"Ванда Руткевич. Само още един връх" (откъс)

"Ванда Руткевич. Само още един връх" (откъс)

© ИздателствоВанда Руткевич е сред най-известните алпинистки в света. Първият човек от Полша и първата европейка, изкачила Еверест, първата жена, качила митичния връх К2. Изкачила осем от най-високите върхове в света. Осъществила забележителни изкачвания в Татрите, в Алпите, в планините на Норвегия, в Памир, Каракорум, Хималаите. Необикновена и спорна личност, превърнала се в легенда с необуздания си нрав, упоритост и стремеж да постигне целите си.


Докато пише книгата за нея Елжбета Шераджинска прави множество интервюта с полски алпинисти; достига до неизвестни източници, включително до оцелели фрагменти от мемоарите на майката на Ванда, Мария Блашкевич. Цитира неизвестни и непубликувани откъси от разказите на участниците в холандската експедиция, които подкрепят полякинята по време на трагичните събития на Броуд Пик през 1991 г. Събития, които са оказали влияние върху решенията на Ванда през последните години от живота ѝ.


Елжбета Шераджинска е автор на книги и преводач от френски език. Пътешественик, чиято страст са Непал и Хималаите. Музикант, композитор и текстописец. Автор на статии за планините и музиката и културата на Кабо Верде, както и на първия полски пътеводител за островите. Автор на биографиите на Сезария Евора и Ванда Руткевич, както и на книга с мистериозни алпийски истории. Носител на бронзов медал за принос към културата Gloria Artis (2006) и на Златен кръст за заслуги (2015).
На български книгата излиза от издателство "Вакон", което предостави откъс от нея.


РАЗМАЗАНИТЕ СЕНКИ


Съдбата е като камък.
Никога не знаеш кога
ще падне върху главата ти.


Сезария Евора


Пада инертно. Без нито един вик, нито една дума. Подхлъзване? Секунда невнимание? Изтрити зъбци на котките? Надморска височина над 5000 метра. Всичко се разиграва за една хилядна от секундата и придобива някакво гигантско ускорение. Кристиан, партньорът на Курт в катеренето в този съдбовен ден, е шокиран. В края на краищата Курт е можел лесно да спре падането с пикел, но изобщо не реагира. Можел е да го направи, но не го е направил.


Пада от 400 метра. Нещо чудовищно трябва да се случва в главата, в мига, в който съобщението "всичко свърши" достига до мозъка. Също толкова чудовищно и неописуемо е осъзнаването на факта, че партньорът ти пада. Какво е минало през ума на Йежи Кукучка, когато след разтърсващия вик "Юреeeк!" усеща удара от падащото тяло на Тадеуш Пьотровски, а след това всичко потъва в зловеща тишина? Какво се е случвало в главата на Ришард Павловски, когато тялото на Кукучка е прелетяло покрай него, изтръгвайки всички халки по пътя си? Ами ако става дума не просто за партньор, а за най-близкия ти човек? Какво е почувствал Райнхолд Меснер по време на спускането от Нанга Парбат, когато изведнъж е осъзнал, че брат му не върви по неговите следи? Докато е крачил към живота през снежните долини, стигнал до ръба на лудостта, отчаянието, болката?


За част от секундата Курт Линке-Крюгер, който е не само планински, но и житейски партньор на Руткевич, рухва по склона на Броуд Пик. След поредица от кратки или пък дълги, но не непременно успешни връзки и не едно заричане, че край, избира да е сама, за да може да се посвети изцяло на страстта си към алпинизма, Ванда най-накрая среща човек, който изглежда подходящ за нейната силна личност. Винаги е казвала, че когато става дума за мъже алпинисти, се възхищава повече на съпругите им заради упорството да бъдат с тях. Двама алпинисти под един покрив често са твърде много, но този път е различно.

Ванда Руткевич. Само още един връх
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Четиридесет и пет годишен неврохирург от Берлин, красив, независим, със свои страсти, маратонец и катерач, вдовец, без нужда да проявява чувство за собственост към партньорката си или да доминира над нея. Напротив: мотивира, подкрепя, насърчава, разбира. Идеалният вариант. До този момент не е срещал човек като Ванда. Двамата се познават от две години. "Възхищавах му се за всичко, можех да разцъфтя с него. Вдъхновяваше ме." Нито той, нито тя имат нещо против факта, че единият живее постоянно в Берлин, а другият - във Варшава. Точно обратното. Това им дава огромна независимост и свобода, необходими за упражняване на професиите им и за реализиране на взискателни страсти. В края на краищата Курт е живял така осемнайсет години с първата си съпруга. Трудно е да се каже колко дълго би продължило това взаимно увлечение и дали с времето любовта към Курт няма да пострада заради любовта на Ванда към планината, но всичко, изглежда, върви в правилната посока.


Руткевич е лудо влюбена, дори е готова да се омъжи за трети път. "Знаеш ли - доверява тя на Ева Панейко-Панкевич, - той е човекът, който ме намери в Катманду. Подготвяме се да остареем заедно." Декларация, която сама по себе си е изумителна. Руткевич никога не е говорила за друг мъж така. Сияе. Щастлива, засмяна, по-открита.


Броуд Пик. Или, ако предпочитате, Фалчан Кангри, което на езика балти означава Широк връх. Дванайсетият по височина осемхилядник. При добри метеорологични условия не представлява особена трудност, но Линке-Крюгер едва ли може да се причисли към елита на хималайския свят. Според Руткевич той е опитен, но дали достатъчно опитен, че да изкачи осемхилядник?


Берлинчанинът вероятно не би се изкушил да го направи сам, но е влюбен във Ванда и иска да е близо до нея. По време на тази експедиция - според Пьотр Пустелник - всичко между тях се задълбочава. "Няма как да сме сигурни, но ми се струва, че в живота на Ванда това беше нещо като спасително въже, за което да се хване и да излезе от този порочен кръг, от заобикалящата я празнота."


Курт без колебание се съгласява да участва в международната експедиция на Академичния алпийски клуб в Лодз "Каракорум 1990". Екипът, воден от Марек Гроховски, си поставя две цели: изкачване на женския екип по Японския кулоар на Гашербрум I и - задача за мъжете - прокарване на нов маршрут по източния хребет, през прохода Гашербрум Ла към Гашербрум II.


Повече за книгата вижте тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK