Изложба събра архитектурното наследство на България от периода 1920 - 1940 година

Зимната градина, със стълбището и оберлихта на комплекс "България" - арх. Станчо Белковски и арх. Иван Данчов, 1934-37 година.

© Организаторите

Зимната градина, със стълбището и оберлихта на комплекс "България" - арх. Станчо Белковски и арх. Иван Данчов, 1934-37 година.Близо 30 жилищни, индустриални, обществени и религиозни сгради ще бъдат част от изложбата "Българският архитектурен модернизъм. Образци от 20-те, 30-те и 40-те". Експерти и студенти в областта на изкуството и архитектурата ще проведат лекции и дебати по темата в няколко български града, като започнат от Варна на 20 април.


Целта на организаторите е да запознаят повече хора с архитектурното наследство на България, създадено между двете световни войни. Информацията, която ще бъде представена, е продукт на няколкогодишни изследвания на екипа, позовавайки се на разнообразни архивни материали, както и срещи с наследниците на първите собственици на сградите.


Изложбата ще бъде пътуваща и първата ѝ спирка ще е във Варна на 20 април във Варненския свободен университет. Официалното откриване ще е от 12.30 ч., като от 13.30 ч. ще бъдат проведени лекция и дебат за проблемите при работата на архитектите, както и трудностите и отговорността да се запазва културното наследство на България от този период. Участниците ще са студенти от университета и гости на събитието. Също така ще бъдат провеждани обиколки на някои от най-емблематичните модернистични сгради в града.
След 8 май втората спирка на изложбата ще е в "Морско казино" в Бургас. Организаторите казаха, че планират гостувания в Пловдив и Габрово, а през септември ще пристигнат в София – първо в Националния политехнически музей, а през октомври – в Нов български университет.


Във всички градове ще бъдат провеждани лекции и дебати за опазването на историческото ни наследство и обиколки на сгради от периода.


Проектът е организиран от групата във фейсбук "Български архитектурен модернизъм", като основни автори са Васил Макаринов, създател на страницата, изкуствовед и PR на Националния политехнически музей, и Теодор Караколев, журналист, изследовател и студент в "Нов български университет". Визуалната идентичност на изложбата е дело на художничката Дея Вълчева и архитекта Любомир Пейчев, по научната редакция са работили историците арх. Любинка Стоилова и доц. Ружа Маринска, а консултациите по превода на английски са направени от Мариана Мелнишка. Финансова подкрепа са получили от Централния фонд за стратегическо развитие към Нов български университет.


В интервю с ЕДНО Васил Макаринов каза, че страницата е създадена заради дипломната му работа за модернизма в апартаментните сгради в София. "В процеса на писане се сблъсках с факта, че информацията е оскъдна, а професионалистите – архитекти – които се занимават с този период от архитектурата, са неколцина (сред малкото е д-р арх. Любинка Стоилова). Бях събрал доста снимки и данни, които прецених, че е добре да бъдат общодостъпни, и затова в края на 2013 г. създадох страницата."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK