klimentm
 21. 21 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  Евреите са на мнение, че българите не са спасили евреите.Отказаха да участват в тържествата за 80-та годишнина от спасяването им.В Скопие Ефраим Зуроф каза че е "сране" това, че българите са били само администратори в Тракия и Вардарска Македония. На въпрос кой трябва да носи вината персонално, евреинът каза - българите са отговорни, трябва да се срамуват и е отватилно че притискат Македония.https://netpress.com.mk/zurof-sra-e-e-tvrde-eto-na-bugarite-deka-bile-samo-administratori-vo-makedoni-a/ Това е еврейската благодарност.
  —цитат от коментар 9 на Panda


  БОКЛУК, НЕ ОБОБЩАВАЙ ТОВА КОЕТО ЕДИН/ДЕСЕТИНА/ШЕФОВЕТЕ на "Шалом" казват, И НЕ ГО ПРИПИСВАЙ НА ВСИЧКИ ЕВРЕИ, БОКЛУК КОМУНДЕРСКИ!!!! ТОВА Е ФАЛШИФИЦИРАНЕ!


  НЕ ТИ Е ЗА ПЪРВИ ПЪТ ДА ФАЛШИФИЦИРАШ ФАКТИ! ТА ПАК ДАА ТЕ ПИТАМ:

  А ТЕП, КЕЛЕШ КОМУНЯРСКИ, ДА ТЕ ПИТАМ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ: ЗАЩО МИ ФАЛШИФИЦИРА МОЯ КОМЕНТАР 40 В ТВЯ КОМЕНТАР 44-както го обясних в коментар 49 в темата

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2023/03/09/4458351_niama_moral_v_zloveshtata_aritmetika_che_jivotut_na_50/comments?ref=id

  ЗАЩО ПО КОМУНЯРСКИ ИСКАШЕ ДА МЕ "НАТОПИШ"?!?

  Ще те питам това ВСЕКИ път като те мерна във форума, ФЕРЩЕЕСТ?!?

  До коментар [#9] от "Panda":

  --------------

  П.С. Съветвам ВСИЧКИ да прочетат статията ОЩЕ ВЕДНЪЖ, И БАВНО. Тя не е "въздухарска"като повечето статии в дневник. Бая сложна е, и бая трудна за разбиране след повърхностно четене.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4258 Неутрално

  До коментар [#11] от "Pomak":

  Да тук си прав, народа има вина за възродителния процес без никакво съмнение Никой не беше осъден за миналите престъпления нито за този процес нито за лагерите и репресиите нито за националните катастрофи
  Но доколкото си спомням от коментарите ти ти си поддържник на миналото и Руский мир?! Какво добро очакваш тогава?!

  klimentm
 23. 23 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#18] от "potrebitelll":

  И аз това питам. ОК, българска администрация...но нямало ли е някакво население в Македония, което поне да излезе на протест, в защита на съгражданите си? Всичко ли армията на Тито е командвала? Т.е. не е дошла команда от Тито да направят някакъв, макар и символичен, протест? Едва ли нашите войници, разположени там , биха стреляли по свои (още повече, че са искали по някакъв начин да ги привлекат- строили са пътища, мостове и др.). Къде е било гражданското общество в Македония, ето холандците са излезли, протестирали- е, не са успели, но все пак са демонстрирали съпричастност. Или и македонците като поляците (колкото и да пискат сега- болна тема за тях и тяхното съучастие, макар и на битово ниво)?

 24. 24 Профил на venciч
  venciч
  Рейтинг: 1941 Любопитно

  Нали бай Тошо ги е спасявал, какви други версии може да има!

  The greatest successes comes from the freedom to fail
 25. 25 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#9] от "Panda":


  Евреите са на мнение, че българите не са спасили евреите....Това е еврейската благодарност.
  —цитат от коментар 9 на Panda


  Е, не точно:
  „Яд Вашем“, официалният израелски мемориал на Холокоста, присъжда почетната титла „праведник от народите на света“ на хора не от еврейска националност, които са рискували живота си по време на Холокоста, за да спасят евреи.[17] Към април 2016 г. тази титла е присъдена на 20 души от България.[18] Броят на присъдените титли не е непременно индикация за действителния брой спасители в дадената държава, а отразява тези случаи, които са били доведени до знанието на „Яд Вашем“

 26. 26 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#21] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  ++++++++++++++++++++

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 27. 27 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тюфлекчия":По важният въпрос според мен е бихме ли ние днес спасили отново евреите? Едва ли, това е тъжното.
  —цитат от коментар 20 на klimentm


  Абе ти и преди 80 години нямаше да отидеш да спасяваш евреите.
  Не ми се прави на антисемит!

  Аз се гордея, че дядо ми е един от тези,
  които след 9-септ-1944г е наказвал българските фашисти,
  гласували „Законът за защита на нацията“ от януари 1941 г.


  До коментар [#20] от "klimentm":
 28. 28 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#19] от "hrx16647690":


  До коментар [#4] от "Тюфлекчия":Безспорна част от историята е, че Царят е спасил евреите от България като е отложил депортирането им във времето. Безспорна част от историята е и „Законът за защита на нацията“ от януари 1941 г.Българите трябва да се гордеят, че веднага след 9-септ-1944г. са наказали справедливо голяма част от приелите този закон.
  —цитат от коментар 19 на hrx16647690


  Както и че " веднага след 9-септ-1944г. са наказали справедливо " почти всички, участвали в спасяването на евреите....
  Тъпо комуне!

 29. 29 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#21] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  +++++++++++++++++++++
  Моше, не се нервирай, както се казва в оня виц, комунета сър!

 30. 30 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#9] от "Panda":

  А посланикът на Израел беше ли в шествието в София бе, лебед мой белоснежен?

 31. 31 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  И нито дума за нелегалния трафик по море от черноморските ни пристанища до Палестина по него време.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 32. 32 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 5367 Любопитно

  До коментар [#6] от "dfjftriktrcdt":

  Ти специално, без кремълска помощ едва ли си способен да преброиш и пръстите на ръцете си … но моля, докажи че греша и сподели потресаващите изводи, които си направил

  Мутрите от 90-те поеха открито държавата, а ние ги последвахме. Sapienti Sat
 33. 33 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#20] от "klimentm":

  Говори за СЕБЕ си, политкоректна мършо, и не слагай всички в един кюп. Де гиди нови камуняди- западняшки левундерски проксита...

 34. 34 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тюфлекчия":Как да се гордеем с нещо за което нямаме абсолютно никаква заслуга, имам предвид днешното общество? Това прилича на гордоста на рассияните че са спечелили всв преди почти сто години. По важният въпрос според мен е бихме ли ние днес спасили отново евреите? Едва ли, това е тъжното.
  —цитат от коментар 20 на klimentm


  Личното ми мнение е че всеки българин ДНЕС може да се гордее със спасяването на онези 50,000 еврейна, без значение че дядо му е бил бранник, легионер или чистак антисемит! След 2-3 поколение нещата се размиват, в случая-позитивно: За обикновенните израелци ВСИЧКИ БЪЛГАРИ са спасители на евреЙте.

  Не само аз съм го писал мноократно. И други съфорумници посетили Израел са го споменавали: В Израел кажеш ли че си "българин"-отношението към теб се променя РЯЗКО към ПО ДОБРО.

  Понятие си нЕмате от какви БОЗИ съм излизал "метър" след като споменавах че съм "българин" преди години😀 Е, тогава още различаваха между български и рускки акцент, ама....

  Да ДОуточня-става дума за обикновенните хора. И тук имаме т.н. "професионални евреи" които по техните си причини слагат ударението на "липсващите" 20 % в "непълната чаша". БОКЛУЦИ имаме и в Израел, не само в България-имам изнадподвпредвид КОМУНДЯРИТЕ (сега им викат соросоиди/грантаджии) от "Шалом".


  До коментар [#20] от "klimentm":

  ----------------------------------------

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 35. 35 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  До коментар [#10] от "Николай Колев":Точно така е. Половината ми рода е в Израел. ....
  —цитат от коментар 13 на Тюфлекчия


  😀Ха, ново "двайсе"😀! Как таака...ако не е тайна де, не си виждам ЛС, та ако може тук.

  Ама не е важно де😀Детайлите😀 Той и Норман има "израелска биография", и още 2-3 други😀
  До коментар [#13] от "Тюфлекчия":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 36. 36 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#19] от "hrx16647690":Както и че " веднага след 9-септ-1944г. са наказали справедливо " почти всички, участвали в спасяването на евреите....
  —цитат от коментар 28 на lz73


  Ако има някой гласувал за приемането на „Законът за защита на нацията“ от януари 1941 г. той е трябвало да бъде справедливо наказан за това си гласуване.
  Ама после му дошъл акъла и тръгнал да спасява хората пострадали от този закон - не трябва да го спасява от разстрел.
  На оня свят Господ ще претегли греховете му
  и ще отсъди както трябва. Господ е справедлив!

  ПП: На българските евреи само е отложено във времето тяхното депортиране. Ако в България не беше пристигнал 3-ти Украински Фронт – българските фашисти щяха да изпратят евреите от България към концлагерите.  До коментар [#28] от "lz73":

 37. 37 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 3256 Весело

  До коментар [#21] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":+++++++++++++++++++++Моше, не се нервирай, както се казва в оня виц, комунета сър!
  —цитат от коментар 29 на lz73


  😀😀😀Ааааа, малко неща в този живот са тези които ме нервират😀 Но се дразня ОТ ФАЛШИФИКАЦИ НА МОИ КОМЕНТАРИ, и...реагирам "съответно"😀 Па и обичам да сритвам по пищялките КОМУНДЯРСКИ ФАЛШИФИКАТОРИ КАТО ОНЗИ БОКЛУК😀
  До коментар [#29] от "lz73":

  --------------------------------

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 38. 38 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 3523 Неутрално

  България спасява само част от своите евреи, по-голямата. Другата предоставя на нацистите, няма защо да си затваряме очите за нашия "принос". Все пак иде за 11 000 човека с българска кръв.

 39. 39 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3644 Любопитно

  До коментар [#4] от "Тюфлекчия":Как да се гордеем с нещо за което нямаме абсолютно никаква заслуга, имам предвид днешното общество? Това прилича на гордоста на рассияните че са спечелили всв преди почти сто години. По важният въпрос според мен е бихме ли ние днес спасили отново евреите? Едва ли, това е тъжното.
  —цитат от коментар 20 на klimentm


  Ами по същата причина да попитам - като какви някакви 20-30 германчета, шведчета, американчета и други такива се изказват от последна инстанция къде какво трябва да бъде, като тяхното поколение освен да ос...ра всичко и да е най-некадърното в историята, друго засега не е направило? Същото е.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 40. 40 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#15] от "Тюфлекчия":
  Някой обвинява ли персонално помаците за зверставата по времето на Априлското

  Ммда
  Не знам за помаците, винаги ме питат за тях, заради ника ми, но мисълта ми бе друга.
  Когато е за нещо добро, аха, народа го направил, понеже бил ъолерантен. Когато е за лошо, той режимът бил виновен. Народа го няма.
  Та ако е имало спасяване, режима е разполагал с лостовете за това. Народа може само да подкрепя, или не.
  Ммммда

 41. 41 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#36] от "hrx16647690":

  Еее, хайде сега! Трети украински фронт спасил българските евреи! И това доживях да чуя. Ама преди да се появи тоя фронт и да бъде обявена война на България от СССР на 5 септември, у нас са се изредили поне две правителства от хора и партии, които трудно можат да се нарекат прогермански, а тъкмо обратното. Обаче не са оцелели, защото с тях е нямало да може да се наложи доминиран от БКП просъветски режим. Та хайде да имаме малко уважение към историческите факти.

 42. 42 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Личното ми мнение е че всеки българин ДНЕС може да се гордее със спасяването на онези 50,000 еврейна, без значение че дядо му е бил бранник, легионер или чистак антисемит!
  —цитат от коментар 34 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Прав си, не е ваша работа да се месите в нашите бакии.
  Ние сами трябва да си отделим зърното от плявата.

  Това чистене е започнало веднага след 9-септ-1944г.
  при правителството на Кимон Георгиев от „Звено“.
  Първият подпис е на Никола Петков от БЗНС.


  До коментар [#34] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

 43. 43 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":Говориш соросоидни простотии.мния подход е да чуем мнението на ОЦЕЛЕЛИТЕ ПОТОМЦИ на тогавашните евреи.Ти евреин ли си? Ако не си не цапай темата. Просташко е!!! И доста глупаво(меко казано).
  —цитат от коментар 8 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете разкажи им как лично Тодор Живков е спасил българските евреи! Даже му направиха филм "Ешалоните на смъртта" с Филип Трифонов. Чест му прави на Анджел Вагенщайн че не си е изцапал ръцете с този пасквил.

  Червена линия, червен картон
 44. 44 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тюфлекчия":Безспорна част от историята е, че Царят е спасил евреите от България като е отложил депортирането им във времето. Безспорна част от историята е и „Законът за защита на нацията“ от януари 1941 г.Българите трябва да се гордеят, че веднага след 9-септ-1944г. са наказали справедливо голяма част от приелите този закон.
  —цитат от коментар 19 на hrx16647690


  Дале е повод за гордост, че Народният съд е осъдил на смърт 100 пъти повече хора, отколкото в Нюрнберг? Тука ли са били най-големите фашисти на света? Може би така излиза, ако се чете история на БКП.

 45. 45 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3644 Весело

  До коментар [#35] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Че аз това съм го коментирал десетки пъти тука. Сестрата на баща ми и мъжът ѝ, плюс неговите братя и сестри (с децата, всичките вкл. моите братовчеди - родени в Израел) са там от десетилетия (леля ми заминаха 1991 г.).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 46. 46 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4258 Весело

  До коментар [#20] от "klimentm":Говори за СЕБЕ си, политкоректна мършо, и не слагай всички в един кюп. Де гиди нови камуняди- западняшки левундерски проксита...
  —цитат от коментар 33 на poitoucharante


  Благдаря мила, но в твое лице не виждам никакъв "спасител" по скоро обратното!

  klimentm
 47. 47 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4258 Весело

  До коментар [#34] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Кажи моля какво мислиш ти. Би ли спасило днешното българско общество когото и да е отново?

  klimentm
 48. 48 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 3523 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":Говориш соросоидни простотии.мния подход е да чуем мнението на ОЦЕЛЕЛИТЕ ПОТОМЦИ на тогавашните евреи.Ти евреин ли си? Ако не си не цапай темата. Просташко е!!! И доста глупаво(меко казано).
  —цитат от коментар 8 на КМЕТ В СЯНКА


  В България е било фашизъм, разбира се не в онези крайни форми като в Германия, Япония или Италия. Но е факт, част от нашата история за съжаление. Лагерите са факт, имало е конфискация на имуществото на евреите, еврейската звезда е била на гърдите им, трудовите лагери и така нататък.

  Българските власти са имали готовност да предадат евреите на нацистите, съгласно закона и предварителните договорености с Берлин като само решителната намеса на българския народ, на някои депутати и църквата, се е стигнало до спасяването на 48000 човека. 11000 не са имали този късмет.

 49. 49 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Соросоидите дълбаят дъното!

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 50. 50 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  До коментар [#9] от "Panda":„Яд Вашем“, официалният израелски мемориал на Холокоста, присъжда почетната титла „праведник от народите на света“ на хора не от еврейска националност, които са рискували живота си по време на Холокоста, за да спасят евреи. Към април 2016 г. тази титла е присъдена на 20 души от България
  —цитат от коментар 25 на lz73


  "Праведници на света" са 877 литовци и 137 латвици.
  Това е защото са се опълчили на масата си сънародници. Същите които извършиха Рижския погром, тези които играеха футбол с главите на съседите си евреи, избити от тях....
  Праведници са например 60 румънци.
  В същото време румънските военни извършиха Яшкия погром.
  Какъв погром извършиха българите, за разлика от естонци, латвийци, литовци, поляци, западноукраинци......?

 51. 51 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Нямаше начин след шамара който получиха масово от общественото мнение по темата сектантите , гравитиращи около ултра-западняшките-левундерски постулати /включващи сляпа преданост на киро-кокоро и лансиралите ги амбасади, безогледни комплексарски плювни по България, пренаписване на историята, и пр/ - та нямаше начин да не ровят и мъкнат от 9 кладенеца вода в тъпите си усилия за РАЗВЕНЧАВАНЕ на каквото и да е добро от българската история и унизяване на българите преди и сега. Щото видяха че разните им открити писма, призиви, и кво беше още а, смешни шествийца, плюс разните озлобени шаломовци, не доведоха до НИЩО. Ей на, изровили мадамата от Science&Po, тази видна люпилня на французки политически кадри и интелектуално предани на прогресистко-левундерското лаене журналета, философи, и пр. Люлка на славната хайверена левица, място със строго контролиран достъп, бълващо псевдо-елитарни лъскави ,,интелектуални,, роботи. Тукашните парцалетини комплексарски са зинали - оооо /с неподражаемата интонация на Луи дьо Фюнес!/ Сиансанпо, оооо, писателница-французойка, оооо, ма тя ни обърнала внимание, оооо, ма тя МАЙ е ,,за нас""...Комплексирани нищожества. Една френска мадама ще ми казва каква ни е историята, и още-повече - КАК ВЪЗПРИЕМАМЕ И КАк Т Р Я Б В А ДА ВЪЗПРИЕМАМЕ СОБСТВЕНАТА СИ ИСТОРИЯ, аре беж, madame, allez-vous foutre!

  От друга страна, поредно доказателство за това до каква степен тукашната секта /включваща от долу до горе идеолози, лидери, собственици на медии, тия дето дават парите и редовия планктон/ ненавижда собствената си страна, и как налива вода в претенциите на севмакета-сърбомани, и всички останали с некви претенции към България. Боклуци. Та да гласуваме за квинтесенцията им киро-кокоро-бойкикев? Ма как пък не сте познали.

 52. 52 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 3256 Весело

  До коментар [#1] от "danvan":Говориш соросоидни простотии.мния подход е да чуем мнението на ОЦЕЛЕЛИТЕ ПОТОМЦИ на тогавашните евреи.Ти евреин ли си? Ако не си не цапай темата. Просташко е!!! И доста глупаво(меко казано).

  —цитат от коментар 8 на КМЕТ В СЯНКА

  -------------------

  Кмете разкажи им как лично Тодор Живков е спасил българските евреи! Даже му направиха филм "Ешалоните на смъртта" с Филип Трифонов. Чест му прави на Анджел Вагенщайн че не си е изцапал ръцете с този пасквил.
  —цитат от коментар 43 на Корки  До коментар [#43] от "Корки":

  От което съм ччувал за Анджел Вагенщайн (от приятели живяли през цоц'а в нрб, един от тях и член на ДВАТА Съюза на българките журналисти И писатели, не е лаик в "нещата". ) той би дал мило и драго ТОЙ на направи този филм, ама "го дали" на друг.

  Професионален евреЙ и той, когато му е било удобно 😀 Как беше онзи лаф..."такива бяха времената"😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 53. 53 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4258 Весело

  До коментар [#27] от "hrx16647690":

  "Аз се гордея, че дядо ми е един от тези,"


  А баба ти?!

  klimentm
 54. 54 Профил на venciч
  venciч
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  До коментар [#27] от "hrx16647690":"Аз се гордея, че дядо ми е един от тези,"А баба ти?!
  —цитат от коментар 53 на klimentm


  Баба му била ятачка

  The greatest successes comes from the freedom to fail
 55. 55 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3644 Весело

  До коментар [#52] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Е поколението му предаде комунистическата идея без да се замисли и създадоха частно издателство веднага след промените - дядката още беше знаме на антифашизЪма от комунистически тип и участник в "Кръглата маса", от страна на БКП (БСП). Последните години се пробваха да набутат внучката Жаки напред, ама нещо не им се получава, въпреки огромните усилия (тука аз знам някои неща, понеже ми е от поколението, ама не ми се влиза в сплетни на дребно).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 56. 56 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 3256 Весело

  До коментар [#35] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Че аз това съм го коментирал десетки пъти тука. Сестрата на баща ми и мъжът ѝ, плюс неговите братя и сестри (с децата, всичките вкл. моите братовчеди - родени в Израел) са там от десетилетия (леля ми заминаха 1991 г.).
  —цитат от коментар 45 на Тюфлекчия


  😀Имам не лоша памет, та съм пропуснал това-иначе бих го запомнил😀 Еми...радам се да го чуя😀 Предполагам съпругът на леля ти е бил евреин, и така са пристигнали в Израел. Не питам за проблемите на децата им с масурестите, но те са израелци на 100 %, за армията барабар с данъчните😀 И 'ссичките са се адаптирали, а не капсулирали...то през 90те нямаше и достатъчно "българи" да се капсулираш: Капсулираха се "руснаците", "френците" и отчасти етиопците😀
  До коментар [#45] от "Тюфлекчия":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 57. 57 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3644 Весело

  До коментар [#56] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Нямат проблеми. Те и леля ми я изкараха еврейка, щото една прабаба по майчина (на нейната майка, демек тази ми баба) линия била еврейка от Галиция (как я е намерил там прадядката по Австро-Унгарско време и я е довел тука семейните архиви мълчат). И двамата (момче и момиче) си изкараха казармата и сега се борят с живота. Е минаха и те през разни местни университети и (както се изразява чичо ми) "станаха малки социалистчета", но нищо близко до безумието в САЩ или сред умнокрасавитета тука. Явно вярно не си попадал, случайно, щото съм сигурен, че поне десетина пъти е ставало дума във форума по един или друг повод, но явно с други хора.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 58. 58 Профил на irl471142598
  irl471142598
  Рейтинг: 2808 Любопитно

  До коментар [#1] от "danvan":

  -Какви са фактите, българското общество и държавници /това е неотделимо/ спасяват евреите в държавата България
  -Държавата България не се противопоставя на депортирането на евреите от Вардарско и Западна Тракия
  - В редица европейски държави , окупирани от Хитлер ,/!/ обществата не се противопоставят на депортиране на евреи, даже го подпомагат , подчертавам подпомагат.
  - Българите няма от какво да се срамуваме, и моля "да не се търси под вола теле".

 59. 59 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  Ако в България не беше пристигнал 3-ти Украински Фронт – българските фашисти щяха да изпратят евреите от България към концлагерите.
  —цитат от коментар 36 на hrx16647690


  На този ден да си припомним и торпилирания от руска подводница кораб Струма с 800 евреи. И руснаците са убивали евреи.

  Червена линия, червен картон
 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4593 Неутрално

  До коментар [#19] от "hrx16647690":
  "Безспорна част от историята е
  и „Законът за защита на нацията“ от януари 1941 г.
  Българите трябва да се гордеят, че веднага след 9-септ-1944г. са наказали справедливо голяма част от приелите този закон."

  Глупендър, точно този "Закон за защита на нацията" е спасил евреите, защото съгласно този закон българските евреи са били депортирани в български лагери , а не в немски лагери в Германия. Така цар Борис е оправдал оставането на българските евреи в България с необходимостта от работна ръка , за изграждане на инфраструктура като пътища и водопроводи в Беломорието. Условията за живот в българските лагери са били такива , каквито по-късно са били битовите условия в Трудови войски,в които не малко българи са отслужили военна служба.
  Българите трябва не да се гордеят , а да се срамуват , че допуснаха стопанския и политически елит на България, който спаси евреите през ВСВ, да бъде унищожен с хилядите смъртни присъди издадени от т.н. Народен съд под диктовката на Сталин и неговия слуга Георги Димитров.

 61. 61 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 2071 Любопитно

  На този ден да си припомним и торпилирания от руска подводница кораб Струма с 800 евреи. И руснаците са убивали евреи.
  —цитат от коментар 59 на Корки


  Вероятно от съветската подводница не са прочели огромните надписи на кораба - ТУК ПЪТУВАТ ЕВРЕИ.
  А ..... и САЩ бият негрите.

 62. 62 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  Вероятно от съветската подводница не са прочели огромните надписи на кораба - ТУК ПЪТУВАТ ЕВРЕИ.
  —цитат от коментар 61 на Panda


  Някой май се засегна? Хитлер е преписал нюрнбегските си закони за евреите от майските закони на граф Игнатиев.

  Червена линия, червен картон
 63. 63 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  До коментар [#21] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Моше, преди година-две бях попаднал на този шемет

  [HLHW] The Power of One: The Holocaust in Bulgaria with Aaron Cohen
  https://www.youtube.com/watch?v=GWRJpwQ5n_4&list=PLyJiOytEPs4fklgzcNUg2Rdd-wZYlJyYf&index=34

  Thanks to the intervention of King Boris who refused to give in to the pressure of his German allies, thousands of Jews miraculously survived. Among them was Aaron Cohen, born in Plovdiv in 1929. Despite the dramatic events unfolding around him, Aaron spent a relatively normal childhood and youth, going to public school and preparing for the Youth Aliyah. In the fall of 1944, several weeks after the Soviet entry into Bulgaria, he emigrated to Palestine where he helped found Kibbutz Urim in the Negev. Eight years later, he moved to the United States. In this presentation he shares his remarkable story of resilience in adversity and the power of one person to make a difference.

  яж бахур...
 64. 64 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9140 Неутрално

  България е отговорна за неспасяването на евреите извън България, подобно на Оскар Шиндлер, който е сложил черта на цифрата 1200 спасени евреи, използвани в неговата фабрика като работна ръка. Евреите с номера 1201, 1202… са загинали. Впрочем има една карта където са отбелязани процента на евреите в Европа, които са загинали. Тя е показателна. 0%. Някъде дори пише, че България е единствената страна в Европа, където евреите са станали повече в края на войната, отколкото в началото.
  https://www.eurochicago.com/2015/03/deportatsiya-evrei-novi-zemi/
  На мен ми прави впечатление една друга цифра. 11343 евреи са депортирани от Македония и Гърция с помощта на България. Колко точно (като цифрата горе) са спасени в България? виждам 48000, 50000, 52000. Защо не е точна цифрата на живите?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 65. 65 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 2071 Весело

  [quote#62:"Корки"][/quote]

  Не знам кой може да се засегне от глупостите ти.
  Просто отбелязвам!

 66. 66 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4593 Неутрално

  До коментар [#62] от "Корки":
  "Хитлер е преписал нюрнбегските си закони за евреите от майските закони на граф Игнатиев."

  След дипломатичекия гаф с подписването на пакта за примирие с Турция в градчето Свети Стефан, който противоречи на предварителните споразумения , които Русия е подписала с Англия и Австро - Унгария преди войната от 1877-78 г, Игнатиев е уволнен не само като посланик в Османската империя , но изобщо изхвърлен от дипломатическата служба. Реабилитиран е едва при цар Александър трети, възкачен на престола след убийството на баща му Александър втори. Реабилитиран е като руският цар го прави министър на вътрешните работи на Руси. Като такъв той изготвя най-реакционните антисемитски закони и започва да ги прилага в Русия. Гоненето на евреите в Русия е било жестоко. По-късно Хитлер буквално е преписал антисемитските закони на Игнатиев, за да ги прилага в Германия.
  Тези исторически факти са известни и е учудващо , че евреите не протестират затова , че на името на този изявен антисемит Игнатиев са кръстени улици, площади и населени места в България.

 67. 67 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3199 Весело

  До коментар [#55] от "Тюфлекчия":

  Същата Джаки, която Дертлиев уж искаше да "убие", по думите на самия Вагенщайн пред ВНС?
  Ей, как върви времето!
  😀😀😀

 68. 68 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9140 Неутрално

  До коментар [#64] от "penetrating":

  Пропуснал съм да кажа 0% за България. Дори Дания има 1% загинали

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 69. 69 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  До коментар [#13] от "Тюфлекчия":

  И на мен ми дойде точно това наум , че цялата драма е както с евреите в България и тези в Македония , че изчакаха да измрат съвремениците , и започнаха с лъжите и пренаписването на историята, защото не върви нашите да спорят с живи хора в Израел , резултата щеше веднага да е ясен и тея дето сега ги пишат много бързо щяха да са канцелирани без условия ... Явно това е подготтявно отдавна и са чакали на полусъединител от началото на 90те да ни сервират преработената версия от либерална гледна точка на спасяването на евреите ... Както е тръгнало , скоро време до толкова ще изопачат историята , че май ще ни карат и компенсации да даваме , то това е и май е крайната цел , на тея ..

 70. 70 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#21] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Абе хубаво, но ето, колегата даде линк, в който непрофесионален и неслучаен евреин казва, че ВСИЧКИ българи сме виновни и сме длъжни да се срамуваме. Освен това сме се били длъжници и на "македонците".
  Общо взето успяхте да докарате нещата дотам, че за Холокоста са виновни Хитлер и българите.

 71. 71 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1403 Разстроено

  До коментар [#7] от "olimpipanov":

  "Това с кавичките ми иде в повече"

  На мен също. Не разбирам смисъла на подобни материали. Да, били сме съюзник на Германия. Да, имало е отделни хора, опитващи се да прокарат нацистките практики. Но факт е също, че общественият натиск е предотвратил това, което се е случвало масово на други места в Европа. Не казвам, че сме най-умни и кадърни, но защо ни отказват проявената от предците ни човещина? Наистина не разбирам.

 72. 72 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Познавайки Евреите и държавата Израел и политиката й по този въпрос , ако това което в момента се твърди от опрделени кръгове за онзи период е вярно , отдавна щяха да са ни потърсили сметка и нямаше да чакат 80 години наследниците на комуняги да им го кажат...

 73. 73 Профил на bwv32673757
  bwv32673757
  Рейтинг: 71 Неутрално

  Бач' Ганьо много мрази да се разискват митовете му от историята. Баташкото клане, спасяването на евреите и т.н. Страх го е, че нещата не са така, както са го подковавли от малък.

  На Бач' Ганя не му идва по никакъв начин на акълЯ, че щом окупацията на Съветската армия ни се представя като освобождение до ден днешен, и повечето хора вярват, то е твърде възможно да са му пробутали и други митове...

 74. 74 Профил на venciч
  venciч
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  И двамата (момче и момиче) си изкараха казармата и сега се борят с живота. Е минаха и те през разни местни университети и (както се изразява чичо ми) "станаха малки социалистчета", но нищо близко до безумието в САЩ или сред умнокрасавитета тука.
  —цитат от коментар 57 на Тюфлекчия


  Идея си нямаш в каква социалистическа кочина се превърна Израел през последните няколко години. Върховният съд, пресата, телевизията (с едно изключение-канал 14), университети и училища, институции, полицията, та дори и армията стаха свърталища на болни в главата идиоти, и други боклуци, които агитират същите идиоти чрез парите на няколко европейски и американски антисемитски организации и милярдери. Страната отива към пропаст и само новото правителство може да забави процеса.

  The greatest successes comes from the freedom to fail
 75. 75 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4593 Неутрално

  До коментар [#73] от "bwv32673757":
  "На Бач' Ганя не му идва по никакъв начин на акълЯ, че щом окупацията на Съветската армия ни се представя като освобождение до ден днешен, и повечето хора вярват, то е твърде възможно да са му пробутали и други митове..."

  Окупацията на българските земи от руските войски през 1878 г. също се представя като освобождение. Митове в българската история колкото искаш.

 76. 76 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  До коментар [#73] от "bwv32673757":

  и що чакахте толкова време да го кажете, кое ви спираше толкова години 33 години демокрация ... До скоро никой не повдигаше този въпрос и сега се сетихте изведнъж .... В Дневник нямаше нито една статия по този въпрос на всяка годишнина , и сега изведнъж десетки , чакали сте юбилея ...

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/11/07/3073375_shalom_istoriiata_za_spasiavaneto_na_bulgarskite_evrei/

 77. 77 Профил на bwv32673757
  bwv32673757
  Рейтинг: 71 Неутрално

  и що чакахте толкова време да го кажете, кое ви спираше толкова години 33 години демокрация ...
  —цитат от коментар 76 на Kalinoff Ivan


  Вероятно омразата, която би се изсипала към всеки инакомислещ... Същото като с Македония, примерно. Никой почти не смее да каже гласно, че българите са изнудвачи от най-долна проба. Никой такъв не го канят в национални медии, също така.

 78. 78 Профил на venciч
  venciч
  Рейтинг: 1941 Весело

  Опааа, и мунчо цъфна

  The greatest successes comes from the freedom to fail
 79. 79 Профил на once Upon a Time
  once Upon a Time
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Според мен България може официално да се извини за тези евреи, които частично са изпратени в Треблинка, НО евреите помнят много добре за 50-те хиляди други спасени. Те знаят, че в центъра на София е третата по големина синагога в Европа след Амстердам и Будапеща. Даже се реставрира тази във Видин нищо, че комунягите нищо не са направили по въпроса през последните години.
  Защо днес има вече хиляди туристи от Израел и целогодишни полети от София и Варна до Тел Авив?
  Това, че тъпите сърбомански макета са издигнали псевдо музей в центъра на Скопие и нарочно да покажат на останалите колко била лоша България за толкова кратък период и за толкова малко хора си е смехотворно. Въпреки грешките, които сме направили смятам, че България е била доста толерантна държава.
  Ами атентатът в Бургас на израелските туристи? Да не би да ги е накарало да спрат да посещават България? Евреите са много читав и умен народ.

 80. 80 Профил на bwv32673757
  bwv32673757
  Рейтинг: 71 Неутрално

  До коментар [#76] от "Kalinoff Ivan":

  Жената, която беше провела изследването на Баташкото клане, й разпространяваха имейла с призиви да й пишат развилнелите се булгари и да я псуват... Нормално е не на всеки да му стиска да се хваща с разбулването на ганьовски митове.

 81. 81 Профил на Johnnie Glupavia
  Johnnie Glupavia
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Колко смешно звучи, че фашистът Борис три, син на немски педераст е спасил някой… А и след като познаваме нефелния му наследник - Симо горския, може смело да предположим, че е спасил само този, които му е платил…

  Слава на Украйна! Слава на героите! Съд за руските агресори и за предателя Радев!
 82. 82 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 576 Весело

  До коментар [#61] от "Panda":

  А ..... и САЩ бият негрите....... о не, маймуно. Напоследък негрите ги бият тях- и как само, ох леле мале. Паметник на Линкълн /??!!/ събориха. Изостанал си с матряла, ша дърпат уши антирасистите, ей!

 83. 83 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  Много кавички, много нещо. Май е време да кажем "сгрешихме, много сгрешихме, извинявайте, няма да се повтори".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 84. 84 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  До коментар [#80] от "bwv32673757":

  Викаш Израелската Държава , която живее постоянно под заплаха от ракети и терористичч=ни актове се е уплашила от някакви писма , с всичкоТо армия, ядрени ракети и тн трпери от някакви ганьовци с потури дето пишели много страшни писма ... Мосад дето гони нацисти по цял свят , се правят на разсеяни да не разсърдят ганьовците да не ги залеят с със заплашителна корепонденция, викат тихо да не разсърдим ганьовците , че видяхте ли кво стана с оная дето опроверга баташкото клане ..

 85. 85 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Много мислене пада.
  Евреите от България не са депортирани -факт.
  Евреите от земите под българско управление - беломорието и Македония са депортирани и избити - факт
  Български общественици и политици публично се обявяват в защита на евреите - факт
  Точка

 86. 86 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  "спасяването на българските евреи" е в кавички и тема на дискусии защото никога не е ставало! Всичко свързано с Германия, еврите и Холокоста е лъжа и измама на глобалистите!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 87. 87 Профил на swetliosdg
  swetliosdg
  Рейтинг: 136 Неутрално

  Знам само едно гл.прокурор ГЕШЕВ, и в САЩ и в България се среща с еврейските организации, и явно е много добре посрещан.
  А всички онези медии, и историци които искат българите да се извинят на някого че са спасили 50 000 хиляди човека,да ходи да го Д%ХА.
  И за общо сведение, не стачки или бунтове са спасили евреите, а с благоволението на управляващите тогава държавата. Без тях нещата е нямало как да се случат, толкова е близко до акъла, на всеки нормално мислещ човек.
  Дано утре някой в тази медия измисли нещо позитивно да пише за България, че все сме им виновни за нещо на един кръг от НПО-та на хранилка от едно далечно място. Нищо че по мое мнение, те са в основата на злото за тази държава!

 88. 88 Профил на swetliosdg
  swetliosdg
  Рейтинг: 136 Весело

  До коментар [#86] от "ivo":

  А ти си за преглед при д-р Гълъбова,и спешно трябва да те въдвори за лечение.

 89. 89 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Всъщност, всяко напомняне за убитите евреи в Македония е в подкрепа на твърдението, че останалите 50 хиляди евреи в България са останали живи заради своевременната замяна на германското влияние (България е съюзник на националсоциалистическа Германия) със съветско комунистическо влияние в България.

  Защото е очевидно, че ако войната се беше проточила по-дълго и България беше останала в съюз с Германия, тези 50 хиляди български граждани щяха също рано или късно да бъдат качени на влаковете към Полша и Германия.

  В този смисъл въпросът е част от съвременната руска пропаганда срещу България.

 90. 90 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 3924 Неутрално

  До коментар [#6] от "dfjftriktrcdt":Ти специално, без кремълска помощ едва ли си способен да преброиш и пръстите на ръцете си … но моля, докажи че греша и сподели потресаващите изводи, които си направил
  —цитат от коментар 32 на danvan


  Диванчо,не си преписвай твоите кремълски истирии на мен,ти си путинистчето по рождение!!!!!

  shlshlshlshl
 91. 91 Профил на ЧУПАКАБРА
  ЧУПАКАБРА
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Колко е тихо, когато специалистите по еврейски въпроси-Ети Ментърджията, Иво Идиота и останалите върли антисемити се забавляват в селската кръчма и нямат щастието да се изходят по този въпрос...

  АЙ' СИ...бемол мажор!
 92. 92 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 3256 Весело

  До коментар [#56] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Нямат проблеми. Те и леля ми я изкараха еврейка, щото една прабаба по майчина (на нейната майка, демек тази ми баба) линия била еврейка от Галиция (как я е намерил там прадядката по Австро-Унгарско време и я е довел тука семейните архиви мълчат)......
  —цитат от коментар 57 на Тюфлекчия


  😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀.....

  Не са важни подробностите, важното е че в Сохнут (НЕправителствена агенция за подпомагане на евреЙте да емигрират в Израел) са я регистрирали "еврейка" и спестили на децата проблеми с "масурестите"😀!

  Другото е...една от хилядите истории на семейство от Източна Европа в Израел.


  До коментар [#57] от "Тюфлекчия":

  ----------------------------------
  До коментар [#70] от "Локомотив":


  До коментар [#21] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Абе хубаво, но ето, колегата даде линк, в който непрофесионален и неслучаен евреин казва, че ВСИЧКИ българи сме виновни и сме длъжни да се срамуваме. Освен това сме се били длъжници и на "македонците".Общо взето успяхте да докарате нещата дотам, че за Холокоста са виновни Хитлер и българите.
  —цитат от коментар 70 на Локомотив


  Ако ми посочиш за кой колега дал КОЙ ЛИНК, бих могъл да изкажа личното си мнение ПО КОНКРЕТНИЯ въпрос.

  Но да поФторя за ЕН'ти път: НЕ ОБОБЩАВАЙТЕ от изказването на един, или 10 евреЙна, или тази или онази еврейска организация какво мислят ВСИЧКИ ЕВРЕИ! Черни овце има във всяко стадо, еврейте не са различни: И тук имаме БОКЛУЦИ които дигат врява за щяло и нещяло, за да покажат активизъм и да спИчелят някой и друг грант/покана за семинарче в чужбина (ОЛ ИНКЛУДЕД), и т.н. Наричам ги "професионални евреи"!

  "Шалом" са ТИПИЧНИ КОМУНЯРСКИ БОКЛУЦИ+ПРОФЕСИОНАЛНИ ЕВРЕИ! Такива бяха и преди "прехода" (е, тогава нямаше как иначе), такива си останаха и след него. За последнто ЗНАМ ОТ ЛИЧЕН ОПИТ С ТЯХ ОТ ПЕРИОДА 2010-2012 в София, после ги зарязах. Приятели ми обясниха защо (ЗА ПАРИ, И НЯКОЙ КАТО МЕН ДА НЕ ИМ МЪТИ ВОДАТА!!!) и спрях да контактувам с тях.
  До коментар [#70] от "Локомотив":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 93. 93 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#34] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Кажи моля какво мислиш ти. Би ли спасило днешното българско общество когото и да е отново?
  —цитат от коментар 47 на klimentm


  Не си прав да го подиряш точно него. Мойшето е пич. Освен това не е професионален евреин. Терминът е негов. Еваларка, за което. Колкото до самия ти въпрос, той е обиден и за българи, и за евреи. Първо - не сме в ситуация да решаваме подобен въпрос към този момент. Второ - статистически погледнато, българите не са с ангелски нрав, но са хора. Могат да проявяват човещина. Точно това се е случило на времето. Загрижени са били за други хора: съседи, приятели - независимо, че са евреи и някой си ги е заплюл за изтребване. Не са готови да си жертват човещината. За това става дума. За човещина.

 94. 94 Профил на irl471142598
  irl471142598
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  До коментар [#59] от "Корки":

  Може ли някой от сложилите минус на този пост , да обясни защо? Българският кораб
  " Струма", отплава от Кюстенджа/Констанца/ с 1300 души евреи , повечето от Румъния , по малко от Унгария и България. Торпилиран е от руска подводница на около 30 км от Истанбул. Стичат се много корабчета и лодки повечето хора са спасени...

 95. 95 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Лесно е от дистанция на Времето да се съдят човешките постъпки!,но ас не ни интересува дали Евреите са единни в мнението си за "спасяването"или "оцеляването".Едно е ясно:Българския Цар Борис III,представетилите на Народното събрание,духовенството и тогавашното гражданско общество успяват да спасят 50хиляди човешки души.Всъщност, това като че ли, ще се окаже последното велико постижение на Българската държава,постигнала го във взаимодействие на всички нива в Държавата.

 96. 96 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Френската авторка добре се е постарала "да възсъздаде условията за произвеждане и циркулиране на онова, което отдавна се смята за носеща основа от верни факти..." Но възниква въпрос дали е изследвала "носещата основа от верни факти" за депортацията на френските евреи в собствената й страна. От нейното собствено правителство, начело с маршал Петен /близо 100 хиляди души/ погубени в газовите камери. Защото щом ще отваряме отдавна затворени страници в Европа специално за българския случай, да отваряме и другите. Или България сега е на мушката покрай македонския въпрос. Където онзи ден президентът Стево Пендаровски направи официално изявление България да се извини за депортацията на евреите он Вардарска Македония. Интересно защо Мицотакис или гръцкият президент на искат такова извинение за евреите от беломорието. Защото от 15 години България и Гърция са почти една държава, суверенни части от Европейския съюз. И в нашата къща не е прието да се бърка в стари рани. Що се отнася до извинението, какво се има предвид? Или жест? Жестът бе направен от Бойко Борисов, който отиде в Скопие и заедно със Зоран Заев се поклониха пред паметника на загиналите в концлагерите. След което братски се прегърнаха. Какво повече? Или Борисов вече е отречен и трябва ново извинение. Но тогава да го поискат и от германците, които са ръководили депортацията и физически унищожили хората.

 97. 97 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#59] от "Корки":Може ли някой от сложилите минус на този пост , да обясни защо? Българският кораб " Струма", отплава от Кюстенджа/Констанца/ с 1300 души евреи , повечето от Румъния , по малко от Унгария и България. Торпилиран е от руска подводница на около 30 км от Истанбул. Стичат се много корабчета и лодки повечето хора са спасени...
  —цитат от коментар 94 на irl471142598


  Не съм ти слагал минус. Просто дай контекста. Дата, цел на нападението и пр. С доказателствен материал. Не че не ти вярвам. В Русия също има антиеврейски тенденции от време оно. Не може да не помниш Висоцки - "... не комунист и даже не еврей". Навсякъде почти е имало. Дори у нас, макар да са незначителни. Нещо, което можеш да разбереш по много начини. Чувал ли думата "жид"? Ммм, еквивалент на българското "чифут". Грозно, тъпо. Противопоставянето на етнически принцип е страшно примитивно. Е, и при евреите има термин (гой, демек боклук - неевреин). Темата е дълга. Има ги тези простотии в почти всеки фолклор. Но си мисля, че съвременните хора са надживели подобни тъпни. Оценят се дин друг не по произход, а по интелектуални и по-важното морални качества. Свестни хора, както м/у впрочем и боклуци, има във всеки народ. Уви. Примери - колкото щеш.

 98. 98 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Защо днес има вече хиляди туристи от Израел и целогодишни полети от София и Варна до Тел Авив?.
  —цитат от коментар 79 на once Upon a Time

  Защото тук могат да играят в казината.

 99. 99 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 3256 Весело

  До коментар [#59] от "Корки":Може ли някой от сложилите минус на този пост , да обясни защо? Българският кораб " Струма", отплава от Кюстенджа/Констанца/ с 1300 души евреи , повечето от Румъния , по малко от Унгария и България. Торпилиран е от руска подводница на около 30 км от Истанбул. Стичат се много корабчета и лодки повечето хора са спасени...

  —цитат от коментар 94 на irl471142598

  =--------------------------------------------------

  Не съм ти слагал минус. Просто дай контекста. Дата, цел на нападението и пр. С доказателствен материал. Не че не ти вярвам. В Русия също има антиеврейски тенденции от време оно. Не може да не помниш Висоцки - "... не комунист и даже не еврей". Навсякъде почти е имало. Дори у нас, макар да са незначителни. Нещо, което можеш да разбереш по много начини. Чувал ли думата "жид"? Ммм, еквивалент на българското "чифут". Грозно, тъпо. Противопоставянето на етнически принцип е страшно примитивно. Е, и при евреите има термин (гой, демек боклук - неевреин).
  —цитат от коментар 97 на Vili Jambov


  И свамата грешите (по отделно) за две различни неща. Едни бая разпостранени грешки, а кратко търсене в нета дава истината. Грешите И за "гой", И за "СТРУМА".

  Що е то "гой" в модерният И библейският Иврит е описано в статията от линка https://en.wikipedia.org/wiki/Goy

  Гой ОПРЕДЕЛЕНО НЕ Е БОКЛУК. И в библейският иврит, и в съвременния има ПРЕДОСТАРЪЧНО думи за "боклук" що се отнася до хора.

  А за "Струма"-има само един оцелял: https://ru.wikipedia.org/wiki/Струма _(судно)
  До коментар [#97] от "Vili Jambov":


  До коментар [#94] от "irl471142598":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 100. 100 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  Не съм ти слагал минус. Просто дай контекста.
  —цитат от коментар 97 на Vili Jambov


  Контекстът е че корабът е на неутрална държава, териториалните води са на неутрална държава, препълнен е с хора, което е видимо в перископа на вълчата глутница, но защо да не си спечелят звездички и премиални. Нещо като малък Катин.

  Червена линия, червен картон
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK