Жан-Мари Дона, който колекционира историите на анонимни снимки

Жан-Мари Дона, който колекционира историите на анонимни снимки

© Jean-Marie DonatЖан-Мари Дона не е спретнатият младеж, позирал пред този автомобил от началото на XX в., нито човекът в костюм на бяла мечка, застанал кой знае защо до него. Не е и човекът зад фотоапарата. Тези три личности са анонимни, но може да се каже, че той ги е преоткрил за света.


Дона е колекционер, издател и автор на фотокниги, чиито снимки не е правил. От повече от 30 години французинът рови из спомените на непознати хора в антикварни магазини, архиви и битаци, за да събере една от най-впечатляващите сбирки от "намерена фотография" - над 20 хиляди броя.


От колекцията от загадъчни физиономии постепенно изплуват комични, смущаващи и необясними сюжетни линии - като серията кадри от Германия между 20-те и 70-те години на XX в., в която хора от улицата позират до зловещо ухилена мечка.
Фотогалерия: "Намерената фотография" на Жан-Мари Дона >


Тези сюжети се превръщат в основата на няколкото фотокниги на Дона, които той ще представи в София на 30 март във Френския институт. Той гостува за третото събитие на платформата за подобни издания "ПУК!", основана от фотографа Никола Михов, Росен Кузманов и Тихомир Стоянов, който има своя собствена колекция в Instagram - "въображаемият архив на едно българско социалистическо семейство".


Началото за Дона, пионер във този жанр, е мистериозната мечка. Беше сюрреализмът, описва той първата си снимка от колекцията пред Vice. "Бизнесмен точно след Втората световна война с огромна мечка на улицата. Не знаех историята зад нея, беше просто сюрреалистично – от типа изображения, които харесвам." Следващата е на двама усмихнати нацистки войници, позирали до бялата мечка. И така докато се съберат 200-те фотографии от книгата му Teddybär.


Жан-Мари Дона, който колекционира историите на анонимни снимки
Колекцията разкрива забравени подробности - че през 20-те години берлинският зоопарк се сдобил с първите си бели мечки, които станали изключително популярни сред посетителите, а после и в цялата страна. Но извадени от този контекст снимките започват да говорят на собствен език и стават многозначителни.


На срещата в София, озаглавена Photo Vernaculaire (в буквален превод "диалектна снимка"), Дона ще разкаже за работата си, жанра "намерена фотография" и продукцията на специализираното си издателство Innocences. Книгите му също ще могат да бъдат закупени с отстъпка.


Blackface на Дона припомня дълбоко обидният днес феномен на "пребоядисването" в САЩ, продължил почти до наши дни - бели деца, мъже и жени, маскирани като чернокожи и заснети с комична цел. В Predator французинът проследява енигматичния силует на филцова шапка, попаднал в стотици несвързани изображения, а в Rorschach експериментира с природни пейзажи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK