НДК показва български документален филм за Юлия Кръстева

НДК показва български документален филм за Юлия Кръстева

© Анелия НиколоваФилм за голямата френска мислителка от български произход Юлия Кръстева ще покаже фестивалът Master of Art за документалистика на 20 април в НДК.


Режисьори са Искра Ангелова и Милена Гетова. "Кой се страхува от Юлия Кръстева" е първият български пълнометражен документален портрет на Кръстева. "Кой се страхува от Юлия Кръстева" ще покаже фрагменти от живота на известната писателка, философ, семиотик, психоаналитик и феминист.


Премиерата ще е от 18 ч. в кино "Люмиер". 20 април е и началото на второто издание на фестивала Master of Art, който в рамките на 10 дни ще покаже 60 филма, посветени на известни личности и събития от културата и изкуството. Сред тях са Йосиф Бродски, Пабло Пикасо и Дейвид Линч, съобщиха неотдавна от фестивала.
Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Неутрално

  Поклон пред паметта на Юлия Кръстева, изключителен ум

 2. 2 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Стахотна новина. Юлия Кръстева е своеобразен гений. Филмът ще се гледа непременно!

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Весело

  До коментар [#2] от "Mатематик":

  Тя е още един повод Сливен да се гордее със земляци.

 4. 4 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#1] от "daskal1":

  а бе даскале верно, че тази мацка е изключителен ум, ама вземи да помолиш модераторите да ти изтрият този коментар, че е леко неуместен....

  а иначе нищо лично ама леко ме съмнява искра ангелова да може да направи филм за тази мацка, но знам ли може и да грешиме особено щото сме леко пиинали...а и искрето е мацка също макар и друг тип...не знам не знам мене ме питайте само за пиенето там ми е експертизата

 5. 5 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  За пореден път българинът ще се бие в гърдите с някой известен, чийто успех е дошъл само и единствено благодарение на чуждата култура и собствен талант, както и без каквато и да се намеса от българска страна. Юлия Кръстева е голямо име днес, защото цял живот е живяла сред образована култура, свободна от всякаква цензура. Място на модернистични идеи и средище на интелектуалци, със свободно мислене и шанс да покажат истинския си талант. Именно в такава среда Кръстева е попила идеите си. Каква щеше да стане, ако беше живяла в България? Дали ако не следваше волята на партийните другари от БКП и партийната линия от Априлския пленум щеше да стане нещо повече от работник в ТКЗС? Какво е дала България на Кръстева, че да се гордеем българите с нейните успехи?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Неутрално

  До коментар [#4] от "betona":

  Прав си, исках да кажа личността.

 7. 7 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Бетоне, в първия момент си викам, какво ли пък толкова е написал даскалът, обаче му прочитам изречението и направо прихнах. (пардон, казано на чист французки). Тва да искаш да го съчиниш няа ти се удаде толкова лесно. Иначе, без да обидя някого, за мен подобен епитаф отдавна ѝ принадлежи на въпросната (личност, пак според даскала). Вероятно най-известното съвременно име из социалните катедри в университетите на САЩ изобщо, всъщност е едно жалко интелектуално падение, което може да бъде повод точно за никаква гордост, а по-скоро да се присвиеш от неудобство. Истинската същност е от значение за интелектуалеца, а не нейната видимост, колкото и да я е надула пропагандата. Жалко, че все такива със световно присъствие имат корени в държавата на Сливен.

 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Весело

  До коментар [#7] от "bryghtlyght":

  Там ние силата на нас, да се дърпаме един друг в казана. Затова в ада са оставили българите на самообслужване :-)

 9. 9 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  От статията: "фрагменти от живота на известната писателКА, философ, семиотик, психоаналитик и феминист."

  "Дневник," езиковата ви политика е недомислена. Защо "писателКА" (формата за женски род), а "феминист"? И точно пък на феминистка да казвате "феминист," е доста тромаво. Не само че звучи зле на български, където за разлика от английския, под чието влияние осакатявате българския, има добре развита категория за род, но звучи и сексистки. Все едно жена не може да бъде философка, семиотичка и психоаналитичка. Стигнала ли е до тези позиции, според вас явно трябва да е било за сметка на женствеността й. Странни са тези изтормозени езикови еквилибристики в статия за мислителка, която твърди, че семиотичното (от психоаналитична гледна точка) е езикът на майката.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 10. 10 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Весело

  Поклон пред паметта на Юлия Кръстева
  —цитат от коментар 1 на daskal1


  Фройдистка грешка?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 11. 11 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#8] от "daskal1":

  Е, да, ама пък от друга страна, понеже имало казан и другарско дърпане, такъв факт не е основание да изпадаме в другата крайност, за да сме праведни -- безкритично да подминаваме културалния марксизъм и неговото девширме. Културалното еничарство може да е от полза някаква за империята (въпреки че и в това се съмнявам), но за доставчика не е хич.

 12. 12 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#1] от "daskal1":

  Починала ли е?

 13. 13 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Много шармантна, универсална личност и мислител от най-висока класа.Бракът и' с Филип Солерс и попадане в кръга на структуралистите и семиотиците около Ролан Барт(сиреч френския интелектуален елит от 60-те и 70-те години) и' даде шанс да направи блестяща научна кариера. Преди време гостуваше в предаването на Искра Ангелова и беше много приятен събеседник.Ще очаквам филма с интерес.

 14. 14 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#12] от "princess_x":

  Бетонът пръв съзря уникалния даскалски, първопроходен и то, принос в темата и му отдаде вече значимото с недвусмислен съвет (не знам обаче как даскалът ще го изпълни, даже и да реши). Вече се изредиха и няколко допълнителни каламбури по този повод, което въздигна даскала до статута на звезда на форума за деня. Да му е честито.

 15. 15 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1328 Весело

  До коментар [#9] от "7777":


  Не съм съгласна - да наречеш една жена "феминист" си е в най-добрата феминистка логика и традиция. ;) :)

 16. 16 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#12] от "princess_x":

  Не! Жива и здрава е. Просто "daskal 1" е сбъркал, по една или друга причина.Поздрави!
  П.С. Днес прочетох и гневния ви пост за простака-чалгар, който за ваше и мое най-голямо разочарование, пак като Алфа-вълк начело на глутницата си в кожени якета демагогства, ехидничи и злорадства по бТВ от половин час.

 17. 17 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Интересно дали филмът ще коментира подкрепата на Юлия Кръстева за кандидатурата на Ирина Бокова за шефка на ООН? Кръстева е емигрирала във Франция, когато е била на 25-26 години. Работила е за някакъв период и в работническо дело. Т.е. добре знае какво представлява Бокова и благодарение на какви и чии заслуги е стигнала до тази кандидатура. Открито писмо, което апелира към Оланд да подкрепи Бокова, удивлява по много параграфи, но за мен най-удивителното беше настояването, че Бокова като шефка на ООН щяла да отстоява френските интереси - с нея начело гласът на Франция не само щял да бъде чут, ами и разбран. Като че ли ООН трябва да е мегафон на Франция.
  http://www.lopinion.fr/edition/international/onu-l-urgence-d-nouvelle-ere-106125

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1328 Весело

  До коментар [#7] от "bryghtlyght":


  Трябва да си призная, че и аз се бях поддала на пропагандата и преди доста години гледах с гордост и умиление как Кръстева обяснява в интервю, че била космополит с български корени и не знам какво гражданство. Докато не ми се наложи да прочета нещо, написано от нея и целият и' авторитет пред мене се срути, отнесен от фройдистките и психоаналитични, лишени от всякаква неврофизиологична научна основа фантасмагории, върху които беше построила книгата си.

 19. 19 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#18] от "princess_x":

  Есето й за абджекта и досега ми харесва много - като литерартура. А "Bulgarie, ma souffrance" може би е най-комплексарското есе, писано от психоаналитик, което съм чела. Проблемът ни на българите, видиш ли, бил, че сме православни. То щото бъкаме от православие.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 20. 20 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Заглавието на филма ми се струва леко неуместно, като оставим настрана баналния му опит за "остроумие". Може би филмът ще обясни този избор.

 21. 21 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  е голяма работа...всеки бърка...дет са вика тва да ни е бъркането. аз постоянно бъркам ама ми дреме на шлифера и за грешките и за миносчетата дето ми праскат. но това надига въпроса защо нямаме възможност да редактираме кументарите си. дори и при новия дизайнерски и визионерски вид на сайта това пак е така.

 22. 22 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#18] от "princess_x": Докато не ми се наложи да прочета нещо, написано от нея

  Не съм чел нищо от нея и по тази причина нямам мнение. Ако някой във форума е запознат, да каже няколко думи. Това че е "своеобразен" гений, разбрах. В смисъл разбрах, че има и такъв вид гении.

  /не се чете/
 23. 23 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#19] от "7777":

  преди време май те бях питал дали сериозно смяташ че човека е риба? или просто се ебаваш с този си подпис... .

 24. 24 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#19] от "7777":

  А на италианците - че са католици, може би.
  Би трябвало да ги прегледам тези есета, но разочарованието от първата ми "среща" с Кръстева още не съм го преодоляла.

 25. 25 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#23] от "betona":

  Не, не смятам сериозно, че човекът е риба, но може и да греша.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Неутрално


  До коментар [#4] от "betona":

  Отде ги знаеш всичките тези интелектуални хора?!
  Слушах един път случайно по телевизора Юлиия, вярно че изглеждаше много важно но не можах да разбера нищо! Рекох си че не е лъжица за мойта уста, въпреки че веднъж ми дадоха да чета Кант!

  klimentm
 27. 27 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#24] от "princess_x":

  А, не. В есето й католицимът и протестантството са положителни влияния.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 28. 28 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#25] от "7777":

  мерси. имаш едно питие по твой избор от мене за този отговор.

 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  До коментар [#19] от "7777":

  Психоанализата е шарлатанство като хомеотерапията!

  klimentm
 30. 30 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#16] от "glaxo":

  Естествено зная, че не се е споминала Кръстева, но реших леко да закача Даскала.

  Индивиди като Трифонов и системата, която ги ражда са причината да нямаме повече юлиикръстеви в Бълагаря - сега и в близко и далечно бъдеще.

 31. 31 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#16] от "glaxo":

  Естествено зная, че не се е споминала Кръстева, но реших леко да закача Даскала.

  Индивиди като Трифонов и системата, която ги ражда са причината да нямаме повече юлиикръстеви в Бълагаря - сега и в близко и далечно бъдеще.

 32. 32 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#26] от "klimentm":

  а бе знам , лут ли си... прочетох одеве статията и погледнах в гугал ли уикипедия ли нещо набързо да се инфурмирам...а те иначе всички жени се мъчат да изглеждат важно но не съм лут да им се връзвам, всичките са един дол дренки и само гледат дали като си седна на портофела ще стана висок колкото черни връх или айде поне колкото камен дел

 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  До коментар [#27] от "7777":

  Мисля че това го е преписала от някъде защото общо зето е вярно, да погледнем православните страни! Хич не са за гледане!

  klimentm
 34. 34 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#22] от "Тони Шнайдера":

  Не познавам задълбочено работата на Кръстева, но едва ли може да говорим за " гениалност". За мене по-необяснимо е, че в хуманитарните науки продължава да се използва психоаналитичната методология, когато невро-науките са направили такъв скок през последните години. Абсурдно е да се използват старомодни теории, неопиращи се върху никакви научни факти, за да се изграждат други тези и теории, както е практиката в хуманитаристиката и както беше построена книгата на Кръстева, която съм чела.

 35. 35 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#34] от "princess_x":

  Поне в американските хуманитарни факултети психоанализата е демоде от двайсетина години. Сега се опитват да прилагат разни когнитивни изследвания, но за съжаление доста люде го правят папагалски, както едно време са прилагали психоанализата.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 36. 36 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#33] от "klimentm":

  Е, хайде сега. Една България е доста по за гледане от един католически Хондурас.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 37. 37 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#23] от "betona":

  Бетоне, нали знаеш откъде ѝ идва сентенцията на четирте седмѝци. Това е заемка от мотото на феминизма, нещо като ``Пролетарии от вси страни, я вземете, та се съединете'', което е мотото на комунизма. Та въпросното фундаментално мото на феминистките гласи: ``A woman needs a man like a fish needs a bicycle''. Да, ама както го вя тоз лозунг, и както си гори сутиена, и проповядваше безмъжие или, ако ще се омъжваш, то да е за чернокож, Gloria Steinem, знаменоската на феминизма, тутакси взе, че си се ожени и то за рус бял мъж. Всичко са просто само едни празни приказки, а нашата даже се напъва да им прави и философско обосноваване на празните приказки. Бегай, мани.

 38. 38 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#34] от "princess_x": теории, неопиращи се върху никакви научни факти, за да се изграждат други тези и теории, както е практиката в хуманитаристиката и както беше построена книгата на Кръстева

  Разбирам за какво иде реч. По принцип при хуманитарните науки думата наука е сложена повече за благозвучие. Но това не означава, че в тях липсват верни прозрения. Поне интересно ли е написана книгата? Понякога това е по-важно отколкото дали казаните неща в нея са верни. Колкото до доказателствата, това е сложен проблем. И квантовата теория на Нилс Бор не е доказана. Но работи. Самият Айнщайн който е бил неин противник е казвал че тя е отвратителна, не защото не може да бъде доказана, а защото не може да бъде оборена.

  /не се чете/
 39. 39 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#29] от "klimentm":
  а бе да ти кажа не знам какво е ама определено си има своите достойнства. тъпото става когато тъпаци почнат да се занимават с нея и да промотират самите себе си чрез нея.

  До коментар [#33] от "klimentm":

  е ако не знаеш да ти кажа реално колко са православните в православните страни, поне за беге мога да ти дам доста точни сведения...а другите живущи в тези страни, за които всъщност пише и кръстева, тъкмо щото са такиви квито са така и не успяват да изпълзят изпод полата на мамето си, за да се скарат с тато си. общо взето - права е кръстева.

 40. 40 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#37] от "bryghtlyght":

  Направил си прекрасен марскистки анализ на подписа ми. Благодаря!

  Друга версия за това мото, на която съм попадала, е че е ляво-анархистко, а Глория Стайнем го е приспособила. На мен този подпис ми го преотстъпи друг форумец. Когато ми го преотстъпи, още не се бях заинтересувала за произхода му, а ми хареса абсурдът в него. Сигурна съм обаче, че и тогава е отразявал неосъзнати мои псигологически и социални нужди. С други думи - много си прав! Благодаря ти, че дойде да ни просвещаваш, включително относно поведението ми и мотивите ми. Форумът беше сиротно място преди ти да дойдеш.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 41. 41 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#35] от "7777": в американските хуманитарни факултети психоанализата е демоде от двайсетина години.

  Не са ли я изхвърлили още, заедно с Фройд и Ерих Фром?

  /не се чете/
 42. 42 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#18] от "princess_x":
  До коментар [#34] от "princess_x":
  До коментар [#35] от "7777":

  е то сега шлагерът определено е нюросайънс, а тва литература, психоанализа и изобщо хуманитаристика са набутани в кучи гъс. наливат се големи пари, но по голяма фантасмагория от невронауките няма и точно те плюс кода(джиите) ще ебат мамата на туй което все още е останало от нормалния свят. ама сигорно грешиме де.

 43. 43 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#37] от "bryghtlyght":

  брайти, с кеф четох и се смях на коментара ти. но виж, аз нищо не знам. само споделям кво съм прочел по весниците. нали не си забравил, че преди време ми обеща лятото да пием по нещо и да се поразговорим за хубавите неща от живота. софия е много хубава лятно време..

 44. 44 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 812 Весело

  До коментар [#39] от "betona":

  И едно друго обяснение, без задължително да е психоаналитично :)

  https://www.ted.com/talks/zimchallenge

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 45. 45 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#34] от "princess_x": теории, неопиращи се върху никакви научни факти, за да се изграждат други тези и теории, както е практиката в хуманитаристиката и както беше построена книгата на КръстеваРазбирам за какво иде реч. По принцип при хуманитарните науки думата наука е сложена повече за благозвучие. Но това не означава, че в тях липсват верни прозрения. Поне интересно ли е написана книгата? Понякога това е по-важно отколкото дали казаните неща в нея са верни. Колкото до доказателствата, това е сложен проблем. И квантовата теория на Нилс Бор не е доказана. Но работи. Самият Айнщайн който е бил неин противник е казвал че тя е отвратителна, не защото не може да бъде доказана, а защото не може да бъде оборена.
  —цитат от коментар 38 на Тони Шнайдера


  Шнайдер, нека те светна, квантовата механика не само, че не работи, но може одма да се докаже без да останат никакви съмнения, че безсмислица, както чисто физически, така и формално, математически -- още постулатите ѝ са израз на абсурди. Единственото, което вижда непредубеденият е, че квантовата механика е основана на логически грешки (petitio principii) и комбинации от откровени нелепости.

 46. 46 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Исках да му цитирам част от текста на Шнайдера, но не се получи. Явно, някои от нас не са усвоили още тънкостите на новия дизайн на форума. Моите извинения.

 47. 47 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#44] от "baba_zozolana":

  благодаря ти. много готин човек. сега ще видя. преразказвали са ми подробно две негови книги и ги препоръчвам горещо на всички.между другото аз никога не съм бил фен на психоанализата, макар че пак казвам тя определено има своите достойнства и роля и ми се струва тъпо това да се отрича.

 48. 48 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#43] от "betona":

  Не, не съм забравил, бетон, но дай първо да го докараме дотам. Още ми се вижда доста далече лятото. Stay warm и бъди в чудесно здраве и бодрост.

 49. 49 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#46] от "bryghtlyght":

  тънкостите на този (новия) форум са доста по-тънка работа от тези на квантовата механика :) аз не знам някой дето да ги е усвоил...

 50. 50 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#45] от "bryghtlyght":

  Братчед, мерси за пояснението - не съм физик и не мога да япреценя. Дадох пример с неща, които съм чел. Явно съм бил подведен. Но доколкото съм запознат има и доста физици, които като мен са подведени. А това вече е непростимо.

  /не се чете/
 51. 51 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#48] от "bryghtlyght":

  същото, но в двойна доза ти желая и на теб, брайти. май умберто еко беше рекъл, че хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година – да стане лято и цял живот – да са щастливи :).

 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  До коментар [#45] от "bryghtlyght":

  Казват че Волфган Паули и Карл Густав Юнг са водили много сериозна кореспонденция помежду си на философски теми,не знам дали тези писма са публикувани някъде но би било интересно да се прочетат.Шрьодингер има няколко много интерсни книги,Дейвид Бом също пише философски разсъждения.

  klimentm
 53. 53 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#50] от "Тони Шнайдера":

  Абсолютно непростимо е. Правят го единствено от опортюнизъм. Пропагандата на абсурда те смазва като парен чук. Иливървиш по партийната линия и кротко си дращеш безсмислените уравнения на квантовата механика, или си изритан вън на студа. По-жестоко в интелектулен апект е от комунистическа диктатура.

 54. 54 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#52] от "klimentm":

  Нищо няма в квантовата механика, което да заслужава сериозен учен да ѝ обърне внимание. За философски заключения е напълно изключено да дойдат от квантовата механика, освен ако не обичаш да размишляваш върху формени дивотии и абсурди.

 55. 55 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#38] от "Тони Шнайдера":

  Книгата я четох на английски и нямам представа как пише на френски Кръстева, но общото ми впечатление е, че е твърде многословна, в което можеш да се убедиш и сам:

  http://www.kristeva.fr/PDF/Julia-Kristeva-Bulgarie-ma-souffrance- (bulgare).pdf

  Аз предпочитам по-минималистичен стил, защото смятам, че и в литературата по-малкото е повече. Що се отнася до правдивостта - когато написаното има претенции за сериозност и научност, тя е важна и художествените качества не могат да компенсират липсата и'.

 56. 56 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#42] от "betona": ''сега шлагерът определено е нюросайънс, а тва литература, психоанализа и изобщо хуманитаристика са набутани в кучи...''

  Бетон, нюросайънс са в основата на всичко, защото изучават мястото, където се раждат и литературата, и психоанализата и всички останали науки и изкуства. Така че новият шлагер, който е логично да се запее е интердисциплинарност.

 57. 57 Профил на iskraaa
  iskraaa
  Рейтинг: 8 Весело

  Здравейте!

  Много се радвам, че филмът ми за Юлия Кръстева е намерил място на страниците ви - аз похарчих 2 години от живота си и адски много ходене по мъките, за да успея да убедя разни хора в необходимостта от такъв филм. Първият български филм за нея - коректно - е направен за рубриката на БНТ "В кадър", но интересното е, че пак е от мен - в този втори, пълнокръвен и цялостен биографичен портрет на Кръстева даже съм използвала кадри и моменти от първия. Много се гордея, че всичко това в крайна сметка се случи и смятам, че си е заслужавало, защото много я познават, четат, любят и мразят на Запад, а тук сякаш не искаме да узнаем за нея. Моята работа като журналист в БНТ винаги е била тази - да покажа и осветя с прожектор онези изключителни, самобитни, интересни и вълнуващи личности, които не винаги намират място по първите страници на вестниците - хората на духа. Юлия Кръстева ме е карала да се чувствам гражданка на света, когато бях студентка в СУ и съм благодарна, че ме допусна до вътрешния си свят и личния си живот, приятелите и семейството си 20 години по-късно. Аз също съм живяла навън и съм работила с тях - знам какво точно коства това и как нейният живот е невероятен именно защото предразсъдъците към източноевропейците и чужденците на Запад (особено във Франция) са огромни. Тя е работила с Ролан Барт, с Умберто Еко, с Клод Леви Строс, с Жак Дерида, с Лакан и Фуко и е била третрирана от тях като равна. Тя е успяла единствено и само поради своя ум. Уважавам това. И се радвам, че успях да довърша това дело - този труд не се цени и не се заплаща у нас, но си струва. Всяка минута, която съм посветила на това, е безценна. Загубих някои свои илюзии, но запазих способността си да мога да уважавам успеха и постиженията на другите. А
  Юлия Кръстева определено го заслужава - смятат я за последната жива истинска интелектуалка. Дали споделяме изцяло нейните идеи? Ами интересен въпрос - тя, както и всички ние, се е променяла. Аз се въхищавам например повече на радикалността й от 80-те и 90-те, когато пише "Чужденци на самите себе си" или "Българийо, страдание мое" отколкото на тезите й днес. Но това е въпрос на вкус. Заповядайте на премиерата в кино Люмиер на 20.04 от 18 часа - дебатът във форума на Дневник е както обикновено на ниво, ще бъде чест да имаме такава публика и да дискутираме после заедно феномена "Кръстева". Ето и трейлърът, ако ви е интересно: https://www.youtube.com/watch?v=7MvL6dq7kH4

  Ваша: Искра Ангелова
  Автор

 58. 58 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#56] от "princess_x":

  де го чукаш, принцес, де се пука... вчера си знаех, че не трябва да се обаждам, ама викам си, точно в тоя случай ще е грехота да не обърна внимание на даскала- и то не заради него, щото той си го знае, ами заради някой друг, дето може да прочете и да остане с погрешно впечатление. и айде ебати дебата дето се отвори заради такива като тебе досадници .... след туй си викам, дай да не пишеме повече под тази статия че много трябва да се говори ... то пък ти мармориш, а и я гледай ти, самата Искра взе че ни зачете ... честно казано, изненадан съм. та затова ще ти отговоря много кратко, щото ако ти отговарям дълго ще стане много дълго: изобщо не съм съгласен с това, което казваш, но щом казваш... а бе бетонджийска му работа: хем ништо не разбира, хем мнение има и не е съгласен. :) много е слатко така. :)

 59. 59 Профил на iskraaa
  iskraaa
  Рейтинг: 8 Весело

  Филмът е копродукция на БНТ, НДК и нашата продуцентска фирма Уондърленд продакшънс, режисьор съм аз с помощта на безценната Милена Гетова, оператор в Париж е Недялко Данов, а използваните от първия ни филм "Чужденката" кадри и интервюта са на Николай Илиев, със субективната камера съм снимала главно аз, а понякога - Милена (когато съм взимала интервютата в Париж), а онези парчета от саундтрака, дето са адски готини - са на композитора Антон Пиперов.:-)

 60. 60 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#58] от "betona":

  Бетон, уважавам правото ти на несъгласие, което предполагам е обосновано с някакви факти, в които вярваш (всъщност, когато знам как действително стоят нещата, малко ме интересува дали другите са съгласни ;) )

 61. 61 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#57] от "iskraaa":


  Искра, радвам се, че сте осъществила мечтата си да направите този филм, което е завидно постижение при днешните условия. Желая ви успех! За съжаление няма да съм в България за премиерта - кога и къде другаде ще бъде показан филмът, за да мога да го видя?

 62. 62 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#57] от "iskraaa":

  ааа, хич нямай грижа- по страниците на дневник обикновено баш такива нестандартни щуротии като филма ти намират място (и простаци като бетона, но това е друга тема). а сега пък с новия дизайн всичко хептен арт, дизайнерско и визионерско стана. това "похарчих 2 години от живота си" е много секси лаф. първият ти филм май се намира в ютюб, мисля че там съм го гледал (това го казвам на форумците). Викаш третирали я като равна - друг път, тя направо ги изтормози с щуротиите си :). Радваме се, че си направила този филм и ти благодарим. Естествено че подобни неща не се ценят и заплащат подобаващо у нас,а и май навсякъде по света. Тва е положението-който не му харесва да идва при мен на обиекта да бърка бетон с простаците и гарантирано ще е заплатен добре:). Казваш "загубих някои свои илюзии...". Интересно кои илюзии? Не чакам отговор сега, а когато ти се говори за това.
  Знаеш ли, не съм те виждал на екрана, нито чел нещо от теб от поне петнайсетина години. А впечатленията ми оттогава са точно за умна шармантна мацка, която както си написала се възхищава"повече на радикалността й от 80-те и 90-те, когато пише "Чужденци на самите себе си" или "Българийо, страдание мое" отколкото на тезите й днес". Затова и в своя коментар по-горе номер 4 изразявам леко съмнение, че можеш да направиш филм за Юлия Кръстева, който да я обхване в пълнота донякъде (а и защото от бетона се очаква да пише простотии, а той не обича да разочарова феновете си). харесвана или не, Юлия Кръстева си е наистина феномен, и то голям, към който трябва да се подхожда именно като към такъв феномен, тоест бавно и спокойно, тоест много бавно и много спокойно. иначе пак за пореден път поредният човек ще чете и гледа себе си, а не нея.

 63. 63 Профил на iskraaa
  iskraaa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#61] от "princess_x":

  Здравейте! Освен на 20.04 от 18 часа в кино Люмиер, филмът ще бъде вероятно част от панорамата на копродукционни филми, която самото НДК организира през май - ще пиша повече тогава. И разбира се - по БНТ, пак ще пиша кога това.:-) Заповядайте!

 64. 64 Профил на iskraaa
  iskraaa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "daskal1":

  Разбирам, че това е шега, но подвежда многобройната аудитория на Дневник - Юлия Кръстева е жива и здрава и даже стана на 75 години миналата година. И е адски жизнена, трябва да отбележа.:-)

 65. 65 Профил на iskraaa
  iskraaa
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#5] от "Lou":

  Абсолютно сте прав. Не се гордеем, защото е българка - а и общо взето никой освен мен не се гордее честно казано - вижте този уместен коментар http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/12/12/2668476_otkus_ot_tom_ii_na_choveshkiiat_otpechatuk_ot_cvetan/www.dnevnik.bg/analizi/2014/10/01/2390772_kato_vmesto_cvetan_todorov_i_juliia_krusteva_vidiahme/

  А се гордея (аз поне), че е успяла да надмогне местния манталитет, да отиде там, където талантът и идеите имат значение и да успее да ги убеди и ТЯХ, че е голяма работа. Елате на премиерата на филма - на 20.04 от 18 часа в кино Люмиер! Не е патриотичен филма ми, по-скоро аз се радвам на космополитните граждани на света, заради които намирам надежда - че не е важно откъде си, а кой си и какво можеш, грубо казано. Макар и това да е доста идеалистично - ТАМ също не ни пускат да растем, по други причини отколкото тук.

 66. 66 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#63] от "iskraaa":

  Благодаря, непременно ще го гледам!

 67. 67 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1328 Неутрално
 68. 68 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#57] от "iskraaa":

  Браво! Поздравления за филма и изобщо за работата ви.
  Ще гледам филма за Юлия Кръстева с голям интерес, не познавам по-ранните и радикални писaния, но съм чел някои от по-новите и книги и бях силно впечатлен от начина и на писане и на мислене : стилът и е индивидуален, оригинален, нешаблонен, доста различен от преобладаващия предвидим начин на мислене в т.нар. хуманитарни науки. Много ми хареса книгата и "Пулсации на времето" (или "Нагони на времето", заглавието на френски e двусмислена трудно преводима игра на думи). Почти нищо не е преведено на български, но за който се интересува, книгите и са преведени на десетки езици и всички са издадени на английски.

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 69. 69 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#68] от "Mатематик":

  а бе да те питам що така от едно извесно време т. нар. точни науки затъват все повече в такива лайна че май най добре да им направите ристарт като започнете с това че самите вие си биете камшика и вместо да се занимавате с тях отидете да копате на равното и плодородно софийско поле та да свършите и вие нещо макар и не като хората но поне малко полезно

 70. 70 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#63] от "iskraaa":

  няма лошо да го заведете на колкото може повече фестивали но дали е възможно да го покачите в онлайн за да могат реално да го видят повече хора напримерно от провинцията и които нямат пари и средсва за да си позволят да отидат в столицата само заради филма или нешто друго. или напримерно да му създадете сайт и там хората да могат да си го гледат. или напримерно да се разберете с дневник да го покачите на сайта им или другаде.

 71. 71 Профил на iskraaa
  iskraaa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте, скъпи форумци!

  Ето че отново дойде прожекция на филма в Люмиер - страх ме е, че това ще е и последната. Каня ви утре от 19 часа, защото ми направи много силно впечатление вашата компетентност, факта, че много от вас са чели Кръстева на английски и френски и че поддържате задълбочена дискусия по темата. Ще ми е интересно да участвате и в нашата дискусия утре - след филма ще отговаряме на въпроси заедно с Дарин Тенев и Димитър Божков от СУ, Христо Гутев, който беше с нас 4 дни в Париж и помагаше с превода, инженер Антон Наков, който е приятел на Кръстева от детинство и Михаела Петрова, която беше част от комисията, избрала филма за съфинансиране от НДК и написа статия за него.

  Ще ви чакам в 19 часа в Люмиер в малкото НДК!

  Ваша: Искра Ангелова

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK