Днес е Международният ден на ромите

Днес е Международният ден на ромите

© Надежда Чипева, КапиталДнешният 8 април е Международният ден на ромите - ден на почит към паметта на над 50 000 роми, загубили живота си в концентрационни лагери през Втората световна война.


Началото му поставя първият Световен ромски конгрес в Лондон на днешната дата през 1971 г. и е утвърден от ООН и Европейския съюз през 1992 г. по предложение на Международната организация "Романо юнион". Участие в конгреса взимат представители на ромите от всички континенти и на индийското правителство. На конгреса са приети също и флагът и химнът на ромите.


Целта на днешния ден е обедини усилията на международното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. В него ще се включат и различни институции и организации от България. Събитията започнаха още от работния петък, 7 април.
Във Велико Търново днес ще бъде почетена паметта на загиналите роми във Втората световна война. От 9:30 часа Център "Амалипе" и доброволци към него ще се съберат на Стамболовия мост, където ще бъдат хвърляни цветя в реката и ще бъдат запалени свещи в паметта на жертвите.


В дома за деца, лишени от родителска грижа в гр. Долна баня от 13 ч. доброволци от центъра "Амалипе" ще представят ромски танци, песни и стихотворения.


В Нови Пазар деца и музиканти от различни села от региона ще се съберат, за да изпълнят различни песни, танци и сценки в спортна зала – "Христо Ботев" от 17 часа благодарение на организацията на ЦРО – Нови Пазар.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK