"Макс и Мориц. История за калпазани в седем пакости" на Вилхлем Буш (откъс)

Издателство "Лист"

Издателство "Лист"В рубриката "Четиво" Дневник публикува откъс от "Макс и Мориц. История за калпазани в седем пакости", с автор Вилхлем Буш, предоставен от издателство "Лист"


Историята на най-известните калпазани излезе в нов превод и луксозно издание


Калпазаните Макс и Мориц, чиито истории повече от век и половина разсмиват и разплакват деца и родители, сега се промъкват за добро в хорските библиотеки. Ключ към домовете и сърцата на читателите им дава корифеят в превода от немски език Любомир Илиев. Той пресъздава римите на Вилхлем Буш в изцяло нов вариант, който излезе с оригиналните илюстрации на автора и с логото на "Лист".
Луксозното издание "Макс и Мориц" се появява дни преди 14 април, когато светът ще отбележи 191 години от рождението на знаменития сатирик.


През 1865 г., когато героите за първи път стават известни в Германия техният "баща" тъкмо влиза в Христовата възраст. По онова време той живее в Мюнхен и се препитава като сътрудничи с текстове и рисунки на сатиричните вестници "Мюнхенер билдербоген" и "Флигенде блатор".


Собственикът им Каспер Браун публикува близо 100 материала на Буш, но авторът не е доволен и понеже чувства тягостна зависимост от издателя си решава да го смени. Обръща се към Хайнрих Рихтер от Дрезден, но той отхвърля ръкописа на "Макс и Мориц", защото нямал търговски потенциал. Старият издател на Вилхелм Буш обаче мисли другояче и купува правата за 1000 гулдена - сума, която съответства приблизително на двойната годишна заплата на един занаятчия.


Вдъхновение за безчинствата на колоритната двойка авторът черпи от собствения си живот. Буш е първото от седемте деца в семейството на дребен търговец. Още преди да навърши десет, родителите му го пращат да живее при чичо си, пастор в Ербенгьотцен, близо до Гьотинген. В сина на местния мелничар той открива приятел за цял живот. Когато е на четиринайсет, Вилхелм му прави портрет и в него лесно се разпознават чертите на пухкавия калпазанин Макс. В зализания като от крава перчем на Мориц пък Буш вкарва елемент от собствения си образ.


Отначало продажбите вървят бавно, но след второто издание от 1868 г. картината рязко се променя. До смъртта на Буш през 1908 г. пакостите на неговите герои претърпяват 56 издания и са продадени над 430 000 продадени екземпляра! С днешна дата "Макс и Мориц" се за прадядо на комикса. Седемте истории са преведени на десетки ецици и имат читатели по целия свят.


Като читател на "Дневник" може да купите книгата със специална отстъпка от поне 10% в Ozone.bg. Кодът за нея е 10Dnevnik. Поръчайте книгата тук.
Ако в актуална промоция има по-висока отстъпка - тя важи за вашата покупка.


Откъс от "Макс и Мориц. История за калпазани в седем пакости" на Вилхлем Буш


Макс и Мориц. История за калпазани в седем пакости
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

И във вестник, и във книга
чели сме за дечурлига
като тия калпазани,
Макс и Мориц назовани.
Вместо лошите си нрави
тази двойка да поправи,
тя на мъдростта човешка
вечно гледаше с насмешка.
За безчинства все по-нови
бяха винаги готови.


Издателство "Лист"

Издателство "Лист"


Издателство "Лист"

Издателство "Лист"


Издателство "Лист"

Издателство "Лист"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK