Изложбата Viva Italia! проследява историята на съвременното италианско изкуство

Роберто Барни, "Закуска на тревата", 1966 г.. Лак и масло върху платно

© Организаторите

Роберто Барни, "Закуска на тревата", 1966 г.. Лак и масло върху платноСто и четиринадесет произведения на над 100 съвременни артисти ще проследят развитието на изкуството в Италия от 50-те години на миналия век до днес. Откриването изложбата Viva Italia! е днес от 18 часа в Софийската градска художествена галерия.


Това е първият по-цялостен преглед на най-новото италианско изкуство в България. Произведенията са на колекционера Карло Пали. В изложбата влизат произведения на някои от най-известните италиански художници като Алигиеро Боети и Микеланджело Пистолето, представители на движението Арте Повера, "ултралетристът" и нов реалист Мимо Ротела, Франко Анджели, Роберто Барни и други.


Изложбата ще бъде съпроводена с лекция на 5 април от 18 ч., когато кураторът д-р Лаура Моналди ще разкаже за развитието на следвоенното италианско изкуство и влиятелните му течения.


Мимо Ротела, "Поздрави от Верона", 1970 г. Емулсирано платно<br /><br />

© Организаторите

Мимо Ротела, "Поздрави от Верона", 1970 г. Емулсирано платно
Почти всички форми на изкуство ще бъдат показани – живопис, скулптура, фотография, графика, инсталация, – за да бъдат отразени възможно най-цялостно посоките на развитие. Изложбата има за цел и да намери прилики между пластично-визуалните изкуства, музиката и поезията, изграждащи италианското съвременно изкуство.


Събитието е организирано от Италианския културен институт в София и Софийска градска художествена галерия, като творбите ще останат там до 4 юни.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK