"Петте най-важни нужди на децата в наши дни" на Лиз Бурбо (откъс)

Издателство "Ентусиаст"

Издателство "Ентусиаст"В рубриката "Четиво" Дневник публикува откъс от "Петте най-важни нужди на децата в наши дни", с автор Лиз Бурбо, предоставен от Издателство "Ентусиаст"


Лиз Бурбо е майка на три деца, баба на осем внучета и прабаба на две малки момичета. В своята най-нова книга тя споделя с читателите си своя опит - всичко, което е научила, докато е наблюдавала как растат тринайсетте ѝ деца, както и с какво нейното учение ѝ е помогнало да има по-добра връзка с тях.


Тази книга е за всички родители, баби и дядовци, които срещат трудности в отношенията с децата си (независимо на каква възраст са те), и има за цел да им помогне да изиграят важната роля в живота им с радост, лекота и без непрекъснато упражняване на контрол. Бурбо твърди, че между последните две поколения има огромна разлика и са необходими нови методи, за да получим адекватни резултати в отглеждането и възпитанието на малките жители на нашата планета.
Авторката разкрива петте най-важни нужди на съвременните деца и с помощта на практични съвети ще ви помогне да разберете как да се вслушвате в потребностите им - а това е изключително полезно и за тях, и за вас. Ще си дадете сметка до каква степен фактът, че вървите рамо до рамо с детето си през този все по-динамичен свят, помага и на вас да се адаптирате по-лесно към промените в него.


Световноизвестната писателка Лиз Бурбо е автор на 27 книги, които са продадени в близо 5 милиона екземпляра. От откриването на нейната школа през 1982 година учението ѝ е помогнало на огромен брой хора да направят конкретни промени във всекидневието си и да подобрят живота си. СЛУШАЙ СВОЕТО ТЯЛО - най-голямото училище по личностно развитие в Канада - вече има свои работни ателиета в повече от 25 страни.


Като читател на "Дневник" може да купите книгата със специална отстъпка от поне 10% в Ozone.bg. Кодът за нея е 10Dnevnik. Поръчайте книгата тук.


Ако в актуална промоция има по-висока отстъпка - тя важи за вашата покупка.


Петте най-важни нужди на децата в наши дни
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Откъс от "Петте най-важни нужди на децата в наши дни" на Лиз Бурбо


Първа глава


Какво е ера на Водолея?


Започвам тази книга с обяснение за ерата на Водолея, тъй като, когато говорим за новите деца, ние реално имаме предвид децата в ерата на Водолея. Държа да разкажа подробно какво означава тази нова епоха, тъй като все още получавам много въпроси по темата в моите ателиета. Уикипедия дава следното определение за ерата на Водолея: Ерата на Водолея е една от дванайсетте астрологични, или зодиакални ери, формирани от астрономическия феномен прецесия на равноденствията. Астрологичните ери не са научни понятия - те се разглеждат в астрологията, окултизма и теософията, но не се използват в астрономията.


Съществува изобилна информация по тази тема, като тук аз ще представя в обобщен вид какво съм научила досега. Една ера продължава около 2160 години, така че са необходими приблизително 26 000 години, за да се извъртят една след друга всички астрологични ери. Предишната ера, тази на Риби, е била посветена на истинската любов, което е било необходимо, за да не се изгубим сред постиженията на научно-техническия прогрес и да не потънем в материалното. Трябвало е да преминем през тази фаза, за да изживеем по-добре следващата епоха, на Водолея. Уви, хората са се изгубили и не са усвоили уроците си. Сега, в новата ера, акцентът ще бъде повече върху духовността, отколкото към религиите.


Духовният човек знае, че има един Бог творец и че всичко живо е проявление на божествената енергия. Той уважава творението във всичките му форми. Ето защо е наясно, че е отговорен за всичко, което създава в своя свят. Разликата между нас, хората, и другите форми на живот е, че ние сме единствените създания на Земята, които можем да осъзнаем кои сме - част от Бога творец. С други думи, на всеки 2000 години на нашата планета настъпва радикална промяна. Тя започва да се проявява около петдесет години преди началото на новата ера.


Този период на преход се нарича период на проявления и може да се приеме като синоним на думата апокалипсис. Проявлението е разкриване на нещо, публично оповестяване на неизвестна до този момент информация. Новото, което се проявява, разклаща всичко познато и ние имаме чувството, че основите ни ще рухват. Всъщност това, което се люлее, е нашето его, изградено на базата на спомените ни. Егото е разклатено, тъй като се страхува, че ще изгуби контрол над личността. Във всички ателиета на Слушай своето тяло аз говоря много за егото и за неговата функция.


Всеки апокалипсис е труден, тъй като носи много радикални промени, към които много хора не успяват лесно да се адаптират. Например от петдесетте години на миналия век до наши дни се случиха сериозни промени и аз имах късмета да ги преживея. Когато разказвам как съм живяла като дете, моите внуци ме гледат с широко отворени очи и сигурно имат чувството, че съм обитавала друга планета. Какво? Не е имало телевизор, нито телефон у вас? А какво сте правили? Често ми задават тези и други подобни въпроси.


Спомням си, че към 70-те години се говореше за т.нар. шок от бъдещето. Това е смайваща дезориентация, от
която страдат хората, засегнати от ужасно бързия темп на социалните и технологичните промени, случващи се в модерното общество. Реално тогава беше началото на прехода между двете ери. След това, с приближаването на 2000 година, се увеличиха страховете на хората от бъдещето. Те бяха подхранвани от какви ли не предсказания за бедствия, които ще настъпят с преминаването към новото хилядолетие.


Милиони хора смятаха, че това ще бъде краят на света. И макар една част от нас да бяха нетърпеливи да видят какво ще се случи, други изживяваха все повече страхове с наближаването на първия ден на 2000 година. Това безпокойство е разбираемо, тъй като ние нямаме нито архив, нито някакъв спомен какво се е случило на тази планета преди 26 000 години. Разбрах още, че доскоро планетата Земя е била в трето измерение, но през 2000 година сме преминали в четвърто. То продължава кратко, тъй като е само мост, който да ни отведе към петото измерение, което започна през 2020 година. В бъдеще енергията на чо- века ще достигне много високи вибрации и той ще развие способности, неподозирани днес за повечето хора.


Най-важното, което е добре да запомним за тази епоха, е, че в нея ние няма да съществуваме само в рамките на материалния свят, а ще се отворим към една чудна реалност, която можем да открием само вътре в себе си. За да сме по-осъзнати за онова, което се случва в нас, трябва задължително да се научим да чувстваме повече, а това е нещо, което в предишната епоха сме забравили. Мъжкият принцип е много развит и при жените, и при мъжете. Въпросният принцип се свързва с менталното измерение - това, което анализира и разбира.


Женският принцип, от друга страна, е този, който чувства и зависи от емоционалното измерение. Енергията, насочена към земята през новата ера, ще ни помага да постигнем равновесие между двата 22 принципа. Това ще бъде възможно както при мъжете, така и при жените. Впрочем ние вече виждаме все повече мъже, които се грижат за децата и домакинството, както и жени, които се реализират на високи постове и вземат важни решения. Когато отговорностите са споделени в двойката, децата имат най-голям шанс да се научат да уважават, да харесват и да приемат и двамата си родители, а не да обичат повече единия, както се е случвало по-често в миналото.


Разбира се, ти можеш да потърсиш повече информация в интернет за четвъртото и петото измерение. Ще установиш, че има различни мнения по темата, но всъщност това разминаване е доста типично за новия период, в който навлизаме. Обстрелвани сме от какви ли не сведения и информации, изпитвали сме на собствен гръб много от тях, но по този начин се научаваме да пресяваме. Най-добре е винаги да се доверяваш на това, което чувстваш и изпитваш, докато се запознаваш с нови теории или приемаш нови съвети. Сърцето ти получава много енергия в тази нова епоха, за да се отвори повече и да знае от какво точно имаш нужда. Избери теорията или учението, на които откликва сърцето ти: това означава да се вслушваш в душата си.


Ерата на Водолея започна официално на 21 декември 2012 година. И тук има различни становища, но аз залагам на най-разпространеното, което се основава на това, че древният календар на маите приключва през декември 2012 година (20.12.2012 г.). Ето защо след тази дата всичко се развива с много голяма скорост, като тя се увеличава с всяка изминала година. Възможно ли е това да се случва на нашата планета точно сега, защото човечеството вече има всичко необходимо, за да се справи с промените? Надявам се, че е така.


Характеристики на ерата на Водолея


Оказва се, че ние сме истински привилегировани да живеем в такова бурно време, тъй като това дава възможност на душите ни да еволюират експоненциално, тоест душата може да изживее няколко превъ- плъщения в рамките на настоящия живот. Всичко зависи от това доколко отворени сме и до каква степен отговаряме на критериите на ерата на Водолея.


Ето седемте основни критерия на новата епоха.
Съпоставям ги с характеристиките на епохата, от която излизаме - тази на Риби, която приключи през декември 2012 година. В прехода от една епоха към друга ние преминаваме:


1. От интелектуалност към интелигентност
Думата интелектуалност е от многото, които Даниел Кемп използва, тъй като той е бил достатъчно интелигентен, за да намира точните думи, с които да опише понятията по-разбираемо. Тя има същото значение като интелект, но като строеж на думата се доближава до интелигентност. Интелектът, често
наричан нисшият разум при човека, е нашата способност да запаметяваме знания, да анализираме, да раз- съждаваме и да организираме. Той се основава на нашия минал опит (съхраненото в паметта) и използва енергията на менталното ни тяло, за да функционира. Паметта е свързана с това, което сме научили в миналото, затова е невъзможно нашият интелект да познава истинските ни нужди в момента и следователно няма как да служи на интелигентността.


Интелигентността, наричана още висшия разум при човека, е способността да отиваш отвъд мен- 24 талното. Тя е знание, което идва от висшата мъдрост, от нашия божествен извор. За да сме интелигентни, ние трябва да сме в контакт с интуицията си. Често бъркаме интелигентност с интуиция, тъй като и двете произтичат от висшия разум. Разликата е, че знанието, което произтича от нашата ин- телигентност, може да бъде обяснено интелектуално, докато онова, получено от интуицията, не може.
Н
апример аз интуитивно знаех, че трябва да създам учение, което да се нарича Слушай своето тяло. Мои- те близки не можеха да разберат това решение, защото по онова време живеех сама, децата ми бяха тийней- джъри и аз напуснах добре платена работа, за да следвам призванието си. След това обаче интелигентността с помощта на моя интелект и на интуицията ми ми даде всички онези идеи за ателиета, теми, упражнения и т.н., които вече лесно можех да обясня на другите.


Все по-често ми се случва да чуя или да прочета дадено изречение и изведнъж спонтанно получавам мно- го информация по въпроса, която никога не съм чувала или научавала. Дълбоко в себе си знам, че това се случва в мен заради УАУ ефекта. Когато вътрешно си кажем УАУ, значи отговаряме на нужда на нашата душа. Накратко, интелектуалността е способността да използваме паметта и опита си, а интелигентността е способността да знаем нещо, без да сме го учили.


2. От нормално към естествено
През изминалата епоха хората правеха всичко само и само да ги приемат за нормални. Човек, считан за "ненормален", е бил отхвърлян и е преживявал много емоции, полагайки огромни усилия да изглежда като другите и плащайки цената на това да отхвърля собствените си нужди. Подобно поведение е все още често срещано както в личния, така и в професионалния живот. Да си считан за нормален означава да постъпваш и да живееш според вече установените норми от семейството, обществото, религията, държавата, расата и т.н.


Хората не са имали право и не са дръзвали да живеят според собствените си критерии, вслушвайки се в индивидуалните си нужди. Да си естествен е противоположното на това да си нормален. Означава да се вслушваш в природата си и да се уважаваш; да се вслушваш в природата на другите и в природата, която ни заобикаля. Всяко човешко същество е различно и никой от нас няма правото да съди природата на друг човек. Няма добра или лоша природа - просто всяка е различна.


Някои имат природа, която може да им донесе по-труден живот, но те сами са отговорни за своя избор. Тези хора трябва да си понесат последствията. Ако един човек не може да приеме природата на друг, това не значи, че другият e сбъркан. Сбъркан е начинът му на възприятие. Има и още нещо: когато някой не може да приеме различната природа на другите, значи той не може да приеме и собствената си.


3. От илюзия към истина
В ерата на Водолея ще господства истината. Впрочем през последните петдесет години ние станахме свидетели на разкриването на много истини в различни области. И това е само началото. Все по-големи истини ще излизат наяве с времето. Ето защо ние трябва да открием истината и за себе си, тоест да разберем кои сме, а не да вярваме, че сме нашето его.


Илюзията, в която живеехме, е голяма. Така наречените авторитети в различни сфери като религия, наука, медицина и други лесно успяваха да убедят масата в какво да вярва и какво да мисли, тъй като ние не смеехме да се възпротивим на тези авторитети. Струваха ни се твърде могъщи.


Същевременно се направиха множество открития във всички области на живота, които противоречат на наученото до този момент. Живяхме в несигурност, в страх да не се излъжем, ако изберем едното или другото. Видяхме как всички тези колебания действат по време на пандемията например. Тази тревожност е нормална. Ние всички ще трябва да преминем през такива фази, докато навлизаме в новата ера. Лутанията и притесненията са необходими, за да се научим да слушаме сърцето, интуицията и интелигентността си.


Новите деца са част от този план на Вселената. Тяхното присъствие се засилва все повече, за да се развива човечеството. Те ще ни помогнат да оставим погрешните схващания и илюзията на нашето его, за да тръгнем към голямата истина.


4. От непоследователност към последователност
Сигурна съм, че и ти като повечето хора си ставал свидетел на нечие лицемерно поведение. Например родителите ти са ти налагали правила, които самите те не са следвали. Изисквали са да ги спазваш, но самите те не са го правили. Например баща, който наказва сина си, защото взема наркотици, а той самият пие по три или четири бири всяка вечер след работа. Или майка, която бие детето си, защото го обича и му желае доброто.


Спомнете си колко скандали се разразиха в религиозните среди. Говорят ни да следваме добрия Бог, а има толкова много случаи на сексуални и физически посегателства над деца, извършени от божии служители. Това се среща във всички религии. Със сигурност можеш да се сетиш и за множество други подобни прояви
на непоследователност.


Ако искаме това да се промени, трябва да дадем пример и да се опитаме да бъдем последователни в собствения си живот. Да си последователен означава да поддържаш синхрон между мислене, вярвания, думи и дела. Когато има такъв синхрон, действията ни са продължение на думите и обратно.


5. От стабилност към нестабилност
От много дълго време човекът се стреми към стабилно съществуване, тоест към живот без много промени, който му осигурява преди всичко материална и психологическа сигурност. Стабилният живот е осигурявал добра репутация. Например да работиш за една и съща компания дълго време е било повод за гордост, до- като ако изкараш само няколко месеца на едно работно място, ти си "нестабилен" и не може да ти се има доверие.


Човек, който напуска партньора си, е ставал обект на критика, а онези, които са променяли начина си на мислене или на живот, са били приемани за несериозни. Тъй като притежаването на блага и пари е било от първостепенно значение, за да бъдеш стабилен, много хора са работили на едно и също място през целия си живот, без дори да се запитат дали тази работа отговаря на нуждите им. Срещала съм толкова хора, понасяли силна болка, които е трябвало да напуснат партньорите си, но никога не са го направили, тъй като са предпочитали да запазят "стабилния си живот", вместо да се вслушат в нуждата си - нейното удовлетворение би означавало голяма нестабилност.


Сега, в ерата на Водолея, ние трябва да се научим да живеем, без да търсим стабилност на всяка цена, за да развием вярата си, да се отпуснем и най-вече да си позволим да преживеем различни опитности, които
ни позволяват да разгърнем талантите и интелигентността си. Необходимо е да се научим да се доверяваме на Вселената и на своя вътрешен Бог, който знае от какво наистина имаме нужда, дори и все още да не сме го осъзнали напълно.


В новата епоха, когато един млад човек (мъж или жена) представи автобиография, в която се вижда, че вече е сменил няколко позиции, но работата му е получила добра оценка, това означава по-голям шанс за по-добра работа в бъдеще. Липсата на стабилност обяснява също и защо в днешно време има толкова много раздели. Но този етап трябва да се преживее, като се вслушваме в нуждите и желанията си. Забележи, че нестабилност не означава несигурност. Ще се върна на тази тема в следващата глава.


6. От Аз вярвам до Аз съм
В ерата на Риби хората постепенно са слезли надолу в материята и по този начин са се отдалечили мно- го от духовното измерение, тоест от своята интелигентност и интуиция. Това е позволило на егото, което е продукт на менталното, да заеме толкова значима ръководна роля. Напомням ти, че егото е изградено от всички наши вярвания за добро и зло, натрупани през стотиците ни предишни прераждания. И не само че нашият собствен живот се ръководи от тези вярвания, но и още повече губим от енергията си, като се опитваме да убедим другите да повярват в същото. Ето един от големите проблеми в отношенията родители-деца.


С навлизането в ерата на Водолея ние получаваме енергия от Вселената, за да преминем от Аз вярвам към Аз съм. Можем да го направим, като често си задаваме въпроса: Какъв искам да бъда (или: Как искам да се чувствам) в тази ситуация или с този човек? Отговорът на този въпрос показва какво да бъде после поведението ни, за да отговорим на нуждите на нашето същество, на нашата душа. Само така можем да изпълним плана на живота си. Всички, които се съпротивяват, стават все по-изтощени, тъй като енергията, която получаваме, е много силна. Съпротивата срещу нея ни носи само физически и психологически проблеми.


7. От вкопчване към освобождение
Тъй като са отдали силата си на егото, хората изпитват все по-големи страхове, голяма част от които са свързани с несигурността, преживявана във всички сфери на живота. Те са вкопчени в своите притежания и дори в близките си, които смятат, че притежават. Именно поради тази привързаност ние често вземаме решения, които ни създават сериозни проблеми. Загърбили сме вярата, която е в нас, и сме забравили своята голяма съзидателна мощ.


Сега трябва да се научим да се освобождаваме с по-голяма лекота. Заради това и толкова много хора преживяват загуби и чувство за изоставяне в днешно време. Ако един човек не притежава кой знае какво, той няма и какво да губи. Ако обаче е натрупал богатство или има голямо имущество, той може да научи урока за непривързването, като се откаже от нещо. Аз често пътувам и няколко пъти ми се е случвало да губя свои вещи. Разделих се например с бижута, които много обичах. Не знам дали ги изгубих, или ми ги откраднаха, но е факт, че изчезнаха.


Благодарение на тези случки успях да осъзная, че лесно се разделям с вещи. Казах си, че моето бижу може би ще направи някой друг щастлив. Най-добрият начин да се разделиш с нещо е да приемеш, че нищо и никой не ти принадлежи. Хората и вещите просто преминават през нашите дни, за да осъзнаем своята голяма сила да създаваме живота, който искаме.


Както виждаш, ние всички трябва да се пренастроим и да се адаптираме по време на този важен преходен период. Ако си дадеш сметка, че промяната е полезна за теб, ще се насочваш все повече и повече към това, което ще ти донесе щастие. Ако обаче се съпротивяваш на новото течение, ти ще плуваш срещу него. Така постепенно ще се изтощиш и някой ден ще потънеш.


Тази съпротива обяснява бума на болестите - включително смъртоносните - от петдесетина години насам. Статистиките потвърждават, че въпреки милиардите долари, инвестирани в изследвания, се появяват нови патологии. Насилието, разводите, семейните драми и войните продължават с пълна сила. Те са проявление на колективната съпротива на човечеството срещу промените.


Ето и разликата между приемането и съпротивата. Тези, които се съпротивляват, изпитват трудности и страдат, а тези, които приемат живота - не. Ти винаги имаш избор, само трябва да решиш. Ако избереш да се съпротивляваш, продължаваш да живееш постарому - според придобитите си вярвания - и ще ти бъде по-трудно, дори невъзможно, да поддържаш добри взаимоотношения с новите деца.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK